ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου έρχεται για να ανατρέψει όσα πιστεύαμε

2022-2023 /  -  (  / EUROKINISSI)
2022-2023 / - ( / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Λουτσέσκου, άλλαξε τα πλάνα του, μετά την ήττα στην Φιλαδέλφεια και παρουσιάζει έναν πιο ισορροπημένο αμυντικά ΠΑΟΚ, βελτιωμένο στην δημιουργία, που απειλεί με πολλούς ποδοσφαιριστές και έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα που είχαμε στο μυαλό μας για το φετινό πρωτάθλημα. Γράφει ο Τσάρλυ.

Ο ΠΑΟΚ ήταν ο μεγάλος νικητής στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και η ομάδα που έρχεται για να ανατρέψει όσα πιστεύαμε για το φετινό πρωτάθλημα.

Ο Παναθηναϊκός από νωρίς πήρε προβάδισμα στην βαθμολογία, φαινόταν όμως πως χάνει λάδια, πως είναι θέμα χρόνου να τον πλησιάσουν και να τον προσπεράσουν και η ελπίδα για τους φίλους του είναι να συμβεί κάτι ικανό να σταματήσει την κατηφόρα και να σηκώσει ξανά την ομάδα.

Η ΑΕΚ, μετά το παιχνίδι που έδωσε στο Αγρίνιο, στις 17 Σεπτέμβρη, έδειχνε πως είναι η ομάδα που έρχεται και με το ποδόσφαιρο που παίζει, φαντάζει το φαβορί για να κατακτήσει το πρωτάθλημα.

Ο Ολυμπιακός έχει τα προβλήματά του, ένα μείγμα ποδοσφαιριστών που είναι δύσκολο να βρει αμυντικές σταθερές και ισορροπία, αλλά και μία πληθώρα ποιοτικών ποδοσφαιριστών που κάνει τους πάντες να περιμένουν να δουν τι θα συμβεί, όταν θα μάθει ο ένας το παιχνίδι του άλλου.

Στην συζήτηση για την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος κανένας δεν έβαζε τον ΠΑΟΚ, ακόμα και οι άνθρωποι της ομάδας απέφευγαν να μιλούν για τον τίτλο και έβαζαν τον στόχο τους να μπουν στο δίδυμο του πρωταθλήματος.

Ο ΠΑΟΚ όμως την εβδομάδα που πέρασε, μπήκε γερά στην διεκδίκηση των τίτλων. Κερδίζοντας στην Τούμπα με 2-0 τον Παναθηναϊκό, πήρε προβάδισμα πρόκρισης, σε μία σειρά που ανοίγει την πόρτα για την συμμετοχή στον τελικό. Την περασμένη Κυριακή χρειαζόταν μόνο την νίκη για να μείνει στην μάχη του πρωταθλήματος και την πήρε με άνεση.

Άλλαξε το πλάνο του μετά την σφαλιάρα που δέχτηκε στην Φιλαδέλφεια

Πολλοί δεν έχουν καταλάβει πως ο Λουτσέσκου κατάφερε να γυρίσει την κατάσταση, γιατί φρόντισε να μάθει από το χτύπημα που του έδωσε η ΑΕΚ. Αποδείχτηκε πως δεν είναι δογματικός, σεβάστηκε την εικόνα που του έδειξε το γήπεδο, άλλαξε αυτά που έπρεπε και παρουσίασε ένα φρέσκο πλάνο, με το οποίο η ομάδα του παίζει πολύ καλύτερο ποδόσφαιρο.

Στις 30/10 ο Ρουμάνος τεχνικός έχασε κατά κράτος την μάχη της τακτικής από τον Αλμέιδα. Με την πίεση ψηλά που άσκουσε η ΑΕΚ στο αρχικό χτίσιμο των επιθέσεων, ακύρωσε το πλάνο του Λουτσέσκου.

Άλλαξε την λογική που χρησιμοποιεί τους κεντρικούς χαφ

Για την ακρίβεια, ανέδειξε πως είναι δύσκολο σε παιχνίδι υψηλής πίεσης να λειτουργήσει μία λογική, που ήθελε η μπάλα να περνά μόνιμα από την θέση "6", από τα πόδια του Ντάντας.

Ήταν προβλέψιμος ο τρόπος που προσπαθούσε να χτίσει τις επιθέσεις του ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ δουλεύει στο να πιέζει στον συγκεκριμένο χώρο και ουσιαστικά το πλάνο του Λουτσέσκου δέχτηκε ένα ισχυρό χτύπημα.

Από εκείνο το παιχνίδι, ο ΠΑΟΚ άλλαξε σημαντικά. Το δίδυμο Ντάντας, Κούρτις, που έκανε πολύ αργή την ανάπτυξη και δημιουργούσε τις προϋποθέσεις να περνά πάντα η μπάλα από τα πόδια τους για να ξεκινήσει ανάπτυξη, αντικαταστάθηκε από αυτό των Ντόουγκλας και Σβαμπ.

Επιτέλους, ο Βραζιλιάνος μέσος πήγε στον φυσικό του χώρο και ο Σβαμπ έπαψε να αδικείται. Είναι πολύ αξιόπιστος και ισορροπημένος ποδοσφαιριστής για να λογίζεται ως τέταρτος χαφ μίας ελληνικής ομάδας.

Επίσης, ο Λουτσέσκου σταμάτησε να υποχρεώνει τους παίκτες του να περνάνε την μπάλα από τον αμυντικό χαφ και βλέπουμε πως η μπάλα φεύγει νωρίς για του δύο ακραίους μπακ, που συχνά καλούνται να χτίσουν από χαμηλά το παιχνίδι της ομάδας του.

Το γεγονός πως το δίδυμο Αουγκούστο και Σβαμπ δίνει αμυντική ισορροπία και ασφάλεια, επέτρεψε στον Λουτσέσκου να σταματήσει να χρησιμοποιεί μόνιμα τρία καθαρά χαφ και να περάσει τον Κωσταντέλια πιο κοντά στον φορ, παρά στους δύο κεντρικούς χαφ.

Είναι ξεκάθαρο πως η οπισθοχώρηση του Αουγκούστο από την θέση του επιτελικού χαφ στο δίδυμο άξονα και η τοποθέτηση του Κωνσταντέλια περιφερειακά του Ολιβέιρα, έχει βοηθήσει σημαντικά τον ΠΑΟΚ σε όλα τα κομμάτια του παιχνιδιού. Αμυντικά, δημιουργικά και στο γέμισμα της αντίπαλης περιοχής.

Ρεκόρ 7-2-0, με 17-1 τέρματα με την νέα φιλοσοφία

Από την στιγμή που το πλάνο άλλαξε, ο ΠΑΟΚ τρέχει ένα ρεκόρ 7-2-0 στο πρωτάθλημα, με τέρματα 17-1. Έχει δεχτεί δηλαδή, μόνο το γκολ που έφαγε στο Περιστέρι. Ήταν καλύτερός και στα 9 παιχνίδια που έδωσε για το πρωτάθλημα, ενώ κέρδισε εύκολα με 2-0 τον Παναθηναϊκό για το κύπελλο και είχε και δύο νίκες, εντός εκτός με την Καλαμάτα, και τις δύο με 2-0. Το ρεκόρ του με το αρχικό σχέδιο που ξεκίνησε την χρονιά, ήταν 4-4-2 στο πρωτάθλημα και τα τέρματα 12-10.

Η απλότητα του Κωνσταντέλια

Ακόμη και στις δύο ισοπαλίες που έφερε με Ατρόμητο στο Περιστέρι και με ΟΦΗ στην Τούμπα, το ποδόσφαιρο που έπαιξε ο ΠΑΟΚ ήταν δημιουργικό και έφερνε πολλές καθαρές ευκαιρίες.

Είναι ξεκάθαρο πως ο νεαρός Κωνσταντέλιας κάνει μεγάλη διαφορά στον τρόπο που επιτίθεται η ομάδα. Κινείται περιφερειακά του Ολιβέιρα και προσφέρει την ικανότητα στους συμπαίκτες του να του περνάνε την μπάλα στο ¼ του αντιπάλου, σε χώρους που πονάνε τον αντίπαλο.

Το σπουδαίο με τον νεαρό είναι πως πάντοτε η επιλογή του είναι η ενδεδειγμένη. Έχει μία απίθανη απλότητα και την ικανότητα να κάνει το σωστό σε άμεσο χρόνο, δίχως ποτέ να δοκιμάζει κάτι το επιτηδευμένο. Είναι ξεκάθαρο, πως κουμπώνει τέλεια το παιχνίδι του συνδετικού κρίκου που παίζει ο νεαρός, με το παιχνίδι με πλάτη που κάνει ο Ολιβέιρα.

Ο ΠΑΟΚ απέκτησε, πολύ καλή κυκλοφορία μπάλας, την ικανότητα να περνά την μπάλα ανάμεσα στις γραμμές των αντιπάλων και πολλούς παίκτης να είναι σε θέση να συνεργαστούν στο τελευταίο τέταρτο άμυνας του αντιπάλου.

Όταν υπάρχει η βελτίωση στην δημιουργία, είναι δεδομένο πως θα λυθούν και οι παίκτες που πρέπει να πάρουν τα πάνω τους για να μπορέσει μία ομάδα να πετύχει τους στόχους της. Ο ΠΑΟΚ χρειάζεται να πάρουν μπρος στο σκοράρισμα οι Ζίβκοβιτς, Κωνσταντέλιας και για τους δύο έγινε η αρχή στη Λεωφόρο.

Είναι δεδομένο πάντως πως η ομάδα του Λουτσέσκου βρίσκεται σε ένα διάστημα αγωνιστικής εξέλιξης και στη μάχη του πρωταθλήματος, μετά την ΑΕΚ του Αλμέιδα, είναι η επόμενη ομάδα που έχει βρει ένα αγωνιστικό σχέδιο, μέσα από το οποίο βελτιώνεται και εξελίσσεται. Αποδεικνύοντας στην πράξη πως το όπλο του ΠΑΟΚ είναι ο προπονητής του.

TAGS ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ