ΑΕΚ

Ο Σιντιμπέ είναι μεταγραφή εξέλιξης και ωριμότητας

Ο Τζιμπρίλ Σιντιμπέ
Ο Τζιμπρίλ Σιντιμπέ @ 2018 DAVID VINCENT / AP IMAGES

Η ΑΕΚ αναβαθμίζεται σημαντικά στην άμυνά της με την μεταγραφή του Τζιμπρίλ Σιντίμπε, καθώς ο Γάλλος παγκόσμιος πρωταθλητής θα ενισχύσει σημαντικά την Ένωση στα άκρα της άμυνας, παίζοντας και στις δύο πλευρές, ενώ έχει την ευχέρεια να αγωνιστεί και στο κέντρο της άμυνας, ειδικότερα σε τριάδα.

Η ΑΕΚ έκανε μία πολύ σημαντική μεταγραφή, φέρνοντας στην Ελλάδα τον Τζιμπρίλ Σιντιμπέ και μάλιστα σε έναν χώρο που είχε μία πολύ μεγάλη τρύπα και τα τελευταία χρόνια, στοίχιζε, σε πολλά κομμάτια του παιχνιδιού.

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο ο ρόλος των ακραίων μπακ είναι σύνθετος και πολύτιμος. Οι προπονητές είτε παίζουν βάση τακτικής με έναν μόνο παίκτη στην πλευρά, είτε δημιουργούν προϋποθέσεις, για να πάρει ο μπακ πολύ χώρο στο γήπεδο, ώστε να θωρακίσουν τον άξονα φέρνοντας πιο εσωτερικά τους εξτρέμ.

Όταν δεν έχεις αξιόλογους ακραίους μπακ, δεν μπορείς να πάρεις επιθετικά και δημιουργικά πλάτος από τις πλευρές και αμυντικά έχεις πρόβλημα σε όλους τους χώρους. Μπορείς να τρυπηθείς από παντού. Η ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια πέρα από το πρόβλημα στην αντιμετώπιση των αντίπαλων εξτρέμ, την δυσλειτουργία που υπήρχε στο επιθετικό κομμάτι, την έλλειψη ισορροπίας, είχε σοβαρό θέμα και στο κέντρο άμυνας.

Σε έναν βαθμό έφταιγε η ποιότητα των στόπερ, αλλά υπήρχαν και πολλές περιπτώσεις που ήταν δύσκολα αντιμετωπίσιμη η πίεση που ασκούταν στην ομάδα από τις πολλές ανενόχλητες σέντρες που έβγαιναν από τις πλευρές.

Μεταγραφή ωριμότητας

Το βιογραφικό του Σιντιμπέ και οι δυνατότητες του αποτελούν εγγύηση πως από την πλευρά που θα αγωνίζεται αυτό το πρόβλημα θα λυθεί.

Η διοίκηση της ΑΕΚ κατάλαβε την ανάγκη να επενδύσει σε μία θέση που δεν είναι και τόσο δημοφιλής. Για ένα αξιόλογο δεξί μπακ που είναι πολύ καλός μεσοαμυντικά δεν πρόκειται να πέσει το αεροδρόμιο, όμως θα βοηθήσει την ομάδα να δέσει και να αποκτήσει τις ισορροπίες της.

Το έγραψα και στο χθεσινό κείμενο της μεταγραφής του Φαν Βερτ, που η απόφαση της διοίκησης να λύσει το πρόβλημα του φορ με μία προσιτή, οικονομικά σίγουρη λύση και να κάνει την οικονομική υπέρβαση για την θέση του δεξιού μπακ, δείχνει ωριμότητα. Επιτέλους η ομάδα κατάλαβε πως χρειάζεται να αποκτήσει θεμέλια για να αρχίσει να δημιουργεί σύνολο.

Αγωνιζόταν μόνιμα στο πιο υψηλό επίπεδο

Ο Σιντιμπέ είναι ένας ποδοσφαιριστής με υψηλές παραστάσεις που έχει κάνει πρωταθλητισμό στη Ligue 1 και έχει κατακτήσει πρωτάθλημα με την Μονακό σαν βασικός το 2016. Έχει φθάσει στον ημιτελικό του Champions League και ήταν μέλος της Εθνικής Γαλλίας στο Μουντιάλ του 2018 που το κατέκτησαν οι "τρικολόρ".

Ήταν αναπληρωματικός του Παβάρ. Έκανε τεράστια διοργάνωση ο μπακ της Μπάγερν και ο Σιντιμπέ έπαιξε μόνο στο τρίτο παιχνίδι των ομίλων με τους Δανούς, που ξεκούρασε τους βασικούς ο Ντεσάμπ. Το γεγονός όμως πως ήταν εκεί και οι 18 συμμετοχές του με την Εθνική Γαλλίας δείχνουν την αξία του.

Από την ίδια αγορά πέρυσι αποκτήθηκε ο Μισελέν

Αν σκεφτεί κάποιος πως η περσινή επιλογή από την ίδια αγορά, για την ίδια θέση ήταν ο Μισελέν, καταλαβαίνει την αναβάθμιση της θέσης και την αλλαγή στάσης της διοίκησης.

Την πρώτη χρονιά στην Μονακό κατέκτησε πρωτάθλημα

Ο Σιντιμπέ γεννήθηκε στην Τρουά και έπαιξε στις ακαδημίες της, στην δεύτερη ομάδα. Μία ολόκληρη χρονιά στην πρώτη ομάδα, ήταν αρκετή για να πάρει μεταγραφή στην Λιλ για 2,5 εκ ευρώ. Στη Λιλ αγωνίστηκε τέσσερις σεζόν και το 2016 η Μονακό τον αγόρασε για 15 εκ ευρώ.

Δεν το μετάνιωσε ο Ζαρντίμ την πρώτη χρονιά, καθώς με τον Σιντιμπέ βασικό πήρε το πρωτάθλημα. Σε ένα ρόστερ που αποδείχθηκε στην πορεία πως ήταν όλοι ένας και ένας. Εμπαμπέ, Λεμάρ, Μπερνάντο Σίλβα, Φαμπίνιο, Μπακαγιόκο, Φαλκάο και ο Σιντιμπέ ήταν αναντικατάστατος. Στον δρόμο για τον τίτλο, είχε πετύχει 2 τέρματα και 5 ασίστ σε 29 παιχνίδια.

Συνολικά μετράει 365 παιχνίδια στην καριέρα του, με 18 γκολ και 37 ασίστ, 225 στο Ligue 1 με 11 γκολ 25 ασίστ, 25 στην Premier League που αγωνίστηκε δανεικός στην Έβερτον την σεζόν 2019-20 με 4 ασίστ.

Έχει μόνο γεμάτες χρονιές

Δεν υπάρχει άδεια χρονιά στην καριέρα του. Δέκα χρόνια σε υψηλό επίπεδο και το λιγότερο που έχει αγωνιστεί είναι τα 1594 λεπτά που έπαιξε πέρυσι, την τελευταία του χρονιά όπως αποδείχτηκε στην Μονακό. Δεν έφυγε γιατί ήταν κακός. Αποκτήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, ο Βάντερσον για 12 εκ. ευρώ από την Γκρέμιο.

Επίσης είχε αρχίσει να μοιράζεται την θέση με τον Αγκιλάρ, οπότε το καλοκαίρι ο Κλεμάν και η διοίκηση θεώρησαν πως περίσσευε και δεν χρειαζόταν να του ανανεωθεί το συμβόλαιο. Όσο όμως ήταν μέλος της Μονακό ήταν σημαντικό της κομμάτι. Ακόμα και στην Έβερτον που πήγε ως δανεικός το 2019-20 έπαιξε. Συνολικά αγωνίστηκε 2080 λεπτά σε 18 παιχνίδια ήταν βασικός για την Premier League και σε 7 ήρθε από τον πάγκο.

Δυνατός, εκρηκτικός με διασκελισμό και αξιόπιστη σέντρα

Πρόκειται για ένα πραγματικά πολύ δυνατό κορμί, πραγματικά αξιόλογο αμυντικά και με τον διασκελισμό του, την φυσική κατάσταση του και την αξιόπιστη σέντρα προσφέρει και επιθετικά. Δεν είναι ποδοσφαιριστής με αυξημένη τεχνική κατάρτιση, όμως είναι δυνατός, εκρηκτικός και έχει καλό διασκελισμό.

Δεν τον περνάς εύκολα

Είναι δύσκολο να τον περάσεις στο ένας με ένας έχει ένα μέσο όρο καριέρας σε 4,2 τάκλιν που δοκιμάζει το 90 λεπτό τις 3,1 φορές να έχει σταματήσει τον αντίπαλο. Μετρά 2,1 κλεψίματα, 2,0 κοψίματα σε χαμηλά μέτρα, κάνει 1,6 φάουλ στον αντίπαλο και δέχεται 1,3.

Έχει ύψος 1,82, στον αέρα πηγαίνει σε 2,4 μονομαχίες και κερδίζει 1,4 από αυτές. Δεν δοκιμάζει με συχνότητα να περάσει αντίπαλο του, μιας και η ντρίμπλα δεν είναι το δυνατό του σημείο. Δοκιμάζει 1,8 ντρίμπλες και περνά μόλις 0,8 φορές τον αντίπαλο του. Έχει όμως ανεβάσματα διασκελισμού και αξιοποίησης του ελεύθερου γηπέδου. Η σέντρα του είναι "τίμια", εκτελεί στημένα και στην καριέρα του έχει πετύχει δύο γκολ με εκτελέσεις φάουλ, ενώ δίνει 1,1 key passes ανά 90 λεπτό.

Παίζει εύκολα και στα αριστερά

Είναι πολύ καλός αμυντικά και έχει παίξει σε πολλά παιχνίδια και στα αριστερά. Συνολικά έχει αγωνιστεί 168 φορές σαν δεξί μπακ και 87 φορές σαν αριστερό μπακ. Επίσης έχει αγωνιστεί σε 28 παιχνίδια σαν δεξί χαφ, σε 10 αγώνες σαν στόπερ και μια φορά σαν αριστερά χαφ.

Λογικά ο Αλμέιδα δεν θα κάνει πειράματα με τον Σιντιμπέ, όμως με την τάση που έχει ο Αργνετίνος τεχνικός να χρησιμοποιεί ποδοσφαιριστές σε διαφορετικούς χώρους, καταγράφω σαν στοιχείο πως ο Σιντιμπέ μπορεί να πάρει εύκολα μόνος του και τις δύο πλευρές και φυσικά μπορεί να δώσει λύσεις και στο κέντρο της άμυνας, ειδικότερα σαν ακραίος στόπερ σε τριάδα.

Πρόκειται για μία μεταγραφή που αναβαθμίζει σημαντικά τον κορμό της ομάδας. Σε μία θέση που πέρυσι έπαιζε ο Ρότα και ο Μισελέν έρχεται ένας παγκόσμιος πρωταθλητής, που έχει κατακτήσει πρωτάθλημα στην Γαλλία, έχει παίξει σε ημιτελικό Champions League και δεν έχει πίσω του άδεια χρονιά, παίζοντας εδώ και 10 χρόνια στο πιο υψηλό επίπεδο.

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ