ΜΟΥΝΤΙΑΛ

Ο Ντεσάμπ κέρδισε το στοίχημα και οι Γάλλοι έχουν ραντεβού με την ιστορία

Ντιντιέ Ντεσάμπ και Ολιβιέ Ζιρού
Ντιντιέ Ντεσάμπ και Ολιβιέ Ζιρού AP PHOTO/ALESSANDRA TARANTINO

Ο Ντιντιέ Ντεσάμπ κέρδισε το στοίχημα που του έβαλε ο Λε Γκραέ και ετοιμάζεται να γράψει ιστορία στο Μουντιάλ με τη Γαλλία.

Παρακολουθούμε ένα συναρπαστικό Μουντιάλ, το οποίο δυστυχώς την επόμενη Κυριακή (18/12) θα φτάσει στο τέλος του. Στα ημιτελικά έχει δημιουργηθεί μία τετράδα που δύσκολα κάποιος θα μπορούσε να την μαντέψει στο ξεκίνημα της διοργάνωσης.

Εκτός από τους Γάλλους και τους Αργεντινούς που ήταν στα φαβορί, βρίσκονται οι γερασμένοι αλλά ποιοτικοί Κροάτες και η μεγάλη έκπληξη το Μαρόκο!

Οι -παγκόσμιοι πρωταθλητές- Γάλλοι κατάφεραν από νωρίς να σκοτώσουν το φάντασμα που θέλει τους κατόχους από την ευρωπαϊκή ήπειρο να αποκλείονται στη φάση των ομίλων και πλέον φαντάζουν ως το μεγάλο φαβορί για το back to back, να πετύχουν κάτι που έχει συμβεί μόλις δύο φορές, στην ιστορία των Μουντιάλ. Το έχουν καταφέρει οι Ιταλοί προπολεμικά και οι Βραζιλιάνοι το '62.

Κυνηγούν λοιπόν να κατακτήσουν για δεύτερη συνεχόμενη φορά το Παγκόσμιο Κύπελλο, το μεγαλύτερο τρόπαιο που μπορεί να κατακτήσει ένας ποδοσφαιριστής, κάτι που έχει να συμβεί 60 χρόνια.

Οι απουσίες τούς έκαναν ομάδα

Τίποτα δεν είναι δεδομένο σε αυτήν τη διοργάνωση, τίποτα δεν είναι εύκολο. Όμως τα δύσκολα για τους Γάλλους φαίνεται να έχουν μείνει πίσω.

Ο Ντεσάμπ σε μία διοργάνωση που ξεκίνησε με το χειρότερο τρόπο διότι είχε πολλές απουσίες να ξεπεράσει, κατάφερε να βρει πλάνο που να αναδείξει την ποιότητα και την πληρότητα του ρόστερ των παγκόσμιων πρωταθλητών. Ουδείς μπορεί να ξέρει τι θα γινόταν αν ήταν πλήρης η Γαλλία, όμως μοιάζει οι απουσίες να την έκαναν πιο ομάδα.

Βλέπετε με τον Πογκμπά έχουν δημιουργηθεί πολλές ιστορίες, που ενδεχομένως χαλούσαν την καθημερινότητα της αποστολής, η απουσία του Ουμτιτί τούς έδωσε φρεσκάδα στο κέντρο της άμυνας, ο Μπενζεμά μπορεί να κατέκτησε τη Χρυσή Μπάλα αλλά για έναν περίεργο λόγο η Γαλλία δεν έχει πετύχει ποτέ με αυτόν στην αποστολή.

Επίσης είναι δεδομένο πως ο Ζιρού στον ρόλο του τελευταίου εκτελεστή τα πηγαίνει εξαιρετικά. Ο ίδιος έχει τον εαυτό του σε εξαιρετική κατάσταση και πραγματοποιεί ένα πολύ καλό τουρνουά έχοντας δέσει απόλυτα με τα "θέλω" της ομάδας. Αφήστε που οι απουσίες οδήγησαν τον Εμπαπέ να βγει μπροστά και να πάρει αυξημένες αρμοδιότητες.

Στο κυνήγι της ιστορίας

Το δύσκολο λοιπόν για τους Γάλλους ήταν να ξεπεράσουν το βάρος που θέλει η κάτοχος του Μουντιάλ να αποτυγχάνει στην επόμενη διοργάνωση και φυσικά οι ποδοσφαιριστές να λύσουν τις μεταξύ τους διαφωνίες δημιουργώντας ένα σύνολο ικανό να αξιοποιήσει την ποιότητα που υπάρχει και να καλύψει τις αδυναμίες.

Από τη στιγμή που συνέβη, γρήγορα φάνηκε πως η Γαλλία μπορεί να γράψει ιστορία. Έχει στο πρόσωπο του Εμπαπέ τον καλύτερο ποδοσφαιριστή του τουρνουά και μία πληρότητα που επιτρέπει το κυνήγι της ιστορίας. Να πετύχει κάτι που το ποδόσφαιρο έχει να δει εδώ και 60 χρόνια. Δεν είναι απλο αυτό που προσπαθούν, να πετύχουν οι Γάλλοι και γι' αυτόν τον λόγο έχουν αποτύχει 14 πρωταθλητές κόσμου που προσπάθησαν να υπερασπιστούν τον τίτλο τους.

Αφότου οι Γάλλοι εμφανίστηκαν στο τουρνουά, από πλευράς ποιότητας και συνόλου μόνο οι Βραζιλιάνοι και οι Άγγλοι μπορούσαν να τους κοντράρουν. Οι Βραζιλιάνοι πλήρωσαν την ελαφρότητα που αντιμετώπισαν τη διοργάνωση, τους Άγγλους τους απέκλεισαν στα προημιτελικά.

Η διοργάνωση πλέον έχει ξεκάθαρο φαβορί

Βλέπουμε μία διοργάνωση που δεν υπάρχουν βεβαιότητες, που ο δρόμος για εκπλήξεις είναι ανοιχτός. Ωστόσο κανένας δεν γίνεται να αμφισβητήσει πως υπάρχει ένα ισχυρό φαβορί, διότι η Γαλλία φαντάζει ως η καλύτερη απ' όσες συνεχίζουν στη διοργάνωση.

Έχει να παίξει με την έκπληξη της διοργάνωσης, το Μαρόκο, και θ' αντιμετωπίσει έναν αντίπαλο που στο περασμένο Μουντιάλ του έβαλε 4 τέρματα. Με 4-3 κέρδισε την Αργεντινή στην φάση των 16 της προηγούμενης διοργάνωσης, με 4-2 στον τελικό την Κροατία.

Τα βρήκε δύσκολα με τους Άγγλους, όμως αξιοποίησε την πληρότητα του ρόστερ και κατάφερε να κερδίσει παρότι η ομάδα του Σάουθγκέιτ πέτυχε πολύτιμες νίκες στο γήπεδο.

Προκρίθηκε, παρότι οι Άγγλοι εξουδετέρωσαν τον Εμπαπέ

Ο Άγγλος ομοσπονδιακός είχε στο πρόσωπο του Γουόκερ το όπλο για να αντιμετωπίσει τον Γάλλο εξτρέμ και μαζί με τις βοήθειες που πρόσφεραν οι Σακά - Χέντερσον κατάφεραν να περιορίσουν τον πιο επικίνδυνο ποδοσφαιριστή αυτήν την εποχή στον πλανήτη.

Ο Σακά κατάφερε κάτι που στρατηγικά ήταν σπουδαίο, κράτησε χαμηλά τον Τεό Ερνάντες. Με αυτόν τον τρόπο, δεν επέτρεψε στον Εμπαπέ να έχει παρτενέρ κοντά του και τον οδήγησε σε μοναχικές κούρσες που τις αντιμετώπισε ο Γουόκερ με τη ταχύτητα του και τις βοήθειες που έπαιρνε από τους κοντινούς συμπαίκτες του.

Γεμάτοι με λύσεις

Αποδείχθηκε όμως πως δεν ήταν αρκετό, καθώς οι Γάλλοι είναι γεμάτοι με λύσεις. Μία κίνηση του Εμπαπέ προς την πλευρά το Ντεμπελέ έφερε όλη την άμυνα προς τα αριστερά και έδωσε το δικαίωμα στους Γάλλους με δύο μικρές πάσες να φέρουν τον Τσουαμενί σε καθαρή εκτέλεση.

Όταν έχεις ποδοσφαιριστή στην θέση "6" που διαθέτει την ποιότητα να κάνει αυτήν την εκτέλεση, μπορείς να αξιοποιήσεις κάθε ελεύθερο δέκατο του δευτερολέπτου, κάθε κενό στο γήπεδο, όπως και συνέβη στην φάση του πρώτου τέρματος.

Οι δύο πιο έτοιμες ομάδες

Η Αγγλία έκανε εξαιρετική εμφάνιση, πέτυχε πολλές νίκες, τα πήγε περίφημα με τον Εμπαπέ, παρότι πετούσε το αστέρι των τρικολόρ, υπήρξαν διαστήματα που ήλεγξε με το 4-3-3 τη μάχη του κέντρου και στο πρόσωπο του Σακά είχε βρει τον πιο επιδραστικό παίκτη στο γήπεδο.

Θα μπορούσε να είναι διαφορετική η εξέλιξη του αγώνα. Η εικόνα του τουρνουά, αλλά και το ίδιου του αγώνα έδειχνε πως η ομάδα που θα προχωρήσει από αυτό το ζευγάρι μπορεί να φθάσει μέχρι το τέλος. Η πρόκριση κρίθηκε στις λεπτομέρειες, στην ικανότητα που είχαν οι Γάλλοι να φέρουν δύο φορές, σε θέση βολής μέσα από την περιοχή τον Ζιρού, στον τρόπο που ανταποκρίνεται ο Γκριεζμάν, στον κομβικό ρόλο του δημιουργού που του δίνει ο Ντεσάμπ και φυσικά στο χαμένο πέναλτι του Κέιν.

Εντυπωσιακός σε ρόλο δημιουργού ο Γκριεζμάν

Ο Σαουθγκέιτ παρουσίασε την πιο έτοιμη εθνική Αγγλίας για να κατακτήσει το παγκόσμιο κύπελλο. Όμως για να πάρεις το Μουντιάλ, εκτός από ικανότητα χρειάζεσαι και τύχη. Οι Άγγλοι είχαν ικανότητα δεν είχαν μαζί τους την τύχη, οι Γάλλοι είχαν και τα δύο.

Αξίζουν πάντως συγχαρητήρια στον Ντεσάμπ. Δικαιώνεται απόλυτα για τον ρόλο που έχει δώσει στον Γκριεζμάν. Ο Γάλλος επιθετικός σε ρόλο δημιουργού κάνει ένα εντυπωσιακό τουρνουά. Στον κρίσιμο προημιτελικό με τους Άγγλους έδωσε τις δύο ασίστ και έχει τρελάνει τους Γάλλους με τη συνέπεια που δείχνει παίζοντας στις μεγάλες διοργανώσεις, στους διάφορούς ρόλους, που του δίνει κάθε φορά ο Γάλλος εκλέκτορας.

Η αλήθεια είναι πως μιλάμε για ένα επιθετικό πολυεργαλείο και αυτό που πέτυχε η Μπαρτσελόνα, να τον βγάλει άχρηστο, ήθελε τεράστια προσπάθεια. Αποδεικνύει, πως δεν δουλεύει καλά ο σύλλογος τα τελευταία χρόνια.

Σε ένα διάστημα που οι προπονητές δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν το δικαίωμα να κάνουν πέντε αλλαγές και στην ανάγκη να κάνουν όλες τις αλλαγές τα κάνουν σαλάτα, με αποκορύφωμα τη βιασύνη που έδειξε ο Τίτε, να βγάλει από το γήπεδο τους Ραφίνια, Βινίσιους, Ρισάρλισον στο παιχνίδι με την Κροατία, έρχεται ο Ντεσάμπ να βγάλει το παιχνίδι με την Αγγλία με μόλις μία αλλαγή.

Κέρδισε το δικαίωμα να αποφασίσει μόνος του για το μέλλον του

Ο Ντεσάμπ ήδη έχει κερδίσει το στοίχημα που του έβαλε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, πριν από την διοργάνωση. Πήγε στο Μουντιάλ ως παγκόσμιος πρωταθλητής, αλλά και τσαλακωμένος από την αποτυχία στο Ευρωπαϊκό και από την προβληματική εικόνα, που έδειξαν οι Γάλλοι, στον όμιλο τους στο Nations League.

Για τον ίδιο η κατάσταση ήταν ακόμη πιο δύσκολη, καθώς ο αντικαταστάτης του είναι έτοιμος εδώ και χρόνια. Δεν είναι μυστικό πως ο Ζιντάν περιμένει την θέση, γι' αυτό λέει και όχι σε όλες τις προτάσεις που του έχουν γίνει. Πλέον όμως έχει την τύχη στα χέρια του.

Πριν ξεκινήσει η διοργάνωση, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Λε Γκαρέ, είχε δηλώσει, πως αν αποκλειστούμε πριν από τον ημιτελικό, εγώ κρατάω στα χέρια μου την απόφαση για το ποιος θα είναι ο ομοσπονδιακός προπονητής μετά το Μουντιάλ. Σε περίπτωση όμως που μας φθάσει στον ημιτελικό ο Ντεσάμπ παίρνει το συμβόλαιο στα χέρια του και το υπογράφει για όσα χρόνια επιθυμεί.

Καταλαβαίνετε πως αυτό το στοίχημα το κέρδισε και πλέον ετοιμάζει τους Γάλλους για να γράψουν ιστορία, να πετύχουν κάτι, που έχει να συμβεί εδώ και 60 χρόνια: να κατακτήσουν φια δεύτερη συνεχόμενη φορά το παγκόσμιο κύπελλο.

Το SPORT24 στο Μουντιάλ 2022

Το SPORT24 παίζει μόνο Μουντιάλ 2022 και σε πάει στο Παγκόσμιο Κύπελλο ! Δες αναλυτικα το Πρόγραμμα του Μουντιάλ και τα αποτελέσματα των αγώνων του Μουντιάλ, Παρακολούθησε το Μουντιάλ live στο Matchcenter, κάνε εγγραφή στα push notifications του SPORT24 και στο Youtube κανάλι για να ενημερώνεσαι και να μη χάνεις καμία αθλητική στιγμή!

SPORT24 LIVE MUNDIAL SHOWS

Συντονιστείτε στις 4 καθημερινές εκπομπές του SPORT24 για το Μουντιάλ: Mundial Morning Show (10:00 - 11:00), The Show Must Go On (12:00 - 14:00), Pame Stoixima Pre Game Show (15:30 - 16:00), Game Night (22:45 - 00:15).

TAGS ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ 2022 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΘΝΙΚΗ ΓΑΛΛΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΓΑΛΛΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΙΛΙΑΝ ΕΜΠΑΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ