ΠΑΟΚ

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου είναι τα μεγάλο όπλο του ΠΑΟΚ

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου
Ο Ραζβάν Λουτσέσκου INTIME

Ο ΠΑΟΚ έχει πετύχει όλους τους ρεαλιστικούς στόχους του. Από τα μέσα Δεκέμβρη και μετά, σε όλους του αγώνες που είχε βαθμολογικό κίνητρο ήταν αυτός που έπρεπε. Περνά ένα φυσιολογικό ντεφορμάρισμα, στον τελικό του κυπέλλου, θα γνωρίζουμε αν η αγωνιστική πτώση είναι ελεγχόμενη ή υπάρχει μία κατάσταση μη αναστρέψιμη. Γράφει ο Τσάρλυ.

Η μάχη για τα δύο ευρωπαϊκά εισιτήρια που είναι ακόμη ανοιχτά συνεχίζεται. Στα playoffs οι ομάδες που έχουν βαθμολογικό κίνητρο είναι ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ και ο Άρης. Μέσα σε αυτήν την πραγματικότητα έχει κάνει αίσθηση το μεγάλο σερί χωρίς νίκη που τρέχει ο ΠΑΟΚ.

Δίχως τρίποντο εδώ και 50 ημέρες

Η ομάδα του Λουτσέσκου έκανε την τελευταία της νίκη στις 20 Μαρτίου επί της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Υπάρχει μία πραγματικότητα που δεν γίνεται να αγνοηθεί ότι ο ΠΑΟΚ τρέχει ένα αρνητικό σερί 50 ημερών χωρίς νίκη και ρεκόρ 0-3-6. Ασφαλώς τα νούμερα αυτά είναι και κάπως πλασματικά.

Αν τα πάρει κάποιος ως σύνολο μπορεί να βγάλει ένα υπερβολικά άδικο συμπέρασμα για τον ΠΑΟΚ. Καθώς σε αυτό το σερί υπάρχουν μέσα παιχνίδια που έπαιξε καλά κι έχασε. Όπως στη Λεωφόρο όπου ο ΠΑΟΚ ήταν καλύτερος από τον Παναθηναϊκό και το τελικό 2-1 τον αδικεί. Ή παιχνίδια που αναγκαστικά έβαλε τη δεύτερη ενδεκάδα, τα δύο με τη Μαρσέιγ, στα οποία ήταν πολύ ανταγωνιστικός, παίζοντας σε πολύ υψηλό ρυθμό, αλλά και η κυπελλική πρόκριση με δύο ισοπαλίες απέναντι στον Ολυμπιακό.

Έχει πετύχει όλους τους ρεαλιστικούς στόχους του

Είναι πραγματικότητα πως ο ΠΑΟΚ ανέβασε στροφές από τα μέσα Δεκέμβρη και μετά, καταφέρνοντας κάτι σπάνιο για ελληνική ομάδα, καθώς ήταν καλύτερη τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο απ' ό,τι το φθινόπωρο και στις αρχές του χειμώνα.

Έδωσε τρεις νοκ άουτ γύρους στην Ευρώπη στο δεύτερο μισό της σεζόν, πήρε δύο προκρίσεις και ήταν πολύ ανταγωνιστικός στον αποκλεισμό του από τη Μαρσέιγ. Αν μέσα σε αυτήν την πραγματικότητα, βάλουμε ότι η ομάδα σχεδιάστηκε μέσα από μία λανθασμένη κεντρική ιδέα, το καλοκαίρι, μπορούμε να καταλάβουμε και τους λόγους που υπάρχει αυτή η πτώση το τελευταίο διάστημα.

Για να είμαστε σοβαροί και να έχουν βάση αυτά που σχολιάζουμε πρέπει να βλέπουμε την μεγάλη εικόνα. Ο ΠΑΟΚ από τα μέσα Δεκέμβρη και μετά όποτε υπήρχε κίνητρο ήταν "παρών". Τους ρεαλιστικούς στόχους του τους πέτυχε και μάλιστα στην Ευρώπη ήρθε και η υπέρβαση.

Κατάφερε να εξασφαλίσει τη 2η θέση, προκρίθηκε στον τελικό του κυπέλλου αποκλείοντας κατά σειρά την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό και κατάφερε να φθάσει στα προημιτελικά του Conference. Όλα αυτά έχουν συμβεί και δεν γίνονται ούτε να τα σβήσουν, ούτε να τα μειώσουν χαμένα παιχνίδια κακές εμφανίσεις σε αγώνες που ο ΠΑΟΚ δεν είχε αγωνιστικό κίνητρο.

Δίνει αγώνα κάθε 4,14 ημέρες

Τι πιο φυσιολογικό η ομάδα να περάσει ντεφορμάρισμα, μετά από ένα διάστημα που έπαιζε μόνιμα τρεις φορές την εβδομάδα. Ο ΠΑΟΚ από τις 12 Ιανουαρίου που ξεκίνησε το πρωτάθλημα μετά τη διακοπή των εορτών, έχει δώσει 28 παιχνίδια σε 116 ημέρες.

Παίζει δηλαδή κατά μέσο όρο έναν αγώνα κάθε 4,14 ημέρες. Όλα αυτά με ένα ρόστερ που δεν είχε δημιουργηθεί έχοντας υπολογίσει πως θα αντιμετωπίσει μία τέτοια πραγματικότητα.

Ήταν απόλυτα φυσιολογικό όλο αυτό το βάρος να φέρει ντεφορμάρσμα, τραυματισμούς, να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε ο ΠΑΟΚ να μην έχει ενέργεια. Για μένα το παράλογο δεν είναι η πτώση που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα ο ΠΑΟΚ, αλλά πως με αυτό το ρόστερ χωρίς να έχει γκολ από την θέση του φορ, άντεξε τόσο πολύ.

Προσπαθούν να αποδομήσουν τον Λουτσέσκου

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται κριτική στον Λουτσέσκου που αποτελεί το μεγάλο όπλο του ΠΑΟΚ.

Ήταν πραγματικά δύσκολο να πετύχει φέτος ο Δικέφαλος όσα πέτυχε με το ρόστερ που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι, ελάχιστοι φαντάζονταν στα μέσα Δεκέμβρη πως μπορεί να γυρίσει την κατάσταση. Αυτός όμως βρήκε τον τρόπο.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου είναι το όπλο του Δικεφάλου και είναι αναπόφευκτη μια προσπάθεια αποδόμησης. Στον ΠΑΟΚ το γνωρίζουν πως είναι υποχρεωμένοι να τον προστατέψουν.

Γεμάτος με απουσίες

Είναι δεδομένο επίσης πως το βαρύ πρόγραμμα που έβγαλε η ομάδα από τα μέσα του Ιανουαρίου, έφερε αγωνιστική πτώση και σημαντικές απουσίες. Στα τελευταία παιχνίδια έβγαλαν τραυματισμούς οι Κρέσπο, Βιεϊρίνια, Λύρατζης, Ίνγκασον, Αουγκούστο, Ζίβκοβιτς, Ζαμπά, Ελ Καντουρί ενώ μπορεί να μην έχει βγάλει τραυματισμό ο Κούρτιτς, όμως είναι περνά φανερό ντεφορμάρισμα και παρουσιάζεται αρκετά βαρύς.

Μένει η απάντηση στο τελευταίο ερώτημα

Όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα χρονικό διάστημα που δεν κοστίζουν. Ο Λουτσέσκου διαχειρίστηκε με ένα τρόπο το ρόστερ του, που μπορεί να μετράνε τώρα ένα μεγάλο σερί χωρίς νίκη, αλλά όποτε έπρεπε ο ΠΑΟΚ να δώσει μάχες η ομάδα ήταν "παρών".

Μένει να δούμε ένα μόνο πράγμα ακόμη μέχρι να ολοκληρωθεί η χρονιά. Αν αυτή η απόλυτα φυσιολογική αγωνιστική πτώση είναι ελεγχόμενη ή αν η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Σε αυτήν την ερώτηση την απάντηση θα την πάρουμε στις 21 Μαΐου.

Σε περίπτωση που καταφέρει να σηκώσει ξανά την ομάδα του και να είναι έτοιμοι οι παίκτες του στον τελικό στο ΟΑΚΑ, να κατακτήσουν το κύπελλο στην πράξη αυτό που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα είναι πως η ομάδα του Λουτσέσκου, βρήκε το ιδανικό χρονικό σημείο για να περάσει το ντεφορμάρισμα της.

Κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος για αυτό δεν αποκλείεται ούτε ο Ρουμάνος προπονητής να μην είναι σε θέση σήμερα να δώσει την απάντηση. Το σίγουρο είναι πως από τα μέσα Δεκέμβρη και μετά ο Λουτσέσκου κατάφερε να μεταμορφώσει τον ΠΑΟΚ και όποτε η ομάδα του είχε πραγματικό βαθμολογικό κίνητρο ανταποκρίθηκε και πέτυχε όλους τους ρεαλιστικούς της στόχους.

Μένει ο τελικός του κυπέλλου.

TAGS ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ