ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός αγριεύει επικίνδυνα κι ο Μεντιλίμπαρ δείχνει να μην αστειεύεται

EUROPA CONFERENCE LEAGUE 2023-2024 /  -  (  / EUROKINISSI)
EUROPA CONFERENCE LEAGUE 2023-2024 / - ( / EUROKINISSI) ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ / EUROKINISSI

Οι Πειραιώτες ξεπάστρεψαν πανεύκολα την Φερεντσβάρος, μέσα σε μια εβδομάδα δείχνουν όλοι καλύτεροι και ως σύνολο, αλλά και ατομικά., έχοντας πλέον στείλει καινούργιο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για το τι έχουν σκοπό να κάνουν στο μέλλον. Γράφει ο Παντελής Διαμαντόπουλος

Υπάρχει για μια ομάδα κάτι πιο σημαντικό από μια πρόκριση στους "16" την βραδιά που την πετυχαίνει; Ναι, στην περίπτωση του Ολυμπιακού υπάρχει.

Οι Πειραιώτες λίγο πριν φύγει ο Φεβρουάριος αποφάσισαν να δείξουν ότι είναι εδώ όχι για να ταλαιπωρήσουν άλλο τους εαυτούς τους, αλλά να το κάνουν όσο γίνεται στους αντιπάλους τους.

Ο Μεντιλίμπαρ έχει περάσει μια εβδομάδα σημαντικών αγώνων. Τρία ματς με ειδικό βάρος. Ένα στην έδρα του κόντρα στην Φερεντσβάρος και δυο σε Τούμπα και Βουδαπέστη. Και στα τρία το στοιχείο που κυριάρχησε ήταν ένα: Η στιβαρή συνοχή.

Οι ερυθρόλευκοι έπαψαν να είναι ένα όπου φυσάει ο άνεμος σύνολο. Έπαψαν να παίζουν αστείο ποδόσφαιρο, αντιθέτως, ταλαιπωρούν με έναν τρομερό τρόπο τους αντιπάλους τους. Καταστρέφουν όποια προσπάθεια δημιουργίας βρουν απέναντί τους, με ηρεμία και την ίδια ώρα, εμφανίζουν την ικανότητα να απειλήσουν οι ίδιοι με ποικιλία και ρυθμό.

Έπαψε εδώ και μια εβδομάδα ο Ολυμπιακός παίζει με τα κουβαλήματα του Ρόντινέι ή τις επελάσεις -όταν βρει χώρο- του Φορτούνη.

Η πρόκριση στους "16" του Conference ήρθε με εμφατικό τρόπο σκληράδας. Με απαράμιλλη σιγουριά, πως ακόμη και στην περιοχή να μπει ο αντίπαλος, η μπάλα θα καταλήξει πολύ μακριά από τον Πασχαλάκη.

Ο Ολυμπιακός δεν ξέρω αν έχει επιστρέψει για τα καλά, αλλά σίγουρα δεν έχει την παραμικρή σχέση με το... φάντασμα των προηγούμενων μηνών, που ακόμη και στις καλές βραδιές κάποιων παικτών του, κάτι γινόταν και την πάταγε.

Ο Μεντιλίμπαρ είναι ο υπεύθυνος αυτής της εικόνας, τι πιο τρανή απόδειξη, από το ότι ένας σοβαρός άνθρωπος με νόμους που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του, αρκεί για να δώσει σε ένα σύνολο την εικόνα που πρέπει να έχει...

Ξεδοντιάρης και αγριογούρουνο

Το πέρα για πέρα δίκαιο ήταν να προηγείται ο Ολυμπιακός στο ημίχρονο όπως και συνέβη. Ακόμη πιο δίκαιο θα ήταν, να 'χε γίνει πιο νωρίς από την εκτέλεση πέναλτι του Ελ Κααμπί.

Όσοι περιμέναμε (και εγώ μέσα σε αυτούς) ότι οι Ούγγροι θα έμπαιναν στο ματς δυνατά και θα στρίμωχναν τους Πειραιώτες, αν το είχαμε ποντάρει κιόλας κάπου, θα κλαίγαμε τα λεφτά μας. Η Φερεντσβάρος μπήκε στο ματς σαν να καθίσει στο τραπέζι και να θέλει να φάει ψητό αγριογούρουνο ένας φαφούτης.

Οι παίκτες του Στάνκοβιτς δεν απειλούσαν και ήταν ο Ολυμπιακός αυτός που το είχε κάνει έτσι. Ο Σέρβος τεχνικός ξεκίνησε με δυο φορ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν τρομοκράτησαν.

Μια οργανωμένη και μεθοδική ομάδα, είναι πάντα σίγουρο ότι θα παίζει σοβαρά βρει δεν βρει γκολ. Και η τριάδα των χαφ που έδωσε ρεσιτάλ στην Τούμπα, είχε προχωρήσει σε άλλη μια λαμπρή παράσταση επί ουγγρικού εδάφους.

Ο Ολυμπιακός πλέον δεν χρειάζεται να κρέμεται στις επελάσεις του Ροντινέι ή τις στιγμές του Φορτούνη. Η ποικιλία είναι ολοφάνερη και σε αυτό συμβάλει πως ο Μεντιλίμπαρ έχει εμφανίσει τον Ποντένσε των Γούλβς και όχι του προηγούμενου κόκκινου διμήνου...

Πλέον κάνουν και κολπάκια

Μια ευκαιρία του Φορτούνη και μια του Ποντένσε έκαναν ιδιαίτερο θόρυβο στην έδρα της Φερεντσβάρος και ήταν ο προπομπός του γκολ. Όμως το πιο σημαντικό ήταν, ότι όπως εμφάνισε την ομάδα ο Μεντιλίμπαρ, είχαν την κατοχή, είχαν την ηρεμία, είχαν τον χαρακτήρα που χρειαζόταν για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες αυτού του ματς.

Και μεταξύ μας, πολύ λιγότερο απ' ότι στην Τούμπα πιέστηκαν οι "ερυθρόλευκοι", με συνέπεια οι αριθμοί από το ημίχρονο κιόλας να είναι υπέρ τους και με τεράστιες διαφορές.

Τα πάντα σε αυτή την ομάδα ξεκινάνε από την παρουσία πλέον του Κάρμο. Την κορμοστασιά του, την επιβλητικότητά του, την ηγετική του παρουσία. Κάνει καλύτερη όλη την άμυνα, μπροστά η τριάδα οργιάζει και μετά είναι ο Φορτούνης με τον Ποντένσε και τα καντάρια μπάλα που ξέρουν. Τόσο απλά...

Παρακολουθήσαμε ένα δεύτερο μέρος που ακόμη κι αν πήγαν οι Ούγγροι να ανέβουν κάποια μέτρα οι παίκτες του Ολυμπιακού έπαιζαν με τέτοια ψυχολογία και όρεξη, που η κατάσταση δεν μπορούσε να αλλάξει.

Ορισμένα πράγματα στο ποδόσφαιρο, που κάποιος δεν δίνει σημασία, καθρεφτίζουν κάποιες φορές την κατάσταση του συνόλου περισσότερο από τα συστήματα και τις στατιστικές. Ο Ελ Κααμπί επιχείρησε ανάποδο ψαλίδι. Ο Ποντένσε έβγαλε σέντρα με το δεξί πόδι, πίσω από το αριστερό. Ο Ροντινέι, έκανε ανάποδη προσποίηση και έφυγε από την μεριά που προσποιήθηκε.

Με δυο λόγια προσποίηση στην προσποίηση. Αυτά δεν γίνονται εύκολα. Για να τα κάνεις, νιώθεις καλά. Έχεις ψυχολογία. Και η συγκεκριμένη ομάδα αυτό το είχε στερηθεί. Και ήρθε μια υπέροχη πρόκριση με συνολική συμμετοχή και το ευρωπαϊκό ταξίδι συνεχίζεται...

Με Μεντιλίμπαρ δείχνουν όλοι καλύτεροι!

Εννοείται ότι την μερίδα του λέοντος για την κατάσταση που σας περιέγραψα την παίρνει ο Βάσκος τεχνικός. Και δικαιώνεται από την εβδομάδα που πέρασε η διοίκηση του Ολυμπιακού, για την αλλαγή προπονητή ενόψει Φερεντσβάρος.

Δεν ξέρω αν περίμεναν το διπλό στην Τούμπα οι άνθρωποι, αλλά 100% σημάδεψαν τα ματς με τους Ούγγρους (που περισσότερο διαφημίστηκαν, παρά μας έδειξαν κάτι) και τελικά τους βγήκαν όλα. Ο Ολυμπιακός πλέον αλλάζει και σίγουρα δημιουργεί κάτι επικίνδυνο για όποιον σταθεί απέναντί του.

Η τριάδα Έσε - Όρτα - Τσικίνιο, μπορεί να είναι και καλύτερη από τους Γκιγιέρμε - Μπουχαλάκη - Καμαρά, γιατί σίγουρα σε σύνολο είναι πολύ πιο... ποδοσφαιρική. Γενικά όλοι δείχνουν καλύτεροι παίκτες για να καταλάβετε και πόσο σημαντική είναι η ψυχολογία. Ο Ρέτσος που του άλλαζαν τα φώτα, ο Ορτέγκα, οι επιθετικοί. Όλοι...

Ο Μεντιλίμπαρ ενεργοποιεί περισσότερο και τον Ιμπόρα, τον οποίο γνωρίζει καλά, χρησιμοποιεί σωστά και τον Γιόβετιτς. Και έχει και φρέσκους παίκτες ενόψει Αστέρα. Γιατί πλέον αυτή η ομάδα έχει δικαίωμα να βλέπει την Stoiximan Super League και ό,τι γίνει.

Γενικά ο Ολυμπιακός δεν στέλνει πλέον μηνύματα. Αυτά λογικά πρέπει να έφτασαν σε όλους τους αντιπάλους του. Και μένει να δούμε τι άλλο θα γίνει στο μέλλον...

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ CONFERENCE LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ