Ολυμπιακός: Όταν -κυριολεκτικά- χύνεις αίμα και έχεις πλάνο, ψυχή και μεγάλες προσωπικότητες, κάνεις τέτοιες νίκες

Δύο ιστορίες… βαμμένες με αίμα από το Μαρσέιγ – Ολυμπιακός, αλλά και οι χειρισμοί Ορτέγκα και Ρέτσου, που έδειξαν τον δρόμο για τη μεγάλη νίκη. Η προβοκάτσια, η επίθεση του Αμπντελί στο ημίχρονο και οι υπερβάσεις που έκαναν ο Ιμανόλ και οι παίκτες του για το διπλό. Γράφει ο Νίκος Κώτσης.
Οι στιγμές των αγώνων δείχνουν πολλές φορές και τον τρόπο με τον οποίο έχουν προετοιμαστεί όσοι συμμετέχουν. Την ψυχολογική τους κατάσταση. Την πνευματική τους προετοιμασία. Τον τρόπο με τον οποίο έχουν αποφασίσουν να αντιδράσουν σε μια καυτή ατμόσφαιρα. Ο Ολυμπιακός, παίζοντας σε ένα απολύτως εχθρικό περιβάλλον, στην έδρα της Μαρσέιγ, νίκησε γιατί δεν φοβήθηκε να παλέψει. Αλλά ούτε και το… αίμα.
Μόλις τέσσερις ημέρες πριν το Βελοντρόμ, οι ερυθρόλευκοι είχαν μπει στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και έκαναν ποδοσφαιρικό bullying στους πράσινους. Καθαρό, χωρίς χτυπήματα, χωρίς αντιαθλητικές ενέργειες. Χωρίς περιττές, ψεύτικες και λαϊκίστικες πρακτικές. Ωμή δύναμη, πάθος, θέληση για τη νίκη. Και αυταπάρνηση, με το “εγώ” να μπαίνει κάτω από την ομάδα.
Το βράδυ της Πέμπτης ο Ολυμπιακός είχε απέναντί του μια καλή γαλλική ομάδα. Σε ένα γήπεδο με πάνω από 50.000 οπαδούς. Με ατμόσφαιρα που φαινόταν από τις προηγούμενες ημέρες ότι είναι απολύτως εχθρική προς τους Πειραιώτες. Κόντρα σε μία ομάδα που είχε ανάγκη τη νίκη και ήταν αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να μπορέσει να την πετύχει. Αλλά και στη Μασσαλία, ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε έτοιμος. Διαβασμένος. Και διατεθειμένος να κάνει υπερβάσεις.
Αίμα στο μάτι…
Παραπάνω αναφερθήκαμε στο… αίμα. Και όχι μεταφορικά. Ο Ολυμπιακός έχυσε αίμα για να νικήσει. Και το πιο ενδιαφέρον από όλα είναι πως οι παίκτες που μάτωσαν, στο τέλος της ημέρας ήταν κι εκείνοι που διεκδικούν τον τίτλο του MVP μαζί με τον σκόρερ Σαντιάγκο Εσε. Αλλά ακόμη και το πώς μάτωσαν και πώς αντέδρασαν, είναι μία από τις απαντήσεις στο γιατί νίκησε ο Ολυμπιακός.
Ο Ορτέγκα διώχνει την μπάλα με δυσκολία σε ένα πολύ επικίνδυνο γέμισε από αριστερά. Ο Αγκέρντ πέφτει πάνω του και τον χτυπάει στο πρόσωπο. Το αριστερό μάτι, κάτω από το φρύδι ανοίγει. Ο Γερμανός σκουπίζει το αίμα με το γάντι και συνεχίζει να παίζει. Μετά από λίγο, με το αίμα να τρέχει, βλέποντας τη Μαρσέιγ να έχει κερδίσει μέτρα, επιλέγει να βγάλει την μπάλα άουτ και να ζητήσει ιατρική βοήθεια. Με την εμπειρία και με προφανή λόγο, “έσβησε” το πιο επιθετικό κομμάτι του πρώτου ημιχρόνου για τους γηπεδούχους.
Αίμα στο στόμα
Διαφορετική η ιστορία με τον Παναγιώτη Ρέτσο. Σε μια μονομαχία τους λίγο μετά το 30′, ο Μοπέ, με ένα πολύ σκληρό και ατιμώρητο χτύπημα, του άνοιξε τη μύτη και του έσκισε το πάνω χείλος και τα ούλα. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού ζαλιζόταν για λίγα λεπτά και ο πόνος ήταν έντονος. Παράλληλα, το στόμα του γέμιζε διαρκώς με αίμα. Με τους Γάλλους να αντιλαμβάνονται τον εκνευρισμό του και να τον προβοκάρουν. Ετσι πήρε την κίτρινη κάρτα, αντιδρώντας στη θεατρική βουτιά του Αμπντελί, στη φάση του γκολ του Εσε.
Ο αρχηγός του Ολυμπιακού έδειχνε και ήταν έξαλλος με τους Γάλλους. Ο βοηθός του Ιμανόλ Αλγκουαθίλ, την ώρα των πανηγυρισμών για το 1-0, φώναξε τον Στεφάν Ορτέγκα και αμέσως του ζήτησε να μιλήσει στον Ρέτσο και να τον ηρεμήσει. Επόμενη εικόνα; Ο Ολυμπιακός επιστρέφει για να πάρει θέση για τη σέντρα. Ο Ρέτσος είναι στο ημικύκλιο και ο Γερμανός γκολκίπερ έχει φύγει από την εστία του και προσπαθεί να τον ηρεμήσει, μαζί με τον Μανώλη Σάλιακα.
Ντου από τον Αμπντελί
Με το σφύριγμα της λήξης, ακόμη ένα επεισόδιο. Κανονική προβοκάτσια. Ο Αμπντελί φεύγει τρέχοντας και μόλις οι δύο ομάδες φτάσουν στη φυσούνα, ο παίκτης της Μαρσέιγ ορμάει στον Ρέτσο. Τον σπρώχνει από πίσω και αμέσως τα αίματα ανάβουν. Με τη διαφορά πως οι παίκτες και οι άνθρωποι του Ολυμπιακού επεμβαίνουν αμέσως και λήγουν την εστία που άναψε ο Αλγερινός χαφ. Με σκοπό να κάνει τον αρχηγό να αντιδράσει.
Και πράγματι, αντέδρασε. Μετά και τις συζητήσεις στα αποδυτήρια, στο ημίχρονο, ο Ιμανόλ Αλγκουαθίλ τον κράτησε στον αγωνιστικό χώρο. Και ο Ρέτσος τον δικαίωσε πανηγυρικά. Κάνοντας ακόμη ένα σπουδαίο παιχνίδι. Αλλά κυρίως, δείχνοντας προσωπικότητα και χαρακτήρα, αφήνοντας στην άκρη όσα έκαναν οι Γάλλοι και βάζοντας στο μυαλό του μόνο το ποδόσφαιρο και τη μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού.
Κόντρα σε πρακτικές αλάνας
Τα παραπάνω περιστατικά είναι ενδεικτικά του τρόπου με τον οποίου προετοιμάστηκε για το μεγάλο παιχνίδι στη Γαλλία ο Ολυμπιακός. Και εξηγούν ως ένα σημείο την εξόχως σημαντική νίκη που πέτυχε. Καθώς όταν ο γηπεδούχος προσπαθεί να σε “φοβίσει” ή να παίξει με το μυαλό σου, με μεθόδους και πρακτικές… αλάνας, έχοντας παράλληλα τη στήριξη 50.000 θεατών που δημιουργούν εχθρική ατμόσφαιρα, πρέπει να αντιδράσεις και να μην επηρεαστείς. Ο Ολυμπιακός αυτό έκανε.
Ακόμη και στα δύο δύσκολα κομμάτια του αγώνα με τη Μαρσέιγ, όταν πιέστηκε πολύ, αυτοί οι δύο ποδοσφαιριστές, μαζί με τον ανίκητο Πιρόλα και τον Εσε, έδωσαν τις περισσότερες λύσεις. Αν και η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν υστερήσαντες. Διότι μόνο έτσι νικάς τέτοια παιχνίδια και σε τέτοιες έδρες.