ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός: Νίστρουπ όπως λέμε Νίκολιτς

Intime

O Τζέικομπ Νίστρουπ από την πρώτη στιγμή γνώριζε πως δεν έχει περιθώριο λάθους, μία αποστολή απαιτητική, παρόμοια με εκείνη του Μάρκο Νίκολιτς την περσινή σεζόν. Γράφει ο Λάμπρος Μπαλάφας.

Η δουλειά του καλοκαιριού έχει πολλαπλές προεκτάσεις, είναι σύνθετη, ειδικά όταν παράλληλα με το μοντάρισμα μιας ομάδας, υπάρχει το διακύβευμα της Ευρώπης. Ο Παναθηναϊκός ξέρει πως δεν έχει περιθώριο λάθους, πρέπει να κάνει τρεις προκρίσεις και να παίξει στην League Phase του Conference League.

Για όλους τους λόγους που καταλαβαίνουμε. O Τζέικομπ Νίστρουπ από την πρώτη στιγμή γνώριζε την αποστολή, την αποδέχτηκε και έθεσε εαυτόν και παίκτες προς των ευθυνών τους. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο, απλά με κάποιον τρόπο να γίνει η δουλειά και να επιτευχθεί η πρώτη νίκη.

Από την μέρα της κλήρωσης των πρασίνων, στο μυαλό μου μπήκε ο παραλληλισμός με την περσινή -τέτοια εποχή- αποστολή της ΑΕΚ. Ο Μάρκο Νίκολιτς είχε μπει στο ίδιο… τρυπάκι, να σχεδιάσει και να φτιάξει την νέα ΑΕΚ, πετυχαίνοντας 3 προκρίσεις. Αυτό ήταν το πρώτο μεγάλο στοίχημα και το… διαβατήριο για τις απαιτούμενες στιγμές εμπιστοσύνης. Πέρασε όλα τα τεστ με άριστα, άπαντες πίστεψαν περισσότερο στην προοπτική…

Δουλειά και εσωτερική ηρεμία

Κάθε νέος προπονητής συγκεντρώνει πάνω του τα βλέμματα και τις ευθύνες. Όσο καλή δουλειά κι αν κάνει, αν τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα, αρχίζει η γκρίνια, η φθορά, η αμφισβήτηση. Ο Παναθηναϊκός πνίγεται στην εσωστρέφεια χρόνια τώρα, έχει ανάγκη από εσωτερική ηρεμία.

Αυτή εξασφαλίζεται μόνο μέσα από επιτυχίες. Ο προπονητής κερδίζει χρόνο να δουλέψει μακριά από σκληρή κριτική, οι παίκτες γεμίζουν αυτοπεποίθηση, τα πρώτα κομμάτια του… παζλ τοποθετούνται στις σωστές θέσεις, χωρίς αναταράξεις.

Ο Νίστρουπ έδειξε… κάτι από Νίκολιτς χθες το βράδυ στην Ουγγαρία. Παρουσίασε έναν Παναθηναϊκό, έτοιμο να φέρει εις πέρας την πρώτη από τις τρεις αποστολές. Ναι, θεωρώ πως δεν μπορεί να τεθεί θέμα ανατροπής.

Δεν είναι για πέταμα η Πάκσι, έχει αρχές στο παιχνίδι της, αλλά η διαφορά δυναμικότητας και ετοιμότητας, φαντάζει σημαντική για την εποχή. Κι ας μην πάσαρε ο Γιάγκουσιτς στον Τετέι για το 3-0 κι ας παραμένει άτσαλος στα τελειώματά του ο Πελίστρι. Ο Δανός τεχνικός έδωσε συνέχεια στα δείγματα των φιλικών αγώνων, οι παίκτες αφομοιώνουν όλο και περισσότερο τα… θέλω του, παίζουν το δικό του ποδόσφαιρο. Αυτό είναι το σωστό, να κριθεί με τις ιδέες του.

Οι αρχές του Νίστρουπ

Ο Παναθηναϊκός θα είναι πιο γρήγορος την νέα σεζόν, θα ανεβάζει περισσότερους παίκτες στο επιθετικό μισό, θα νιώσουν σημαντικοί αυτοί που μπορούν να συνδυάσουν αθλητικότητα με ποιότητα. Θα πάρουν φανέλα βασικού αυτοί που… σκοτώνονται για να βρεθούν πίσω από την μπάλα, όταν την κερδίσει ο αντίπαλος και βρει προϋποθέσεις απειλής. Αρκετοί θα πουν πως βιάζομαι, κατανοητό, αλλά κάποια πράγματα κάνουν… μπαμ.

Οι νίκες κρύβουν λάθη και ατέλειες, προφανώς υπήρξαν, αλλά είναι μέσα στο πρόγραμμα. Το «τριφύλλι» δεν είναι έτοιμο, απέχει πολύ από αυτό που θέλει να δει στη συνέχεια ο Νίστρουπ, όλα λογικά. Αμυντικά χρειάζονται αυτοματισμοί, όταν μπει και ο Φαν Ντρόγκελεν θα μπορέσουμε να δούμε την μεγάλη εικόνα. Ο Καμαρά έχει στοιχεία για να… γεμίσει τον άξονα, θα κριθεί και αυτός πιο σωστά κόντρα σε ισχυρότερους αντιπάλους.

Δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση για τα πρόσωπα, όλα όσα είδαμε στην Ουγγαρία, συνδυάζονται με την προετοιμασία, αυτή η ισορροπία δυσκολεύει την εξίσωση. Κρατήστε νίκες και λογικά την πρώτη πρόκριση. Αυτές είναι οι ανάγκες του Παναθηναϊκού λίγο πριν αποχαιρετήσουμε τον Ιούλιο. Ο Αύγουστος στην ώρα του.

Μην χάσετε στις 10:30 το “ΤΙ ΕΒΑΛΕΕΕ”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ