ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Αν ο Γιάννης Ιωαννίδης είχε σκήπτρο, το άφησε στον Γιώργο Μπαρτζώκα

Αν ο Γιάννης Ιωαννίδης είχε σκήπτρο, το άφησε στον Γιώργο Μπαρτζώκα

Ο Ολυμπιακός χωρίς να παίξει σούπερ πήρε πολύ μεγάλη νίκη στο "καυτό" ΟΑΚΑ γιατί ο προπονητής του, απέκτησε τον Γκος, στήριξε τον Πίτερς και όταν χρειάστηκε έπαιξε με έξι παίκτες. Υπομονή χρειάζεται ο Παναθηναϊκός, θα παίξει πολύ καλύτερα, μόλις κατασταλάξουν άπαντες στους ρόλους και στις ανάγκες των καταστάσεων. Γράφει ο Παντελής Διαμαντόπουλος.

Δεν σημαίνει κάτι για την βαθμολογία η νίκη του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ. Όμως σημαίνει πάρα πολλά για όλα τα υπόλοιπα. Πρώτον, νέα επικράτηση κόντρα στον "αιώνιο" αντίπαλο. Εξι μέρες μετά το σουπερ καπ. Και μέσα στην αντίπαλη έδρα. Νίκη με σφιχτό rotation, με απουσίες και με την απορία όλων αν μπορεί η ομάδα αυτή να πορευτεί έτσι. Οι απαντήσεις προσεχώς.

Το σίγουρο είναι, ότι αν φεύγοντας ο Γιάννης Ιωαννίδης άφησε κάποιο σκήπτρο, αυτό είναι στα χέρια του μπασκετικού Στρατηγού Γιώργου Μπαρτζώκα. Είδε το ματς να περνάει από χίλια κύμματα. Και δεν το παράτησε. Εψαξε, δοκίμασε, κατέληξε και κέρδισε. Ήξερε ότι να χάσει από έναν παίκτη δεν γίνεται. Άντεξε τον τρομερό Γκριγκόνις και όταν το παιχνίδι πήγε παράταση η ομάδα του φάνηκε πεινασμένη να πάρει τον αγώνα και να στείλει μήνυμα ενθουσιασμού στον κόσμο της.

Ο Παναθηναϊκός έχει πολλά να κάνει. Να δουλέψει, να διορθωθεί, θα γίνει καλυτερος. Δεν μπορει να μην γίνει καλύτερος θα είναι αφύσικο. Απλά οι "πράσινοι" πήγαν να κερδίσουν με την μπάλα μόνο στον Σλούκα και τις αποφάσεις δικές του. Ο Βιλντόζα ήταν απλά υποστηρικτικός και σχεδόν εκτός ματς.

Στην δεύτερη περίοδο βγήκε αυτό στον Αταμάν, μέχρι να μπει ο Γκριγκόνις όμως στο δεύτερο μέρος ο Ολυμπιακός είχε προλάβει να μαζέψει το ματς και στο τέλος ο πιο μπαρουτοκαπνισμένος επιβλήθηκε. Γιατί πολύ απλά, η γραμμή ψηλών των Πειραιωτών παρότι έλειπε ο Φάλ, ήταν καταλυτική. Ο Χουάντσο δεν αρκούσε, όλοι οι άλλοι πράσινοι ψηλοί, πλην ξεσπασμάτων του Λεσόρ, τίποτα...

Αρχή και τέλος

Μπήκε με χαρακτήρα ο Ολυμπιακός στο ματς και αυτό δεν ήταν εύκολο. Ξεκίνησε το ματς εντυπωσιακά και το τελείωσε έτσι. Το ΟΑΚΑ κόχλαζε, το ματς είχε ξέφρενο ρυθμό και δεν έμοιαζε σε καμία περίπτωση με αυτό της Ρόδου. Ο Μπαλτσερόφσκι προτιμήθηκε από τον Αταμάν και απειλούσε πολύ καλύτερα από απόσταση σε σχέση με τον Λεσόρ.

Ο Τούρκος κόουτς άφησε εκτός πεντάδας τον Σλούκα, πήγε με Βιλντόζα και Γκράντ για να αμυνθεί καλύτερα και να σρπώξει περισσότερο στην περιφέρεια, γενικά οι "πράσινοι" ήθελαν πολύ λογικά να βάλουν και τον κόσμο στην εξίσωση.

Ο Ολυμπιακός σε όλο αυτό αντιπαρέταξε τον Γουόκαπ που συνεχίζει να είναι εντυπωσιακός, ενώ κάνει ξεκάθαρα "μπαμ" ότι χωρίς Βεζένκοβ ο Πίτερς, νιώθει απαραίτητος στην ομάδα του και κάνει πολλά από αυτά που θέλει ο προπονητής του.

Ο Μπαρτζώκας στο πρώτο rotation των γηπεδούχων είδε τους παίκτες του να ανταπεξέρχονται , αλλά δεν συνέβη το ίδιο, όταν έπρεπε αυτός να φέρει κόσμο από τον πάγκο. Ο Σίκμα στο "5" ήταν λογικό να... χτυπηθεί στα πόδια και οι υπόλοιποι ήταν δύσκολο να βρουν δρόμο προς το πράσινο καλάθι.

Ο Χουάντσο και ο Γκριγκόνις!

Όταν πήγαν στα αποδυτήρια, ο Παναθηναϊκός είχε κερδίσει περισσότερες εντυπώσεις, χωρίς ωστόσο να κάνει τρομερά πράγματα. Είναι και νωρίς, δεν γίνεται να απαιτήσεις από καμία ομάδα να οργιάζει τούτην περίοδο.

Ωστόσο ο Αταμάν είχε περιορίσει την γρήγορη πάσα των παικτών του Μπαρτζώκα, τους είχε αναγκάσει να μπερδεύονται και να καθυστερούν να εκδηλώσουν επίθεση. Βρήκε με τον Σλούκα εύκολους πόντους και έτσι οι υπόλοιποι παίκτες του πήραν αυτοπεποίθηση.

Για τους Πειραιώτες όλα ήταν δύσκολα, μόλις άρχισαν να κάνουν λάθη στην δεύτερη περίοδο και να αναγκάζονται να σουτάρουν και τζάμπα τρίποντα μετά την πίεση των "πράσινων". Ανέβηκε και ο Λεσόρ βρίσκοντας μπόσικο τον Σίκμα και έτσι ο Παναθηναϊκός πήρε μια διαφορά.

Ο παίκτης πάντως που έκανε πέντε πράγματα πάνω στο παρκέ εκ των οποίων τα τρία δεν ήταν ορατά στην στατιστική, ήταν ο Ερνάνγκομεθ. Πολλή δουλειά και στις δυο ρακέτες από τον ισπανό, δίχως να είναι σπάταλος, δίχως να ζητάει την μπάλα με μανία και μέσα σε συντομότατο χρονικό διάστημα απόλυτα βελτιωμένος σε σχέση με το περασμένο Σάββατο.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στον Γκριγκόνις, ο οποίος έκανε μεγάλο παιχνίδι και απέδειξε ότι μπορεί να βοηθήσει περισσότερο από συμπαίκτες του και ας υπήρχε μια -άδικη- για τον ίδιο αμφιβολία το καλοκαίρι. Στην τελευταία περίοδο μπήκε όταν ο Ολυμπιακός είχε περάσει μπροστά και έφερε όχι μόνο ισορροπία, αλλα σημείωσε καλάθια που τίναξαν το ΟΑΚΑ στον αέρα.

Τρομερό φινάλε, μεγάλο σερί, τρομερός Πίτερς

Ο Ολυμπιακός έμεινε ζωντανός, στο διάστημα που οι "πράσινοι" έδειχναν έτοιμοι, γιατί έκανε πολλά σωστά ο Κάνααν, όμως αν οι Πειραιώτες έφτασαν σε σημείο να ξανακάνουν ντέρμπι το ματς αυτό οφειλόταν στον Μιλουτίνοβ. Όσο ο Σέρβος βρισκόταν στο γήπεδο, η ομάδα του ακούμπαγε στα χέρια του την μπάλα και τις περισσότερες φορές είχε το κεφάλι της ήσυχο.

Ο Λεσόρ έδωσε μεγάλες μάχες, ξεσήκωσε το ΟΑΚΑ, αλλά ο Σέρβος ασχέτως αποτελέσματος είναι σπουδαία μεταγραφή για τους "ερυθρόλευκους" και υποχρέωθηκε να παίξει και για τον Φάλ. Δυο κακές άμυνες σε πικ 'ν ρολ από πλευράς Παναθηναϊκού, έφεραν ένα τρίποντο του Γκος και ένα του Γουόκαπ, σε χρονικό σημείο που η πλάστιγγα έγερνε στο "τριφύλλι".

Ο Γκριγκόνις απαντούσε, ήρθε το λάθος του Λεσόρ στο τέλος και ο Γουόκαπ έπρεπε να δώσει τη μπάλα στον Κάνααν και όχι να πάει αυτός στο καλάθι.

Γνώμη μου... Ο Σλούκας δεν το έβαλε στο τέλος και ήρθε η παράταση, όπου έφαγε τάπα από τον Μιλουτίνοβ, οι συμπαίκτες του δεν μπορούσαν να απειλήσουν και ο Ολυμπιακός έκανε πάρτι παρότι ο Μπαρτζώκας πορεύτηκε με ένα ρόστερ 6 παικτών. Αυτό θα πρέπει να το κοιτάξει, αλλά για την ώρα τον οδήγησε σε μια μεγάλη νίκη.

Α και μην το ξεχάσω. Να φεύγει ο βεζένκοβ , να πιστεύεις ότι ο περσινός αναπληρωματικός του δεν κάνει και αυτός να οργιάζει σε ΟΑΚΑ 18 χιλιάδων ανθρώπων. Πίτερς τρομερός...

Έχουν πολλά...

Ήταν συγκλονιστικό το φινάλε, αξίζει ένα μπράβο και στους δυο, το σερί του Ολυμπιακού απέναντι στον "αιώνιο" αντίπαλό του μεγαλώνει ακόμη περισσότερο και το επόμενο ματς που θα είναι για το πρωτάθλημα, θα γίνει στο Ειρήνης και Φιλίας. Ήταν απλά η πρώτη αγωνιστική στην Ευρωλίγκα. Έχουν και οι δυο να φτιάξουν πολλά.

Καταλαβαίνω τους φίλους του Παναθηναϊκού, που ενθουσιάστηκαν το καλοκαίρι, το ότι είναι πικρό να χάνεις από τον Ολυμπιακό (που στην τελική ακόμη δεν παίζει καλά) σε έξι μέρες και κυρίως στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκας, όμως τίποτα δεν χτίζεται ειδικά στο μπάσκετ μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Περιμένω και οι δυο να αλλάξουν πολλά.

Στο τέλος πάντως, το ματς το πήρε ένας πρωταθλητής Ευρώπης, μια από τις λίγες σούπερ μεταγραφές του Μπλάτ στο λιμάνι, ο οποίος πάντα είχε όλο το μπάσκετ μέσα του, αλλά μόνο στην Ρεάλ κατάλαβαν ότι ο Γκος μπορεί να παίρνει ματς χωρίς να χρειαστεί να βάλει 30. Γιατί δεν είναι τέτοιος παίκτης. Τρομερή επιλογή του Έλληνα Στρατηγού...

Δείτε την Game Night:

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ