ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ

Η Εθνική στο καλύτερό ταξίδι της μετά το 2009, απέτυχε ξανά

Η Εθνική στο καλύτερό ταξίδι της μετά το 2009, απέτυχε ξανά
INTIME SPORTS

Οι Γερμανοί ήταν συγκλονιστικοί, έμοιαζαν να ετοιμάζονται όλο το καλοκαίρι για να παίξουν με την Ελλάδα, μας απέκλεισαν δίκαια και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι, να κρατήσουμε όσα καλά φτιάξαμε σε Μιλάνο και Βερολίνο. Γράφει ο Παντελής Διαμαντόπουλος.

Το ταξίδι για την Εθνική μας ομάδα ολοκληρώθηκε στο Ευρωμπάσκετ με τον χειρότερο τρόπο. Είναι κρίμα που αυτό το σύνολο έφτασε εκεί που έφτασαν και άλλα χειρότερα. Κρίμα και για τον Ιτούδη, που δούλεψε να φτιάξει ένα εξαιρετικό κλίμα. Και στο τέλος μπορεί κάποιος να πει, ότι όσα και να κάναμε, όσα και να προσπαθήσαμε, το μόνο που πετύχαμε ήταν, να αποκλειστούμε στα προημιτελικά. Εκεί που έφτασαν και ομάδες χειρότερες από την φετινή.

Που όχι μόνο δεν είχαν δουλέψει το ίδιο, αλλά με τις συμπεριφορές τους, χαλούσαν και την εικόνα μας. Ο Δημήτρης Ιτούδης δοκίμασε τα πάντα. Πήγε με ψηλούς, πήγε με κοντούς. Πήγε με... καμικάζι. Πήγε στην δύναμη. Πήγε στην ποιότητα. Πήγε με... φουλ Αντετοκούνμπο. Όμως το αποτέλεσμα, δεν ήταν το θεμιτό. Και αυτό φυσικά έχει εξήγηση. Οι Γερμανοί έχουν καλή ομάδα. Μπήκαν αφιονισμένοι. Τα έβαλαν όλα από παντού.

Και μπορεί να τους κάναμε χουνέρι στο τέλος του πρώτου μέρους, όμως φρόντισαν να μπουν ακόμη πιο αγριεμένοι και να μας διαλύσουν στο τρίτο δεκάλεπτο. Μας ανάγκασαν να σουτάρουμε τρίποντα σαν... παλαβοί. Μας έστελναν σε παγίδες που εμείς πέφταμε μέσα. Είχαν ρυθμό, έναν Σρούντερ δαιμονισμένο και έβαλαν στο παιχνίδι και τον κόσμο τους, που δεν ούρλιαζε περισσότερο από τους δικούς μας, όμως από ένα σημείο και μετά, δεν περίμεναν και οι ίδιοι ότι θα έβλεπαν την ομάδα τους σε τέτοια κατάσταση.

Η Γερμανία ήταν καλύτερη και κέρδισε πέρα για πέρα δίκαια. Έμοιαζαν σα να περίμεναν εδώ και καιρό να παίξουν με την Ελλάδα. Δεν λέω ότι το έκαναν. Δεν θα μπορούσαν άλλωστε να κάνουν υπολογισμούς. Όμως όλο τους το αγωνιστικό πρόσωπο ήταν τέτοιο, που σε έκανε να πιστεύεις ότι πραγματικά, προετοιμάζονταν όλο το καλοκαίρι να κάνουν το τέλειο παιχνίδι απέναντι στην ελληνική ομάδα. Δυστυχώς όλα όσα έχουμε επισημάνει εδώ και καιρό επιβεβαιώθηκαν. Τα έξαλλα πανηγύρια είναι περιττά. Η ομάδα τους γύρισε την πλάτη, παρά την ...τρελή αισιοδοξία. Όμως δεν μπόρεσαν να σταματήσουν τους Γερμανούς. Και αυτό το πληρώσαμε. Για άλλη μια φορά, είχαμε 5-0 στον όμιλο, κερδίσαμε το πρώτο νοκ- άουτ και τελειώσαμε στο δεύτερο.

Γιορτή και γενέθλια...

Οι Γερμανοί δεν έχασαν σουτ στην αρχή. Τρομερό για γηπεδούχο ομάδα που δεν είχε απέναντί της κάποιον εύκολο αντίπαλο. Οι αντίπαλοί μας ούτως ή άλλως διαθέτουν ποιότητα. Έχασαν το πρώτο σουτ όταν ήδη είχαν φτάσει τους 14 πόντους. Μπορεί αυτά να φαίνονται μικρές λεπτομέρειες αλλά στο μπάσκετ όλα μετράνε. Δεν ήταν σε θέση να δημιουργήσουν στον Αντετοκούνμπο τα προβλήματα που του δημιούργησαν οι Τσέχοι, αλλά μπροστά ήταν πραγματικά δολοφονικοί. Ένα σύνολο που ανάγκασε τον Ιτούδη να πάρει τάιμ άουτ πριν καν παιχτούν τέσσερα λεπτά και με την εθνική μας να έχει φάει 19 πόντους!!!

Ο Βάγκνερ αν δεν είχε διάστρεμμα πόσα θα είχε βάλει; Ο τύπος μπήκε αφιονισμένος στο ματς. Τον ακολούθησαν και όλοι οι συμπαίκτες του. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό που παρακολουθήσαμε. Είχαμε φάει 15 πόντους στο πεντάλεπτο. Κι όμως αντιδράσαμε. και αντιδράσαμε σωστά. Δεν μπορούσαμε να πάρουμε πολλά πράγματα από την άμυνα. Οι τύποι στην αρχή της αναμέτρησης είχαν... γιορτή και γενέθλια μαζί. Ο Γιάννης πήρε μπάλες και μας κράτησε, ο Ντόρσεϊ έβαλε τα πρώτα σουτ και ο Ιτούδη έφερε τον Σλούκα για να ισιώσει την κατάσταση.

Λάρυ και οβίδα Σλούκι

Υποχρεώθηκε να το ψάξει από νωρίς ο Ιτούδης το πράγμα. Έφερε τον Λαρεντζάκη στον Βάγκνερ, αλλά ο γκάρντ του Ολυμπιακού όχι μόνο έβγαλε τις άμυνές του, ταυτόχρονα δημιούργησε ζητήματα και στην άμυνα των Γερμανών. Καταφέραμε να έχουμε τον έλεγχο της διαφοράς και όσο υποτιμητικό και να φαίνεται αυτό, σας παρακαλώ πολύ να το κατανοήσετε. Οι Γερμανοί του πρώτου μέρους, μπορούσαν να πετάξουν βράχο σε μυρμηγκότρυπα και αυτός θα έμπαινε μέσα!!! Ο Ντόρσεϊ έβγαλε πολύ καλές άμυνες στον Σρούντερ και φτάσαμε να λέμε για το 20λεπτο, "τι ματσάρα γίνεται", αν και το μοναδικό που μας ενδιέφερε, ήταν να καταφέρουμε να κερδίσουμε.

Ο Ιτούδης έδωσε αποτελέσματα με την άμυνα των τριών γκάρντ και της περιφερειακής πίεσης. Όμως άλλο με Λαρεντζάκη μέσα και άλλο με Ντόρσεϊ και Καλάθη δίπλα στον Σλούκα. Οι Γερμανοί ξέρουν να αντιδρούν, έχουν τον τρόπο να γυρνάνε γρήγορα την μπάλα και να βρίσκουν την αδυναμία. Το έκαναν στην... δύση του ημιχρόνου, πήραν τρίτο φάουλ από τον Καλάθη (τόσα και ο Λαρεντζάκης), αλλά ο Σλούκας τους άλλαξε τα φώτα. Τάπα στον Σρούντερ, βολές, ριμπάουντ και ένα τρίποντο με την λήξη πίσω από το κέντρο. Η Γερμανία είχε κερδίσει εντυπώσεις, η Ελλάδα ήταν τέσσερις πόντους μπροστά. Όλα έδειχναν ότι τα άσχημα είχαν περάσει. Αμ δε...

Μας άλλαξαν τα φώτα

Το κακό είναι πως δεν μπήκαμε καλά από τα αποδυτήρια. Ο Ιτούδης ξανάβαλε στο "4" τον Παπανικολάου με σέντερ τον Αντετοκούνμπο και Καλάθη- Σλούκα- Ντόρσεϊ. Κάτι που άλλαξε σχετικά σύντομα αφού ο Σλούκας έκανε τρίτο φάουλ και έδωσε την θέση του στον Παπαπέτρου. Τα αναφέρω τόσο διεξοδικά, γιατί είναι όλα αυτά που όρισαν το ματς. Παλέψαμε σκληρά για να τους κλείσουμε, για να τους χαλάσουμε τον ρυθμό των κοντών τους.

Στο 26' χάναμε με 15 πόντους! Η άμυνά τους ήταν σκληρή και έδειχναν πανέτοιμοι, με τους διεθνείς μας να σουτάρουν τρίποντα. Η αρένα έγινε πραγματική... αρένα με την ομάδα στον ρόλο του θηράματος. Ο Ιτούδης στα τόσα που δοκίμασε, έβγαλε και πεντάδα με Λαρεντζάκη- Λούντζη- Αγραβάνη για να πάρει τα πάντα στην άμυνα και Σλούκα- Αντετοκούνμπο να παίξουν με την μπάλα στα χέρια τους.

Άφησε τον Γιάννη στον πάγκο στην αρχή της τέταρτης περιόδου (φέρνοντας τον Παπαγιάννη) για να τον βάλει ξεκούραστο θέλοντας να ρίξει την τελευταία ζαριά. Τίποτα... Και αποβλήθηκε και ο Γιάννης. Μπορεί όλοι να έλεγαν ότι οι Γερμανοί θα σταματούσαν στο δεύτερο μέρος να έχουν καλά ποσοστά και σούπερ ρυθμό, αλλά έπεσαν έξω. Σας έγραψα και στον πρόλογο.

Έμοιαζαν να είναι έτοιμοι εδώ και πάρα πολύ καιρό για αυτό το παιχνίδι. Δεν ξέρω αν θα κερδίσουν την Ισπανία στον ημιτελικό. Είναι πολύ πιθανό, αφού σε ρυθμό είναι πέντε ταχύτητες πάνω. Όμως εμάς "μας άλλαξαν τα φώτα". Απείλησαν με κάθε δυνατό και αδύνατο τρόπο. Όταν φαινόταν ότι θα αντιδράσουμε, αυτοί "έπαιρναν φωτιά". Κοντά στο καλάθι; Δύναμη. Μακριά από το καλάθι; Καταπληκτική σύνδεση και εκτέλεση.

Αποκλειστήκαμε από διαστημική εμφάνιση

Έτσι ακριβώς έγινε. Βγήκαμε εκτός διοργάνωσης, επειδή οι αντίπαλοί μας ήταν απίστευτα ψυχροί στο να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους. Δεν φοβήθηκαν τον Αντετοκούνμπο, μπήκαν όπως έπρεπε και στα δυο ημίχρονα και έγιναν "οδηγοί" στο ματς και στα 40 λεπτά. Ήξεραν να "χτυπήσουν" όλες τις αδυναμίες που εμφανίζαμε. Είτε στα ψηλά σχήματα, είτε στα κοντά.

Η Γερμανία, μην το κουράζουμε, έκανε εμφάνιση που θα έχουν να την συζητάνε για πάρα πολλά χρόνια. Μας έριξαν κατοσταρα και μας έστειλαν σπίτια μας. Ποτέ δεν φτάνει να έχεις έναν μεγάλο παικταρά. Ούτε είναι αρκετό να έχεις δίπλα του παικταράδες της Ευρωλίγκας. Μπορεί ένα βράδυ να τα κάνουν όλα καλά αυτοί που θα βρεθούν μπροστά σου και τότε θα λυγίσεις. Αυτό πάθαμε.

Μπήκαμε άσχημα και στα δυο ημίχρονα και τελειώσαμε. Η αλήθεια είναι ότι η εθνική μας αξίζει ένα μεγάλο χειροκρότημα για την προσπάθειά της, για όλο το ταξίδι, για τις σχέσεις που δημιούργησαν. Δυστυχώς η κατάληξη μάς αναγκάζει να μιλήσουμε για αποτυχία. Θα πείτε κρίμα; Όχι μην το πείτε. Δεν υπάρχει κρίμα. Χάσαμε από καλύτερο αντίπαλο και οφείλουμε να δούμε μπροστά.

Η Ομοσπονδία πρέπει να κρατήσει όλα τα καλά που είδαμε σε Μιλάνο-Βερολίνο και να δουλέψει για να τα αυξήσουμε. Η συγκεκριμένη Εθνική, είναι μια δοξασμένη ομάδα και μπορεί τώρα να απέτυχε, αλλά λογικά θα επιστρέψει...

Δείτε την Game Night μετά τον αποκλεισμό της Εθνικής από την Γερμανία:

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROBASKET EUROBASKET 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ