ΑΕΚ

Το ποδόσφαιρο του Αλμέιδα θα φέρει χρήμα, δόξα και τίτλους στην ΑΕΚ

Ο Ματίας Αλμέιδα στο Παναθηναϊκός - ΑΕΚ
Ο Ματίας Αλμέιδα στο Παναθηναϊκός - ΑΕΚ EUROKINISSI

Ο Τσάρλυ γράφει για την ΑΕΚ, η οποία βρίσκεται στο -8 από την πρώτη θέση, όμως έχει κερδίσει τις εντυπώσεις με το ποδόσφαιρο που παίζει. Ο Αλμέιδα έχει εξασφαλίσει πως θα είναι επιτυχημένος, με την Ένωση να έχει βρει τον προπονητή που ψάχνει εδώ και χρόνια.

Η ΑΕΚ μπορεί να βρίσκεται στην δεύτερη θέση και στο -8 από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό, όμως έχει κερδίσει τις εντυπώσεις με το ποδόσφαιρο που παίζει.

Για την ακρίβεια ο Αλμέιδα έχει καταφέρει κάτι πολύ σπάνιο. Έχει εξασφαλίσει πως θα είναι επιτυχημένος, ανεξάρτητα από το αν η φετινή προσπάθεια φέρει τίτλους η όχι.

Η ΑΕΚ βρήκε τον προπονητή που έψαχνε εδώ και πολλά χρόνια

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως για πολλά χρόνια η ΑΕΚ έψαχνε τον προπονητή που θα καταφέρει να την επαναφέρει στις παραδοσιακές της αρχές. Δηλαδή που θα την κάνει να μπορεί να πετύχει μέσα από επιθετικό ποδόσφαιρο τους στόχους της. Κανένας από τους προπονητές που εργάστηκαν στον σύλλογο δεν έδειξαν να είναι οι κατάλληλοι σε αυτό το κομμάτι.

Η ΑΕΚ από την ημέρα που επέστρεψε στην πρώτη κατηγορία κάθε χρόνο άλλαζε προπονητή στην διάρκεια της σεζόν, με εξαίρεση την χρονιά που κατέκτησε το πρωτάθλημα με τον Χιμένεθ.

Ο λόγος που δεν συνέχισε η ΑΕΚ με τον Χιμένεθ, ακόμη και την χρονιά που κατέκτησε μαζί της πρωτάθλημα, ήταν γιατί πάντοτε έψαχνε έναν προπονητή να πετύχει όσα έχει καταφέρει ο Αλμέιδα, μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Σπάνια ποδοσφαιρική σύνθεση

Ο Αλμέιδα πέτυχε από πολύ νωρίς στη θητεία του κάτι που έχει να πετύχει δεκαετίες προπονητής της ΑΕΚ. Να εξασφαλίσει πως είναι ο άνθρωπος που πάνω του ο σύλλογος αξίζει να χτίσει το ποδοσφαιρικό της μέλλον.

Ο Αργεντινός τεχνικός έχει δημιουργήσει μία ομάδα, που παίζει σύγχρονο ποδόσφαιρο σε όλα τα κομμάτια του. Πιέζει ψηλά τον αντίπαλο, αναγκάζοντας τον να έχει εύκολη απώλεια κατοχής. Μέσα από την πίεση στον αντίπαλο καταφέρνει να έχει μεγάλο ποσοστό κατοχής μπάλας, παρότι πηγαίνει σε γρήγορες επιθέσεις.

Μιλάμε για μία σπάνια σύνθεση μίας ομάδας που συνδυάζει το άμεσο ποδόσφαιρο με την υψηλή κατοχή μπάλας και την γρήγορη επίθεση με την ποιοτική ανάπτυξη. Μία συνθήκη, που σημαίνει πως η ΑΕΚ πηγαίνει και σε μεγάλο αριθμό επιθέσεων στην διάρκεια των αγώνων.

Η ομάδα του Αλμέιδα είναι γρήγορη, όχι όμως βιαστική. Έχει μεγάλη κατοχή μπάλας, όμως δεν ψάχνει το γκολ μέσα από πολλές πάσες, παίζει άμεσο ποδόσφαιρο και πιέζει ψηλά, όμως δεν είναι ομάδα αντεπιθέσεων. Είναι ένα σύγχρονο σύνολο που εφαρμόζει ποδόσφαιρο ταχύτητας, που με τον τρόπο που αγωνίζεται εξασφαλίζει πως θα έχει πολλές επιθέσεις σε κάθε παιχνίδι.

Είναι βέβαιο πως αυτό το ποδόσφαιρο θα φέρει και τίτλους

Αυτό το ποδόσφαιρο, πέρα από το γεγονός πως κάνει χαρούμενο τους πάντες, ποδοσφαιριστές, διοίκηση, οπαδούς της ομάδας αλλά και απλούς φίλους του αθλήματος, είναι δεδομένο πως σε βάθος χρόνου θα φέρει και επιτυχίες.

Μην γελιόμαστε, ακόμη και ας υποθέσουμε πως φέτος αντέξει μέχρι τέλους η ομάδα του Γιοβάνοβιτς, είναι αδύνατον σε βάθος χρόνου αυτή η ποδοσφαιρική φιλοσοφία που ακολουθεί η ΑΕΚ να μην συνδυαστεί με τίτλους.

Μιλάμε για μία ομάδα που αγωνίζεται πολύ πάνω από την ένταση και την ταχύτητα που παίζεται το άθλημα στην χώρα μας και από την στιγμή που αυτός ο ρυθμός συνδυάζεται με ποιοτική δημιουργία, το παιχνίδι που ακολουθεί γίνεται δύσκολα αντιμετωπίσιμο από τον αντίπαλο.

Η ΑΕΚ κυριάρχησε απέναντι σε έναν καλό Ολυμπιακό

Αυτή η πραγματικότητα έγινε κατανοητή και στο ντέρμπι της περασμένης Κυριακής στο Καραϊσκάκης. Προσέξτε, η ΑΕΚ κυριάρχησε, έκανε τη ζωή δύσκολη σ' έναν Ολυμπιακό, που βρισκόταν σε μία εποχή ανάκαμψης.

Αυτό που συνέβη στο ντέρμπι της Κυριακής δεν το συναντάμε εύκολα στο ποδόσφαιρο μας. Να παίζει δηλαδή, μία μεγάλη ομάδα και ειδικά ο Ολυμπιακός ντέρμπι στο γήπεδο του, να έχει σε ολόκληρο το παιχνίδι δεύτερο ρόλο και κανένας να μην έχει το δικαίωμα να αποδοκιμάσει την ομάδα του.

Πολύ απλά γιατί όλοι όσοι ήταν στο γήπεδο, κατάλαβαν πως η εικόνα που είχε ο αγώνας δεν οφειλόταν στο ότι παρουσιάστηκε στον αγωνιστικό χώρο ένας κακός Ολυμπιακός, αλλά μία εντυπωσιακή ΑΕΚ.

Τον υποχρέωσε να αλλάξει τον τρόπο παιχνιδιού του

Δεν ταλαιπώρησαν οι ποδοσφαιριστές του Αλμέιδα τον ταλαιπωρημένο, ανοργάνωτο Ολυμπιακό του Κορμπεράν, αλλά μία ομάδα που είχε αρχίσει να παίρνει τα πάνω της και να βρίσκει τη φιλοσοφία της. Ο Μίτσελ προσπαθεί να σηκώσει την ομάδα του, μέσα από ένα ποδόσφαιρο δημιουργίας, αξιοποιώντας τους ποιοτικούς δημιουργούς που διαθέτει.

Βασίζεται σ' ένα ποδόσφαιρο υψηλής κατοχής, ελέγχου, που βγάζει επιθέσεις με πολλές πάσες. Η ΑΕΚ πήγε στο γήπεδό του και πολύ απλά, τον ανάγκασε να ξεχάσει αυτά που ήξερε. Του έδειξε από πολύ νωρίς πως το παιχνίδι δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό που έδωσε στην Λεωφόρο. Τον ανάγκασε να πάει σε ένα παιχνίδι με μεγάλες μεταβιβάσεις, με την ελπίδα πως θα βγει μία αντεπίθεση ή θα μπορέσει να χτίσει κάποια επίθεση, δίχως να αλλάξει πολλές φορές την μπάλα.

Η ΑΕΚ με τον τρόπο που πίεζε έκανε γρήγορα κατανοητό, πως όσες περισσότερες φορές ο Ολυμπιακός προσπαθήσει να κάνει επιθέσεις με μικρές πάσες, ανάμεσα στην περιοχή και στην σέντρα, τόσο πιο εύκολα θα κερδίζει την κατοχή η Ένωση.

Του χάλασε με το παιχνίδι της το μυαλό, τον ανάγκασε να παίξει κάτι διαφορετικό από αυτό που προσπαθεί το τελευταίο διάστημα να δουλέψει, κάτι διαφορετικό δηλαδή από το πλάνο που πέτυχε στην Λεωφόρο.

Μπορεί στο τέλος να μην ήρθε η νίκη για την ΑΕΚ, όμως κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως κυριάρχησε σε όλα τα κομμάτια του παιχνιδιού και κατάφερε να δημιουργήσει ευκαιρίες με όλους τους τρόπους. Ευκαιρίες μετά από κλέψιμο, με γρήγορη δημιουργία με συμμετοχή του Γκατσίνοβιτς, με την ταχύτητα του Γκαρσία, με παιχνίδι από τα άκρα, ενώ στο φινάλε απείλησε και με στατικές φάσεις.

Συμβαίνει στο ποδόσφαιρο να είσαι πολύ κυρίαρχος και να μην κερδίσεις. Το έζησε ο Ολυμπιακός στο ντέρμπι της Λεωφόρου, το έζησε στο Καραϊσκάκης η ΑΕΚ. Επαναλαμβάνω όμως, πως η ΑΕΚ κατάφερε και κυριάρχησε, παρότι ο Ολυμπιακός αυτήν την εποχή βρίσκεται σε καλή αγωνιστική κατάσταση και αυτό λέει πολλά για την συνέχεια.

Θα ακουστούν σύντομα τρελά ποσά για τον Γκαρσία

Σε πρόσφατο κείμενο μου έγραφα για τα νούμερα που φέρνει η νέα θέση του Γκαρσία. Ο τεχνικός της ΑΕΚ δεν κάνει τίποτα περισσότερο, από το να ακολουθεί, την πραγματικότητα του σύγχρονου ποδοσφαίρου.

Οι γρήγοροι ποδοσφαιριστές, όπως οι Μανέ, Εμπαπέ, Γκνάμπρι κτλ παίζουν πλέον όσο γίνεται περισσότερο πάνω στα αντίπαλα στόπερ, για να τους κουράσουν και να τους οδηγήσουν σε λάθη στην προσπάθεια αρχικής ανάπτυξης. Εκμεταλλεύονται πως αναγκαστικά το παιχνίδι ξεκινά από τα στόπερ, αλλά και αξιοποιούν την ταχύτητα τους πηγαίνοντας σε τελικές.

Αυτή η λογική ασφαλώς και φέρνει νούμερα και δημιουργεί και υπεραξία. Έχουμε ήδη αρχίσει να διαβάζουμε πως διάφορες ομάδες αρχίζουν να κοιτάνε τον Γκαρσία. Ο Λιβάι είναι 24 ετών, έχει συμβόλαιο με την ΑΕΚ μέχρι το 2025, υγιής να είναι και φέτος θα καταγράψει μία χρονιά, εντυπωσιακή τόσο σε νούμερα, όσο και σε εικόνα που θα αφήσει.

Ήδη με επτά τέρματα έχει ισοφαρίσει το ατομικό του ρεκόρ επίτευξης τερμάτων σ' ένα πρωτάθλημα, που ήταν το περσινό μαζί με τα playoffs. Είναι δεδομένο πως θα κλείσει την χρονιά μίνιμουμ με 15 τέρματα. Ένας ποδοσφαιριστής στην δική του ηλικία, που έχει συμβόλαιο με την ομάδα του που αργεί να ολοκληρωθεί, με τη δική του ταχυδύναμη, που συνδυάζει αυτά τα προσόντα με σκοράρισμα, στην αγορά μπορεί να πιάσει νούμερα που θα προκαλέσουν ίλιγγο.

Συνολικά το ποδόσφαιρο που διδάσκει ο Αλμέιδα θα φέρει στην ΑΕΚ, χρήμα, δόξα και τίτλους, Ο χρόνος είναι με την ΑΕΚ, αρκεί τίποτα να μην μπορέσει να σταματήσει πρόωρα αυτήν την δουλειά.

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ