ΠΑΟΚ

Το σχέδιο του Λουτσέσκου λειτουργεί

SUPERLEAGUE / 2022-2023 /  -  (  / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / 2022-2023 / - ( / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Δεν υπήρξε κανένα ντέρμπι, το τελικό 1-0 είναι φτωχό για να περιγράψει την διαφορά των δύο ομάδων. Ο Τσάρλυ γράφει για την εύκολη νίκη του ΠΑΟΚ απέναντι στον συμπολίτη.

Ο ΠΑΟΚ πήρε πολύ εύκολα το ντέρμπι με τον Άρη. Ο Λουτσέσκου, μετά τον τρόπο που ήρθε η ήττα στην OPAP Arena από την ΑΕΚ, άλλαξε το πλάνο του και κατάφερε να βελτιώσει σημαντικά την ομάδα του.

Στα τελευταία παιχνίδια πριν την διακοπή έκανε τρεις σερί νίκες και η εικόνα παρέμενε ενθαρρυντική και στην επιστροφή στην δράση. Στο ντέρμπι πήγε με ένα ρεκόρ 4-1-0, μέσα από μία διαφορετική ποδοσφαιρική φιλοσοφία και φάνηκε πως αποδίδει.

Πιο κοντά στο 4-4-2

Το αγωνιστικό πλάνο έμοιαζε περισσότερο με 4-4-2, με τον Ντόουγκλας Αουγκούστο να κατεβαίνει στο δίδυμο των χαφ και τον Κωσταντέλια να πηγαίνει δίπλα στον Ολιβέιρα.

Με αυτό το πλάνο, με διαφορετικά δίδυμα στα άκρα της άμυνας, στον άξονα και με δίδυμο στην επίθεση ο ΠΑΟΚ, βελτιώθηκε και κλήθηκε με αυτό το σχήμα να δώσει το πρώτο ντέρμπι, το πρώτο πραγματικά μετρήσιμο παιχνίδι.

Ο Άρης δεν έβγαλε ούτε μία συνεργασία σε ολόκληρο το παιχνίδι

Μέσα από λειτουργιές που προκύπτουν από το συγκεκριμένο αγωνιστικό πλάνο, ο ΠΑΟΚ κυριάρχησε από το 15ο λεπτό μέχρι το τέλος το πρώτου ημιχρόνου και κέρδισε πολύ πιο εύκολα απ' ό,τι δείχνει το τελικό 1-0. Στην πράξη ήταν και μοναδική ομάδα που μπορούσε να φτιάξει επιθέσεις μέσα από συνεργασίες.

Ο Άρης σε ολόκληρο το παιχνίδι, δημιούργησε μία μόλις ευκαιρία στο 29ο λεπτό, όταν ο Ολιβέιρα έκανε μία υπερβολικά σοφτ εκτέλεση με το εξωτερικό εκτός περιοχής και ο Κουέστα που ήταν με διαφορά ο κορυφαίος παίκτης του Αρη, έκανε γρήγορα το βολέ, έδωσε την μπάλα στον Μαντσίνι που έπαιξε στον χώρο και εκτέλεσε άουτ.

Με συνεργασία σε ολόκληρο το παιχνίδι, δεν κατάφερε να απειλήσει η ομάδα του Πάρντιου, για την ακρίβεια οι παίκτες του δεν πρέπει να έβγαλαν καμία συνεργασία σε ολόκληρο των αγώνα.

Η μπάλα πήγαινε νωρίς στα μπακ

Ο ΠΑΟΚ αντίθετα είχε ξεκάθαρο σχέδιο. Ξεκινούσε με συχνότητα τις επιθέσεις του από τούς δύο ακραίους μπακ Ράφα, Σάστρε, που έκαναν παιχνίδι από χαμηλά και είχαν σαν στήριγμα τους Ζίβκοβιτς, Νάρεϊ, που κινιόντουσαν εσωτερικά το παιχνίδι πλάτης του Ολιβέιρα, που ήταν εξαιρετικός εκτός περιοχής και τον εντυπωσιακό Κωσταντέλια, που έπαιζε μόνιμα ανάμεσα στις γραμμές του αντιπάλου.

Ο νεαρός έλαμψε με την απλότητά του, με τα σωστά τρεξίματά του στους χώρους που ζήτα ο Λουτσέσκου, για να δημιουργηθεί συνεργασία, εκεί που θα είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμη από τον αντίπαλο.

Στόχος να βγει ο Νάρεϊ σε θέση εκτέλεσης

Αυτή η λογική ποδοσφαίρου είναι πιο εύκολο να φέρει σε θέση εκτέλεσης τον Νάρεϊ, καθώς είναι ο μόνος που κινείται με συχνότητα με πρόσωπο στην αντίπαλη περιοχή.

Ο ΠΑΟΚ με τον Νάρεϊ είχε δύο καλές ευκαιρίες στο 34ο και στο 39ο λεπτό. Στο 34' ο Κωσταντέλιας έκανε μία από τις πολλές σωστές του ενέργειες, κέρδισε την μπάλα από πίεση στον αντίπαλο, έτρεξε μαζί της όσα μέτρα έπρεπε και πάσαρε στον Νάρεϊ που το έξυπνο συρτό σουτ που εκτέλεσε πήγε στο δοκάρι.

Στο 39ο λεπτό, ξανά τον έφεραν οι συμπαίκτες του σε καθαρή εκτέλεση μέσα από την περιοχή, δεν βρήκε όμως κάποια γωνία και νικήθηκε από τον Κουέστα.

Δύο δώρα

Το γκολ που δεν βρήκε ο ΠΑΟΚ από τις φάσεις που δημιούργησε σε ροή αγώνα, το βρήκε από μία εκτέλεση κόρνερ. Για την ακρίβεια η άμυνα του Άρη, νικήθηκε δύο φορές στον αέρα από τους παίκτες του ΠΑΟΚ.

Στην φάση του πέναλτι, ο Κωσταντέλιας βρήκε τον Ολιβέιρα στον αέρα που η κεφαλιά που πήρε, οδήγησε σε λάθος την άμυνα του Άρη. Το πέναλτι που χάρισε, δεν το έκανε γκολ ο Σβαμπ, που νίκηθηκε από τον Κουέστα που κράτησε το σκορ στο φτωχό 1-0.

Στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου, το κόρνερ χτυπήθηκε στο πίσω δοκάρι, όμως ξανά η άμυνα του Άρη πιάστηκε σε λήθαργο, ο Κουλιεράκης νίκησε κατά κράτος στον αέρα τον Πίρσμαν και ο Ίνγκασον βρέθηκε μόνος του στην μικρή περιοχή και με ένα χαμηλό ψαλίδι που ανήκει στο ρεπερτόριό του, έδωσε προβάδισμα και τελικά την νίκη στον ΠΑΟΚ.

Έδωσε την κατοχή μπάλας στο δεύτερο ημίχρονο, χωρίς κανένα κόστος

Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Λουτσέσκου αποφάσισε να δώσει την κατοχή στον Άρη και δεν νομίζω πως το μετάνιωσε και ποτέ. Έδειξαν εντελώς αδούλευτοι οι παίκτες του Πάρτιου στην δημιουργία παιχνιδιού με συνεργασίες.

Μία φάση από εκτέλεση φάουλ του Μαντσίνι που έφερε την κεφαλιά του Ιτούρμπε πάνω από τα δοκάρια, είχε ο Άρης σε ολόκληρο το δεύτερο ημίχρονο.

Η εικόνα του απογοητευτική, το τελικό 1-0 δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική διαφορά που έδειξαν στο γήπεδο οι δύο ομάδες. Ο ΠΑΟΚ είχε πλάνο, σχέδιο, ήταν μία φανερά δουλεμένη ομάδα που ήξερε τι έπαιζε και τι προσπαθούσε να κάνει στο γήπεδο. Το διάστημα που επέλεξε να επιτεθεί, είχε ξεκάθαρο σχέδιο και τρόπο να απειλήσει.

Ο Αουγκούστο στον φυσικό του χώρο

Το πλάνο με τον Αουγκούστο στο φυσικό του χώρο, στο δίδυμο του άξονα και όχι πάω από δύο κεντρικά χαφ, όπως χρησιμοποιούταν εδώ και μεγάλο διάστημα είναι ξεκάθαρο πως κουμπώνει καλύτερα στις ικανότητες στα προσόντα του Βραζιλιάνου. Ήταν αμαρτία που για να καλύψει τα αργά πόδια του Κούρτιτς, έπαιζε μόνιμα σε θέση που κανονικά παίζουν δημιουργοί, δεκάρια.

Ο Κωσταντέλιας έκανε την διαφορά με την απλότητά του

Ο Λουτσέσκου, πιο ψηλά από το δίδυμο χαφ, χρησιμοποιεί τον Κωσταντέλια, ο οποίος έκανε ένα παιχνίδι που είχε μόνο απλές σωστές αποφάσεις. Ο νεαρός κινείται κοντά στο Ολιβέιρα, μετατρέποντας την τακτική σε 4-4-2, είχε μόνιμα σωστές επαφές με την μπάλα και έκανε την διαφορά με την απλότητά του, δεν πήγε ούτε σε μισή εξεζητημένη ενέργεια.

Ο ΠΑΟΚ κατάφερε να βελτιώσει την βαθμολογική του θέση με το πλάνο που εφάρμοσε ο Λουτσέσκου μετά την ήττα από την ΑΕΚ, όταν πληγώθηκε η προσπάθεια για χτίσιμο από χαμηλά από τον άξονα.

Άλλαξε συνολικά ιδέες, πλάνο, φέρνει την ανάπτυξη πιο νωρίς στα άκρα, δημιούργησε συγκεκριμένα δίδυμα που στο ντέρμπι με τον Άρη απέδειξαν πως προοδεύουν στον τρόπο που συνεργάζονται και κατάφερε να βελτιώσει την βαθμολογική του θέση.

Έδειξε πως δεν πρόκειται να είναι εύκολος αντίπαλος για κανέναν, έχει χαρτί να παίξει και σαν ομάδα δεν γίνεται να συγκριθεί αυτήν την εποχή με τον Άρη.

TAGS ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ