ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Οι σκέψεις του Πογέτ για την πρεμιέρα του με την Εθνική στο Μπέλφαστ

Ο Κώστας Τσιμίκας
Ο Κώστας Τσιμίκας EUROKINISSI SPORTS

Ο Τσάρλυ αναλύει τις αγωνιστικές σκέψεις του Γκουστάβο Πογέτ πριν από την έναρξη των υποχρεώσεων της Εθνικής Ελλάδας στο Nations League. Οι αλλαγές από την εποχή Τζον φαν Σιπ και οι παίκτες που επαναφέρει στο προσκήνιο.

Από το Μπέλφαστ ξεκινά επίσημα η εποχή Γκουστάβο Πογέτ στην Εθνική Ελλάδας. Ελπίζουμε ο Ουρουγουανός τεχνικός να είναι ο άνθρωπος που θα καταφέρει να μας επαναφέρει στις μεγάλες διοργανώσεις έπειτα από δέκα χρόνια. Το 2014 ήταν η τελευταία συμμετοχή μας στα γήπεδα της Βραζιλίας. Η βασική αποστολή που του έχει ανατεθεί είναι να φθάσουμε στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2024, που θα διεξαχθούν στα γήπεδα της Γερμανίας.

Πρώτη αποστολή η άνοδος στη 2η κατηγορία του Nations League

Αυτός είναι ο βασικός στόχος του Πογέτ, πρώτη αποστολή όμως είναι να πάρουμε την 1η θέση στο βατό όμιλο του Nations League, με αντιπάλους τη Βόρεια Ιρλανδία (2/6, 21:45, Alpha, live από το SPORT24), το Κόσοβο και την Κύπρο. Μπορεί να μην υπάρχει κάποιο άμεσο κέρδος από τη συγκεκριμένη διοργάνωση, όμως είναι σημαντικό να πάρουμε την 1η θέση.

Σημαντικό και για ψυχολογικούς λόγους, καθώς μετά τη Βραζιλία, θα είναι η πρώτη φορά που πέτυχε η Εθνική μας έναν στόχο, αλλά και για ουσιαστικούς. Αυτόματα θα είναι ανοιχτή μία δεύτερη ευκαιρία για τα τελικά του Ευρωπαϊκού, σε περίπτωση που δεν τα καταφέρουμε από τα προκριματικά.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Σταθερές οι Βλαχοδήμος, Τσιμικας

Όλα αυτά είναι μακρινά, αλλά καλό είναι να σταματήσουμε να φερόμαστε ερασιτεχνικά και να δούμε, την κατάσταση με σοβαρότητα και επαγγελματισμό. Ο Πογέτ θα πρέπει να δώσει κάποιες βασικές αρχές στην Εθνική ομάδα. Να σταματήσουν τα πειράματα σε κάποιες βασικές θέσεις και να αποκτήσουμε στέρεες, σοβαρές λύσεις, που θα μας βοηθήσουν στη δημιουργία ομάδας. Δεν είναι και τόσο δύσκολο να πάρουμε ένα από 24 εισιτήρια για τα τελικά του επόμενου Euro, το δύσκολο είναι αυτό που έχουμε πετύχει. Δηλαδή που δύο φορές δεν αξιοποιήσαμε πως η UEFA έκανε 24 τις ομάδες που μετέχουν στα τελικά.

Με τον Πογέτ σταματά η κουβέντα για το ποιος θα είναι τερματοφύλακας και ποιος θα παίζει στη θέση του δεξιού μπακ. Θα επικρατήσει η λογική και κάτω από τα δοκάρια ο βασικός τερματοφύλακάς μας θα είναι μόνιμα ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος και ο βασικός μπακ ο Κώστας Τσιμίκας.

Ο Κώτσιρας είναι η πιο αξιόπιστη λύση στα δεξιά

Ο Ουρουγουανός τεχνικός προετοιμάζει τους διεθνείς μας και όπως φαίνεται από τα ρεπορτάζ σκέφτεται να δώσει ευκαιρία στον φορμαρισμένο Γιάννη Κώτσιρα να πάρει θέση βασικού και να αξιοποιήσει τη δυναμική των Τσιμίκα, Τάσου Μπακασέτα, Μανώλη Σιώπη και Γιώργου Γιακουμάκη από την καλή χρονιά που πραγματοποίησαν στο εξωτερικό.

Είναι πολύ σημαντικό, αν τελικά πάρει όπως ορίζει η λογική την ευκαιρία, ο Κώτσιρας να την αρπάξει από τα μαλλιά. Δεν είναι μικρός, τον Δεκέμβριο κλείνει τα 30 κι έχει έναν ελεύθερο χώρο για να γίνει το βασικό δεξί μπακ της Εθνικής ομάδας. Όταν αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό, το πρώτο πράγμα που έγραψα ήταν πως από την καθιέρωσή του θα επωφεληθεί η Εθνική ομάδα.

Έχουμε τη σπάνια ιδιαιτερότητα να είμαστε γεμάτοι με αριστερούς μπακ -Τσιμίκας, Δημήτρης Γιαννούλης, Γιώργος Κυριακόπουλος, Μπάμπης Λυκογιάννης- και να μην έχουμε κάποια αξιόπιστη λύση στα δεξιά. Οι παίκτες που χρησιμοποίησε στα δύο πρώτα φιλικά ο Πογέτ ήταν ο Λάζαρος Ρότα και ο Λευτέρης Λύρατζης. Ασφαλώς και κανένας από τους δύο, αυτήν την εποχή, δεν μπορεί να αποτελέσει λύση Εθνικής ομάδας.

Ο Κώτσιρας έχει το σώμα που απαιτεί η θέση στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, διασκελισμό, επιθετικότητα, διαθέτει την ικανότητα και την τακτική γνώση να μετατρέπεται σε τρίτο στόπερ. Αυτό που του έλειπε ήταν να παίζει τη θέση με σταθερότητα και να αποφεύγει τα ατομικά λάθη. Ο δεύτερος γύρος και ειδικά το κλείσιμο της σεζόν ήταν εντυπωσιακά και δημιουργεί την ελπίδα ότι θα λύσουμε το πρόβλημα στη συγκεκριμένη θέση. Είναι πολύ σημαντικό, αν ξεκινήσει όπως ορίζει η λογική, να αποδείξει πως μπορεί να πάρει την θέση σπίτι του.

Να πάρουμε όσα μπορεί να προσφέρει ο Τσιμίκας

Ο Πογέτ έχει κάποια σημαντικά στοιχήματα να κερδίσει στην Εθνική ομάδα. Ένα από αυτά είναι να κάνει σημαντικό τον Τσιμίκα. Ο προκάτοχός του είναι δεδομένο πως δεν κατάφερε να πάρει όσα μπορεί να προσφέρει ο μπακ της Λίβερπουλ στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Είχε σε μεγαλύτερη εκτίμηση τον Γιαννούλη. Όταν έπαιζε και με τους δύο μαζί, κρατούσε τον Τσιμίκα πιο χαμηλά, ενώ υπήρξε κι ένα σημαντικό διάστημα που τον κρατούσε στον πάγκο. Ασφαλώς και ο "Τσίμι" μπορεί να γίνει ένα επιθετικό όπλο για την Εθνική μας, με τα ανεβάσματά του, τις ποιοτικές σέντρες του, αλλά και τα καλά στημένα που διαθέτει.

Μπορεί ο Πογέτ να κρατά τον Κώτσιρα πιο περιορισμένο, κάτι που συμβαίνει και στον Παναθηναϊκό και να οπλίσει με ελευθερίες τον Τσιμίκα.

Με ενισχυμένο κέντρο

Στον άξονα μοιάζει δεδομένο πως τη θέση 6 και τη θέση του επιτελικού χαφ θα την πάρουν οι δύο πρωταθλητές Τουρκίας, Σιώπης και Μπακασέτας. Ο Πογέτ έχει σε εκτίμηση τον Πέτρο Μάνταλο από τη συνεργασία τους στην ΑΕΚ, καλό πάντως θα είναι να καταλάβει γρήγορα πως δεν είναι σήμερα ο ίδιος παίκτης που είχε αφήσει. Οι δύο χιαστοί έχουν αφήσει σημάδια στο παιχνίδι του και δεν μπορεί να στηριχτεί πάνω του το παιχνίδι της Εθνικής, ειδικά για τη θέση 8.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Η λογική λέει πως θα ξεκινήσει ο Ανδρέας Μπουχαλάκης, από τη στιγμή που ο Δημήτρης Κουρμπέλης δεν έχει τον απαιτούμενο ρυθμό και είναι σημαντικό σιγά σιγά να αρχίσει να αποκτά ρόλο και ο Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος. Επειδή υπάρχουν απουσίες στα άκρα, είναι πιθανό, να παίξουμε με ενισχυμένο κέντρο και να κερδίσει ρόλο βασικού στη μία πλευρά ο Μάνταλος, σαν έξτρα κεντρικός μέσος.

Αξιοποίηση της ταχύτητας και της φόρμας του Γιακουμάκη

Η απουσία του Γιώργου Μασούρα στα δύο άκρα είναι σημαντική. Η ταχύτητα κι η ικανότητά του να πατά στην περιοχή και να τελειώνει επιθέσεις είναι ένα σοβαρό όπλο για την Εθνική, ειδικά για τον τρόπο που θέλει να τη χτίσει ο Πογέτ. Ο Ουρουγουανός τεχνικός θα προσπαθήσει να χτίσει μία σκληρή ομάδα, που θα παίζει με τρεις καθαρούς κεντρικούς χαφ, θα δίνει επιθετικές ελευθερίες στον Τσιμίκα και θα παίζει πιο προσεχτικά ο δεξιός μπακ. Ο Μπακασέτας θα πάρει το ρόλο που είχε και επι Τζον φαν Σιπ και στην επίθεση θα πρέπει να γίνουμε πιο γρήγοροι και πιο αποτελεσματικοί. Κάτι που σημαίνει αξιοποίηση της ταχύτητας και της φόρμας του Γιακουμάκη.

Αν ο Μασούρας ήταν διαθέσιμος, θα ήταν βασικός και το πιθανότερο ήταν από την απέναντι πλευρά να έπαιζε ο Δημήτρης Πέλκας. Στο Μπέλφαστ, είναι πιθανό να δούμε τους Μάνταλο και Δημήτρη Λημνιό στο πλάι του Γιακουμάνη.

Σε κάθε περίπτωση, είναι το πρώτο επίσημο παιχνίδι του Πογέτ και θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τις επιλογές του και τον τρόπο που θα παραταχθεί η ομάδα. Κάποιες σταθερές δεδομένα θα μπουν, αλλά περισσότερα θα γνωρίζουμε από τη στιγμή που δούμε το πρώτο παιχνίδι για κάποια διοργάνωση της εποχής Πογέτ.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ NATIONS LEAGUE ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΜΙΚΑΣ ΤΑΣΟΣ ΜΠΑΚΑΣΕΤΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ