ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Σπουδαίο το +8 για τον Παναθηναϊκό, όμως χρειάζεται ενίσχυση

Σπουδαίο το +8 για τον Παναθηναϊκό, όμως χρειάζεται ενίσχυση

Ο Τσάρλυ γράφει για τον εντυπωσιακό πρώτο γύρο του Παναθηναϊκού, για το ότι η διαφορά άνοιξε αντί να κλείσει με τους ανταγωνιστές του, αλλά και για την κούραση που βγάζει και ενώ απομένουν ακόμη 23 αγωνιστικές μέχρι το τέλος.

Ο Παναθηναϊκός έκανε έναν εντυπωσιακό πρώτο γύρο, ένα ασύλληπτο ρεκόρ με 12 νίκες και 1 μόλις ισοπαλία σε 13 παιχνίδια και σε συνδυασμό με την ισοπαλία στο ντέρμπι άνοιξε την διαφορά στους 8 βαθμούς από την ΑΕΚ και στους 12 από τον Ολυμπιακό, ενώ στους 12 βαθμούς είναι η διαφορά του και με τον ΠΑΟΚ.

Τους κέρδισε όλους μετά τις 19 Φλεβάρη

Ασφαλώς και μιλάμε για μία πραγματικότητα που κανείς δεν μπορούσε να την φανταστεί στο ξεκίνημα της σεζόν. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς με ειλικρίνεια στο τέλος του αγώνα με τον Ατρόμητο δήλωσε πως "βουτήξαμε στα βαθιά".

Ο Παναθηναϊκός αξιοποίησε στο ξεκίνημα της σεζόν το πλεονέκτημα που είχε σε σχέση με τους ανταγωνιστές του, ότι ήταν η μόνη ομάδα που μπήκε στο πρωτάθλημα και αποτελούσε συνέχεια της περσινής σεζόν. Ο Γιοβάνοβιτς μετά την ήττα στο Αγρίνιο στις 19 Φεβρουαρίου, που ήταν η δέκατη στην κανονική περίοδο την περσινή σεζόν, κατάφερε να παρουσιάσει μία διαφορετική ομάδα.

Να συνδυάσει με κυνισμό και αξιοπιστία πίσω από την μπάλα το ποδοσφαιρικό σχέδιο που είχε δουλέψει από την αρχή του χρόνου. Ο Παναθηναϊκός χρειάστηκε να κάνει πρωταθλητισμό στο τέλος της σεζόν για να επιστρέψει στην Ευρώπη και μέσω του θεσμού του Κυπέλλου διεκδίκησε να κατακτήσει έναν τίτλο.

Η περασμένη σεζόν έκλεισε με τον Παναθηναϊκό να έχει φτάσει στο σημείο να κερδίζει τους πάντες. Στο κλείσιμο της περσινής σεζόν έγινε η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα, κέρδισε όλους τους μεγάλους και πέτυχε και τους δύο στόχους του.

Νίκησε και τις ατυχίες

Στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν μπήκε με ψυχολογία και έτοιμος για να συνεχίσει από εκεί που έμεινε. Κατάφερε να πάρει τα πρώτα παιχνίδια και να οδηγήσει από την αρχή σε αυτόν τον μαραθώνιο. Ασφαλώς και σε αυτήν την κούρσα πρωταθλητισμού είχε και ρέντα σε κάποια παιχνίδια, όμως είχε και σημαντικές ατυχίες που έχουν να κάνουν με τραυματισμούς.

Έχασε σε μία πολύ κρίσιμη στροφή τον ποδοσφαιριστή που έδειχνε πως είναι ικανός να οδηγήσει την ομάδα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ο Αϊτόρ, βρισκόταν σε τέτοια κατάσταση που έδειχνε πως μπορούσε να είναι ο άνθρωπος που θα ορίσει το πού θα πάει το φετινό πρωτάθλημα και η ομάδα τον έχασε.

Ο Γιοβάνοβιτς, μεταξύ άλλων, αξιοποιεί και το ποδόσφαιρο χώρου έχοντας σαν αιχμή του δόρατος, τους ακραίους επιθετικούς του. Την δουλειά που δεν μπορούσε να κάνει πλέον ο άτυχος Αϊτόρ, την περίμενε από τον Παλάσιος που έδειξε στον Βόλο πως παίρνει τα πάνω του και μέχρι να τραυματιστεί στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, ήταν μία μόνιμη πηγή κινδύνου για τον Ρέαμπτσουκ. Όμως στο τελευταίο κομμάτι πριν από την διακοπή για το Μουντιάλ τον έχασε και αυτόν.

Νωρίτερα είχε χάσει και τον ποδοσφαιριστή Τρουγιέ, που αποκτήθηκε σαν εναλλακτική λύση του Μπερνάρ. Προσθέστε σε όλα αυτά πως ο μοναδικός εξτρέμ που έχει απομείνει, είναι ο Βέρμπιτς που από το ξεκίνημα της σεζόν παίζει σταθερά πολύ κάτω από τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις που υπάρχουν από αυτόν.

Δημιουργήθηκαν, λοιπόν, οι προϋποθέσεις για να ελπίζουν οι ανταγωνιστές του πως έφτασε η ώρα για να γκελάρει κι όμως δεν έγινε. Ο Παναθηναϊκός βρήκε τον τρόπο να περάσει από το Αγρίνιο και να κερδίσει και τον Ατρόμητο. Το γκρουπ είναι άξιο συγχαρητηρίων, όμως εδώ θα πρέπει να αποδεχτούμε και την πραγματικότητα.

Τα δεδομένα έχουν αλλάξει

Η ομάδα ξεκίνησε με ένα πλεονέκτημα σημαντικό την σεζόν που αξιοποίησε, όμως σήμερα δεν έχουμε τα ίδια δεδομένα. Υπάρχει μία εξαιρετική ομάδα που λέγεται ΑΕΚ και έχει εξελιχτεί. Ό,τι προσπαθεί να κάνει στο γήπεδο, το κάνει πολύ καλά, βγάζει μία ένταση στο παιχνίδι της που είναι πολύ πάνω απ' ό,τι έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Ταυτόχρονα ο ίδιος ο Παναθηναϊκός έχει χάσει τον καλύτερο του ποδοσφαιριστή και επίσης δεν παίρνει την διαφορά που περίμενε από τους Μπερνάρ, Βέρμπιτς. Προσέξτε δεν είναι κακοί οι Βέρμπιτς, Μπερνάρ, κανένας ποδοσφαιριστής που βρίσκεται στην ομάδα και δουλεύει με τον Γιοβάνοβιτς, δεν αποτελεί πρόβλημα για το υπόλοιπο γκρουπ, όμως ο Παναθηναϊκός και από τους δύο υπολόγιζε να πάρει περισσότερα πράγματα.

Έβγαλε κούραση μετά από 13 αγωνιστικές και μένουν ακόμη 23

Σίγουρα ένας τρόπος βελτίωσης είναι αυτοί οι δύο να παίξουν καλύτερα στον δεύτερο γύρο, όμως είναι και θέμα ποσοτικό. Η σεζόν είναι μακρά μπορεί να ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος όμως δεν βρισκόμαστε στα μισά, έχουν παιχτεί μόλις οι 13/36 αγωνιστικές.

Ο Παναθηναϊκός, μπορεί να κέρδισε τα δύο τελευταία παιχνίδια του, όμως γνώριζαν και μέσα στην ομάδα πως αυτές οι νίκες ήρθαν σε ένα διάστημα που η ομάδα έχει βγάλει κόπωση και δεν μπορούσε να παίξει καλά. Αν αυτό συνέβη μετά από τις πρώτες 13 αγωνιστικές, φανταστείτε πόσο δύσκολη θα είναι η διαχείριση για τις υπόλοιπες 23.

Είναι, λοιπόν, απαραίτητο να έρθουν τουλάχιστον δύο καλοί ποδοσφαιριστές ώστε να μην πετάξει ό,τι με κόπο και πολλή δουλειά έχτισε μέχρι σήμερα. Επαναλαμβάνω το φετινό πρωτάθλημα είναι πολύ απαιτητικό. Υπάρχει η εντυπωσιακή ομάδα του Αλμέιδα, που έχει όλα τα φόντα για να το κατακτήσει και ο Ολυμπιακός που παρουσιάζει ο Μίτσελ, είναι σίγουρο πως θα είναι πολύ καλύτερος στον δεύτερο γύρο και στα playoffs από τον περσινό.

Ο τίτλος θα κριθεί ανάμεσα σε δύο ομάδες προπονητών

Ο Παναθηναϊκός κερδίζει όμως πρέπει να γίνει κατανοητό πως από ένα σημείο και μετά άρχισε να φθίνει. Δεν το λέω με την μορφή κριτικής. Ήταν απόλυτα φυσικό να συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς η ομάδα κάνει πρωταθλητισμό από τα περσινά playoffs και έχει βγάλει ένα πολύ μεγάλο αριθμό παιχνιδιών, χωρίς επί της ουσίας να κάνει κάποιο βαθμολογικό λάθος.

Από τις 19/2 που έχασε στο Αγρίνιο, ό,τι χρειαζόταν να πάρει στο γήπεδο σε όλα τα παιχνίδια που έδωσε, κατάφερε να το πάρει. Αυτό δεν γίνεται να το πετύχεις αν δεν είσαι ικανός, ο τραυματισμός όμως του Αϊτόρ, η εικόνα που βγάζει η ομάδα το τελευταίο διάστημα και φυσικά η παρουσία της φανταστικής ΑΕΚ, αναγκάζει τον Παναθηναϊκό να χρειαστεί να ψάξει για βελτίωση, προκειμένου να αντέξει μέχρι τέλους.

Παίζει ρόλο σε αυτήν την πραγματικότητα και η εικόνα του ανταγωνισμού. Για παράδειγμα, ο περσινός Ολυμπιακός που πήρε το πρωτάθλημα, ήταν πολύ κατώτερος από τον φετινό Παναθηναϊκό, όμως δεν είχε να δώσει μάχη με έναν αντίπαλο που έπαιζε το ποδόσφαιρο και στις ταχύτητες της ΑΕΚ.

Πρέπει να γίνει ξανά ο καλύτερος

Έχει δημιουργηθεί ένα σκηνικό που δείχνει πως η μάχη του τίτλου θα κριθεί απέναντι σε δύο "ομάδων προπονητών", στην ομάδα του Γιοβάνοβιτς και σε αυτήν του Αλμέιδα. Η διακοπή έρχεται σε ένα χρονικό σημείο που ευνοεί τον Παναθηναϊκό, που έχει μείνει από δυνάμεις και χρειάζεται βελτίωση και ενίσχυση για να πατήσει γκάζι και να μπορέσει να γίνει ξανά η καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος.

Είχε να καλύψει τεράστιο χάντικαπ από την ημέρα που ανέλαβε ο Γιοβάνοβιτς και κατάφερε μέσα από πολύ δουλειά να γίνει ο καλύτερος. Αυτό το διάστημα κράτησε από την αρχή των περσινών playoffs, μέχρι και τον εντός έδρας παιχνίδι με την ΑΕΚ. Το τελευταίο διάστημα όμως ο Αλμέιδα έφερε την ομάδα του εκεί που ήθελε και βλέπει το ποδόσφαιρο του να αποδίδει. Ο Γιοβάνοβιτς έχασε ένα πολύτιμο εργαλείο και οι παίκτες του έβγαλαν φυσιολογική κόπωση.

Σπουδαίο που σε αυτήν την συνθήκη η διαφορά αντί να κλείσει άνοιξε

Ασφαλώς και είναι σπουδαίο και δεν αποκλείεται τελικά να κρίνει το πρωτάθλημα, το γεγονός πως σε αυτήν την συνθήκη η διαφορά από την ΑΕΚ αντί να κλείσει, άνοιξε. Ειδικά αυτές οι δύο νίκες με Παναιτωλικό εκτός και Ατρόμητο εντός, που ήρθαν μετά την ισοπαλία με τον Ολυμπιακό χωρίς Παλάσιος, Αϊτόρ, μπορεί στο τέλος της σεζόν να κάνουν και την διαφορά.

Γιατί αν καταφέρει να αλλάξει αυτήν την ισορροπία που έχει δημιουργηθεί και βελτιώσει την εικόνα του, θα παίξει σπουδαίο ρόλο που την εποχή που δεν ήταν στα καλύτερα του κέρδιζε και μεγάλωσε αντί να κλείσει την διαφορά, από έναν αντίπαλο που βρισκόταν στα καλύτερα του. Σπουδαίο το +8 όμως την μάχη του τίτλου θα την δώσει με έναν πραγματικά πολύ καλό αντίπαλο και χρειάζεται να ενισχυθεί και να βελτιωθεί για να αντέξει.

Παρακολουθήσετε την Game Night:

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ