OPINIONS

Τα μυστικά του ντέρμπι

Τα μυστικά του ντέρμπι

Τα δίδυμα του Νιόπλια, η σιγουριά του Βαλβέρδε και ένα ντέρμπι που έχει απαντήσεις σε κάποια ερωτηματικά που θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε.

Η τελευταία ευκαιρία που έχει ο Νιόπλιας είναι να σπάσει τα "δίδυμά" του. Ο Βαλβέρδε, ξέρει τι θα κάνει. Τα μυστικά του ντέρμπι δεν είναι πολλά, εφόσον όμως αναγνωστούν από τους προπονητές θα κρίνουν και την έκβασή του.

Χαίρετε κύριοι

Το ντέρμπι του Σαββάτου είναι η τελευταία ευκαιρία να αλλάξει ο Νιόπλιας το σε βάρος του κλίμα και να κρατήσει προς το παρόν τη θέση του. Για να γίνει βέβαια αυτό θα πρέπει να παρουσιάσει μια ομάδα μεταμορφωμένη. Η εικόνα που είδαμε την περασμένη Κυριακή στο ΟΑΚΑ δείχνει ξεκάθαρο τρόπο που οδηγεί τον Παναθηναϊκό σε ήττα το Σάββατο.

Το δίδυμο Μπουμσόνκ – Σαριέγκι δεν αντέχει το πρέσινγκ και κάνει εύκολα γκάφες. Η φιλοσοφία του Βαλβέρδε στηρίζεται πολύ στην πίεση σε όλο το γήπεδο και στο μαρκάρισμα που δέχονται τα αντίπαλα στόπερ. Ο Ολυμπιακός μέχρι σήμερα το ποδόσφαιρο με συνεχές πρέσινγκ μπορεί να το εφαρμόσει για περίπου 20 λεπτά. Διάστημα βέβαια που φαίνεται ικανό για να κρίνει το παιχνίδι.

Δείτε πώς "έφαγε" ο Παναθηναϊκός το γκολ του Τζεμπούρ, την περασμένη Κυριακή για να καταλάβετε:



Το ενδεχόμενο να επαναληφθεί το σενάριο της περασμένης Κυριακής υπάρχει και αν δεν αλλάξει κάτι ο Νιόπλιας είναι το πλέον πιθανό. Η δύναμη του Ολυμπιακού είναι το δίδυμο Μιραλάς, Φουστέρ. Ο Ισπανός μπορεί να μην είναι ο κατάλληλος επιτελικός μέσος, να μην είναι όσο δημιουργικός απαιτεί η θέση αλλά για το ντέρμπι είναι ο ιδανικός άνθρωπος να εκμεταλλευτεί τις αδυναμίες των Μπουμσόνγκ, Σαριέγκι και να τους οδηγήσει σε λάθος. Το παιχνίδι του στηρίζεται στο κάθετο τρέξιμο.

Μπορεί να βγει και σαν κρυφός κυνηγός στην πλάτη των στόπερ του Παναθηναϊκού, ενώ είναι δεδομένο πως όταν ο Μιραλάς θα βγαίνει στο πλάι για να παίξει με τον Ριέρα ή τον δεξί εξτρέμ (Φετφατζίδη ή Ρόμενταλ) αυτός θα κόβει στην καρδιά και φυσικά θα προσπαθήσει πρεσάροντας να τους οδηγήσει σε νέα γκέλα.

Ο Νιόπλιας λοιπόν πρέπει να βρει τρόπο να αντιμετωπίσει τον ποδοσφαιριστή που θέλει να γίνει βδέλα και να κολλήσει πάνω στο αδύναμο σημείο της ομάδας του. Για να τα καταφέρει πρέπει να σπάσει δύο δίδυμα. Το Μπουμσόνγκ – Σαριέγκι και το Κατσουράνης – Ζιλμπέρτο.

Ο Κατσουράνης στόπερ

Από την ημέρα που έγινε η μεταγραφή του γκελαδόρου Γάλλου θεωρούσα απαραίτητη την οπισθοχώρηση του Κατσουράνη. Όσο αταίριαστη είναι η χημεία των Κατσουράνη – Ζιλμπέρτο στο κέντρο άλλο τόσο δένουν μαζί και αλληλοσυμπληρώνονται σαν δίδυμο ο ι Κατσουράνης – Μπουμσόνγκ.

Ο Νιόπλιας όμως εγκλωβίστηκε στη μανία του να "φάει" τον Καραγκούνη από το βασικό σχήμα καθώς είχε την εμμονή να πιστεύει πως ο επιρρεπής στις τούμπες χαφ του χαλάει τις τακτικές του. Για να μην χωράει λοιπόν στο βασικό σχήμα ο Καραγκούνης ο Κατσουράνης φέτος δεν έχει παίξει ούτε λεπτό σαν στόπερ. Και είναι παράξενο καθώς ο Νιόπλιας ήταν ο προπονητής της ομάδας στον τελικό κυπέλλου με τον Άρη που η χρησιμοποίηση του Κατσουράνη χαμηλά έδωσε αμυντική ασφάλεια στην ομάδα του.

Ο Παναθηναϊκός μπορεί να αποκτήσει ασφάλεια αλλά και πλεονέκτημα στο χώρο του κέντρου με μια μόνο κίνηση. Η οπισθοχώρηση Κατσουράνη σπάει τα δύο δίδυμα που αποτελούν μαύρες τρύπες του Παναθηναϊκού. Παίζοντας με Κατσουράνη, Μπουμσόνγκ μπροστά τους τον Σιμάο στο χώρο που κινείται ο Φουστέρ και τους Καραγκούνη – Ζιλμπέρτο να συμπληρώνουν την τριάδα στον άξονα, ο Παναθηναϊκός θα αποκτήσει στον άξονα αβαντάζ.

Οι εκατέρωθεν αδυναμίες

Ενώ και η άμυνα δεν θα είναι ευάλωτη και δεν θα ανοίγει εύκολα κάθετα. Θα υπάρχει σε αυτόν το χώρο ο Σιμάο και πίσω του ένας ποδοσφαιριστής που ξέρει μπάλα (Κατσουράνης) ο οποίος με τις τοποθετήσεις του μπορεί να δώσει ηρεμία και με το στόμα αυτοπεποίθηση στους υπόλοιπους. Στο κέντρο η τριάδα Σιμάο, Καραγκούνη, Ζιλμπέρτο με τις βοήθειες που μπορεί να πάρει από τους Γκοβού, Χριστοδουλόπουλο θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί το επιθετικό σχήμα που εφαρμόζει ο Βαλβέρδε.

Εάν τα πράγματα ήταν διαφορετικά και οι παίκτες του Παναθηναϊκού ήταν σε κανονική κατάσταση θα θεωρούσα δεδομένο πως στη μάχη του κέντρου ο Ολυμπιακός με δίδυμο τους Ιμπαγάσα, Ντουντού θα έχει πολλά προβλήματα. Με βάση όμως την εικόνα που έχουν οι πρωταθλητές αλλά και από τη μεγάλη πιθανότητα στον ίδιο χώρο να βρίσκονται οι Ζιλμπέρτο – Κατσουράνης δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος πως ο Παναθηναϊκός θα καταφέρει να εκμεταλλευτεί τη σημαντική αδυναμία που έχει στο κέντρο του Ολυμπιακού.

Πέρα από τη μάχη του κέντρου και τις γνωστές αμυντικές αδυναμίες που υπάρχουν στον Παναθηναϊκού, στα άκρα υπάρχει ένα ενδιαφέρον ζευγάρι. Η παρουσία του Μπράβο δίνει τη δυνατότητα στον Γκοβού να δείξει την αξία του. Ο Γάλλος εξτρέμ παίζει τη θέση άψογα αμυντικά ακολουθεί τέλεια τις οδηγίες του προπονητή του και μπορεί να δημιουργεί με την ταχύτητά του ρήγματα στην επίθεση. Το ντέρμπι του δίνει την ευκαιρία να αποδείξει πόσο καλύτερος ποδοσφαιριστής είναι από τον Σαλπιγγίδη εκμεταλλευόμενος τις αδυναμίες που έχει ο Μπράβο στο προσωπικό μαρκάρισμα.

Η ομάδα του Βαλβέρδε έχει ένα σημαντικό αβαντάζ. Πως σε αντίθεση με τον αντίπαλο που ψάχνεται στον Ολυμπιακό υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Οι ποδοσφαιριστές ξέρουν τους ρόλους τους και τι ποδόσφαιρο θέλει ο προπονητής να εφαρμόσουν.

Ιδού ένα χαρακτηριστικό δείγμα, για το πώς επιτίθεται ο Ολυμπιακός. Το γκολ εναντίον της Ξάνθης:



Αν ο Παναθηναϊκός πάει όπως γράφουν τα ρεπορτάζ, δηλαδή με Σαριέγκι, Μπουμσονκ στην άμυνα και εκτός ενδεκάδας Σιμάο, οι αδυναμίες που υπάρχουν στο ποδόσφαιρο που εφαρμόζει ο Ισπανός δύσκολα θα φανούν. Για να συμβεί αυτό ο Νιόμπλιας πρέπει να καταλάβει πως η δουλειά του είναι να διαβάζει τα παιχνίδια πριν αυτά ξεκινήσουν και όχι να τα αναλύει μετά τη λήξη τους στους δημοσιογράφους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ