Παναθηναϊκός AKTOR – Μουστάφα Φαλ: Μια αθόρυβη μεταγραφή που μπορεί να κάνει κρότο

Ο Παναθηναϊκός του Ζέλικο Ομπράντοβιτς κινήθηκε αθόρυβα για να κλείσει τον Μουστάφα Φαλ. Αυτή η πρώτη μεταγραφή στη δεύτερη θητεία του Σέρβου τεχνικού στον πάγκο των πρασίνων έχει το potential να κάνει κρότο. Γράφει η Βασιλική Καραμούζα.
Τρία χρόνια πριν τέτοιο καιρό, ο Παναθηναϊκός AKTOR είχε σοκάρει την μπασκετική Ευρώπη, ανακοινώνοντας την απόκτηση του Κώστα Σλούκα. Τρία χρόνια μετά, ένας άλλοτε συμπαίκτης του στον Ολυμπιακό θα ακολουθήσει το ίδιο δρομολόγιο από το ΣΕΦ στο ΟΑΚΑ.
Ο Μουστάφα Φαλ αποδεσμεύτηκε από τους ερυθρόλευκους στις 20 Ιουνίου και ανακοινώθηκε από τους πράσινους μόλις 96 ώρες αργότερα. Δηλαδή τέσσερις ημέρες μετά. Ή τρεις ημέρες μετά την επιστροφή του Ζέλικο Ομπράντοβιτς αν προτιμάτε.
Κάπως έτσι, η δεύτερη θητεία του Σέρβου θρύλου των πάγκων ξεκινήσε με μια εντελώς αθόρυβη μεταγραφή -αφού δεν είχε κυκλοφορήσει το παραμικρό στους μπασκετικούς κύκλους- η οποία έχει το potential να κάνει κρότο. Κάπως έτσι αναμένεται να κινηθεί στην αγορά ο Παναθηναϊκός φέτος. Με περισσότερη εσωστρέφια. Με περισσότερα στεγανά και λιγότερες πληροφορίες να διερρέουν από το εσωτερικό του συλλόγου προς τα έξω.
“Ξέρω ότι οι φήμες είναι μέρος της ζωής με όλα τα ΜΜΕ και τα social media. Όλοι έχουν γνώμη. Τι να κάνω; Να βγαίνω κάθε μέρα και να λέω ότι αυτό είναι αλήθεια ή ψέμα; Δεν είναι έτσι η ζωή μου. Αντιμετωπίζω σοβαρά τη δουλειά μου. Όταν αποφασίσω ποιος θα είναι στο σταφ, πρώτα θα μιλήσω με τον πρόεδρο, τα άλλα στελέχη της διοίκησης και μετά θα το μάθετε. Θα είμαι πάντα ανοιχτός. Δεν θα είναι μυστικό. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να πω ονόματα ή κάτι γι’ αυτό. Ελπίζω να με καταλαβαίνετε”, απάντησε ενδεικτικά ο Ζοτς σε ερώτηση του SPORT24 σχετικά με το επιτελειό του κατά την παρουσίασή.
Και με αυτόν τον τρόπο έδειξε ακριβώς το πώς θέλει να λειτουργεί τόσο ο ίδιος, όσο και το κλαμπ σε ό,τι αφορά τα μεταγραφικά ζητήματα.
Τι θα προσφέρει στον Παναθηναϊκό ο Φαλ
Ας επιστρέψουμε, όμως, στην πρώτη κίνηση της δεύτερης θητείας Ομπράντοβιτς στον Παναθηναϊκό.
Ένα θηρίο που βλέπει τον κόσμο από τα 218 εκατοστά και μετράει 181 παιχνίδια στην EuroLeague από το 2020 έως και το 2026 (σσ. την σεζόν που ολοκληρώθηκε έπαιξε σε μόλις 2 ματς, επιστρέφοντας από τον τραυματισμό του) έχοντας κατά μέσο όρο 7.3 πόντους, 4.6 ριμπάουντ, 1.9 ασίστ, 1.2 λάθη και 1 μπλοκ ανά 21’14” συμμετοχής, τίμησε τα ερυθρόλευκα και πλέον ντύνεται στα πράσινα για να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην καριέρα του.
Ο Φαλ θα δώσει στην frontline του Παναθηναϊκού τρία στοιχεία που είχαν λήψει πολύ, ιδίως μετά τον τραυματισμό του Ματίας Λεσόρ τον Δεκέμβριο του 2024.
Το ένα είναι το αμυντικό φίλτρο. Το τεράστιο άνοιγμα των χεριών του, αλλά και το ύψος του, του επιτρέπουν να αλλοιώνει τις προσπάθειες των αντιπάλων.
Το δεύτερο είναι η δημιουργία από μέσα προς τα έξω. Ο Φαλ διαθέτει τρομερή αντίληψη του γηπέδου και μπορεί να διαβάσει τα αντίπαλα double-teams, ώστε να πασάρει στον ελεύθερο συμπαίκτη του.
Και το τρίτο είναι το παιχνίδι στο post. Αν πάρει την μπάλα κοντά στη στεφάνη, θα τελειώσει τη φάση με κάρφωμα, ενώ είναι πολύ καλός αποδέκτης και σε καταστάσεις pick-n-roll.
Στον αντίποδα, ο Φαλ έχει αρκετά χαμηλό ποσοστό ευστοχίας από τη γραμμή της φιλανθρωπίας, κάτι που προσπαθούν να εκμεταλλεύονται συχνά οι αντίπαλοι, κάνοντάς του φάουλ για να τον οδηγήσουν σε βολές. Είναι ενδεικτικό ότι σουτάρει με μόλις 53.2% στην καριέρα του στην EuroLeague, έχοντας 232 εύστοχες βολές σε 436 εκτελεσμένες.
Πλέον, θα μοιράζετε τη θέση πέντε τον συμπατριώτη του Ματίας Λεσόρ. Για να συμπληρώνουν ο ένας τον άλλο. Μέχρι τουλάχιστον να αποκτηθεί ένας ακόμη σέντερ. Ενώ σύντομα αναμένεται να αποκτήσει ελληνική ταυτότητα, αφού έχει δώσει εξετάσεις για να αποκτήσει την υπηκοότητα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει συμπληρώσει τρία χρόνια στην χώρα.