ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Παναθηναϊκός πέταξε μόνος του τη μισή διαφορά

Ο Χουάν Μπερνάρ απογοητευμένος μετά το Παναθηναϊκός - ΟΦΗ
Ο Χουάν Μπερνάρ απογοητευμένος μετά το Παναθηναϊκός - ΟΦΗ ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Ο Τσάρλυ γράφει για τον Παναθηναϊκό που μέσα σε δύο αγωνιστικές έχασε τη μισή διαφορά από τη δεύτερη ΑΕΚ, παρότι και τα δύο παιχνίδια με Ιωνικό και ΟΦΗ ξεκίνησαν με τις καλύτερες προϋποθέσεις για το τριφύλλι.

Ο Παναθηναϊκός έχασε την μισή διαφορά που είχε αποκτήσει στο τέλος του πρώτου γύρου μέσα σε δύο αγωνιστικές στη Super League. Ο Γιοβάνοβιτς κατέβασε μία συντηρητική ενδεκάδα για τα δεδομένα του παιχνιδιού και δεν φρόντισε να την κάνει έγκαιρα πιο επιθετική, ώστε να αξιοποιήσει τον παίκτη παραπάνω.

Έμεινε με τρία αμυντικά χαφ, με έναν εξτρέμ, έναν επιθετικό και τιμωρήθηκε καθώς όταν αποφάσισε να παρέμβει χρειαζόταν δύο τέρματα και ο αντίπαλός του είχε πνευματικά ατσαλωθεί.

Ο Παναθηναϊκός έσωσε έναν βαθμό στο τέλος στην πράξη όμως πέταξε την μισή διαφορά που απέκτησε στον πρώτο γύρο, μόλις σε δύο αγωνιστικές. Σε δύο παιχνίδια μάλιστα που ξεκίνησαν με ιδανικό τρόπο. Γκολ νωρίς στην Νίκαια στην έδρα του ουραγού Ιωνικού, αποβολή στο 10ο λεπτό για τον ΌΦΗ κι όμως δεν κατάφερε να κερδίσει κανένα από τα δύο πρώτα παιχνίδια.

Αυτή την εποχή η ΑΕΚ είναι καλύτερη

Είναι δεδομένο πως η ομάδα του Γιοβάνοβιτς πήγαινε ασθμαίνοντας στα τελευταία παιχνίδια πριν από την διακοπή και είχε πολύ τύχη ώστε να καταφέρει να κρατήσει και να αυξήσει την διαφορά από την ΑΕΚ. Ήταν κωμικό και ενοχλούνταν κάποιοι όταν διάβαζαν ή άκουγαν σχόλια ότι η ΑΕΚ βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση και είναι υποχρεωτικό να υπάρξει βελτίωση, για να αντέξει ο Παναθηναϊκός στην μάχη του πρωταθλήματος.

Για να πετύχεις όμως πρέπει να λες αλήθεια στον εαυτό σου. Για να μπορέσει να αντιστρέψει τη δυναμική που έχει αποκτήσει η ΑΕΚ, θα πρέπει να καταλάβουν στον Παναθηναϊκό ότι αυτή την εποχή η ομάδα του Αλμέιδα, είναι καλύτερη και πρέπει να κάνουν ότι είναι δυνατόν για να αντιστρέψουν αυτή την πραγματικότητα.

Δεν πήρε την απαιτούμενη φρεσκάδα από την διακοπή

Ο Παναθηναϊκός έκανε υπερπροσπάθεια στον πρώτο γύρο, είχε και τύχη σε κάποια παιχνίδια αλλά και τη μεγάλη ατυχία να χάσει τον ηγέτη του, τον Αϊτόρ, που τον βοήθησε να πάρει την διαφορά. Χρειαζόταν η διακοπή να του προσφέρει φρεσκάδα και οπωσδήποτε να βοηθηθεί από μεταγραφές.

Το πρώτο είναι φανερό πως δεν συνέβη. Ο Παναθηναϊκός δεν βρήκε τα χαμένα του τρεξίματα στην επιστροφή στην δράση, δεν πήρε κάποια ώθηση από τη διακοπή ώστε να μπορέσει να κερδίσει τα δύο βατά παιχνίδια πριν από τον γολγοθά που ακολουθεί με το νέο έτος.

Έχει περισσότερες λύσεις μεσοεπιθετικά ο ανταγωνισμός

Στη πραγματικότητα έχασε την συγκέντρωση του, τον χαρακτήρα του. Έχασε τέσσερις βαθμούς που δεν πρόκειται να χάσει ο ανταγωνισμός. Έβαλε ξανά τον Ολυμπιακό στη μάχη του πρωταθλήματος και πρόσφερε αέρα φαβορί στην ΑΕΚ που αυτή την εποχή πετάει. Ασφαλώς και δεν χάθηκε το πρωτάθλημα. Ακόμη είναι πρώτος.

Ωστόσο θα πρέπει να γίνει κατανοητό, πως το ρόστερ έχει "ταβανιάσει" και οι δύο ομάδες που θα δώσουν μαζί με τον Παναθηναϊκό την μάχη του τίτλου μεσοεπιθετικά έχουν περισσότερες λύσεις.

Επίσης θα χρειαστεί να βρει και η ομάδα τον χαρακτήρα που είχε από τα περσινά playoffs, μέχρι και που διακόπηκε το πρωτάθλημα. Είναι αλήθεια πως ήρθαν νίκες και αποτελέσματα με το στανιό στο τέλος του πρώτου γύρου και η διακοπή έμοιαζε με λύτρωση.

Χάθηκε το δικαίωμα να κερδίσει τον τίτλο με διαχείριση της διαφοράς

Χρειαζόταν όμως να γίνει πλύση εγκεφάλου στους παίκτες πως δεν πρέπει να γίνει λάθος στα παιχνίδια με Ιωνικό και με τον ΟΦΗ. Δεν χρειαζόταν ο Παναθηναϊκός να είναι πολύ καλός για να κερδίσει αυτά τα δύο παιχνίδια. Αν είχε κρατήσει το +8 θα είχε το δικαίωμα ακόμα και να κάνει διαχείριση.

Ακόμη και να μπορέσει να πάρει το πρωτάθλημα χωρίς να χρειαστεί να γίνει καλύτερος συνολικά σαν ομάδα από την ΑΕΚ, αλλά με μία μεγαλύτερη ικανότητα στο να παίρνει ό,τι χρειάζεται από το κάθε παιχνίδι.

Πλέον το μαξιλάρι χάθηκε και πλέον είναι υποχρεωτικό να αποκτηθούν δύο παικταράδες που θα τον ανεβάσουν επίπεδο. Είναι ξεκάθαρο πως με αυτό το ρόστερ, το πρωτάθλημα θα χαθεί.

Δεν κούμπωνε στα θέλω του παιχνιδιού η ενδεκάδα του Γιοβάνοβιτς

Οι παίκτες του Παναθηναϊκού πήραν νωρίς ένα μεγάλο δώρο. Ο ΓΙιοβάνοβιτς, και λόγω των προβλημάτων παρουσίασε τον Παναθηναϊκό, με μία ενδεκάδα που δεν κούμπωνε στον αγώνα που είχε να δώσει. Ο ΟΦΗ κατέβηκε με τρεις στην άμυνα και με σκοπό να παίξει όσο πιο χαμηλά γίνεται.

Η επιλογή να πάει στη δυσλειτουργική τριάδα των Πέρεθ, Κουρμπέλη, Τσέριν και να περάσει αριστερο εξτρέμ τον Μπερνάρ, δεν γινόταν να λειτουργήσει. Το παιχνίδι χρειαζόταν παίκτες από τις πίσω γραμμές να πατάνε περιοχή, παιχνίδι ανάμεσα στις γραμμές του αντιπάλου και πλάτος για να ανοίξει η αντίπαλη άμυνα. Τίποτα από αυτά δεν μπορούσε να προσφέρει η συγκεκριμένη ενδεκάδα.

Άφησε τον χρόνο να περάσει και τιμωρήθηκε

Νωρίς όμως ήρθε ένα μεγάλο δώρο. Ο Παναθηναϊκός που μία εβδομάδα πριν είχε αφήσει δύο βαθμούς στην έδρα της ουραγού του πρωταθλήματος είχε την ευκαιρία να παίξει σχεδόν ολόκληρο το παιχνίδι με παίκτη παραπάνω. Δεν χρειάζεται να είσαι και πολύ καλός, για να κερδίσεις τον ΟΦΗ στο γήπεδο σου παίζοντας 80 και βάλε λεπτά με παίκτη περισσότερο.

Είναι αρκετός χρόνος ώστε να μπορέσεις να τον κουράσεις, να κυκλοφορήσεις γρήγορα την μπάλα και να του βάλεις παίκτες μέσα στην περιοχή.

Χρειάζεται να μην αφήσεις τον χρόνο να περάσεις και να μην επιμείνεις για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μία λογική που έτσι κι αλλιώς δεν ταίριαζε για το παιχνίδι. Ο Γιοβάνοβιτς έχει κάνει σπουδαία δουλειά στον Παναθηναϊκό. Είναι ο κύριος λόγος που η Λεωφόρος είναι γεμάτη και που υπάρχει η απαίτηση να κάνει η ομάδα φέτος πρωταθλητισμό.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως είναι υπεράνω κριτικής. Δεν έχει λογική που άφησε απέναντι στον ΟΦΗ των δέκα παικτών για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα την ομάδα με την ενδεκάδα που ξεκίνησε το παιχνίδι. Δεν υπήρχε κανένας λόγος σε αυτό το παιχνίδι να υπάρχουν στο γήπεδο τρία αμυντικά χαφ, να μην υπάρχουν δύο εξτρέμ στις πλευρές και να μην βρίσκεται στην περιοχή ο Ιωαννίδης δίπλα στον Σπόραρ.

Δεν του επέτρεψε η ενδεκάδα που είχε στο γήπεδο να αξιοποιήσει τον παίκτη παραπάνω

Ο Παναθηναϊκός δεν κέρδισε γιατί η ενδεκάδα που είχε στο γήπεδο μέχρι να δεχτεί το γκολ δεν του επέτρεπε να αξιοποιήσει τον παίκτη παραπάνω και δεν μπορούσε να κουράσει την άμυνα του ΟΦΗ. Περίμενε ο Γιοβάνοβιτς τον χρόνο να κουράσει τον αντίπαλο και όχι να το κάνουν αυτό οι παίκτες του και τιμωρήθηκε.

Όταν έκανε τις αλλαγές, που έπρεπε να γίνουν το αργότερο στο ημίχρονο, είχε να κυνηγά δύο τέρματα και ο ΟΦΗ το δικαίωμα να υπερασπίζεται τρεις βαθμούς.

Στο τέλος έσωσε έναν πόντο. Δικαιούται να ζητά περισσότερες καθυστερήσεις, όπως και στη Νίκαια όμως και στα δύο παιχνίδια μόνος του πέταξε τους βαθμούς. Είχε στρωμένο έδαφος για να πάρει δύο νίκες που θα τους έδιναν τεράστιο πλεονέκτημα για το πρωτάθλημα και δεν το αξιοποίησε.

Η υπόθεση τίτλος έχει δυσκολέψει πολύ. Χρειάζεται να ξυπνήσει, να επιστρέψει άμεσα το πνεύμα του νικητή που έχει φύγει από την ομάδα, αλλά και να γίνουν γρήγορα οι απαιτούμενες μεταγραφικές κινήσεις και φυσικά να αποδειχτούν και εύστοχές.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ