ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός θέλει βελτίωση για να αλλάξει τις ισορροπίες στον όμιλο του Europa League

Ο Βαλμπουενά στο παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον Απόλλωνα Λεμεσού
Ο Βαλμπουενά στο παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον Απόλλωνα Λεμεσού ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Ο Ολυμπιακός κληρώθηκε με Καραμπάγκ, Φράιμπουργκ και Ναντ, σ' έναν όμιλο που μπορούν να συμβούν τα πάντα. Ο Τσάρλυ αναλύει τους τρεις αντιπάλους των ερυθρόλευκων και βγάζει τα συμπεράσματά του.

Η κλήρωση του Europa League έφερε τον πρωταθλητή Ελλάδας, Ολυμπιακό στον 7ο όμιλο, μαζί με την Καραμπάγκ, την Φράιμπουργκ και την Ναντ.

Όμιλος που μπορούν να συμβούν τα πάντα

Ο Ολυμπιακός από το δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας, πήρε την Καραμπάγκ, που μαζί με την Λουντογκόρετς θεωρητικά ήταν ο πιο βατός αντίπαλος. Από το τρίτο γκρουπ γλίτωσε από την Μπέτις, όμως υπήρχαν και πιο βατές ομάδες από τη γερμανική Φράιμπουργκ.

Το πραγματικό πρόβλημα προέκυψε από το τέταρτο και πιο αδύναμο γκρουπ. Η κλήρωση έφερε στον όμιλο του Ολυμπιακού την πιο δύσκολη ομάδα την κυπελλούχο Γαλλίας, Ναντ.

Δημιουργήθηκε λοιπόν ένας όμιλος που από το δεύτερο γκρουπ κληρώθηκε η θεωρητικά πιο αδύναμη ομάδα, από το τρίτο γκρουπ η υπολογίσιμη Φράιμπουργκ και από το τέταρτο γκρούπ η πιο δυνατή. Καταλαβαίνετε πως έχουμε έναν όμιλ, ανοιχτό στα πάντα. Εύκολο και δύσκολο παιχνίδι δεν υπάρχει, ούτε σταθερές.

Η Καραμπάγκ άξιζε να είναι στο Champions League

Ολυμπιακός, Καραμπάγκ, Φράιμπουργκ, Ναντ, όλοι τους μπορούν εύκολα να τερματίσουν, είτε πρώτοι, είτε τελευταίοι. Η Καραμπάγκ, που λόγω πρωταθλήματος, φαντάζει ως ο πιο βατός αντίπαλος είχε πολύ καλύτερη παρουσία στα προκριματικά σε σχέση με τον Ολυμπιακό.

Στον πρώτο γύρο έχασε με 1-0 από την Λεχ Πόζαν και παρ' ότι στην ρεβάνς έμεινε πίσω στο σκορ επικράτησε με 5-1, δείχνοντας την ανωτερότητά της. Στον δεύτερο γύρο οι Αζέροι νίκησαν στο πρώτο παιχνίδι 3-2 την Ζυρίχη και προκρίθηκαν με το 2-2 στην Ελβετία, σ ένα παιχνίδι που η Ζυρίχη πήρε σκορ παράτασης στο 95ο λεπτό και ισοφαρίστηκε στο 98ο.

Στον τρίτο γύρο είχε δύσκολη αποστολή με την Φερεντσβάρος, έμειναν στο 1-1 στο εντός έδρας παιχνίδι, όμως στη ρεβάνς, "σκότωσε "την ουγγρική ομάδα με πίεση ψηλά και αντεπιθέσεις, κερδίζοντας με 1-3.

Ήταν ανώτερη από την Βικτόρια Πλζεν

Έφθασε με αέρα στα playoffs για το Champions League και ήταν το φαβορί απέναντι στην Βικτόρια Πλζεν. Κάτι που το έδειξε και στο γήπεδο Μπορεί να αποκλείστηκε όμως ήταν η καλύτερη ομάδα.

Το 0-0 στο πρώτο αγώνα ήταν ένας μονόλογος. 67% κατοχή μπάλας, 12-5 οι τελικές, 7-1 εντός εστίας και τα xg 1,36-0,30. Στην ρεβάνς, η Καραρμπάγκ πήρε κατοχή 60%, προηγήθηκε όμως έγινε κάτι σπάνιο. Δέχτηκε δύο τέρματα σε τρεις τελικές του αντιπάλου.

Η Βικτόρια Πλζεν προκρίθηκε σε μία σειρά που συνολικά είχε μόλις τέσσερις τελικές στην εστία και αθροιστικά οι συνολικές τελικές στα δύο παιχνίδια ήταν 30-8 υπέρ των Αζέρων. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως αδύναμός όμιλος στον όμιλο δεν υπάρχει, καθώς η Καραμπάγκ, που λόγω πρωταθλήματος, θεωρείται το μικρότερο μέγεθος, άξιζε να βρίσκεται στους ομίλους του Champions League.

Φράιμπουργκ: Δυναμική από το νέο της γήπεδο

Από το τρίτο γκρουπ ο Ολυμπιακός απέφυγε την φορμαρισμένη και τεχνικά προικισμένη Μπέτις, αλλά η Φράιμπουργκ ήταν ίσως η αμέσως χειρότερη επιλογή.

Παραδοσιακά θεωρείται μικρομεσαίο μέγεθος στη Γερμανία, ωστόσο την τελευταία διετία έχει αρχίσει να αλλάζει επίπεδο και στάτους. Πέρυσι μπήκε σε νέο υπερσύγχρονο γήπεδο στο Europa Park Stadion, γεγονός που τις έδωσε έξτρα δυναμική.

Έφθασε για πρώτη φορά στην ιστορία της σε τελικό Kυπέλλου και θα μπορούσε να τον κερδίσει. Τον έχασε μάλιστα με σκληρό τρόπο, καθώς προηγήθηκε, απέκτησε αριθμητικό πλεονέκτημα στο 56ο λεπτό, όμως ισοφαρίστηκε στο 76ο λεπτό.

Δεν αξιοποίησε το αριθμητικό της πλεονέκτημα και έχασε τον τίτλο στα πέναλτι. Επίσης διεκδίκησε με αξιώσεις ακόμη και την παρθενική της έξοδο στο Champions League, οριακά έχασε την τετράδα.

Μόλις η πέμπτη ευρωπαϊκή της παρουσία

Για την Φράιμπουργκ πάντως αποτελεί μεγάλη υπόθεση η συμμετοχή της στους ομίλους.

Δεν θα είναι από τις ομάδες που θα βάζουν αναπληρωματικούς στα ευρωπαϊκά παιχνίδια, καθώς η φετινή είναι μόλις η πέμπτη ευρωπαϊκή συμμετοχή της στην ιστορία της και η δεύτερη που συμμετέχει σε ομίλους του Europa.

Δεν είναι η κλασική επιθετικογενής γερμανική ομάδα

Επίσης δεν είναι η κλασική γερμανική ομάδα που παίζει φουλ επίθεση και είναι αφελής αμυντικά. Έχει τον ίδιο τεχνικό εδώ και 11 χρόνια. Ο Κρίστιαν Στράιχ είναι πλέον τοτέμ για τους οπαδούς του συλλόγου και φυσικά δεν τον ακουμπάει κανένας.

Έχει τον απόλυτο έλεγχο της ομάδας και με τη φιλοσοφία του συνηθίζει να προσαρμόζεται τόσο στις ανάγκες του ρόστερ του, όσο και στον αντίπαλο. Δεν έχει δηλαδή κωλύματα, μπορεί να παίξει και με τρεις στόπερ και με τετράδα πίσω. Φέτος μέχρι στιγμής εφαρμόζει το 4-2-3-1.

Από το περσινό ρόστερ είχε μόνο μία σοβαρή απώλεια, τον διεθνή στόπερ Κέβιν Σλότερμπεκ, τον οποίο αγόρασε η Ντόρτμουντ. Κάλυψε όμως επαρκώς το κενό του με τον Γκίντερ (Γκλάντμπαχ), που επίσης διεκδικεί θέση στην αποστολή της εθνικής Γερμανίας για το Μουντιάλ.

Ξεκάθαρη αναβάθμιση επιθετικά με τον μεσοεπιθετικό Ντόαν (Αϊντχόφεν) και τον φορ Γκρέγκοριτς (Αουγκσμπουργκ), ποδοσφαιριστές που ήδη έχουν βρει ρυθμό και έχουν αρχίσει να σκοράρουν.

Ξεκίνησε την χρονιά με τρεις εκτός έδρας νίκες

Φέτος έχει ξεκινήσει την σεζόν με τρεις εκτός έδρας επιτυχίες και μία εντός έδρας ήττα. Κέρδισε για το Κύπελλο στην παράταση την Καϊζερσλάουτερν με 1-2. Στην πρεμιέρα ισοπέδωσε με 0-4 την Αουγκσμπουργκ.

Την δεύτερη αγωνιστική ηττήθηκε εντός από την Ντόρτμουντ, σ' ένα παιχνίδι που το είχε φέρει στον έλεγχο της και θα το κέρδιζε αν δεν έκανε μία σπάνια γκάφα ο Φλέκεν (δεν τις συνηθίζει), από την οποία ήρθε το 1-1 στο 78ο λεπτό. Έκτοτε οι Βεστφαλοί βρήκαν ρυθμό και το γύρισαν.

Με τη Στουτγάρδη έκανε κλασική επαγγελματική νίκη, σκόραρε νωρίς και στη συνέχεια είχε υποδειγματική αμυντική λειτουργία. Λίγες ομάδες στην Γερμανία, έχουν αυτήν την νοοτροπία.

Πρόκειται λοιπόν για ένα σοβαρό, κλαμπ ομάδα προπονητή, καλά γυμνασμένη με διακριτούς ρόλους, ξεκάθαρο πλάνο και στόχευση. Κατά τη γνώμη μου ήταν η πιο δυνατή ομάδα στο τρίτο γκρουπ δυναμικότητας μετά από την Μπέτις.

Ναντ: Το πραγματικό πρόβλημα της κλήρωσης

Το μεγαλύτερο κακό από όλα, όμως έγινε στο τέταρτο γκρουπ, όταν βγήκε η Ναντ. Όχι γιατί οι Γάλλοι δεν παίζονται, αλλά έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις, αν η κατάσταση στους ερυθρόλευκους δεν αλλάξει προς το καλύτερο, να βγουν ακόμη και τελευταίοι.

Σε κόντρα ο ιδιοκτήτης με τον προπονητή

Προς το παρόν η Ναντ βρίσκεται μέσα σε ένα χάος και κανείς δεν ξέρει πώς θα είναι η κατάσταση όταν θα ξεκινήσουν τα παιχνίδια του ομίλου. Δεν είναι σπάνιο να ξεκινά η σεζόν με τον Πολωνό ιδιοκτήτη της Ναντ να είναι σε άμεση κόντρα με τον προπονητή του.

Μόνο που αυτήν την φορά, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Βλέπετε, ο Κομπουαρέ κατάφερε και έδωσε ξανά στην Ναντ οντότητα. Της έφερε τίτλο μετά από 21 χρόνια, καθώς κατέκτησε το Κύπελλο, κερδίζοντας στον τελικό την πολύ ακριβή Νις.

Η Ναντ ασφαλώς και έχει στόχο να κυνηγήσει την Ευρώπη, όμως έχει κολλήσει στις μεταγραφές (έχει ξεμείνει από επιθετικογενείς παίκτες), ενώ το κλίμα στο εσωτερικό της δεν είναι καλό. Κινδυνεύει να χάσει τον σταρ της, τον μεσοεπιθετικό Μπλας, για τον οποίο ενδιαφέρεται η Λιλ.

Μάλιστα ο Μπλας έθεσε βέτο και τόνισε ότι δεν θα κατέβει να παίξει ξανά για τη Ναντ, πιέζοντας με αυτόν τον τρόπο για να πάρει μεταγραφή. Η περίπτωση Μπλας ήταν που έβγαλε στο φως της δημοσιότητας την κόντρα του ιδιοκτήτη Βλαντεμίρ Κίτα, με τον τεχνικό της ομάδας.

Ο Κομπουαρέ, δημόσια προσπάθησε να ασκήσει βέτο, τονίζοντας πως δεν θέλει να πουληθεί κανείς. Δηλώσεις που έβγαλαν εκτός εαυτού τον ιδιόρρυθμο πρόεδρο, ο οποίος εν ολίγοις ανέφερε: "Δεν θα μου πει κανείς τι θα κάνω και ποιους θα πουλήσω".

Κανείς δεν γνωρίζει πώς θα είναι η Ναντ ψυχολογικά, αγωνιστικά αλλά και με ποιον προπονητή θα πάει στους ομίλους. Δεν θα ανεχτούν πάντως εύκολα οι οπαδοί αντικατάσταση του πετυχημένου Κομπουαρέ. Επίσης αν τελικά πωληθεί ο Μπλας, πρέπει να αντικατασταθεί. Ο προπονητής φωνάζει πως χρειάζεται φορ καθώς έχασε και τους δύο, Κολό Μουανί και Κουλιμπαλί, που κουβάλησαν πέρυσι την ομάδα.

Δεν έχει ακόμη νίκη

Η σεζόν ξεκίνησε με την ήττα με 4-0 από την Παρί, για το Σούπερ Καπ. Μην σας παρασύρει το αποτέλεσμα, σε καμία ομάδα δεν έχει βάλει φέτος η Παρί λιγότερα τέρματα από τα τέσσερα που έβαλε στην Ναντ.

Στο πρωτάθλημα, έχει δύο ισοπαλίες και μία ήττα σε τρία παιχνίδια, έχοντας όμως βγάλει δύσκολο πρόγραμμα. Έφερε ισοπαλία 0-0 στην έδρα της Ανζέ, ισοπαλία 1-1 εντός με την Λιλ και ηττήθηκε 2-1 στο Βελοντρόμ, με αυτογκόλ του αρχηγού Παλουά στο 82ο λεπτό.

Ο Κομπουαρέ, σκλήρυνε την Ναντ μέσα από συστήματα με τρεις στόπερ. Πέρυσι έπαιζε συχνά το 5-3-2, φέτος έχασε τα επιθετικά του όπλα,Μουανί, Κουλιμπαλί και παίζει αναγκαστικά 5-4-1.

Σημαντική προσθήκη ο Μουσά Σισοκό, με πολύ μεγάλη καριέρα στην Τότεναμ. Αναμένεται πάντως να φύγει ο ηγέτης Μπλας, αλλά και γίνουν επιθετικές προσθήκες. Το σημαντικό όμως είναι τι θα γίνει με τον Κομπουαρέ.

Ο Ολυμπιακός των τριών πρώτων χρόνων του Μαρτίνς θα τερμάτιζε πρώτος, ο φετινός τελευταίος

Ο όμιλος δεν είναι σίγουρα εύκολος, όμως ο Ολυμπιακός των τριών πρώτων χρόνων του Μαρτίνς θα περνούσε για πλάκα ως πρώτος. Σήμερα, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι ερυθρόλευκοι έχουν ήδη δώσει έξι Ευρωπαϊκά παιχνίδια, πήραν δύο προκρίσεις στα πέναλτι, όμως δεν έχουν ακόμη νίκη.

Έπαιξαν από δύο φορές με Μακάμπι, Σλόβαν και Απόλλωνα Λεμεσού με απολογισμό 0-5-1. Αν εξαιρέσουμε την Μακάμπι Χάιφα, που έδειξε και στους επόμενους γύρους πως είναι σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση, καμία από τις τρεις ομάδες που βρίσκονται στον όμιλο του Ολυμπιακού, δεν είναι κατώτερη από την Σλόβαν και τον Απόλλωνα. Για την ακρίβεια το επίπεδο ανεβαίνει σημαντικά.

Με όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα, το γεγονός πως πήρε δύσκολες ομάδες από το τρίτο και το τέταρτο γκρουπ δημιουργεί κίνδυνο, για να χαθεί ακόμη και η τρίτη θέση.

Αν όμως οι προσθήκες που θα γίνουν και η δουλειά του Κορμπεράν βοηθήσουν τους ερυθρόλευκους να βρουν το ευρωπαϊκό τους επίπεδο, τότε ο Ολυμπιακός εύκολα μπορεί να αξιοποιήσει το γεγονός πως από το δεύτερο γκρουπ έτυχε ένας βατός αντίπαλος και να χτυπήσει πρωτιά και απευθείας πρόκριση.

Με λίγα λόγια πρόκειται για έναν ανοιχτό όμιλο που όλα εξαρτώνται από την αγωνιστική κατάσταση που θα βρεθούν οι ερυθρόλευκοι.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ