ΠΑΟΚ

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου δεν έχει φίλους

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου
Ο Ραζβάν Λουτσέσκου EUROKINISSI

Τα άλλοθι και ο μονόδρομος του Ραζβάν Λουτσέσκου στον εφετινό ΠΑΟΚ. Ο Τσάρλυ γράφει για τη δουλειά του Ρουμάνου που δέχεται πυρά από παντού.

Το ανάθεμα για την ήττα και την εμφάνιση του ΠΑΟΚ στην OPAP Arena, όπως γίνεται συνήθως, έχει πέσει πάνω στον προπονητή, ή αλλιώς στον Ραζβάν Λουτσέσκου.

Η αλήθεια είναι πως είναι βαρύ να πληρώνεις 1,5 εκ. ευρώ έναν προπονητή στην Ελλάδα και να βλέπεις μία ομάδα που τα τελευταία χρόνια έκανε πρωταθλητισμό να βρίσκεται στην πέμπτη θέση και 14 βαθμούς από την πρώτη θέση ενόσω βρισκόμαστε μόλις στη 10η αγωνιστική.

Ο Λουτσέσκου βάλλεται από παντού

Αυτή τη στιγμή ο Ρουμάνος τεχνικό βάλλεται από παντού. Δέχεται σκληρή κριτική από δημοσιογράφους που στην πλειονότητά τους δεν τον συμπαθούν για τη συμπεριφορά του και τις εριστικές δηλώσεις που με μεγάλη συχνότητα και εναντίον όλων των ομάδων έχει κάνει.

Ο Λουτσέσκου δεν είναι αγαπητός στους φίλους του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ του Παναθηναϊκού και τώρα που η ομάδα του δεν είναι καλά, γίνεται εύκολος στόχος και για τους οπαδούς του ΠΑΟΚ. Έφθασε στο σημείο το γεγονός πως μπήκε νωρίτερα στο γήπεδο και περπάτησε στον αγωνιστικό χώρο, να μοιράζεται λες κι έκανε κάποιο έγκλημα. Ένα γεγονός που συγκρίθηκε με τη συμπεριφορά του Βίτορ Περέιρα, ο οποίος έκανε χειρονομίες στη Λεωφόρο και τραβούσε τα δίχτυα και τα σύρματα.

Το build up έφερε λάθη, υπήρχε όμως πιο σωστή ποδοσφαιρική προσέγγιση;

Τακτικά κρίθηκε πολύ αυστηρά, διότι τόλμησε να βάλει τους παίκτες του στη διαδικασία να χτίσουν ορθόδοξα παιχνίδι από χαμηλά απέναντι στο πρέσινγκ της ΑΕΚ.

Πραγματικά οι παίκτες του είχαν θέμα στην πίεση της ΑΕΚ κι έκαναν λάθη στην προσπάθεια αρχικής ανάπτυξης. Υπάρχει κανένας όμως που πιστεύει πως με την ενδεκάδα που κατέβηκε ο ΠΑΟΚ θα είχε διαφορετική τύχη, αν πήγαινε με διαφορετική λογική;

Δηλαδή, στο σενάριο που έδινε την εντολή, στον Κουλιεράκη και στον Κοτάρσκι να διώχνουν την μπάλα, να πάνε σε μεγάλες πάσες και να μην προσπαθούν να σπάσουν το πρέσινγκ, παίζοντας τον Ντάντας με πλάτη, όπως έγινε με επιτυχία στο Καραϊσκάκης, ο ΠΑΟΚ θα έπαιρνε αποτέλεσμα;

Θα κέρδιζε αυτήν την ΑΕΚ των Γκατσίνοβιτς - Γκαρσία στα άκρα, με τους κομμένους από τον Λουτσέσκου Ράφα Σουάρες και Σάστρε; Θα χτυπούσε την αμυντική της τετράδα, με επιθετική τριάδα τους Κωσταντέλια, Νάρεϊ, δεκάρι τον Αουγκούστο και στην κορυφή της επίθεσης τον Ολιβέιρα;

Προσέξτε, ο Λουτσέσκου είναι προπονητής, κάτι πρέπει να διδάξει. Αν δεν ζητήσει να πάει σε παιχνίδι με χτίσιμο από χαμηλά, παίζοντας το χαρτί του Ντάντας, θα πρέπει να βρει κάποιο άλλο όπλο. Αναρωτιέμαι, αν πέρα από την ποιότητα του Ντάντας, υπήρχε κάποιο άλλο όπλο να αξιοποιήσει ο ΠΑΟΚ. Αν υπήρχε ένα άλλο ποδοσφαιρική σχέδιο που να μπορούσε να χρησιμοποιήσει ο Λουτσέσκου, με βάση το ρόστερ που κατέβασε στο γήπεδο.

Σχέδιο ικανό να οδηγήσει τον ΠΑΟΚ σε αποτέλεσμα απέναντι σε αυτήν την ΑΕΚ, προσωπικά πιστεύω πως πως δεν υπήρχε.

Μπορούσε να πάει σε παιχνίδι χώρου, με φορ τον Ολιβέιρα και πίσω του τον Αουγκούστο;

Εύκολα βλέπεις τι έχει συμβεί και ζητάς κάτι διαφορετικό. Εύκολα επίσης με βάση του τι έχει συμβεί, συμπεραίνεις πως αυτό που είδαμε ήταν λάθος.

Αναρωτιέμαι όμως ποιο είναι το σωστό. Θα ήταν σωστή επιλογή με τον Ολιβέιρα φορ που παίζει μόνιμα με πλάτη, χωρίς επιτελικό χαφ, αλλά με τον Αουγκούστο που είναι μάξιμουμ για τη θέση "8" και παίζει στο "10" και στα αριστερά τον άπειρο Κωσταντέλια, να πάει σε παιχνίδι χώρου με μεγάλες μπαλιές; Αν δεν έχεις επιθετικούς, που ο ΠΑΟΚ δεν έχει, ικανούς να πάνε σε παιχνίδι χώρου, πώς θα ζητήσεις από την ομάδα σου να παίξει με μακρινές μεταβιβάσεις;

Από τα λίγα που γνωρίζω από ποδόσφαιρο, αν το κάνεις αυτό, εξασφαλίζεις πως ο αντίπαλος θα έχει μόνιμα κερδισμένες κατοχές και θα χτίζει ξανά από την αρχή επιθέσεις.

Θα έλεγε κανείς και θα είχε δίκιο, καλύτερα να παίξεις με μεγάλες πάσες και να έχεις απώλεια κατοχής στο ύψος της σέντρας παρά στην δική σου περιοχή, όπως έγινε σε δύο περιπτώσεις στο πρώτο ημίχρονο και από τη δεύτερη ήρθε το πρώτο τέρμα της ΑΕΚ. Όμως ακόμη και στην πρώτη περίπτωση, δεν σου εξασφαλίζει κανείς πως θα πάρεις αποτέλεσμα.

Ο Λουτσέσκου κάπως πρέπει να δικαιολογήσει το μισθό του

Το ερώτημα λοιπόν είναι τι ζητάμε από τον προπονητή. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου από τη στιγμή που δεν έχει ρόστερ να πάρει πρωτάθλημα, πώς ακριβώς πρέπει να πράξει; Να μάθει τους ποδοσφαιριστές του αντιποδόσφαιρο μήπως και πάρουν κατά τύχη κάποιο αποτέλεσμα;

Μα αυτή η λογική είναι κοντόφθαλμη και δεν βγάζει και πουθενά. Στο κάτω - κάτω, ως προπονητής που πληρώνεται ακριβά πρέπει να βρει ένα επιχείρημα να δικαιολογήσει τον μισθό του, το γεγονός πως είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Πρωτάθλημα δεν πρόκειται να διεκδικήσει, δεν του έχει δοθεί το κατάλληλο ρόστερ για να το πετύχει, μόνο κάποια ταλαντούχα παιδιά και τα περισσότερα σε μεσοαμυντικές θέσεις. Αν πήγαινε στη λογική να δίνει την μπάλα στον αντίπαλο και να παίζει ταμπούρια, θα ήταν ακατάλληλος για αυτήν τη δουλειά, γιατί δεν θα είχε σε αυτά τα παιδιά να διδάξει τίποτα.

Οι Κοτάρσκι, Κουλιεράκης, Τσαούσης, Λύρατζης, Ντάντας, Κωσταντέλιας και τα υπόλοιπα νέα παιδιά που έχει στο ρόστερ του ο ΠΑΟΚ δεν θα είχαν να πάρουν το παραμικρό από τη συνύπαρξη μαζί του και ο σύλλογος έτσι κι αλλιώς στην πορεία θα έμενε πολύ μακριά από τον πρωταθλητισμό.

Σε μία χρονιά που δεν μπορείς να διεκδικήσεις τίτλους κάτι πρέπει να προσπαθήσεις να παίξεις. Ο Λουτσέσκου ξέρει ένα αργό ποδόσφαιρο κατοχής με πολλές πάσες, έχει σαν όπλο στο ρόστερ του τον Ντάντας και δουλεύει το χτίσιμο από χαμηλά που αν κάποια στιγμή το μάθεις καλά, μπορείς να σπάσεις το πρέσινγκ και να μετατρέψεις το όπλο του αντιπάλου σου σε μειονέκτημα.

Οι θέσεις των τριών κεντρικών χαφ

Θέλει επίσης να έχει στην ενδεκάδα τον Κούρτιτς, που μπορεί να του δώσει γκολ, που δεν μπορεί να πάρει από την θέση του φορ, καθώς δεν έχει επιθετικό να του δώσει το εύκολο γκολ και πάει στην εξής λογική.

Χτίζει τον ΠΑΟΚ να μάθει να παίζει με επιθέσεις από χαμηλά, χρησιμοποιεί τον Ντάντας στο "6", ώστε να είναι ο πρώτος που παίρνει την μπάλα στην ανάπτυξη και τον Αουγκούστο ψηλά για να καλύπτει τα τρεξίματα που δεν έχει ο Κούρτιτς. Κάποιος άλλος προπονητής θα έβαζε είτε τον Κούρτιτς πιο ψηλά είτε τον Ντάντας και θα κατέβαζε χαμηλά τον Αουγκούστο.

Ο Λουτσέσκου από πέρυσι θέλει τον Βραζιλιάνο χαφ, που έχει πιο ανεπτυγμένες τις αμυντικές αρετές, να του δένει ομάδα πίσω από τον επιθετικό. Άλλες φορές τού βγαίνει κι άλλοτε όχι. Το επιχείρημα πως θα ήταν προτιμότερο για τη χημεία κέντρου του ΠΑΟΚ οι τρεις χαφ να έχουν διαφορετικούς ρόλους από αυτές που έχουν μέχρι σήμερα πιθανότατα είναι σωστό.

Θα ζήσουν με τα λάθη τους

Όμως δεν μπορεί να δέχεται τόσο κριτική ο Λουτσέσκου επειδή προσπάθησε να σπάσει το πρέσινγκ με χτίσιμο παιχνιδιού από χαμηλά, έχοντας αργό επιθετικό ή επειδή ο 19χρονός στόπερ που διαθέτει έκανε λάθη. Στον ΠΑΟΚ αποφάσισαν να βγάλουν νεαρό τερματοφύλακα, νεαρό στόπερ, νεαρά μπακ και 6άρι, οπότε θα ζήσουν και με τα λάθη τους, θα πρέπει όμως να δουλέψουν κάτι συγκεκριμένο.

Το ποδόσφαιρο που έστω και από εύνοια από ατομικά λάθη του αντιπάλου έφερε το διπλό με τον προβληματικό Ολυμπιακό είναι το ίδιο ποδόσφαιρο που νικήθηκε άνετα από την εφετινή ΑΕΚ.

Ο Λουτσέσκου δεν γίνεται ξαφνικά να κριθεί ως ανεπαρκής

Για να μην τρελαθούμε κιόλας, ο Λουτσέσκου δεν ήρθε τώρα στον ΠΑΟΚ. Έχει αποδείξει πολλές φορές πως αν του δώσεις καλό ρόστερ, την ΑΕΚ μπορεί να την κερδίσει. Τόσα χρόνια είχε καλύτερη ομάδα και την κέρδιζε, τώρα που του δόθηκε φανερά κατώτερη ομάδα, έχασε, τα πράγματα είναι απλά και δεν γίνεται όταν έχεις φανερά κατώτερο ρόστερ, να φταίει για το αποτέλεσμα ο προπονητής.

Όχι ένα δημοφιλές άρθρο

Δεν μπορεί να κριθεί ξαφνικά ως ανίκανος να διαχειριστεί ένα τέτοιο παιχνίδι. Αυτήν την εποχή δεν έχει φίλους. Γνωρίζω πως το άρθρο είναι αντιδημοφιλές. Οι Ολυμπιακοί, οι Αεκτζήδες, οι Παναθηναϊκοί δεν τον συμπαθούν, γιατί τους έχει κερδίσει πολλές φορές και όποτε χάνει είναι πράγματι εριστικός, δεν έχει ενδιαφερθεί να κάνει δημόσιες σχέσεις μαζί τους.

Οι φίλοι και οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται πιο κοντά στον ΠΑΟΚ δεν μπορούν να αποδεχθούν πως για την ενδεκάδα που κατέβασαν, για το ρόστερ που έχουν, έκπληξη δεν είναι που έχασε 2-0 από την ΑΕΚ, αλλά που κέρδισαν ακόμη και αυτόν τον Ολυμπιακό. Γι' αυτό το ρόστερ η 4η θέση είναι ταβάνι και αν κατακτηθεί στο τέλος θα είναι επιτυχία.

Πάμπλο Γκαρσία

Υπάρχει και ένα μεγάλο ποσοστό που θα ήθελε να δει τον Γκαρσία, να επιστρέφει στον πάγκο του ΠΑΟΚ. Βλέπει πως ο Λουτσέσκου είναι προπονητής όχι μάγος και μπορεί μέχρις ενός σημείου να επηρεάσει την ομάδα και δεν τον κρίνουν ρεαλιστικά. Εδώ υπάρχει και η λογική πως αν είναι να βγω πέμπτος, ας έχω την χαρά να βλέπω στον πάγκο μου το αγαπημένο Πάμπλο.

Γι' αυτό όμως δεν έχει ευθύνη ο Λουτσέσκου, όπως δεν έχει ευθύνη ότι αυτό το ρόστερ δεν μπορεί να φέρει τον ΠΑΟΚ ψηλότερα από την τέταρτη θέση. Ο Ρουμάνος τεχνικός φταίει και πληρώνει πως δεν προστάτεψε το προφίλ του και δεν έχει φροντίσει να έχει καλές σχέσεις με τις υπόλοιπες μεγάλες ομάδες της Αθήνας και είναι δύσκολο στη χώρα μας, να εξαργυρώσει σε άλλη μεγάλη ομάδα τις επιτυχίες που έχει καταφέρει με τον ΠΑΟΚ.

TAGS ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ