ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Οι λόγοι της επιστροφής Μίτσελ στον Ολυμπιακό, η δύσκολη αποστολή και ο παίκτης κλειδί

Οι λόγοι της επιστροφής Μίτσελ στον Ολυμπιακό, η δύσκολη αποστολή και ο παίκτης κλειδί
INTIME

Ο Τσάρλυ γράφει για τους λόγους τους οποίους οδήγησαν στην επιστροφή του στον Ολυμπιακό, τη δύσκολη αποστολή που έχει αναλάβει, αλλά και τον Σαμασέκου που ενδέχεται να αποδειχθεί κλειδί στα χέρια του 59χρονου Ισπανού τεχνικού.

Ο Ολυμπιακός επέλεξε να επαναφέρει τον Μίτσελ στο τιμόνι του μετά από περίπου 8 χρόνια. Με έναν άνθρωπο που έζησε σπουδαίες στιγμές πανηγύρισε ένα νταμπλ και ένα πρωτάθλημα, αλλά πάνω από όλα έζησε μαζί του, σπουδαίες ευρωπαϊκές βραδιές.

Η αλήθεια είναι πως ο Μίτσελ από την ημέρα που έφυγε από την Ελλάδα, δεν κατάφερε να έχει κάποια πετυχημένη εργασία. Αφήνω έξω από την συζήτηση την δουλειά του στην Πούμας, καθώς δεν παρακολουθώ το πρωτάθλημα του Μεξικού, όμως στην Ευρώπη στραπατσαρίστηκε και στις τρεις δουλειές που ανέλαβε στη Μαρσέιγ, στη Μάλαγα και στη Χετάφε.

Οι δύο λόγοι που έφεραν την επιστροφή του Μίτσελ

Ο Ολυμπιακός όμως τον παίρνει με γνώμονα τα όσα πέτυχε στην δική τους ομάδα και έχοντας στο μυαλό τους πως αυτήν την εποχή ο σύλλογος χρειάζεται τον εξής συνδυασμό. Έναν προπονητή που να ξέρει από Ολυμπιακό και να είναι από μόνος του ένα μέγεθος, όπως είναι ο Μίτσελ, που να είναι σε θέση να εμπνεύσει τον σεβασμό στα αποδυτήρια της ομάδας.

Η διοίκηση πήγε σε μία λογική να γεμίσει με προσωπικότητες το ρόστερ και στην ίδια λογική έκρινε πως χρειάζεται μία μεγάλη προσωπικότητα στην θέση του προπονητή για να μπορέσει να κρατήσει τα αποδυτήρια.

Επίσης την δεδομένη χρονική στιγμή που γίνεται η αλλαγή χρειάζεται έναν άνθρωπο που να γνωρίζει καλά τι είναι ο Ολυμπιακός, το μέγεθος της ομάδας και να έχει μία εικόνα από αυτά που θα αντιμετωπίσει.

Η διοίκηση προσπαθεί για τρίτη φορά φέτος να δημιουργήσει ένα πλάνο για να τρέξει η χρονιά και να πετύχει τους στόχους του συλλόγου. Μέσα από τα συγκεκριμένα κριτήρια πάρθηκε η απόφαση να επιστρέψει ο Μίτσελ στον Ολυμπιακός. Ο χρόνος και το γήπεδο θα δείξει αν η διοίκηση πήρε την σωστή απόφαση.

Η πρώτη αποστολή του Μίτσελ

Ο Μίτσελ αναλαμβάνει μία ομάδα που το τέλος του πρώτου κύκλου της σεζόν βαθμολογικά τον βρίσκει στο -7 και έχοντας ξεκινήσει με δύο ήττες στον όμιλο του στο Europa League.

Με την έλλειψη τρεξιμάτων και ενέργειας που υπάρχει και με βάση την εικόνα που έδειξε η ομάδα στα δύο πρώτα ευρωπαϊκά παιχνίδια, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να διεκδικήσει κάτι στην Ευρώπη. Το πρωτάθλημα όμως έχει πολύ δρόμο και το τελικό ρόστερ που έχει δημιουργηθεί δίνει το δικαίωμα για να γίνει η προσπάθεια για να μην παραδοθούν τα εγχώρια σκήπτρα.

Βοηθά σε αυτό η διακοπή για το Μουντιάλ, αλλά και η διαδικασία των playoffs. Ο Μίτσελ όμως πρέπει να βρει τον τρόπο ώστε η ομάδα, να πάει στην διακοπή χωρίς να έχει μείνει εκτός πρωταθλήματος και έχοντας καταφέρει να δημιουργήσει σε αυτό το διάστημα, μία συγκεκριμένη ποδοσφαιρική βάση που να δημιουργεί την ελπίδα. Με δουλειά στην διακοπή να παρουσιαστεί ένας Ολυμπιακός, έτοιμος να αξιοποιήσει την δεδομένη ποιότητα που υπάρχει στο ρόστερ.

Σχεδιάζοντας την επόμενη ημέρα

Όλο αυτό το διάστημα έχουν γραφτεί πολλά άρθρα με τα προβλήματα του Ολυμπιακού και τα λάθη που έχουν γίνει. Είναι δεδομένο πως, η ομάδα δεν έχει δουλέψει σωστά στην καθημερινότητα της και από την περασμένη σεζόν, έχουν γίνει λανθασμένες μεταγραφικές επιλογές στις περασμένες μεταγραφικές περιόδους και πως ο φετινός σχεδιασμός απέτυχε.

Όλα αυτά τα έχει αποδεχτεί και η διοίκηση του Ολυμπιακού που αποφάσισε να δημιουργήσει μία καινούρια ομάδα, μέσα στον Σεπτέμβρη. Σημασία έχει τι γίνεται από εδώ και μπρος. Οι φίλοι του Ολυμπιακού πανηγύρισαν τις μεταγραφές των Μαρσέλο, Χάμες, όμως έχουν γεμίσει με απογοήτευση βλέποντας την εικόνα της ομάδας στο γήπεδο.

Δεν του δίνεται εύκολη δουλειά

Η αλήθεια είναι πως ο Μίτσελ αναλαμβάνει ένα περίεργο μίγμα. Μία άρρωστη βάση που υποδέχεται ποιοτικούς ποδοσφαιριστές που βρίσκονται πολύ πιο ψηλά, από το επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου, οι οποίοι όμως και αυτοί δεν βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή φυσική τους κατάσταση.

Όλοι κατανοούν πως θα ήταν πολύ πιο εύκολο για τους παικταράδες που έχουν αποκτηθεί να μπουν σε μία ομάδα που δουλεύει καλά. Άλλωστε για να κάνουν την διαφορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο οι Μαρσέλο, Χάμες, δεν χρειάζεται να βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση.

Δεδομένα όμως χρειάζονται να μπορέσει να τους στηρίξει η υπόλοιπη ομάδα. Δυστυχώς για τον Ολυμπιακό αυτήν την εποχή αυτό το σενάριο δεν υπάρχει και η βάση του ελπίζει να βελτιωθεί από την ποιότητα των ποδοσφαιριστών που ήρθαν.

Πάντοτε όμως υπάρχει ο κανόνας, πως πρώτα μπαίνουν τα θεμέλια και μετά έρχονται οι πολυτέλειες, που στην τελική εικόνα κάνουν την διαφορά.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν χρειάζεται αυτήν την εποχή από τον Μίτσελ να κάνει σοβαρή καθημερινή δουλειά στο προπονητικό κέντρο και οι αποφάσεις που θα πάρει να δημιουργήσουν μία ισχυρή βάση.

Με λίγα λόγια ο Μίτσελ πρέπει να φτιάξει έναν κορμό από την αρχή. Παίρνει την ομάδα στα τέλη του Σεπτέμβρη, όμως χρειάζεται να βρει βάσεις που κανονικά δουλεύονται το καλοκαίρι.

Εύκολα γράφεται όμως αν δούμε τις συνθήκες της εποχής δεν είναι και απλή η αποστολή που δίνεται στον Μίτσελ. Βλέπεται η φετινή σεζόν λόγω Μουντιάλ είναι ειδική. Ο Ολυμπιακός μέχρι την διακοπή του στις 13 Νοεμβρίου θα κληθεί να παίζει τρία παιχνίδια την εβδομάδα.

Όταν έχει κάθε τρεις ημέρες παιχνίδι δεν υπάρχει η δυνατότητα ούτε για σκληρές προπονήσεις ούτε να δουλέψεις στην φυσική κατάσταση. Δεν γίνεται όμως ο Ολυμπιακός να σηκώσει τα χέρια ψηλά. Οι μεταγραφές έγιναν για να δοθεί μάχη.

Να διδαχτεί από τα λάθη του Κορμπεράν

Είναι ανάγκη και υποχρέωση να διδαχτεί ο σύλλογος και να ενημερωθεί ο Μίτσελ από τα λάθη που έγιναν ή αν θέλετε που έκανε ο Κορμπεράν. Ο Ισπανός προπονητής σε ένα σημείο έφαγε το κεφάλι του από την υποχρέωση που ένιωθε να τσεκάρει όλο του το ρόστερ.

Όταν έχεις μία ομάδα σε αγωνιστική κρίση χωρίς την απαιτούμενη φυσική κατάσταση, πρέπει να δημιουργήσεις έναν κορμό, που θα βρει ρυθμό μέσα από τα παιχνίδια. Στον Κορμπεράν δόθηκε ένα μεγάλο ρόστερ και ο ίδιος θέλησε να αποκαταστήσει και αδικίες του προκατόχου του, να είναι δίκαιος με όλους τους παίκτες του με αποτέλεσμα να πηγαίνει σε πολλές αλλαγές από παιχνίδι σε παιχνίδι.

Το γεγονός αυτό ουσιαστικά δεν του επέτρεψε να βρει ένα συγκεκριμένο αγωνιστικό σχέδιο και να μοντάρει μία ομάδα. Να βρει μία καλή ενδεκάδα, να μάθουν οι ποδοσφαιριστές έστω τον τρόπο που παίζουν οι κοντινοί τους παίκτες και σιγά σιγά, έστω και με αργούς ρυθμούς να υπάρξει βελτίωση.

Ο Ολυμπιακός το καλύτερο παιχνίδι του με τον Κορμπεράν στον πάγκο του, το έκανε στο 0-0 στην Τρίπολη με τον Αστέρα. Αντί να προσπαθήσει να δέσει, πάνω σε αυτό το παιχνίδι να χτίσει πάνω σε αυτήν την ομάδα, έκανε πέντε αλλαγές στην ενδεκάδα του στο παιχνίδι με τον Ιωνικό.

Από το παιχνίδι με τον Ιωνικό στο παιχνίδι με τον Βόλο έκανε έξι και από το παιχνίδι με τον Βόλο στον τελευταίο του αγώνα με τον Άρη άλλες πέντε. Αν συνυπολογίσουμε πως κάθε φορά δοκίμαζε και διαφορετική 5άδα αλλαγών, καταλαβαίνεται τον λόγο που ήταν αδύνατον να βρεθεί χημεία.

Ο Ισπανός προπονητής με την ανάγκη που ένιωθε να είναι δίκαιος με όλους και να αξιολογήσει ολόκληρο το ρόστερ, έβαλε τρικλοποδιά στον εαυτό του και δεν κατάφερε να δημιουργήσει ένα συγκεκριμένο σύνολο που θα έχει βρει τις δικές του σταθερές. Με λίγα λόγια έκανε χειρότερη την προβληματική κατάσταση που παρέλαβε από τον Μαρτίνς και βοήθησε στο να δημιουργηθεί ένα χάος.

Το υπερβολικά μεγάλο ρόστερ

Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να παραδειγματιστεί, από τον τρόπο που "κάηκε" ο Κορμπεράν και να μην επιτρέψει στον διάδοχο του να κάνει το ίδιο λάθος.

Αυτήν την στιγμή υπάρχει ένα ρόστερ 36, αν δεν κάνω λάθος στο μέτρημα ποδοσφαιριστών, που σε καλή αγωνιστική κατάσταση θα μπορούσαν να είναι στην βασική ενδεκάδα, σε οποιαδήποτε ομάδα του πρωταθλήματος. Όμως δεδομένα σχεδόν οι πάντες δεν βρίσκονται σε ιδανική ατομική κατάσταση και οι περισσότεροι είναι κάτω από το προσωπικό τους μέσο όρο.

Ο Μίτσελ μέσα σε αυτήν την πραγματικότητα πρέπει να δίνει μόνιμα τρία παιχνίδια την εβδομάδα. Αν κάνει το λάθος να αφήσει τον επόμενο να προσπαθήσει να αξιολογήσει ένα τόσο μεγάλο ρόστερ το πιθανότερο είναι μέχρι το Μουντιάλ να έχει χαθεί το τρένο.

Ο στόχος θα πρέπει να είναι να μην χάσει βαθμολογικά έδαφος μέχρι το Μουντιάλ και στο σημαντικό διάστημα της διακοπής, να γίνει η σωστή δουλειά στην φυσική κατάσταση που δεν έγινε το καλοκαίρι. Είναι απαραίτητο όμως μέχρι να φθάσουμε στην διακοπή, να έχει δημιουργηθεί μία βάση συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών.

Το πρόβλημα όμως είναι το εξής. Ο Μίτσελ επιλέχτηκε γιατί γνωρίζει τον Ολυμπιακό και θα είναι σε αυτόν πιο εύκολη η προσαρμογή όμως δεδομένα δεν γίνεται να έχει σίγουρη εικόνα για το υπάρχον ρόστερ. Δεν είναι τυχαίο που αρκετές ομάδες στο εξωτερικό όταν αποφασίζουν να αλλάξουν προπονητή μέσα στην χρονιά, δίνουν την ευκαιρία σε έναν άνθρωπο του συλλόγου.

Σε προπονητή που δουλεύει ήδη στην ομάδα είτε σαν συνεργάτης του τεχνικού τιμ είτε στην ακαδημία είτε στην Β' ομάδα, που είναι και το πιο σύνηθες. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι πως πρέπει να παρθούν άμεσες αποφάσεις που δεν είναι εύκολο να τις πάρει κάποιος που όλο το προηγούμενο διάστημα, δεν γνώριζε τι συνέβαινε στην συγκεκριμένη ομάδα.

Για να το κάνω πιο συγκεκριμένο ο Ολυμπιακός αυτήν την στιγμή δεν μπορεί να χάσει άλλον χρόνο για εσωτερικό ψάξιμο, πρέπει άμεσα να γίνει συγκεκριμένο και μικρότερο το ρόστερ με το οποίο θα δουλέψει ο Μίτσελ.

Έτσι κι αλλιώς ο σύλλογος έχει πάρει κάποιες αποφάσεις, για την δημιουργία του νέου Ολυμπιακού, θα πρέπει να κάνει πιο μικρό, πιο συγκεκριμένο τον αριθμό των ποδοσφαιριστών.

Ο Σαμασεκού είναι η μεταγραφή κλειδί για το δέσιμο της ομάδας

Στο χτίσιμο της νέας ομάδας θα πρέπει να βρεθεί τρόπος για να δημιουργηθεί ένα σύνολο με χημεία, ώστε να θα βελτιωθούν οι παθογένειες.

Μόνο να δει ο Μίτσελ τα παιχνίδια με την Φράιμπουργκ και με τον Άρη τον τρόπο που αποδέχτηκαν την μοίρα τους οι παίκτες του Ολυμπιακού από το πρώτο λεπτό με τους Γερμανούς και την ευκολία που νικήθηκε η άμυνα τους στα δύο γκολ με τον Άρη, θα καταλάβει πόσο πολύ χρειάζεται σε αυτήν την ομάδα, να μπουν τρεξίματα ένταση, προκειμένου να δέσει μεσοαμυντικά.

Πρόβλημα υπάρχει στην άμυνα όμως στόπερ δεν αποκτήθηκε. Αποκτήθηκε όμως ένας ποδοσφαιριστής που μπορεί να βοηθήσει τα στόπερ.

Οι μεταγραφές με λάμψη ασφαλώς είναι αυτές των Χάμες, Μαρσέλο, αλλά η μεταγραφή που μπορεί να βοηθήσει τον Μίτσελ να δέσει την ομάδα που αναλαμβάνει, να βάλει σίγα σιγά τα πράγματα σε μία σειρά και να πατήσει ξανά στα πόδια του είναι του Σαμασεκού.

Η ελπίδα για να δέσει μεσοαμυντικά η ομάδα είναι στο να είναι έτοιμος ο χαφ από το Μάλι, να δείξει τα προσόντα του στο γήπεδο. Να δώσει τα αμυντικά τρεξίματα που λείπουν από τον Ολυμπιακό.

Στα δεύτερο τέρμα για παράδειγμα που δέχεται ο Ολυμπιακός από τον Άρη, η ισορροπία της άμυνας δεν θα είχε χαλάσει αν υπήρχε ένα γρήγορος ποδοσφαιριστής στα χαφ, που να είναι σε θέση να κυνηγήσει αυτός τον Ντιόπ που είχε φύγει στην πλάτη του Ρέαμπτσουκ.

Χωρίς δηλαδή να φύγει από την περιοχή ο Μπα και να χαλάσει με αυτόν τον τρόπο την ισορροπία της τελευταίας γραμμής άμυνας. Ο Σαμασεκού έχει τα προσόντα για να βοηθήσει στο δέσιμο της ομάδας στο μεσοαμυντικό κομμάτι αλλά και να συμβάλει στην βελτίωση των κεντρικών αμυντικών που την έχει πολύ ανάγκη ο Ολυμπιακός.

Η αποστολή του Μίτσελ δεν είναι εύκολη. Χρειάζεται βοήθεια μέσα από τον σύλλογο ώστε να μαζευτεί το ρόστερ και να μην τον οδηγήσουν να επαναλάβει τα λάθη του Κορμπεράν.

Παρακολουθήστε την έκτακτη εκπομπή για την πρόσληψη του Μίτσελ από τον Ολυμπιακό:

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ