ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Μόλις ο Ολυμπιακός μπήκε σε ματς- western όλα είχαν τελειώσει

Μόλις ο Ολυμπιακός μπήκε σε ματς- western όλα είχαν τελειώσει
INTIME SPORTS

Όταν η Έφες σου "αλλάζει τα φώτα" με 50% στα τρίποντα, δεν μπορείς να την κερδίσεις. Μια ομάδα γεμάτη πολυβόλα, απέναντι σε ένα σύνολο. που στο δεύτερο μέρος είχε... δυόμιση παίκτες. Όταν μειώνονται οι λύσεις, μειώνονται και οι πιθανότητες. Γράφει ο Παντελής Διαμαντόπουλος

Ένα πράγμα δεν πρέπει να κάνεις με την Έφες. Να έχεις δει ταινίες western και να πιστέψεις, ότι μπορείς να βγεις έξω από το σαλούν απέναντί της, να μονομαχήσεις και να κερδίσεις. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να 'χουν συμβεί πολλά πρώτα.

Όταν εσύ έχεις πάρει για σουτέρ τον Κάναν και οι Τούρκοι διαθέτουν μια πυροβολαρχία, δύσκολα θα σε σώσει η καλή εμφάνιση του Σλούκα και η αύρα του Βεζένκοβ. Ο Αταμάν διαθέτει πολλούς... Κλίντ Ίστγουντ για να κερδίσουν την μονομαχία. Δεν πας το ματς με την Έφες στα σουτ. Δεν την αφήνεις να σε εκτελέσει. Γιατί θα το κάνει. Με μεγάλη χαρά. και δεν θα σου χαρίσει τίποτα.

Ο Ολυμπιακός τα πήγαινε αρκετά καλά. Και στο τέλος έχασε. Γιατί οι Τούρκοι έβαλαν τα μεγάλα σουτ. Ο Ολυμπιακός με περιορισμένο το ρόστερ και τις λύσεις κλασικά λίγες για την εποχή. Το ανησυχητικό είναι αν μπορούν οι λύσεις αυτές να γίνουν περισσότερες. Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει τούτη την εποχή. Τα 'χουμε ξαναπεί. Ο Λαρεντζάκης δεν είναι Ντόρσεϊ. Και τα δίνει όλα. Ο Παπανικολάου δεν ήταν σε καλή επιθετική βραδιά. Και ο Φαλ δεν γίνεται να σώσει μια παρτίδα.

Το ντουέτο Σλούκα- Βεζένκοβ δεν θα είναι ποτέ αρκετό απέναντι σε ομάδες τόσο υψηλού επιπέδου. Ο Ολυμπιακός έχει ανάγκη τρίτο περιφερειακό πόλο. Από την στιγμή μάλιστα που οι άλλοι ψηλοί δεν έχουν την ικανότητα να πάρουν πάνω τους μπάλες και να δώσουν λύσεις. Η ομάδα είχε ισορροπία στο ημίχρονο και μετά δέχθηκε 49 πόντους. Με πολλή ντρίμπλα και λύσεις τραβηγμένες απο τα μαλλιά...

Νιαου- νιαου στα κεραμίδια

Άλλη ομάδα στα δυο 20λεπτα. Οι Τούρκοι βρέθηκαν να χάνουν 0- 10 γιατί πολύ απλά μέχρι να βάλει ένα τρίποντο ο Κλάιμπερν, δεν ήξεραν πως να απειλήσουν. Ήταν δεδομένο πως για να βγει καθαρή αυτή η αποστολή, έπρεπε η ελληνική ομάδα να δώσει μεγαλύτερο βάρος στην άμυνα παρά στην επίθεση. και προς τα 'κει το πήγε ο Μπαρτζώκας στην αρχή.

Του βγήκαν αρκετά και δικαόιως είχε + 5 στο δεκάλεπτο, αλλά κυρίως παθητικό 13 πόντων. Είχε κάνει την Έφες να βάζει... γκολ με το σταγονόμετρο. Και αυτά με τρίποντα και ηρωισμούς. Μια χαρά... Και ναι, το συγκεκριμένο πλάνο, έκανε νιαου- νιαου στα κεραμίδια, αφού για να δημιουργήσεις μπελάδες στην πρωταθλήτρια Ευρώπης, πρέπει πρώτα να της χαλάσεις την επίθεση και να την κάνεις να αγχώνεται στην άμυνα.

Με Γουόκαπ- Μακ Κίσικ- Παπανικολάου, η περιφερειακή άμυνα του Ολυμπιακού είχε κάνει καλή αρχή. Μίσιτς- Μπομπουά- Μπράιαντ αλλά και ο Τειλορ, τα 'χαν βρει μπαστούνια. Όταν άρχισαν να δουλέουν οι πάγκοι, είδαμε ξανά το ντουέτο Βεζένκοβ- Πίτερς το οποίο μπορεί να δώσει πράγματα.

Οι Τούρκοι έκαναν λάθη, δεν έπαιρναν επιθετικά ριμπάουντ. Δεν ανανέωναν δηλαδή τις επιθέσεις τους. Και όταν ο Αταμάν πήγε να στείλει στο "4" τον Ντάνστον, οι Φαλ- Βεζένκοβ το διάβασαν άψογα και συνεργάστηκαν εξαιρετικά. Με δυο λόγια, μοναδικό μειον ήταν τα άστοχα μακρινά σουτ. Σε όλα τα άλλα η ομάδα είχε μπει στο Σινάν Ερντέν για να δουλέψει καλά.

Το 50% εξασφαλισμένο, αλλά δεν φτάνει!

Ο Σλούκας ερχόμενος από τον πάγκο πήρε πάνω του όλη την καθοδήγηση. Σε τέτοια ματς δεν υπάρχουν μεσοβέζικες λύσεις ή μοίρασμα. Ο Ολυμπιακός κλήθηκε να συνεχίσει να αμύνεται πιστά και να επιτίθεται μεθοδικά. Έκαναν λάθη οι παίκτες του, αλλά από την στιγμή που έστειλαν τους Τούρκους με 33 πόντους στα αποδυτήρια, είχαν πετύχει κατά 50% στο πλάνο.

Απλά μετά έφαγαν 49. Έμενε δηλαδή να μην πάθουν ότι και στο Ισραήλ και έπαιθαν χειρότερα. Ήθελαν να τελειώσουν το ματς σε ίδιες επιδόσεις και απέτυχαν. Δεν έπρεπε να ξεφύγει η κατάσταση και ξέφυγε. Αν η Έφες έβρισκε ρυθμό, θα ήταν δύσκολο για τον Ολυμπιακό να πάει στο παιχνίδι της και να την χτυπήσει. Και η Έφες το έπραξε.

Μπορεί οι περισσότεροι στην επίθεση να μην έκαναν όσα θα ήθελαν, όμως από την στιγμή που ο Σλούκας με τον Βεζένκοβ ήταν καλά και πάνω απ' όλα ο Φάλ μπόρεσε να ταλαιπωρήσει τους Τούρκους (αντί να του το κάνουν αυτοί) η ομάδα στο ένα μισό του γηπέδου είχε κολόνες. Όλοι οι άλλοι έπρεπε να μην χαλάσουν τις αμυντικές τους συμπεριφορές.

Για παράδειγμα, πιο χρήσιμα από τον Λαρεντζάκη ήταν αυτά που δεν έφαγε, παρά αυτά που έβαλε. Το ίδιο και για τον Πίτερς, αλλά και για τον Μπλάκ που πάτησε καλύτερα από τον Μπολομπόι.

Αυτά όλα για το δεύτερο δεκάλεπτο. Γιατί μετά και οι δυο ψηλοί -κλασικά- χάθηκαν από το ματς. Και αυτό είναι θέμα. Ο Πίτερς έτσι κι αλλιώς είναι παίκτης δευτέρου δεκαλέπτου. Έχει πέσει πάνω στον Βεζένκοβ βέβαια...

Η ώρα των πολυβόλων

Ξέρετε, δεν είναι απλό πράγμα να αντιμετωπίζεις την Έφες. Τίποτα δεν έχει χαριστεί στους Τούρκους και μόνο τυχαίο δεν είναι το πανάκριβο ρόστερ της. Και σε μια εποχή που -το απέδειξαν πέρυσι- δεν "καίγονται" να οργιάσουν.

Όμως είναι σε καλή κατάσταση καμία σχέση με την περσινή (τέτοια εποχή) ομάδα που τρέκλιζε. Ο Αταμάν μετά την τριποντομανία, πήγε να παίξει κάθετα. Έχει παίκτες για να το κάνει.

Και όσο κι αν προσπάθησε να κάνει κάτι άλλο ο Τούρκος κόουτς, μόλις ο Βεζένκοβ πήγε να δώσει ανάσες με κάποια σουτ, οι παίκτες του απάντησαν με τον χειρότερο για τον Ολυμπιακό τρόπο. Ήταν η ώρα της Έφες, η ώρα που ο αντίπαλός της τρέχει να κρυφτεί όποιος κι αν είναι. Αν και εφόσον...

Εκτελέστηκε...

Τι εννοώ με το "αν και εφόσον"; Αν και εφόσον ο Μίσιτς ή ο Κλάιμπερν έχουν κι άλλους δίπλα. Και ο Ολυμπιακός δυστυχώς έχει έναν μπασκετμπολίστα που τον βασανίζει. Αυτός είναι ο Μπομπουά. Ο Γάλλος έγινε ο έξτρα τιμωρός την ώρα που ο Αταμάν τον χρειαζόταν. Θα το γράψω όμως ξανά. Οι νταμπλούχοι Ελλάδα δεν πήγαν άσχημα στην άμυνα.

Όμως όσο περνάει η ώρα, είναι ορατό από... χιλιόμετρα ότι στην επίθεση δεν έχουν όλα αυτά που μπορούν να διαλύσουν σε μια νορμάλ βραδιά. Το "νορμάλ" κρατήστε το, γιατί κάποιοι -σωστά- θα πείτε "μα έγιναν μεγάλα διπλά". Ναι έγιναν, αλλά ήταν και ο Παπανικολάου ζεστός και ο Γουόκαπ φουριόζος

Όταν μπροστά ενεργεί ο Σλούκας και απειλεί ο Βεζένκοβ, πώς θα χάσει η Έφες; Ο Ολυμπιακός είχε 9/30 τρίποντα. Τόσα σουτ έκανε και η Έφες και έβαλε τα μισά... Γι' αυτό πληρώνεις ακριβά τους "πιστολέρο" για να τους έχεις έτοιμους να εκτελέσουν...

Ο Ολυμπιακός έχει την Μπολόνια (πιο πριν τον Παναθηναϊκό για την Α1) μέσα και μετά διαβολοβδομάδα. Καλό είναι το ρεκόρ του, αλλά υπάρχουν πράγματα που πρέπει να βελτιωθούν. Στην τελική, άλλο ένα ματς που σε τρία δεκάλεπτα πάει καλά και στο τέλος εκτελείται. Κρίμα...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ