ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Παναθηναϊκός αλλάζει επίπεδο με τον Μπερνάρντ

Everton's Bernard celebrates after scoring his side's fourth goal during the English League Cup third round soccer match between Fleetwood Town and Everton at the Highbury Stadium in Fleetwood, England, Wednesday, Sept. 23, 2020. (Dave Thompson/Pool via AP)
Ο Μπερνάρντ @ 2020 DAVE THOMPSON/ POOL VIA AP

Το πλάνο του Γιοβάνοβιτς για να εκτοξεύσουν τα νούμερα τους οι Μπερνάρντ, Παλάσιος, Βέρμπιτς, Αϊτόρ και οι λόγοι που δεν έκανε ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός την μαγική καριέρα που φώναζαν τα προσόντα του το 2013.

Η διοίκηση του Παναθηναϊκού με την απόκτηση του Μπερνάρντ πιστοποιεί στην πράξη πως ο σύλλογος αλλάζει εποχή. Φεύγει από την μαύρη περίοδο που δεν μπορούσε να μπει στην κουβέντα του πρωταθλητισμού και επιστρέφει εκεί που ανήκει. Ξεκινά δηλαδή το πρωτάθλημα, βάζοντας τον πήχη ψηλά με στόχο τον πρωταθλητισμό και κάνοντας κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο Γιοβάνοβιτς ζήτησε από την διοίκηση τον 29χρονο Βραζιλιάνο Μπερνάρντ και η διοίκηση ολοκλήρωσε μία δαπανηρή μεταγραφή, που θυμίζει άλλες εποχές.

Ο Παναθηναϊκός αποκτά έναν εξτρέμ με 14 συμμετοχές στην Εθνική Βραζιλίας, ο οποίος το 2013 όταν έφυγε από το εγχώριο πρωτάθλημα, ήταν ένας ανερχόμενος σταρ του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου που από το 2013-18 ήταν βασικός και πήρε τίτλους στη Σαχτάρ και απο το 2018-21 στάθηκε χωρίς να κάνει κρότο, αλλά με αξιοπρέπεια στην Premier League.

Ο Παναθηναϊκός τον παίρνει σε καλή ηλικία, μιας και είναι 29 ετών, δεν τον έχουν πάρει τα χρόνια και δεν έχει σοβαρούς τραυματισμούς στην καριέρα του. Πρόκειται για μία μεταγραφή που η ποδοσφαιρική λογική λέει πως είναι σε θέση να ανεβάσει τον Παναθηναϊκό επίπεδο. Για να συμβεί αυτό φθάνει ο Μπερνάρντ απλά να μην έχει χάσει τα προσόντα με τα οποία έκανε καριέρα.

Η μεταγραφή Μπερνάρντ ενεργοποιεί το σχέδιο του Γιοβάνοβιτς

Πρόκειται για έναν αεράτο ποδοσφαιριστή με ικανότητα στο ένας εναντίον ενός. Η βασική του θέση είναι στα αριστερά της επίθεσης όμως ο Γιοβάνοβιτς έχει στο μυαλό του και ένα ειδικό ρόλο. Για την ακρίβεια θέλει να αξιοποιήσει τη δυνατότητα και των τεσσάρων ποιοτικών ακραίων επιθετικών που έχει πλέον το ρόστερ της ομάδας να παίζουν πιο εσωτερικά.

Στην πράξη ο Παναθηναϊκός διαθέτει τους Σπόραρ και Ιωαννίδη για την κορυφή της επίθεσης και θα αποκτηθεί ακόμη ένας φορ και τέσσερις ποδοσφαιριστές, που η φυσική τους θέση, είναι στα άκρα της επίθεσης, αλλά ο Γιοβάνοβιτς φροντίζει να τους έχει πιο εσωτερικά.

Με αυτόν τον τρόπο αξιοποιεί τα ανεβάσματα και την ικανότητα του Χουανκάρ στο να φέρνει σωστά την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή και φυσικά προσφέρει το δικαίωμα στους Αιτόρ και Παλάσιος να πατάνε περιοχή και να μπορούν να συνεργάζονται τόσο με τους ακραίους μπακ της πλευράς τους, όσο και με τον επιθετικό.

Ανοίγει μία θέση στην ενδεκάδα για τους Αϊτόρ, Μπερνάρντ, Βέρμπιτς, Παλάσιος

Αυτό το στιλ ποδοσφαίρου θέλει να το αναπτύξει ακόμα περισσότερο. Δεν είναι τυχαίο που επέμενε να γίνουν καλά συμβόλαια για να αποκτηθούν ακόμα δύο παίκτες στους χώρους που υπάρχουν οι Παλάσιος, Αϊτόρ. Ασφαλώς και δεν θέλει ούτε να μετατρέψει σε αναπληρωματικούς τους δύο παίκτες που κουβάλησαν την ομάδα στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν, ούτε να βάλει τον Αλαφούζο να δίνει υψηλά συμβόλαια για αναπληρωματικούς.

Ο Γιοβάνοβιτς θέλει μέσα στην ενδεκάδα να ανοίξει ακόμη έναν χώρο για αυτούς τους ποδοσφαιριστές. Διαβάζω πως σκέφτεται τον Μπερνάρντ για δεκάρι, αλλά η αλήθεια είναι πως γνωρίζει ότι και οι τέσσερεις εξτρέμ που διαθέτει, μπορούν εύκολα για κάποια διαστήματα να παίξουν πίσω από τον επιθετικό και κανείς όμως να παντρευτεί αυτόν τον ρόλο.

Αυτό που θα βλέπουμε σε παιχνίδια που θα δοκιμάζει αυτό το σχέδιο του (θα είναι αρκετά τα παιχνίδια όχι μόνιμο το σχέδιο), είναι οι τρεις εκ των Μπερνάρντ, Βέρμπιτς, Παλάσιος, Αϊτόρ που θα αγωνίζονται πίσω από τον φορ περιοχής, να αλλάζουν χώρους και θέσεις μεταξύ τους. Όλοι τους θα παίζουν ανα διαστήματα μέσα στα παιχνίδια πίσω από τον Σπόραρ.

Η λογική είναι με αυτόν τον τρόπο να γίνει ακόμη πιο άμεσος και πιο γρήγορος ο Παναθηναϊκός, να μπαίνει πιο εύκολα στο παιχνίδι ο Σπόραρ και να μειωθούν οι αποστάσεις που χωρίζουν τον επιθετικό από τις πίσω γραμμές.

Ο Παναθηναϊκός έχει τέσσερεις ποιοτικούς εξτρέμ που ο Γιοβάνοβιτς τους έχει στο μυαλό του, τόσο σαν περιφερειακούς επιθετικούς όσο και σαν δημιουργούς. Με αυτό το σχέδιο πιστεύει πως θα τους βοηθήσει να πιάσουν τα νούμερα που μπορούν, αλλά και τους Σπόραρ, Ιωαννίδη, να πιάσουν τα νούμερα που μπορούν.

Δεν εγκαταλείπεται το πλάνο με την τριάδα στον άξονα

Ασφαλώς θα υπάρχουν και παιχνίδια, που θα χρειαστεί περισσότερος έλεγχος στο κέντρο και σκληράδα στον άξονα, οπότε δεν εγκαταλείπεται το πλάνο με τους τρεις χαφ. Ο Γιοβάνοβιτς άλλωστε και πέρυσι ψάχτηκε με ένα 4-4-1-1 είτε με τον Παλάσιος, μέχρι να πάρει μπρος, είτε με τον Καρλίτος σε αυτόν ρόλο και κάποιες στιγμές μέσα στα παιχνίδια με τον Αϊτόρ.

Απλά αυτό το πλάνο ενισχύθηκε σημαντικά με τις προσθήκες των Μπερνάρντ, Βέρμπιτς και πλέον το ρόστερ μπορεί να το στηρίξει περισσότερο και να το υπηρετήσει καλύτερα.

Τα όργια παρέα με τον Ροναλντίνιο

Ο Μπερνάρντ ξεκίνησε την καριέρα του σαν ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου. Στο αποκορύφωμα του έφθασε στα 21 του χρόνια, το 2013 στη Μινέιρο. Τη χρονιά που με συμπαίκτη τον Ροναλντίνιο και τον Ζιλμπέρτο Σίλβα η Ατλέτικο κατέκτησε το Λιμπερταδόρες.

Ήταν η χρονιά που αποφάσισε να δει ξανά σοβαρά το ποδόσφαιρο ο Ροναλντίνιο και κατάφερε να γίνει οργιαστικός. Η Ατλέτικο Μινέιρο είχε μία μαγική επιθετική τετράδα που σου εξασφάλιζε πως θα περάσεις δύο υπέροχες ώρες, αν κάτσεις να τους παρακολουθήσεις.

Τα μαγικά του Ροναλντίνιο, η ταχύτητα και οι ντρίπλες του Μπερνάρντ, ο αλέγκρος τρόπος που έπαιζαν στην επίθεση οι Τζο και Ταρντέλι, δημιουργούσαν μία ελκυστική τετράδα. Εκείνη η ομάδα κατέκτησε το Λιμπερταδόρες με τον Μπερνάρντ να κάνει θόρυβο, έχοντας σε 11 παιχνίδια της διοργάνωσης, 4 γκολ, 2 ασίστ και την ίδια χρονιά να μετρά 11 γκολ, 12 ασίστ σε 36 παιχνίδια στο πρωτάθλημα.

Οι δύο λόγοι που δεν εκτοξεύτηκε η καριέρα του

Την πορεία του δεν μπορείς να την πεις άδεια. Ο Μπερνάρντ δεν είναι από τα ταλέντα που απογοήτευσαν, όμως δεν εκτοξεύτηκε ποτέ. Οι λόγοι για μένα είναι δύο. Το καλοκαίρι του 2013 η Σαχτάρ έδωσε 26 εκ ευρώ στη Μινέιρο και τον έκανε δικό της.

Στην Ουκρανία είχε 5 γεμάτα χρόνια. Έπαιξε 157 παιχνίδια, πέτυχε 28 γκολ του καταγράφηκαν 35 ασίστ και κατέκτησε τρία πρωταθλήματα, τρία κύπελλα και τρία Σούπερ Καπ. Η αλήθεια είναι πως η Σαχτάρ του εξασφάλισε καλά συμβόλαια, τίτλους, όμως το ουκρανικό πρωτάθλημα δεν βοηθά στο να μετρηθεί σωστά ένας παίκτης.

Η μέρα ταπείνωσης τον στιγμάτισε

Ο δεύτερος λόγος που η καριέρα του δεν πήρε την πορεία που φαινόταν τη χρονιά που η Μινέιρο κατακτούσε τους ποδοσφαιρόφιλους και το Λιμπερταδόρες έχει να κάνει και με την ημέρα ταπείνωσης στο Μουντιάλ του 2014. Στην μαύρη ημέρα για το βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο, ο Μπερνάρντ ήταν ο ποδοσφαιριστής που κλήθηκε να αντικαταστήσει τον Νεϊμάρ και για έναν περίεργο λόγο χρεώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτήν την αποτυχία.

Στην πράξη οι Γερμανοί δεν ξεφτίλισαν με 7 τέρματα του Βραζιλιάνους, επειδή δεν τράβηξε το δεξί εξτρέμ ( ο Μπερνάρντ είχε χρησιμοποιηθεί στα δεξιά και αριστερά ο Χουλκ), αλλά επειδή οι Ντάντε, Νταβίντ Λουίζ, Γκουστάβο και Φερναντίνιο δεν μπορούσαν με τίποτα να αντιμετωπίσουν το πρέσινκ και την πίεση των Γερμανών.

Όμως οι Βραζιλιάνοι είχαν ανάγκη να πιστέψουν πως αν έπαιζε ο Νεϊμάρ σε εκείνον τον ημιτελικό θα είχαν καλύτερη τύχη, οπότε την πλήρωσε ο παίκτης που τον αντικατέστησε. Από εκείνον τον ημιτελικό ο Μπερνάρντ δεν αγωνίστηκε ποτέ ξανά με το εθνόσημο και δεν ξανακλήθηκε ποτέ στην Εθνική Βραζιλίας. Δεν αποκλείεται αν το 2013 πήγαινε σε ένα πιο μεγάλο πρωτάθλημα, η τύχη του να ήταν διαφορετική.

Τα τρία χρόνια στην Έβερτον

Το βήμα που δεν έκανε στα 21 του χρόνια, το έκανε το 2018, όταν πήρε μεταγραφή στην Έβερτον. Προπονητής ο Μάρκο Σίλβα, δημιουργός ο Σίγκουρτσον και οι Γουόλκοτ, Ριτσάρλισον, Μπερνάρντ, Κάλβερτ Λιούιν για την επίθεση. Συνήθως ο Μπερνάρντ ήταν βασικός στα αριστερά, καθόταν στον πάγκο ο Κάλβερτ Λιούιν και στην κορυφή της επίθεσης έπαιζε ο Ριτσάρλισον. Όταν ξεκινούσε ο Κάλβερτ Λίουιν, έπαιρνε την θέση του Βραζιλιάνου.

Η Έβερτον είχε μία συμπαθητική χρονιά, καθώς τερμάτισε στην όγδοη θέση. Ο Μπερνάνρτ μάτια δεν έβγαλε, όμως ήταν αξιοπρεπής. Έπαιξε 25 παιχνίδια βασικός και 9 φορές ήρθε από τον πάγκο. Σκόραρε σε παιχνίδι Λιγκ Καπ με την Λίνκολν και πέτυχε το δεύτερο γκολ, στο 0-2 με τη Γουέστ Χαμ, ενώ έδωσε και 3 ασίστ. Φτωχός σίγουρα απολογισμός για εξτρέμ, με 34 συμμετοχές και με 2129 λεπτά συμμετοχής.

Μεγάλη συμμετοχή στο αμυντικό κομμάτι και στην πίεση

Έπαιζε με τον Σίλβα γιατί έβγαζε πολύ μεγάλη διάθεση στο αμυντικό κομμάτι, στο πρέσινκ ψηλά και στο κυνήγι των αντιπάλων. Κρατήστε το αυτό. Ο Μπερνάρντ συμμετέχει πολύ στο αμυντικό κομμάτι και στην πίεση ψηλά, κάτι που το εκτιμά πολύ ο Γιοβάνοβιτς και περιμένει να δυναμώσει σοβαρά τον Παναθηναϊκό στην αποτελεσματικότητα του πρέσινκ.

Την πρώτη χρονιά στην Έβερτον δοκίμασε 3,8 τάκλιν το 90 λεπτό, εκ των οποίων τα 2,1 επιτυχημένα και τη δεύτερη χρονιά του 4,4 τα 2,2 επιτυχημένα και είχε μέσο όρο στην Έβερτον 1,3 κλεψίματα, το 90λεπτό.

Τη δεύτερη χρονιά άρχισε να παίζει περισσότερο ο Κάλβερτ Λιούιν, ενώ υπήρχε και ο Ιβόμπι και ο χρόνος μειώθηκε. Αγωνίστηκε πάντως σε 27 παιχνίδια στα 15 σαν βασικός. Συνολικά πήρε 1311 λεπτά συμμετοχής και πέτυχε 3 τέρματα. Πρακτικά βοήθησε την Έβερτον να κάνει τρεις εντός έδρας νίκες, καθώς άνοιξε το σκορ στα εντός έδρας παιχνίδια με Γουότφορτ, Γουέστ Χαμ και Κρίσταλ Πάλας, τα οποία η Έβερτον τα κέρδισε και τα τρία.

Δεν τον πίστεψε ο Αντσελότι

Ο Αντσελότι δεν τον πίστεψε και τον χρησιμοποίησε μόλις 450 λεπτά την τρίτη χρονιά με τον Μπερνάρντ να ανοίγει το σκορ με την Γιουνάιτεντ, σε ένα παιχνίδι στο οποίο η Έβερτον ηττήθηκε με 1-3. Πέτυχε άλλα δύο τέρματα στο Λιγκ Καπ, το ένα μάλιστα ήταν αυτό που έδωσε την πρόκριση στην Έβερτον απέναντι στην Τότεναμ του Μουρίνιο. Ο Βραζιλιάνος πέτυχε το 5ο τέρμα της Έβερτον στην παράταση, στο εντυπωσιακό 5-4. Αυτό έμελε να είναι και το τελευταίο γκολ στην καριέρα του.

Δεν οργίασε όμως είχε αξιοπρεπή νούμερα, σε ντρίμπλες και key Passes, στην Premier League

Όπως έγραψα και στο ξεκίνημα, το κύριο χαρακτηριστικό που συστήθηκε σαν τεράστιο ταλέντο το 2013 ο Μπερνάρντ ήταν η εντυπωσιακή του ντρίπλα. Η Premier League, είναι η πιο υψηλή πίστα. Στα τρία χρόνια που αγωνίστηκε στην Έβερτον ο Μπερνάρντ συνολικά αγωνίστηκε σε 3850 λεπτά.

Βάζοντας τα νούμερα του σε 90 λεπτά, συνολικά δοκίμαζε 3,34 ντρίπλες το παιχνίδι και είχε επιτυχημένες 1,87. Δεν οργίασε, αλλά σίγουρα δεν έχασε αυτό το όπλο, ενώ παράλληλα 1,73 Key Passes (πάσες που οδηγούσαν σε τελική προσπάθεια). Ασφαλώς δεν μπορεί να πει κανείς πως έκανε την διαφορά στην Αγγλία, αλλά δεν ήταν και ένας παίκτης που πέρασε και δεν ακούμπησε.

Αν έκανε και όργια άλλωστε δεν θα μπορούσε να έρθει ένα χρόνο μετά το κορυφαίο επίπεδο στα 29 του, χωρίς σοβαρούς τραυματισμούς στην Ελλάδα. Ο Μπερνάρντ έχει ένα πακέτο που η λογική λέει πως το πιθανότερο είναι να κάνει στη χώρα μας, σοβαρή διαφορά. Ο Παναθηναϊκός έκανε μία κίνηση που τον ανεβάζει μεσοεπιθετικά επίπεδο.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ