STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Στην Ελλάδα βλέπουμε επιτέλους σύγχρονο ποδόσφαιρο

Στην Ελλάδα βλέπουμε επιτέλους σύγχρονο ποδόσφαιρο
INTIME

Ο Τσάρλυ γράφει για το 3-1 του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ στην OPAP Arena και το τι τού άφησε γενικότερα η κανονική περίοδος στη Stoiximan Super League.

Ο Ολυμπιακός με το τεράστιο διπλό που πέτυχε στην OPAP Arena έβαλε φωτιά στα πλέι οφ. Ο Παναθηναϊκός ξαναπέρασε στην κορυφή, έκλεισε πρώτος την κανονική περίοδο και η διαφορά που χωρίζει τους τέσσερις μονομάχους για τον τίτλο είναι μόλις 7 βαθμοί.

Η μάχη για το πρωτάθλημα, αλλά και τη δεύτερη θέση που φέτος οδηγεί στα προκριματικά του Champions League, αναμένεται συναρπαστική. Για να αλλάξουν τα δεδομένα χρειάστηκε ο Ολυμπιακός να πετύχει την πρώτη του νίκη σε ντέρμπι, να γίνει η πρώτη ομάδα που κερδίζει μέσα στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ.

Επιτέλους βλέπουμε και στην Ελλάδα σύγχρονο ποδόσφαιρο

Το φετινό πρωτάθλημα είναι το πιο συναρπαστικό και αμφίρροπο της τελευταίας δεκαετίας τουλάχιστον. Είναι όμως και το καλύτερο από πλευράς ποιότητας. Το ντέρμπι της τελευταίας αγωνιστικής ήταν ακόμη μία απόδειξη.

Ο Ολυμπιακός κέρδισε και μπήκε στην μάχη του τίτλου με έναν τρόπο που βλέπουμε να κρίνονται μεγάλα παιχνίδια στο πιο υψηλό επίπεδο.

Τη διαφορά την έκανε η έλλειψη αποτελεσματικότητας και η κακή βραδιά του αμυντικού διδύμου της ΑΕΚ

Ο Αλμέιδα έχει φέρει σε αυτό το σημείο την ΑΕΚ διδάσκοντας ένα ποδόσφαιρο έντασης και πίεσης ψηλά. Αυτό το ποδόσφαιρο είναι ικανό να σκοτώσει τον αντίπαλο, όταν όμως αυτό δεν συμβαίνει μπορεί και να φέρει με άνεση, καθαρές ευκαιρίες στην άλλη ομάδα.

Κρύβει ένα ρίσκο που θέλει αποτελεσματικότητα τόσο στην τελική εκτέλεση όσο και στον τρόπο που λειτουργεί η τελευταία γραμμή άμυνας. Αποτελεσματικότητα που υπήρξε στο παιχνίδι Κυπέλλου όταν η ΑΕΚ κέρδισε με 3-0, δεν υπήρξε σε αυτό της Κυριακής.

Η Ένωση είχε ορμή στο πρώτο ημίχρονο και όλα τα στοιχεία τα οποία έχουμε συνηθίσει από αυτήν. Δεν πέτυχε όμως το γκολ, είτε λόγω της απουσίας του Λιβάι είτε από λεπτομέρειες. Μία λεπτομέρεια για παράδειγμα ήταν το χέρι που του Πινέδα στη φάση που σκόραρε με αποτέλεσμα ν' ακυρωθεί. Αν η μπάλα είχε κατέβει χωρίς να βρει στο χέρι και η ΑΕΚ άνοιγε το σκορ, ουδείς μπορεί ν' αμφισβητήσει την πιθανότητα το παιχνίδι να εξελισσόταν όπως αυτό το Κυπέλλου.

Ταυτόχρονα είχε φανεί από το πρώτο μέρος πως το αμυντικό δίδυμο της ΑΕΚ, Βίντα - Μουκουντί, δεν πάταγε καλά. Δύο στιγμές είχε κερδίσει μέτρα ο Ολυμπιακός και ασκήθηκε πίεση στην τελευταία γραμμή άμυνας της ΑΕΚ και στις δύο δημιουργήθηκε πανικός. Αυτά τα δύο στοιχεία, δηλαδή το γεγονός πως η ΑΕΚ δεν βρήκε γκολ στο διάστημα που πίεσε αφόρητα τον Ολυμπιακό και η κακή ημέρα που βρέθηκαν οι στόπερ της, την τιμώρησαν οι Μπακαμπού, Φορτούνης, Κανός, Μπιέλ.

Έχασε αυτοπεποίθηση και συγκέντρωση μετά το 0-1

Φάνηκε από το πρώτο ημίχρονο πως ο Ολυμπιακός, με μία καλή μεταβίβαση και με το τρέξιμο του Μπακαμπού, μπορεί να κάνει ζημιά. αν η ΑΕΚ έβρισκε γκολ, έβρισκε προβάδισμα αυτή η συνθήκη μπορούσε να μην υπάρχει. Όμως έμεινε ζωντανή. Έμεινε ζωντανή και από ένα ατομικό λάθος έφερε και το προβάδισμα του Ολυμπιακού.

Μετά το 0-1 η δεύτερη συζήτηση έχει να κάνει με τον τρόπο, που διαχειρίστηκε η Ένωση το μειονέκτημα της. Υπήρξε ένας φόβος, μία τσαπατσουλιά, την οποία τιμώρησε η ποιότητα δύο ποδοσφαιριστών στο δεύτερο τέρμα.

Στιγμή μαγείας

Η πάσα του Φορτούνη, το διπλό ανοιχτό κοντρόλ του Μπακαμπού με το δεξί, που είχε ως στόχο να τρέξει την μπάλα και να την στρώσει πάνω στο βηματισμό του, στο αριστερό ήταν μία απίθανη ποδοσφαιρική στιγμή υψηλού επιπέδου. Όπως υψηλού επιπέδου ήταν και ο τρόπος που κρίθηκε το παιχνίδι.

Είδαμε επαναλαμβάνω έναν αγώνα υψηλού ρυθμού, που έδειξε την αλλαγή του συγχρόνου ποδοσφαίρου. Η εξέλιξη του ποδοσφαίρου έχει δημιουργήσει συνθήκες, για να υπάρχουν μεγάλα σκορ, σε παιχνίδια που οι διαφορές δεν είναι τόσο εμφανείς μεταξύ δύο ομάδων.

Αυτό έγινε και στο παιχνίδι Κυπέλλου, το ίδιο ακριβώς και στο παιχνίδι πρωταθλήματος. Η διαφορά είχε να κάνει καθαρά στην αποτελεσματικότητα και που πήγαν οι λεπτομέρειες σε κάθε παιχνίδι.

Άδικο ότι δεν είχε πετύχει νίκη σε ντέρμπι ο Ολυμπιακός

Αυτό το αποτέλεσμα βάζει πολύ γερά στην μάχη του τίτλου τον Ολυμπιακό. Αποδείχθηκε για ακόμα μία φορά πως η μπάλα όταν θα σου πάρει κάτι, θα βρει τον τρόπο να στο επιστρέψει. Ήταν ακραίο που δεν είχε κερδίσει κανένα ντέρμπι μέχρι το διπλό με την ΑΕΚ Ολυμπιακός.

Ήταν ακραίο που δεν κέρδισε κανένα από τα δύο παιχνίδια που έδωσε με τον Παναθηναϊκό, προερχόταν από ένα ντέρμπι που είχε σπαταλήσει απίστευτες ευκαιρίες. Δεν είχε σκοράρει στα τέσσερα τελευταία που είχε δώσει με Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, παρότι στο δεύτερο γύρο έχει με διαφορά την καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος και ξέρει πως, με την κατοχή της μπάλας, να δημιουργεί καθαρές ευκαιρίες.

Είχε την τύχη να κρατήσει το μηδέν, αλλά και την ποιότητα να αξιοποιήσει το προβάδισμα που πήρε

Στη Φιλαδέλφεια είχε την τύχη να κρατήσει το μηδέν στην πίεση που δέχτηκε, να προηγηθεί με ένα ατομικό λάθος και φυσικά στην συνέχεια να έχει την ικανότητα να αξιοποιήσει επιθετικά και με ποιότητα το προβάδισμα που πήρε.

Την κλάση, την γνώση και την αυτοπεποίθηση για να επενδύσει στο ψυχολογικό πλεονέκτημα που πήρε και να αξιοποιήσει τους ακόμα περισσότερους χώρους που του δημιουργήθηκαν, από τη φανερή έλλειψη συγκέντρωσης, που υπήρξε στον αντίπαλο του.

Η απόφαση που δεν βγήκε του Αλμέιδα

Ο κόσμος της ΑΕΚ γνωρίζει καλά πως τίποτα δεν τελείωσε και για αυτό στο τέλος χειροκρότησε τους ποδοσφαιριστές. Η ομάδα του Αλμέιδα έχει τα πλεονεκτήματα της, το ποδοσφαιρικό της σχέδιο και θα παίξει για τον τίτλο στα πλέι οφ.

Οι προπονητές παίρνουν αποφάσεις, άλλοτε βγαίνουν άλλοτε όχι. Ο Αργεντίνος τεχνικός είχε να πάρει μία απόφαση σχετικά με τον τρόπο που θα διαχειριστεί την απουσία του Γκαρσία και επέλεξε κάτι που δεν συνηθίζει. Να μην πάει δηλαδή με τη συνέχεια της δουλειάς του.

Η συνέχεια της δουλειάς του, της ομάδας, έδειχνε πως ο Τσούμπερ θα ξεκινήσει στην θέση του βασικού και ο Αραούχο θα παίξει πίσω από τον φορ. Ο Αλμέιδα αποφάσισε όμως να μην πάει με τον Ελβετό, που είχε σκοράρει στο Περιστέρι και τα είχε πάει καλά στο Ηράκλειο, απόφαση που εκ του αποτελέσματος δεν βγήκε.

Η ΑΕΚ είχε τις φάσεις, στο πρώτο μέρος, μπήκε πολλές φορές με πλεονέκτημα, στην περιοχή του Ολυμπιακού, της έλειψε όμως η τελική εκτέλεση που πήρε από τον Τσούμπερ όταν μπήκε στο γήπεδο.

Ο Ιωαννίδης ξεκίνησε από σπόντα και καθάρισε για την πρωτιά

Πολλές φορές είναι και θέμα τύχης το να βγει σε έναν προπονητή μία επιλογή. Μιας και αναφέρομαι στην τύχη, στον Παναθηναϊκό βγήκε σε καλό ότι ο Σπόραρ, δεν μπόρεσε να ξεκινήσει το παιχνίδι και μπήκε στην θέση του ο Ιωαννίδης.

Υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες στο ποδόσφαιρο που πολλές φορές παίζουν τον ρόλο τους. Μετά το διπλό που πήρε στον Άρη με το τυχερό γκολ του Παλάσιος, που είναι και το πιο σπουδαίο αποτέλεσμα που έχει πάρει ο φετινός Παναθηναϊκός, ο Γιοβάνοβιτς με τον Βόλο είχε επιλέξει να ξεκινήσει ως εξτρέμ τον Κλεϊνσχέιλερ. Δεν είχα καταλάβει ποτέ αυτήν την επιλογή, καθώς η ομάδα είχε μεγάλη ανάγκη την άνοδο του Αργεντίνου εξτρέμ και τη δυναμική που μπορούσε να αποκτήσει από το έστω και τυχερό γκολ στο Βικελίδης.

Κάτι που τελικά έγινε από τύχη. Ο Ούγγρος χαφ δεν έβγαλε το ζέσταμα, ο Παλάσιος ξεκίνησε κανονικά, ήταν ο καλύτερος παίκτης του αγώνα και από εκείνο το παιχνίδι πήρε τα πάνω του. Αυτήν την εποχή, ο Ιωαννίδης είναι σε πολύ ανώτερο αγωνιστικό επίπεδο, από τον Σπόραρ, φάνηκε και την προηγούμενη αγωνιστική με τον Παναιτωλικό που μέσα σε πολύ λίγα λεπτά, έκανε πολλά πράγματα στο γήπεδο από τον Σλοβένο. Κι όμως η ενδεκάδα στο Περιστέρι είχε βασικό τον Σπόραρ.

Ο Σπόραρ δεν έβγαλε το ζέσταμα, ο Ιωαννίδης που μπήκε στην θέση του πέτυχε ένα εντυπωσιακό τέρμα και κέρδισε το πέναλτι, το οποίο έκανε ο ίδιος γκολ χαρίζοντας μία σπουδαία νίκη και την πρώτη θέση στον Παναθηναϊκό.

Η πρώτη θέση αποτελεί προσωπική επιτυχία του Γιοβάνοβιτς

Χρειάζεται και η τύχη στο ποδόσφαιρο και είναι ξεκάθαρο, πως οι λεπτομέρειες πάνε με τον Παναθηναϊκό. Ασφαλώς η πρώτη θέση είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του συλλόγου, με έναν δουλευταρά προπονητή. Ο Γιοβάνοβιτς ανέλαβε έναν τεράστιο σύλλογο στην παρακμή του και τον επανέφερε στην κανονικότητα του.

Ασφαλώς για να τα λέμε όλα, είναι πολύ σημαντική η πρώτη θέση, όμως για να μπορέσει να τη διατηρήσει στα πλέι οφ, θα πρέπει να βελτιώσει σημαντικά το πρόσωπο που δείχνει ο Παναθηναϊκός με αντιπάλους τους τρεις ανταγωνιστές του για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Αυτό είναι κάτι που θα το δούμε στα πλέι οφ. Σήμερα αξίζει να νιώθει την περηφάνια πως σε ένα πρωτάθλημα δύο γύρων και 26 αγώνων τερμάτισε στην πρώτη θέση.

Στο κόλπο και ο ΠΑΟΚ

Σπουδαίο όμως ήταν το αποτέλεσμα στη Φιλαδέλφεια και για τον ΠΑΟΚ. Η ομάδα του Λουτσέσκου βρίσκεται στους επτά πόντους πίσω από την πρώτη θέση και από έναν αντίπαλο που τον έπαιξε τρεις φορές μέσα σε μία εβδομάδα και μπορεί ψυχολογικά να αισθάνεται ανώτερος του.

Είναι δεδομένο πως πρόκειται για μία πολύ καλή δουλειά προπονητή. Ο Λουτσέσκου κατάφερε μέσα στη σεζόν ν' αλλάξει λεπτομέρειες στο βασικό του σχέδιο και να παρουσιάσει μία πραγματικά πολύ καλά δουλεμένη ομάδα με παρόν και μέλλον.

Αν ήταν πιο προσεχτικός στην Τρίπολη και σε κάποια παιχνίδια που δεν κέρδισε παρότι ήταν φανερά ανώτερος στο γήπεδο, σήμερα θα μιλούσαμε τελείως διαφορετικά. Παρόλα αυτά ο ΠΑΟΚ είναι ακόμα στην μάχη. Η ομάδα του Λουτσέσκου θα κυνηγήσει την πρώτη και τη δεύτερη θέση, ενώ έχει εξασφαλίσει την συμμετοχή της στον τελικό του Κυπέλλου.

Ήταν ξανά σπάταλος στις ευκαιρίες του, θετικό που σκόραρε ξανά ο Τόμας

Από τον Βόλο πέρασε πολύ πιο εύκολα από όσο δείχνει το τελικό 0-1, σημαντικό που σκόραρε έστω και σε κενό τέρμα για τρίτο συνεχόμενο παιχνίδι ο Τόμας, όμως για ακόμα μία φορά άξιζε πολύ καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό που πήρε.

Είναι μία πραγματικότητα που θα πρέπει να αλλάξει στα πλέι οφ, αν θέλει να έχει τύχη για να πετύχει τους στόχους του,. Για τον ΠΑΟΚ μοιάζει να είναι πολύ σημαντικό να κερδίσει την πρώτη αγωνιστική πριν από την διακοπή. Ασφαλώς εδώ που φθάσαμε κάθε παιχνίδι, θα δημιουργεί και την δική του πραγματικότητα και θα αλλάζει όσα γνωρίζαμε.

Αυτό ακριβώς ήρθε να κάνει την Κυριακή το διπλό του Ολυμπιακού στην OPAP Arena. Η συνέχεια στα πλέι οφ.

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ