ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Παναθηναϊκός ξέρει ότι αυτές οι νίκες δίνουν πρωταθλήματα

Ο Φώτης Ιωαννίδης
Ο Φώτης Ιωαννίδης EUROKINISSI SPORTS

Ο Παναθηναϊκός βρήκε τον τρόπο να κερδίσει, ενώ γνώριζε πως δεν είναι σε θέση να παίξει καλά. Στο πρώτο ημίχρονο προσπάθησε να πιέσει από την πλευρά του Χατζηθεοδωρίδη, τελικά η νίκη ήρθε από την απέναντι πλευρά, χάρη στο ανέβασμα του Χουανκάρ και στην απόφαση του Γιοβάνοβιτς, να παίξει με δύο φορ. Γράφει ο Τσάρλυ.

Ο Παναθηναϊκός πήγε με τις πιο δύσκολες δυνατές συνθήκες στο Αγρίνιο και απέδειξε στην πράξη πως έχει το μέταλλο που χρειάζεται ο πρωταθλητισμός. Κουρασμένος σωματικά και ψυχολογικά από το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, λαβωμένος από τις σοβαρές απουσίες των Αϊτόρ, Παλάσιος που του στερούν παιχνίδι στο ένας με ένας, το όπλο της αξιοποίησης και της εκτέλεσης σε παιχνίδι χώρου, κατάφερε να πετύχει ακόμα μία νίκη.

Ο ορισμός του μισού μηδέν

Πήγε στην έδρα του Παναιτωλικού με μία ενδεκάδα που φώναζε πως είχε για ταβάνι το 1-0. Κατάφερε, όμως, να πάρει το μέγιστο που μπορούσε. Για να πάρεις πρωτάθλημα, χρειάζεται τις ημέρες που έχεις προβλήματα, που γνωρίζεις πως δεν γίνεται να παίξεις καλά, να έχεις τον τρόπο να κερδίσεις με 1-0. Είναι δεδομένο πως στην κούρσα για τον τίτλο θα υπάρξουν και τέτοιες ημέρες για όλους τους διεκδικητές. Στο τέλος, ο πρωταθλητής είναι αυτός, που βρίσκει σε αυτές τις συνθήκες τον τρόπο να κερδίζει.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Είναι μία συνθήκη που ο Παναθηναϊκός είχε πολλά χρόνια να μπορεί να την διαχειριστεί. Φέτος όμως αυτό το στοιχείο είναι που κάνει την διαφορά και τον έχει χρίσει ως πρώτο φαβορί στην κούρσα του πρωταθλήματος. Έχει μάθει να κερδίζει ακόμη και όταν γνωρίζει πως δεν είναι σε θέση να παίξει καλά.

Κερδίζει σε τέταρτη έδρα που πέρυσι είχε φύγει ηττημένος

Μετά το Ηράκλειο, την Τούμπα, τον Βόλο, είχε σειρά το Αγρίνιο να γίνει η τέταρτη έδρα που πέρασε με νίκη, ενώ πέρυσι είχε ηττηθεί. Σε ένα παιχνίδι που ήξερε πως δεν είναι σε θέση να παίξει καλά. Ο μοναδικός τρόπος για να το κερδίσει, είναι να διαχειριστεί την κούραση του, να πάει το παιχνίδι σε λίγες φάσεις, να μην επιτρέψει στον Παναιτωλικό να γίνει απειλητικός, να κρατήσει το μηδέν και να βρει τον τρόπο να πετύχει ένα τέρμα. Έψαχνε την νίκη στο μισό μηδέν και αυτό που πέτυχε ήταν ο ορισμός της.

Προσπάθησε να χτυπήσει στις αδυναμίες του Χατζηθεοδωρίδη

Γνωρίζοντας λοιπόν ο Γιοβάνοβιτς πως πρέπει να πάει το παιχνίδι σε λίγες φάσεις επέλεξε να κατεβάσει τον Παναθηναϊκό με ένα καθαρό 4-3-3. Η ταυτόχρονη χρησιμοποίηση των Κουρμπέλη, Πέρεθ του έδινε σκληράδα και του γέμιζε το κέντρο, του στερούσε όμως επιθετικότητα από τον άξονα.

Με τους Βέρμπιτς, Μπερνάρ στις πλευρές του έλλειπε παιχνίδι στο ένας με ένας, σε έναν αγώνα που προσφερόταν για όποιον παίξει στα δεξιά να τον κερδίσει μόνος του. Αν είχε είτε τον Παλάσιος, είτε τον Αϊτόρ να ρίξει πάνω στον Χατζηθεοδωρίδη, θα είχαν οργιάσει. Ο Μπερνάρ, που έπαιξε στο πρώτο ημίχρονο και οι Βέρμπιτς, Βαγιαννίδης, στο δεύτερο, είχαν χώρους, αλλά δεν μπόρεσαν να το αξιοποιήσουν στον βαθμό που τους επέτρεπε ο αντίπαλος.

Οι δύο ευκαιρίες από παράλληλη πάσα του Μπερνάρ

Ο Γιοβάνοβιτς είχε διαγνώσει τη δυσκολία που είχε ο πρώην πράσινος να καλύψει την θέση και ζητούσε να πάει το παιχνίδι με μεγάλες μπαλιές στην πλευρά του. Ο Μπερνάρ είχε κέφια, ήταν δραστήριος, όμως τον χώρο που είχε δεν μπορούσε να τον αξιοποιήσει περνώντας τον αντίπαλό του. Πέρασε, όμως, σωστά παράλληλα από την πλευρά του, την μπάλα αρκετές φορές στο πρώτο μέρος μέσα στην περιοχή. Με αυτόν τον τρόπο ήρθαν και οι δύο καλές στιγμές του Παναθηναϊκού.

Στο 13ο λεπτό, ο Τσέριν έδωσε την μπάλα στον Μπερνάρ, ο Βραζιλιάνος βρήκε τον Βέρμπιτς στο τρέξιμο του μέσα στην περιοχή, ο Σλοβένος είχε καθαρή εκτέλεση, έστειλε την μπάλα ψηλά άουτ και ο βοηθός έδωσε οφσάιντ. Η φάση πάντως ήταν οριακή. Δεν είμαι σίγουρος πως, αν ο Βέρμπιτς σκόραρε, το γκολ θα ακυρωνόταν. Στο 22ο λεπτό, ο Μπερνάρ ξανά είχε σε απόσταση τον αντίπαλο του, την πέρασε με την μία την μπάλα στον Σπόραρ, η εκτέλεση του Σλοβένου φορ, χτύπησε στον ώμο του Αποστολάκη.

Όταν χρειάστηκε τον κράτησε ξανά ο Μπρινιόλι

Στο πρώτο μέρος, ο Παναθηναϊκός είχε χώρο για να χτυπήσει, όμως πραγματικά μεγάλη ευκαιρία δεν μπορούσε να βρει, έμοιαζε εγκλωβισμένος. Την μοναδική πραγματική ευκαιρία στο πρώτο μέρος την είχε ο Μόρσεϊ, όμως για ακόμα μία φορά ο Μπρινιόλι ήταν εκεί που έπρεπε για να προστατέψει την ομάδα του. Κράτησε το μηδέν στο 30ο λεπτό και έδωσε το δικαίωμα στην ομάδα του να διεκδικήσει την νίκη με τον μόνο τρόπο που μπορούσε, στο 0-1.

Το ανέβασμα του Χουανκάρ έφερε το διπλό

Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Γιοβάνοβιτς πέρασε στα δεξιά τον Βέρμπιτς, με την ελπίδα να παίξει περισσότερο στο ένας με ένας τον Χατζηθεοδωρίδη. Το προσπάθησε χωρίς όμως σοβαρό αποτέλεσμα, η μετατόπιση όμως του Μπερνάρ στα αριστερά, ανέβασε τον Χουανκάρ. Το ανέβασμα του Ισπανού μπακ στο δεύτερο ημίχρονο ήταν το στοιχείο που τελικά έφερε την νίκη στον Παναθηναϊκό.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Από τα δικά του ανεβάσματα και από την εξαιρετική ικανότητα που διαθέτει στην σέντρα, ήρθαν οι δύο μεγάλες στιγμές του Παναθηναϊκού στο δεύτερο ημίχρονο. Στο 66ο λεπτό, με μία θαυμάσια σέντρα βρήκε τον Σπόραρ στην καρδιά της περιοχής, ανάμεσα στο πέναλτι και στην μικρή περιοχή, αλλά ο Σλοβένος βρήκε την μπάλα λίγο παράξενα με το τακούνι και της έβαλε παραπάνω ύψος, με αποτέλεσμα να περάσει πάνω από την εστία του Ανέστη.

Οι 4 χρυσοί βαθμοί από τον Ιωαννίδη

Ο Γιοβάνοβιτς άργησε να κάνει πιο επιθετικό τον Παναθηναϊκό, όμως είχε την τύχη, με το που έριξε δεύτερο φορ, στην περιοχή του Παναιτωλικού, να έρθει το πολυπόθητο τέρμα. Στο 75ο λεπτό πέρασε τον Ιωαννίδη και στην πρώτη επίθεση που έκανε με δύο φορ ο Παναθηναϊκός, η άμυνα του Παναιτωλικού νικήθηκε. Ο Χουανκάρ, με σέντρα νίκησε για δεύτερη φορά την άμυνα του αντιπάλου, σε πρώτο χρόνο η κεφαλιά του Ιωαννίδη αποκρούστηκε, ο Κορνέλιους όμως, βρήκε την μπάλα καταλάθος, την έστρωσε στον επιθετικό του Παναθηναϊκού, που έδωσε ένα χρυσό τέρμα στην ομάδα του.

Οι 4 βαθμοί σε τρεις ημέρες που έδωσε στην ομάδα ο Ιωαννίδης, ερχόμενος από τον πάγκο, μπορούν να αποδειχθούν χρυσοί στον δρόμο για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Δίνουν την δυνατότητα στον Παναθηναϊκό να κρατήσει σημαντική διαφορά στην διακοπή και να περάσει το ντεφορμάρισμα του, την κούραση που του δημιουργούν σε σημαντικό βαθμό και οι δύο κομβικοί τραυματισμοί, βαθμολογικά αναίμακτα.

Έγινε το πρώτο βήμα, σειρά έχει o Ατρόμητος

Μετά από το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, ήταν ξεκάθαρο πως το 2/2 είναι δύσκολο, αν όμως έρθει, θα έχει γίνει ένα πολύ γερό βήμα, προς τον τίτλο. Το πρώτο βήμα έγινε, έστω και με τα χίλια ζόρια, είναι ξεκάθαρο πως η ομάδα υποφέρει, πως και με τον Ατρόμητο, θα χρειαστεί ιδρώτας, υπομονή, ακόμη και τύχη, για να έρθει το τρίποντο. Όλοι καταλαβαίνουν, πως για να αξιοποιήσει αυτό το σημαντικό βαθμολογικό πλεονέκτημα, που έχει αποκτηθεί και τον χαρακτήρα που έχει η ομάδα, χρειάζονται δύο σημαντικές προσθήκες, που θα δώσουν ποιοτικό βάθος.

Αυτή, όμως, είναι συζήτηση που αφορά την επόμενη ημέρα, αυτήν την στιγμή το σημαντικό για τον Παναθηναϊκό είναι να καταφέρει να βρει τον τρόπο για να κερδίσει και τον Ατρόμητο και να πάει με σοβαρό προβάδισμα στην διακοπή.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ