STOIXIMAN GBL

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Μπασκετάρα εντός γραμμών, βαρέλι δίχως πάτο έξω από αυτό

Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ βοήθησε τον Ολυμπιακό μετά από καιρό. Eurokinissi

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες αδυνατεί να πιστέψει όσα συνέβησαν εκτός παρκέ στο ΣΕΦ και σχολιάζει τη δίκαιη νίκη του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού που έφερε τους τελικούς στο 1-1.

Καλό μήνα είπαμε; Δεν είπαμε. Εκπληκτικά ξεκίνησε ο Ιούνιος δεν βρίσκετε και εσείς; Τον γύρο της Ευρώπης έκανε πάλι το ελληνικό μπάσκετ. Δεν γίνεται να έχουν συμβεί αυτά τα πράγματα χθες στο ΣΕΦ. Δεν γίνεται να έχουν ειπωθεί αυτά τα πράγματα χθες στο ΣΕΦ. Για ποιο μπάσκετ και για πρωτάθλημα να μιλήσουμε…

Δεν μπορεί ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος να έχει ξεστομίσει τέτοια ατάκα όπως ισχυρίστηκε ο Γιώργος Αγγελόπουλος. Δεν μπορεί να γίνεται σύνθημα μικρό παιδί. Δεν μπορεί ιδιοκτήτης ομάδας με τόσο κόσμο στο πλευρό της, να τον ψάχνει η Αστυνομία για να τον συλλάβει με αυτόφωρη διαδικασία. Δεν μπορεί προπονητής να βρίζει σε επίσημη δήλωση τους οπαδούς των αντιπάλων. Δεν μπορεί να λέει, “βρίζετε τον Παναθηναϊκό, αλλά όχι την Τουρκία”.

Δεν είμαι δικαστής για να κρίνω. Έχω την άποψή μου όμως. Σταματώ εδώ κι ελπίζω επιτέλους το κράτος και η δικαιοσύνη να πάρουν τις κατάλληλες αποφάσεις.

Από δω και πέρα θα διαβάσετε για μπάσκετ. Εννοείται και ξενέρωσα, αλλά αν δεν έγραφα για μπάσκετ και την όποια ανάλυση μου θα ήταν σαν να παραδεχόμουν την ήττα του αθλήματος που αγαπώ. Οχι στο παρκέ. Έξω από αυτό.

Η κυκλοφορία της μπάλας θύμισε Ολυμπιακό

Δύο ήταν οι μεγάλες διαφορές στον τρόπο παιχνιδιού των Πειραιωτών στον δεύτερο τελικό σε σχέση με το Game 1. Το πρώτο είναι πως έπαιξαν μπάσκετ το οποίο είναι πολύ πιο κοντά στη φιλοσοφία τους. Αφησαν τις πολλές ντρίμπλες και πήγαν στις πολλές πάσες. Στη συγκεκριμένη ομάδα αυτό μόνο καλό είναι.

Σίγουρα υπήρχαν στιγμές νευρικότητας, αλλά όποτε άλλαζαν περισσότερες από 5 πάσες η μπάλα κρυβόταν. Ειδικά στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου, ο Ολυμπιακός βρήκε τρομερές επιλογές ύστερα από άριστη κυκλοφορία της μπάλας. Οι “ερυθρόλευκοι” κατάφεραν να μετακινήσουν την άμυνα του Παναθηναϊκού τόσο όσο χρειαζόταν για να δημιουργήσουν ρήγματα και χώρους ικανούς για ελεύθερο σουτ.

Η επιθετικότητα των γκαρντ του Ολυμπιακού

Το δεύτερο έχει να κάνει με την απόδοση των γκαρντ. Στο ΟΑΚΑ 48 ώρες πριν τον δεύτερο τελικό, τα γκαρντ του Ολυμπιακού με εξαίρεση τον Φουρνιέ δεν θύμιζαν κανονικούς μπασκετμπολίστες. Βαρύς χαρακτηρισμός, αλλά αποτυπώνει την απόδοσή τους στον πρώτο τελικό. Στο Game 2 προφανώς και μετέτρεψαν την κακή τους απόδοση σε πείσμα και θυμό βγάζοντας την απαραίτητη επιθετικότητα.

Μου έκανε τρομερή εντύπωση πόσο επιθετικός ήταν ο Ντόρσεϊ σε όλο το διάστημα που αγωνίστηκε. Ο Μπαρτζώκας τον έβαλε και πάλι πριν τον Λαρεντζάκη και για να είμαι ειλικρινής στην πρώτη του άστοχη προσπάθεια, φοβήθηκα πως θα βλέπαμε μία από τα ίδια. Αυτός όμως ευστόχησε στο πρώτο μακρινό σουτ, ακολούθησαν 3/3 βολές και βρήκε ψυχολογία.

Ο Ντόρσεϊ εμφανίστηκε μετά από πολλούς μήνες. Και μου άρεσε αρκετά η προσωπική άμυνα που έπαιξε. Βρισκόταν μόνιμα μπροστά στον προσωπικό του αντίπαλο και πίεσε πολύ καλά τη μπάλα. Ο Ολυμπιακός τον έχει ανάγκη στους τελικούς.

Ο Λι ήταν επίσης επιθετικός στο πρώτο ημίχρονο και ο Γουόκαπ στο δεύτερο. Ο Τεξανός γκαρντ είχα αναφέρει πως και στον πρώτο τελικό ήταν επιθετικός, αλλά η διαφορά ήταν πως χθες στο ΣΕΦ βρήκε ρυθμό στο παιχνίδι με τον σωστό τρόπο. Δεν ξεκίνησε σαν μουρλός να παίρνει σουτ μέσης απόστασης από τα πρώτα δευτερόλεπτα. Αφησε το παιχνίδι να έρθει πάνω του και δεν πήγε αυτός πάνω στο παιχνίδι. Δεν έφτιαξε το πρόβλημα στη μέση του στις 48 ώρες που μεσολάβησαν. Απλά είχε διαφορετικό τρόπο σκέψης.

Η επιμονή του Παναθηναϊκού στο κεντρικό pick ‘n’ roll

Η ομάδα του Αταμάν κατάφερε στο ξεκίνημα του παιχνιδιού να προηγηθεί χάρη στους πόντους που έβρισκε στον αιφνιδιασμό. Όταν αυτοί περιορίστηκαν, τότε ξεκίνησαν κάπως τα προβλήματα για τον Παναθηναϊκό. Ειδικά στην set επίθεση.

Προφανώς και έχοντας στο μυαλό τους πόσα καλάθια πέτυχαν οι σέντερ μετά από κεντρικό pick ‘n’ roll στον πρώτο τελικό, θέλησαν να ακολουθήσουν το ίδιο μοτίβο. Η άμυνα του Ολυμπιακού ήταν πιο προσαρμοσμένη όμως και έχω την εντύπωση πως οι “πράσινοι” επέμειναν λίγο περισσότερο από όσο έπρεπε στο σκριν στη μπάλα από την κορυφή της επίθεσης. Πήραν λίγα πράγματα.

Ο οίστρος του Σλουκα και τα spot up του Παπαπέτρου

Στον Παναθηναϊκό βρήκαν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια του αγώνα, στο πρόσωπο των Σλούκα και Παπαπέτρου. Οι δύο Ελληνες διεθνείς ήταν η αιτία που η ομάδα τους έμεινε κοντά στο σκορ και προσπάθησε να διεκδικήσει το break.

Ο Σλούκας με 16 πόντους, 5 ριμπάουντ, 8 ασίστ και 4 κλεψίματα δημιούργησε πολλά προβλήματα στην άμυνα του Ολυμπιακού. Ο αρχηγός των πράσινων βλέποντας τον Ναν εκτός κλίματος αποφάσισε να πάρει περισσότερες πρωτοβουλίες. Εβαλε σπουδαία καλάθια είτε με σουτ υπό πίεση, είτε με lay up έχοντας πάρει τον αγαπημένο του αριστερό διάδρομο. Αυτό συνήθως όταν ο Φαλ βρισκόταν στον πάγκο γιατί ο Γάλλος είναι μακρύς και τον προλαβαίνει ψηλά.

Επίσης πάσαρε καταπληκτικά. Ο Σλούκας είναι ο κορυφαίος γκαρντ της Ευρώπης στην skip πάσα, δηλαδή όταν παίρνει τον αριστερό διάδρομο να πασάρει στον αέρα με τα δύο χέρια στην απέναντι γωνία στον παίκτη της αδύνατης πλευράς. Ο Παπαπέτρου ευεργετήθηκε με αυτές τις πάσες. Ο Ελληνας φόργουορντ ευστόχησε στο πρώτο τρίποντο, έβαλε και το δύσκολο στο φινάλε του ημιχρόνου και απέκτησε ψυχολογία με αποτέλεσμα στο δεύτερο ημίχρονο να τα βάζει από παντού.

Πέντε πράγματα που ξεχώρισα στον δεύτερο τελικό

1. Καλό ποσοστό στις βολές. Καιρός ήταν. Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε με 81%, ξεκίνησε με 9/9 και δεν το πίστευα. Και πάλι τις 5 από τις 6 άστοχες τις έχασαν γκαρντ.

2. Σημάδι σε Πίτερς και Σαμοντούροφ. Τα γκαρντ των δύο ομάδων διάβασαν πολύ καλά το παιχνίδι και τις συνθήκες mismatch που δημιουργούνταν κατά τη διάρκεια μίας επιθετικής κίνησης. Ήταν προφανές πως ο Παναθηναϊκός ήθελε να σημαδέψει τον Πίτερς (και τον Βεζένκοβ) για να πάρει ο περιφερειακός την αλλαγή στο σκριν. Όπως και ο Ολυμπιακός τον Σαμοντούροφ ή τον Μήτογλου στο low post. Ο Βεζένκοβ πόσταρε αρκετά τον Σαμοντούροφ ενώ και τα γκαρντ του, αναζητούσαν την αλλαγή στο σκριν του Μήτογλου για να χτυπήσουν την αδυναμία τα αργά του πόδια.

3. Σωστή η απόφαση του Μπαρτζώκα για ΜακΚίσικ αντί Βιλντόζα. Ο coach δεν ήθελε να ρισκάρει να χάσει τον ξένο παίκτη μέσα στο ματς και ο Αργεντινός ήταν επίφοβος. Για αυτό και επέλεξε να βάλει τον ΜακΚίσικ ο οποίος μετά από μήνες, βοήθησε επί της ουσίας την ομάδα του.

4. Χαμένος αιφνιδιασμός του Ολυμπιακού, καλάθι ο Παναθηναϊκός. Θυμάμαι τουλάχιστον 4-5 κατοχές που οι γηπεδούχοι είχαν την ευκαιρία να διευρύνουν την υπέρ τους διαφορά και τελικά λόγω κακής επιλογής έβλεπαν τους φιλοξενούμενους να μειώνουν. Κακή πάσα του Παπανικολάου σε αιφνιδιασμό, κάρφωμα ο Γκραντ. Χαμένο lay up του ΜακΚίσικ, τρίποντο ο Παπαπέτρου. Χαμένο follow κάρφωμα ο Φαλ, καλάθι ο Παναθηναϊκός. Αστοχο lay up ο Μιλουτίνοφ στη δεύτερη περίοδο, καλάθι ο Παναθηναϊκός.

5. Ο Παναθηναϊκός δεν εκμεταλλεύτηκε τα επιθετικά ριμπάουντ. Ειδικά στο πρώτο ημίχρονο οι “πράσινοι” ανανέωσαν πολλές επιθέσεις, αλλά τι να το κάνεις. Συνολικά μάζεψαν 11 επιθετικά ριμπάουντ από τα οποία σκόραραν μόλις 10 πόντους. Λίγοι. Ο Ολυμπιακός ανανέωσε 9 φορές χαμένη επίθεση και βρήκε 11 πόντους.

ΥΓ: Η κυβέρνηση οφείλει ΑΜΕΣΑ να λάβει μέτρα διότι όπως πάει η κατάσταση δεν θα τελειώσουν οι τελικοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ