ΠΑΟΚ

Τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να δημιουργηθεί ο νέος ΠΑΟΚ

Ο Άντριγια Ζίβκοβιτς
Ο Άντριγια Ζίβκοβιτς INTIME

Ο Τσάρλυ αναλύει τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ο ΠΑΟΚ για να φτάσει στο επίπεδο του 2019 και να διεκδικήσει το πρωτάθλημα.

Στον ΠΑΟΚ άργησαν πολύ να καταλάβουν πως η ομάδα που κατέκτησε το πρωτάθλημα το 2019 έχει πεθάνει και χρειάζεται ριζική ανανέωση. Έχασαν χρόνο στηριζόμενοι σε ποδοσφαιριστές που τα καλά τους χρόνια ανήκουν στο παρελθόν.

Βλέποντας τα πράγματα με ψυχρή ματιά και με απόσταση είναι να απορεί κανείς πως γίνεται να μην κατάλαβαν στον ΠΑΟΚ πιο έγκαρα ότι η ομάδα χρειάζεται ανανέωση.

Μίλησε το συναίσθημα

Όμως το ποδόσφαιρο έχει ψυχή. Υπάρχει το συναίσθημα κι όταν το βάζεις μπροστά από το μυαλό είναι λογικό να κάνεις και γλυκά λάθη.

Ένα λάθος αγάπης ήταν αυτό που συνέβη στον ΠΑΟΚ. Ο σύλλογος με αυτούς τους ποδοσφαιριστές πέτυχε την πιο επιτυχημένη πορεία στην ιστορία του. Κατέκτησε σε 5 χρόνια 1 πρωτάθλημα, 4 κύπελλα και το πρώτο νταμπλ στην ιστορία του. Είναι ανθρώπινο να καθυστερήσουν ν' αποδεχθούν πως δεν μπορούν να συνεχίσουν με αυτόν τον κορμό. Το γράφω εδώ και δύο χρόνια βλέποντας την εικόνα του γηπέδου. Είναι υπερβολή το γεγονός ότι άργησαν τόσο πολύ στον ΠΑΟΚ να κατανοήσουν πως χρειάζεται να δημιουργηθεί ένας διαφορετικός κορμός προκειμένου να μπορέσει να κάνει ξανά αυτή η ομάδα πρωταθλητισμό. Όμως είναι δεδομένο πως είναι δύσκολο να αποδεχθείς ότι δεν μπορεί άλλο ένα σύνολο ποδοσφαιριστών με το οποίο έχεις πετύχεις τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία σου. Που μαζί του έμαθες να κερδίζεις.

Η αποστολή του Ζοζέ Μπότο

Η διοίκηση του ΠΑΟΚ, με την πρόσληψη του Ζόσε Μπότο στη θέση του τεχνικού διευθυντή, δείχνει πως κατανοεί ότι στην ομάδα χρειάζονται σημαντικές αλλαγές. Ο κύριος στόχος θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός ρόστερ που θα παλέψει για ν' ανοίξει έναν νέο κύκλο επιτυχιών και θα φροντίσει να μην υπάρχει μεγάλη χρονική απόσταση από τις προηγούμενες κατακτήσεις τίτλων.

Με λίγα λόγια, η αποστολή του Ζόζε Μπότο αλλά και του Ραζβάν Λουτσέσκου είναι να δημιουργήσουν μία ομάδα που την επόμενη χρονιά θα είναι ικανή να ανταγωνιστεί τον Ολυμπιακό και να διεκδικήσει το πρωτάθλημα.

Τα στάδια που πρέπει να περάσουν

Μέχρι να συμβεί αυτό υπάρχουν κάποια στάδια, τα οποία θα πρέπει να περάσουν στον ΠΑΟΚ. Το πρώτο έχει να κάνει με την άμεση μεταγραφική ενίσχυση προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που μένουν για τη συνέχεια της χρονιάς.

Η περσινή εμπειρία έδειξε ότι το κύπελλο μία ομάδα που έχει μάθει να κατακτά τίτλους, μπορεί να το πάρει, ακόμα και αν δεν είναι στα καλύτερα της. Ασφαλώς στο πρωτάθλημα θα πρέπει πρώτα να εξασφαλιστεί η ευρωπαϊκή έξοδος και στη συνέχεια να δοθεί μάχη για την δεύτερη θέση. Για να συμβούν αυτά απαιτείται μεταγραφική ενίσχυση.

Η γέφυρα

Στην πράξη θα πρέπει η μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου να λειτουργήσει σαν γέφυρα που θα οδηγήσει με ασφάλεια στην επόμενη χρονιά. Αυτήν την στιγμή στον ΠΑΟΚ υπάρχουν δύο ποδοσφαιριστές που μπορούν να στηρίξουν μία ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό. Μπορεί να ακούγεται σκληρό, αλλά οι Κούρτιτς και Ζίβκοβιτς είναι οι μόνοι που έχουν θέση στη βασική ενδεκάδα ενός ΠΑΟΚ που θα διεκδικήσει τον τίτλο από τον Ολυμπιακό την επόμενη σεζόν.

Ο ΠΑΟΚ είναι σε μία κατάσταση που πρέπει να ψάχνει για καλούς παίκτες. Δεν υπάρχει χώρος που δεν χρειάζεται ενίσχυση. Το σημαντικό είναι όποιος κι αν αποκτηθεί να βρίσκεται σε θέση να γίνει μέρος του κορμού που μαζί με τους Ζίβκοβιτς - Κούρτιτς θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν μία πραγματικά μεγάλη ομάδα.

Τα συμβόλαια που λήγουν

Αν σε κάποιον φαίνεται υπερβολικό αυτό που γράφω, μπορεί να το κατανοήσει, διαβάζοντας την παρακάτω παράγραφο: δηλαδή τα συμβόλαια που λήγουν το καλοκαίρι. Το καλοκαίρι λήγουν τα συμβόλαια δώδεκα ποδοσφαιριστών. Η ποδοσφαιρική λογική λέει πως όσο λιγότερα φροντίσει ο ΠΑΟΚ να ανανεωθούν τόσο καλύτερη θα είναι και η ομάδα την επόμενη σεζόν.

Η βάση αφορά τη θέση του τερματοφύλακα. Όσο δεμένος κι αν είναι ο Λουτσέσκου με τον Πασχαλάκη, δεν μπορώ να φανταστώ πως επιτέλους δεν έχει καταλάβει πως χρειάζεται μία πιο αξιόπιστη λύση κάτω από τα δοκάρια.

Στο κέντρο της άμυνας το καλοκαίρι λήγουν τα συμβόλαια των Βαρέλα, Κρέσπο και Ίνγκασον. Για τους Βαρέλα - Κρέσπο δεν το συζητάω καν. Θα έπρεπε ήδη ο σύλλογος να έχει ψάξει τον τρόπο που θ' απαλλαγεί από το περασμένο καλοκαίρι. Οι συχνοί τραυματισμοί που βγάζουν, αλλά και η απόδοση τους φωνάζουν πως δεν υπάρχει λόγος ν' ανανεωθούν τα συμβόλαια τους.

Ο υγιής Ίνγκασον και λόγω ηλικίας (στα 28 του) θα μπορούσε να στηρίξει την καινούρια προσπάθεια, φαίνεται όμως πιθανό να πουληθεί άμεσα. Εφέτος ο Ισλανδός έβγαλε πολλά προβλήματα τραυματισμών, έχει καταφέρει να πάρει μόλις 3 συμμετοχές και συνολικά 134 λεπτά στο πρωτάθλημα.

Συμβόλαια στους κεντρικούς αμυντικούς για την επόμενη σεζόν έχουν μόνο οι Μιχαηλίδης και Μιχάι. Γίνεται λοιπόν κατανοητό πως ο ΠΑΟΚ, θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο αξιόπιστους στόπερ στο ενδεχόμενο που παραμείνει ο Ίνγκασον και τρεις σε περίπτωση που πουληθεί.

Ήρθε η ώρα να τιμηθεί και ν' αποχωρήσει ο αρχηγός

Στα άκρα της άμυνας ολοκληρώνεται το συμβόλαιο του αρχηγού Βιεϊρίνια, του Ροντρίγκο και ο δανεισμός του Σίντκλεϊ. Ο Βιεϊρίνια, πρόσφερε πολλά, θα είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία του συλλόγου, θα πρέπει να τιμηθεί και να αποχωρήσει.

Ο ΠΑΟΚ παίρνει ελάχιστα πράγματα εφέτος από τα άκρα της άμυνας του, όταν πρόκεται για μία θέση που στο σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι απαιτητική και πολύ σημαντική. Με συμβόλαιο μένουν ο νεαρό Λύρατζης και ο φιλότιμος -με πολλά ανεβάσματα- αλλά περιορισμένης ποιότητας και τεχνικής Τέιλορ. Δεδομένα ο ΠΑΟΚ που θα κάνει πρωταθλητισμό χρειάζεται ν' αποκτήσει βασικό δεξιό μπακ και δύο αριστερούς. Ιδανικό θα ήταν να έβρισκε λύση για να αποχωρήσει ο Τέιλορ και να υπολογιζόταν ο νεαρός Λύρατζης ως δεύτερος.

Να χτίσει τον άξονα του γύρω από τον ηγέτη Κούρτιτς

Στα χαφ υπάρχει η παρουσία του ηγέτη Κούρτιτς. Ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να σχεδιαστεί στην λογική να αποκτηθούν δύο ποδοσφαιριστές: ένας προς το "6" και ένας πιο επιθετικός χαφ, που θα κουμπώνουν με τα προσόντα του Σλοβένου.

Το καλοκαίρι λήγει το συμβόλαιο του Σβαμπ. Μία χαρά ποδοσφαιριστής είναι ο Αυστριακός, όμως το τελευταίο διάστημα έχει χάσει την θέση του, πολύ απλά γιατί έχει παρόμοια προτερήματα και αδυναμίες με τον Κούρτιτς.

Ο Σλοβένος δεν είναι τυχαίο που απελευθερώθηκε και έβγαλε τον καλύτερο του εαυτό παίζοντας με τους Τσιγγάρα και Αουγκούστο. Είναι δεδομένο πως χρειάζεται δίπλα του έναν κεντρικό χαφ που να δίνει τρεξίματα, ενέργεια, πίεση στον αντίπαλο και την αμυντική ασφάλεια που δεν μπορεί να προσφέρει ο Κούρτιτς. Πιο ψηλά δε χρειάζεται ποδοσφαιριστή με μεγαλύτερη ποιότητα από τον Αουγκούστο και πιο φρέσκο από τον Μπίσεσβαρ.

Ο Αουγκούστο έχει συμβόλαιο μέχρι το 2023 και ο Τσιγγάρας μέχρι το 2024. Αμφότεροι έδειξαν πως μπορούν να προσφέρουν λύσεις. Παρόλα αυτά ο ΠΑΟΚ που θα κάνει πρωταθλητισμό θέλει δύο καλύτερους παίκτες στη βασική ενδεκάδα και τους δύο αυτούς ως εναλλακτικές λύσεις.

Πρέπει να ψάξει καλά για τον αντικαταστάτη του Μπίσεσβαρ

Το καλοκαίρι λήγει το συμβόλαιο του Μπίσεσβαρ που φέτος έχει την εμπιστοσύνη του Λουτσέσκου και παίρνει παιχνίδι τόσο ως επιτελικός χαφ όσο και στα αριστερά. Δεδομένα ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να ψάξει καλά και να πληρώσει για να αντικαταστήσει την ποιότητα του.

Είναι δυσεύρετοι οι ποδοσφαιριστές που έχουν δημιουργία, μπορούν να κάνουν τη διαφορά δίχως να έχουν ανάγκη το τρέξιμο. Τα καλά χρόνια του Μπίσεσβαρ ανήκουν στο παρελθόν και ο Ζόσε Μπότο θα πρέπει να ψάξει καλά για να βρει τον αντικαταστάτη του.

Φορ πρωταθλητισμού, εξτρέμ ταχύτητας και Ζίβκοβιτς

Ο ΠΑΟΚ για την μία πλευρά έχει τον παικταρά Ζίβκοβιτς, ο οποίος θα χρειαστεί στήριξη. Ο ΠΑΟΚ, που θα είναι έτοιμος να κάνει πρωταθλητισμό, χρειάζεται αντικαταστάτη του Μπίσεσβαρ, εξτρέμ ταχύτητας που θα παίζει στην απέναντι πλευρά από τον Ζίβκοβιτς και φυσικά επιθετικό που θα έχει το εύκολο γκολ.

Ο Ρουμάνος Μίτριτσα δεν βγήκε, το καλοκαίρι τελειώνει ο δανεισμός του και δεν υπάρχει λόγος παραμονής του. Στην κορυφή της επίθεσης, ο φετινός Άκπομ είναι μία απογοήτευση και ο ΠΑΟΚ έχει πολύ μεγάλη ανάγκη έναν επιθετικό που θα του προσφέρει το εύκολο γκολ.

Σε ένα πρωτάθλημα όπως το ελληνικό, στο οποίο ο πρωταθλητής κρίνεται χρειάζεται μεγάλο ποσοστό νικών και έχει να ανοίξει πολλές ομάδες που αμύνονται μαζικά, ο φορ που θα προσφέρει το εύκολο γκολ και θα έχει στο τσεπάκι του ένα μεγάλο αριθμό τερμάτων είναι απαραίτητος.

Κάνοντας λοιπόν μια αναφορά στα συμβόλαια που λήγουν το καλοκαίρι και στην κατάσταση που βρίσκονται οι συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές, γίνεται κατανοητό πως ο ΠΑΟΚ δεν χρειάζεται να κοιτάξει άλλο πίσω.

Αν θέλει την επόμενη σεζόν να κοντράρει τον Ολυμπιακό, ο δρόμος είναι ένας: να χτίσει πάνω στους Κούρτιτς - Ζίβκοβιτς, ξεκινώντας από αυτόν τον Ιανουάριο και φέρνοντας τους πρώτους ποδοσφαιριστές που θα στηρίξουν την ομάδα της επόμενης σεζόν και θα κάνουν πιο ομαλή την μετάβαση για τον καινούριο ΠΑΟΚ. Για ένα προκύψει έτσι το σύνολο που θα αναλάβει να συνεχίσει τον κύκλο τίτλων που δημιούργησε η πιο επιτυχημένη φουρνιά ποδοσφαιριστών, που έχει αγωνιστεί ποτέ στον σύλλογο.

TAGS ΠΑΟΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ