ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Οι τέσσερις βαθμοί που στοιχειώνουν τον Παναθηναϊκό, η ανεξήγητη πτώση του Σπόραρ και το δύσκολο πρόγραμμα

SUPERLEAGUE 2022-2023 /  -  (KLODIAN LATO / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE 2022-2023 / - (KLODIAN LATO / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Παναθηναϊκός έπαιξε αποκλειστικά για το 0-0, ήταν καλός μόνο σε όσα έκανε χωρίς μπάλα και πλήρωσε την ανεπάρκειά του να κερδίσει μέτρα, να αλλάξει πάσες στο μισό του αντιπάλου, να επιτεθεί και να σκοράρει. Γράφει ο Τσάρλυ.

Ο Παναθηναϊκός γνώρισε μία σκληρή ήττα στην Φιλαδέλφεια. Σκληρή αλλά όχι άδικη. Δέχτηκε ένα σπάνιο τέρμα, από μία φάση που δεν συνηθίζεται να δημιουργείται μετά από διακοπή, ειδικά όταν έχει συμβεί από υπαιτιότητα της ομάδας που κάνει επίθεση, όμως συνολικά πλήρωσε την δική του ανικανότητα να γίνει πραγματικά επικίνδυνος.

Έχασε γιατί δεν μπορούσε να δημιουργήσει συνθήκες για το 0-1

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, μετά από την ήττα της ΑΕΚ στα Γιάννενα, γνώριζε πως η ισοπαλία θα είναι ένα σπουδαίο αποτέλεσμα, γνώριζε επίσης πως η ομάδα του δεν βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, οπότε πήγε σε ένα συνολικό πλάνο διαχείρισης του αγώνα.

Ξεκάθαρος στόχος του Παναθηναϊκού, ήταν το 0-0 και πλήρωσε, που ποτέ δεν έδειξε πως μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες να το πάει στο 0-1.

Βγήκε το αμυντικό πλάνο

Σίγουρα μπορεί να πει κανείς πως το αμυντικό σχέδιο βγήκε. Ο Παναθηναϊκός, αμυνόμενος με ένα καθαρό 4-4-1-1, σε χαμηλά μέτρα και με πολύ συντηρητική διαχείριση από τους τέσσερεις ακραίους ποδοσφαιριστές του, κατάφερε να μην επιτρέψει στην ΆΕΚ, να φανεί επικίνδυνη. Όμως, δεν κατάφερε να κερδίσει ο ίδιος μέτρα και ήρεμη κατοχή.

Είναι σημαντικό επίσης να τονίσουμε πως αντιμετώπισε μία χαλασμένη ΑΕΚ. Οι απουσίες των Γκατσίνοβιτς, Ελίασον έχουν δημιουργήσει μία πτώση στην ένταση, στην δημιουργικότητα και στην αποτελεσματικότητα της πίεσης ψηλά.

Ο Αλμέιδα είδε στους Ζωσιμάδες πως η ομάδα του δεν μπορεί να βάλει υπερβολικό ρίσκο στην πίεση που ασκεί και ήταν πιο συντηρητικός στις επιλογές του. Επίσης, φρόντισε να δέσει τον άξονά του, χρησιμοποιώντας το δίδυμο Γιόνσον και Σιμάνσκι στον άξονα του.

Έπαιξε με δύο 6άρια, δεν πήρε το παραμικρό επιθετικά από τους ακραίους

Το ίδιο προσπάθησε να κάνει και ο Γιοβάνοβιτς, χρησιμοποιώντας τον Κουρμπέλη δίπλα στον Πέρεθ. Γνώριζε ο προπονητής του Παναθηναϊκού πως θα έχει μεγάλη πίεση ο Πέρεθ και φρόντισε να χρησιμοποιήσει δύο 6άρια και επίσης ήθελε να θωρακίσει την ομάδα του αμυντικά και να μπορέσει να δημιουργήσει επιθέσεις με παιχνίδι χώρου.

Είδαμε έναν Παναθηναϊκό να μην παίρνει τίποτα σωστό επιθετικά από τους Χουανκάρ και Κώτσιρα, με τον δεύτερο να θυμίζει το πρώτο μισό της περσινής παρουσίας του στον Παναθηναϊκό, κάνοντας ένα παιχνίδι γεμάτο λάθη και ο Χουανκάρ σε ακόμα ένα παιχνίδι στην επιστροφή στην δράση μετά το Μουντιάλ δεν πρόσφερε τίποτα επιθετικά.

Ο Παναθηναϊκός είχε μία σωστή συμπεριφορά στο τακτικό κομμάτι, όμως που έχει να κάνει αποκλειστικά με την συμπεριφορά του πίσω από την μπάλα. Επιθετικά δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο που λειτούργησε, εκτός από την καλή παρουσία του Μπερνάρ, που είναι και ο μοναδικός ποδοσφαιριστής από αυτούς που ξεκινάνε, καθώς υπάρχει και ο Ιωαννίδης που είναι καλύτερος στην επιστροφή μετά από την διακοπή.

Δεν πήρε, λοιπόν, επιθετικότητα και σωστές επιλογές από τους ακραίους ο Αλμέιδα, με την πίεση στον Πέρεθ κατάφερε να βγάλει τον Ισπανό χα, από την ανάπτυξη του Παναθηναϊκού, ο Κουρμπέλης έκανε καλό παιχνίδι στο κλείσιμο των χώρων και στην ευκαιρία του Μπερνάρ έγινε ο μόνος ποδοσφαιριστής που πέρασε μία πάσα ανάμεσα στις γραμμές του αντιπάλου, με την μπάλα όμως είναι δεδομένο πως δεν μπορεί να περιμένει και πολλά πράγματα ο Παναθηναϊκός.

Χαμηλό ποσοστό ευστοχία μεταβιβάσεων, χανόταν γρήγορα η κατοχή και εύκολα τα μέτρα

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που συνάντησαν οι παίκτες του Γιοβάνοβιτς στην Φιλαδέλφεια, ήταν πως δεν μπορούσαν να πασάρουν με ευκολία, είχαν μόλις 71% εύστοχές μεταβιβάσεις, κάτι που έφερνε εύκολες απώλειες κατοχής και με μεγάλη συχνότητα, σε θέση άμυνας.

Η ΑΕΚ παρότι δεν κατάφερε να δημιουργήσει ευκαιρίες, γιατί ο Παναθηναϊκός στο αμυντικό κομμάτι ήταν σωστός, ήταν όμως μόνιμα εκεί. Δημιουργήθηκε, λοιπόν, ένα παιχνίδι ανάμεσα στο 0-0 και στο να το πάρει η ΑΕΚ στο 1-0, από τα μέτρα που παιζόταν ο αγώνας και από την δυσκολία που είχαν οι φιλοξενούμενοι να συνεργαστούν πιο ψηλά από την σέντρα.

Όταν δημιουργείται ένα τέτοιο παιχνίδι, δεν είναι άδικο να το κερδίσει η ομάδα που το πήγε στα μέτρα που ήθελε, χωρίς να απειλείται από αυτό. Όταν είσαι χαμηλά και δεν δέχεσαι φάσεις, η ποδοσφαιρική λογική λέει πως στην διάρκεια θα βρεις χώρους και τρόπους για να χτυπήσεις με παιχνίδι χώρου. Ο Παναθηναϊκός έχασε γιατί δεν το κατάφερε ποτέ.

Η αναξήγητη πτώση του Σπόραρ

Δεν το κατάφερε, γιατί δεν έχει κανέναν καλά από τους παίκτες που θα έπρεπε και το τεχνικό επιτελείο πίστευε πως θα βγουν μπροστά μετά τον τραυματισμό του Αϊτόρ.

Ο Παναθηναϊκός δεδομένα χρειαζόταν να αποκτήσει ποδοσφαιριστή που θα τον αντικαταστήσει σε αξία, όμως χρειαζόταν και περίμενε να βγουν μπροστά οι Σπόραρ, Βέρμπιτς, Παλάσιος. Ειδικά οι δύο Σλοβένοι είναι απογοητευτικοί.

Το πιο ανεξήγητο που συμβαίνει στην επανέναρξη του πρωταθλήματος για τον Παναθηναϊκό, είναι η σοβαρή αγωνιστική πτώση του Σπόραρ, κάτι που έχει στοιχήσει σημαντικά σε βαθμούς.

Ο Σλοβένος, στο πρώτο διάστημα έδειξε πως είναι ο παίκτης που έλειπε. Ένας επιθετικός, που ακόμη και όταν δεν σκόραρε, διακρινόταν για τον δυναμισμό του και τον τρόπο που έμπαινε μέσα στις φάσεις, στα τελευταία παιχνίδια, βλέπουμε έναν ράθυμο επιθετικό που είναι φανερά κατώτερος από τον Ιωαννίδη.

Ο Βέρμπιτς, από την πρώτη ημέρα, με μία μικρή αναλαμπή στο παιχνίδι με τον Άρη, δείχνει πως είναι μία μεταγραφική κίνηση που δεν πρόκειται να βγει και δεν προσφέρει όσα περίμενε ο Γιοβάνοβιτς, όταν εοσηγήθηκε την απόκτησή του και ο Παλάσιος δεν προσφέρει τις τελικές αποφάσεις που έκαναν την μεγάλη διαφορά στο δεύτερο μισό της περσινής περιόδου.

Μέσα σε όλα αυτά, βάλτε πως δεν υπάρχει κανένας ποδοσφαιριστής από τον άξονα που να έχει το εύκολο γκολ. Δημιουργείται λοιπόν μία πραγματικότητα που θέλει τον Παναθηναϊκό να μπορεί να απειλήσει τον αντίπαλο μόνο στα λίγα λεπτά που μπαίνει στο γήπεδο ο Ιωαννίδης.

Σκόραρε από μία φάση που σπάνια παίζεται

Ασφαλώς και θα μπορούσε ο Παναθηναϊκός να πάρει το 0-0 στην Φιλαδέλφεια, σε ένα παιχνίδι που δεν χρειαζόταν να παίξει για να πετύχει τον μάξιμουμ στόχο που έβαλε, σε όσα έκανε χωρίς μπάλα και σε χαμηλά μέτρα ήταν σωστός.

Πλήρωσε μία φάση, που σπάνια, την δέχεται μία ομάδα, γιατί σπάνια την παίζει με αυτόν τον τρόπο η ομάδα που επιτίθεται, ειδικά όταν είναι οι δικοί της οπαδοί υπαίτιοι για την διακοπή.

Ευθύνη έχει και ο δικός του παίκτης, ο Σπόραρ ήταν που πήγε και κρύφτηκε πίσω από τον διαιτητή όταν έγινε το ελεύθερο και δεν διεκδίκησε, να χαλάσει την επίθεση.

Σε κάθε περίπτωση, η ΑΕΚ ήθελε να κερδίσει το ντέρμπι, παρότι δεν είναι στην κατάσταση που βρισκόταν, όταν για παράδειγμα υποδεχόταν τον ΠΑΟΚ και έψαξε να αξιοποιήσει κάθε λεπτομέρεια για να τα καταφέρει.

Οι 4 βαθμοί που τον στοιχειώνουν

Το πραγματικό λάθος με τον Παναθηναϊκό έγινε στα δύο παιχνίδια, με Ιωνικό και ΟΦΗ. Γκέλα με γκέλα έχει διαφορά. Άλλο είναι να πας και να αφήσεις βαθμούς στα Γιάννενα και στο Περιστέρι όπως έκαναν Ολυμπιακός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ και άλλο απέναντι στην χειρότερη ομάδα του πρωταθλήματος.

Κανένας δεν έχει πρόβλημα να κερδίσει αυτήν την εποχή τον Ιωνικό και ακόμα χειρότερα με τον ΟΦΗ να παίζει με δέκα παίκτες σε ολόκληρο σχεδόν τον αγώνα.

Ένα από τα δύο παιχνίδια να είχε κερδίσει ο Παναθηναϊκός, θα ήταν στο +6 και σήμερα θα είχε περισσότερο χρόνο για να βελτιωθεί, να ενισχυθεί και να τελειώσει την σεζόν στην κατάσταση που την τελείωσε πέρυσι.

Αυτήν την εποχή είναι χειρότερος από τους υπόλοιπους διεκδικητές

Όλοι καταβαίνουν πως αυτήν την εποχή είναι χειρότερος από τις υπόλοιπες ομάδες που διεκδικούν το πρωτάθλημα, χωρίς να σημαίνει αυτό πως δεν μπορεί να επανέλθει.

Την μεγάλη ζημιά όμως, την θηλιά στο λαιμό του την έβαλαν τα παιχνίδια με Ιωνικό και ΟΦΗ, αυτοί οι 4 βαθμοί που χάθηκαν και τον αναγκάζουν άμεσα, χωρίς περιθώριο, να περιμένει την ενίσχυση για να βελτιωθεί και να βρει την λύση.

Το πρόγραμμα είναι πολύ σκληρό, πηγαίνει την επόμενη Κυριακή στους Ζωσιμάδες για να παίξει με την πιο φορμαρισμένη ομάδα, από αυτές που δεν διεκδικούν τον τίτλο του πρωταθλήματος, ακολούθως υποδέχεται τον ΠΑΟΚ στην εποχή που η ομάδα του Λουτσέσκου είναι στην καλύτερη κατάσταση την φετινή σεζόν και κλείνει τον Ιανουάριο με τον Αστέρα στην Τρίπολη.

Καταλαβαίνετε πως πρέπει να βγουν άμεσα κάποιοι μπροστά, να παρουσιάσει μία βελτιωμένη εικόνα άμεσα ο Παναθηναϊκός για να μην πέσει από την κορυφή, να μην γκρεμίσει όσα έχτισε στο ξεκίνημα της σεζόν. Εύκολο δεν είναι, όμως τις απαντήσεις τις δίνει το γήπεδο και οφείλουμε να περιμένουμε, καθώς ακόμη είναι πρώτος.

Δείτε την Game Night:

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ