EUROLEAGUE

Ολυμπιακός: Στα καλά του είναι εντυπωσιακός, στα κακά του γίνεται τρωτός

INTIME

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες αναλύει τη νίκη του Ολυμπιακού στην έδρα της Εφές, εξηγεί το πλάνο τακτικής του Μπαρτζώκα στα κρίσιμα σημεία και είναι αισιόδοξος για το άμεσο μέλλον αρκεί να σταματήσει να βιάζεται.

Ο Ολυμπιακός φροντίζει σε κάθε αγωνιστική εδώ και ένα μήνα περίπου να παρουσιάζει εντυπωσιακά διαστήματα μπάσκετ υπενθυμίζοντας στον κόσμο σε πόσο καλή κατάσταση βρίσκεται και σε τι ύψος φτάνει το ταβάνι του. Από την άλλη όμως παρουσιάζει και διαστήματα μέσα στα ίδια ματς υπενθυμίζοντας πως έχει ακόμη δρόμο να διαβεί για να φτάσει στο σημείο που θέλει.

Μετά το διπλό στην Κωνσταντινούπολη επί της Αναντολού Εφές μετρά πλέον εφτά νίκες στα τελευταία οκτώ παιχνίδια. Και αυτό από μόνο του είναι υπέροχο. Οι ερυθρόλευκοι φροντίζουν να βελτιώνουν τα καλά διαστήματα που ανέφερα πριν, όμως σίγουρα σιγά σιγά θα πρέπει να τα αυξάνουν και να μειώνουν την εικόνα όπως του δευτέρου ημιχρόνου.

Το επίπεδο της έντασης με το οποία αγωνίζεται η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έχει αυξανόμενο ρυθμό. Το δεύτερο δεκάλεπτο με την Μακάμπι για παράδειγμα πριν δύο μέρες έγινε αιτία κουβέντας. Πλέον ασχολούμαστε με το πρώτο δεκάλεπτο (και γενικά το πρώτο ημίχρονο) κόντρα στην Εφές.

Θα αναφέρω κάτι απλό το οποίο δίνει την εικόνα. Στο τέλος της πρώτης περιόδου στο σύστημα αξιολόγησης η Εφές είχε 7 βαθμούς και ο Ολυμπιακός 40. Μοιάζει αδύνατο, αλλά δεν είναι. Ήταν τέτοια η ενέργεια που έβγαλαν στο παρκέ, ήταν τέτοια η ένταση με την οποία αγωνιζόντουσαν στην άμυνα ιδίως που δε γινόταν διαφορετικά.

Στην επίθεση το ταλέντο είναι εκεί έξω, ορατό δια γυμνού οφθαλμού. Αρκεί να γνωρίζεις τα βασικά του αθλήματος. Αν σε αυτό το ατομικό ταλέντο προσθέσουμε τη διάθεση να πασάρουν τότε το μείγμα γίνεται επικίνδυνο.

Αντίπαλος του Ολυμπιακού είναι η βιασύνη

Στην Euroleague οι διαφορές χάνονται σχετικά εύκολα, απλά με την Εφές ο Ολυμπιακός τους το έκανε ευκολότερο. Όπως και με την Μακάμπι έτσι και τώρα, οι παίκτες του Μπαρτζώκα μπήκαν χαλαροί στο δεύτερο ημίχρονο.

Το έγραψα και πριν δύο μέρες, το επαναλαμβάνω και τώρα. Μιλάμε για ανθρώπους και όχι για ρομπότ. Δικαιολογώ τα σημάδια χαλάρωσης, αλλά να υπάρχουν όρια. Δεν γίνεται να κάνουν με τόση ευκολία φάουλ και να συμπληρώνουν τόσο γρήγορα τα ομαδικά. Δεν γίνεται να πασάρουν στον αέρα με σκοπό να βρουν την πονηρή πάσα και όχι την απλή στον διπλανό τους. Δεν γίνεται μην κόβεις τον ρυθμό των αντιπάλων.

Η Εφές μπήκε στη διεκδίκηση της νίκης διότι παρά τις σημαντικές απουσίες, διαθέτει μπόλικο ατομικό ταλέντο. Ο Λάσο άλλαξε την τακτική στην άμυνα και έπαιξε με αλλαγές προκειμένου να γίνουν οι παίκτες του πιο επιθετικοί και να πιέσουν περισσότερο.

Το κατάφερε, όμως ο Ολυμπιακός και στο φινάλε βρήκε τρόπο να μην μπλέξει περισσότερο. Διάβασε ιδανικά την αδυναμία του Λι στην άμυνα και πανηγύρισε τη νίκη. Σίγουρα κινδύνεψε περισσότερο από όσο αισθάνθηκε κόντρα στην Μακάμπι, αλλά τέλος καλό, όλα καλά.

Τέσσερα πράγματα που ξεχώρισα στο Εφές – Ολυμπιακός

  1. Η άμυνα του Ταϊρίκ Τζόουνς ήρθε και έδεσε. Ο Αμερικανός σέντερ για δεύτερο διαδοχικό ματς υποστήριξε άψογα την άμυνα με αλλαγές στα σκριν. Απλά τώρα το έκανε για περισσότερο χρόνο. Δεν τον πέρασε κανείς. Έλειπε αυτό από τον Ολυμπιακό.
  2. Η αξία του Γουόκαπ. Το εύστοχο τρίποντο με το οποίο κλείδωσε η νίκη ήταν το λιγότερο που έκανε ο νατουραλιζέ διεθνής γκαρντ. Ο Γουόκαπ με μόλις 6 πόντους τελείωσε έχοντας 18 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης. Διότι πολύ απλά έκανε τα πάντα. Μόνο που δεν πήρε σκούπα να σφουγγαρίσει το παρκέ. Και ο Λάσο γνωρίζοντας πως είναι το μοναδικό point guard, τον πίεσε μέχρι σκασμού, αλλά ανταποκρίθηκε υπέροχα.
  3. Χαμένες βολές. Καιρό είχε να εμφανιστεί το συγκεκριμένο μειονέκτημα. Ο Ολυμπιακός είχε 11 άστοχες βολές, αριθμός τεράστιος για κλειστό παιχνίδι. Επαιξαν ρόλο οι 2/8 του Τζόουνς ο οποίος συνήθως είναι πιο εύστοχος.
  4. Σημάδι στον Λι. Ο Αμερικανός της Εφές προφανώς και είχε κίνητρο και καλά έκανε. Επαιξε καλά στην επίθεση, αλλά στο τέλος ο Μπαρτζώκας γνωρίζοντας την αμυντική του αδυναμία τον σημάδεψε αρκετά και δικαιώθηκε. Τρεις σερί κατοχές πήγαν πάνω του. Για αυτό και ο Λάσο τον έκανε αλλαγή στα τελευταία δευτερόλεπτα.

ΥΓ : Ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε χωρίς το καλύτερο πεντάρι της διοργάνωσης και δεν ασχολήθηκε κανείς. Τόσο πλήρης είναι η front line του. Τζόουνς και Χολ έκαναν καλή δουλειά παρά τις χαμένες βολές του ενός και το χαμένο κάρφωμα του άλλου.

ΥΓ 2: Να κλείσει ο Ιανουάριος με νίκη και θα μιλάμε για εκπληκτικό μήνα με ρεκόρ 6-1.

ΥΓ 3: Κανείς δεν ξέρει που θα φτάσει ο Ολυμπιακός. Αν θα κατακτήσει ή όχι την Euroleague. Αυτό είναι κάτι το οποίο το καθορίζουν δύο νοκ αουτ βραδιές που σημαίνει πως πέραν των ικανοτήτων και του ταλέντου απαιτείται και τύχη. Αυτό όμως που μοιάζει ξεκάθαρο είναι πως η συγκεκριμένη ομάδα είναι πλήρης σε κάθε θέση, μπορεί να αποδώσει εκπληκτικό μπάσκετ και αν καταφέρει να μειώσει τα τρωτά σημεία που εμφανίζονται χάρη στη βιασύνη περισσότερο, τότε σίγουρα θα είναι στο Final 4 για να διεκδικήσει το τρόπαιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ