ΟΦΗ

Ο Νίκος Νιόπλιας χτίζει μία δεύτερη καριέρα

Ο Νίκος Νιόπλιας χτίζει μία δεύτερη καριέρα
PHOTO CREDITS: ΚΩΣΤΑΣ ΜΕΤΑΞΑΚΗΣ

Με αφορμή τη μεγάλη νίκη του ΟΦΗ στο ΟΑΚΑ, ο Τσάρλυ γράφει για τον Νίκο Νιόπλια και την επανεκκίνηση της πορείας του ως προπονητή.

Τον Μάρτιο του 2021 ο Νίκος Νιόπλιας επέστρεψε πιο έτοιμος από ποτέ στη δουλειά που τόσο πολύ αγαπάει. Επέστρεψε μετά από 50 ακριβώς μήνες στον πάγκο του ΟΦΗ και ύστερα από 6 χρόνια στην πρώτη κατηγορία.

Ανέλαβε τον ΟΦΗ μετά από 9 συνεχόμενες ήττες

Ο Νιόπλιας κάθισε στον πάγκο της αγαπημένης ομάδας σε μία πολύ δύσκολη περίοδο, σε ένα διάστημα που ήταν εθισμένη με την αποτυχία. Τον ΟΦΗ ο Νίκος Νιόπλιας τον ανέλαβε με εντολή να τον κρατήσει στην κατηγορία, μετά την ήττα από την ΑΕΛ με 3-2, που ήταν η 9η συνεχόμενη στο πρωτάθλημα. Το αρνητικό ρεκόρ του συλλόγου είχε κατατριφθεί ήδη, καθώς ήταν 7 συνεχόμενες ήττες.

Στο πρώτο παιχνίδι, που έκατσε στον πάγκο, ο ΟΦΗ υπέστη την 10η ήττα του στην σειρά, με 1-0 στο Βικελίδης. Ήταν το τελευταίο παιχνίδι της κανονικής περιόδου, με τον ΟΦΗ να βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση ενόψει πλέι οφ. Προτελευταίος με 19 βαθμούς, ένα "τρίποντο" πάνω από την ΑΕΛ, σε θέση που οδηγεί στα μπαράζ παραμονής. Το πιο τρομακτικό ήταν πως η ομάδα είχε συνηθίσει να χάνει.

Στο τέλος του παιχνιδιού ο Νιόπλιας παραδέχτηκε πως η ομάδα είναι άρρωστη και χρειάζεται, αποτελέσματα, "πρέπει να γίνουμε κυνικοί", είχε δηλώσει.

Όταν ήρθε η πρώτη νίκη, στις 3 Απριλίου, επί του ΠΑΣ, ο έμπειρος τεχνικός επισήμανε χαρακτηριστικά πως "είχαμε ξεχάσει πως είναι να κερδίζουμε". Ο ΟΦΗ είχε πετύχει νίκη μετά από 12 αγωνιστικές και 4 ολόκληρους μήνες.

Μετάλλαξη και αήττητο ιστορικό ρεκόρ

Δεν αποκλείεται ούτε ο ίδιος να περίμενε αυτήν τη μετάλλαξη. Ο ΟΦΗ έκανε παρέλαση στα πλέι οφ. Δεν γνώρισε ούτε μία ήττα και με ένα ρεκόρ 3-4-0 πέτυχε μία εύκολη παραμονή. Έγινε σε όλους κατανοητό πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ο σύλλογος να μπει σε περιπέτειες, ότι ο Νίκος Νιόπλιας είναι ο ιδανικός άνθρωπος, για να προσφέρει στον ΟΦΗ τη σταθερότητα που χρειάζεται.

Στο τέλος της σεζόν παραδέχθηκε πως βοήθησε σημαντικά το γεγονός ότι γνώριζε καλά την ομάδα, καθώς δούλευε ήδη για τον ΟΦΗ. Ως στόχο για την επόμενη σεζόν έβαλε τη σταθερότητα. "Πρέπει πρώτα να ανεβάσουμε το πάτωμα μας, ώστε να μην έχουμε τόσο μεγάλα σκαμπανεβάσματα", είχε δηλώσει στον απολογισμό του στο τέλος της δύσκολης περασμένης χρονιάς.

Ο Νίκος Νιόπλιας στη συνέντευξη στο SPORT24
Ο Νίκος Νιόπλιας στη συνέντευξη στο SPORT24 PHOTO CREDITS: ΚΩΣΤΑΣ ΜΕΤΑΞΑΚΗΣ

Κατανόησε πως τα τελευταία δύο χρόνια η ομάδα είχε ξεχάσει ότι έπρεπε να παίζει και για το αποτέλεσμα. Είχε μπει σε ένα λανθασμένο τριπάκι να ενδιαφέρεται περισσότερο για το αγωνιστικό σχέδιο παρά για την ουσία. Το γεγονός αυτό είχε δημιουργήσει στην ομάδα, έναν εύθραυστο χαρακτήρα. Και αυτό ακριβώς άλλαξε. Η φετινή πορεία χτίστηκε μέσα από ένα ξεκίνημα με 4 ισοπαλίες σ' ένα διάστημα που ο ΟΦΗ δεν ήταν ακόμα καλά.

Έμαθε να παίρνει αποτελέσματα ακόμα και με προβλήματα

Είναι απίστευτο, αλλά ο Νιόπλιας ανέλαβε την ομάδα έχοντας το χειρότερο σερί ηττών στην ιστορία της και δημιούργησε αμέσως το καλύτερο αήττητο σερί στην ιστορία της. Έχτισε ένα σερί 11 αήττητων παιχνιδιών, σπάζοντας το αήττητο ρεκόρ των 10 αγώνων που κρατούσε από την εποχή Γκέραρντ, το 1986.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Αυτό το ρεκόρ ήρθε μέσα από μία συνολική αλλαγή νοοτροπίας. Ο ΟΦΗ είχε προβλήματα στο ξεκίνημα της περιόδου. Πολλούς τραυματισμούς κυρίως, αλλά κατάφερε να επιβιώσει δίχως να έχει στον άξονα του τον νευραλγικό Μεγιάδο. Πέρυσι όποτε δεν έπαιζε ο Μεγιάδο ο ΟΦΗ έμοιαζε σαν να παραδίδεται. Φέτος αυτό είχε αλλάξει.

Από το πρώτο κιόλας παιχνίδι, το 0-0 στο Βικελίδης έδειξε πως έμαθε κάτι σπουδαίο, κάτι που δεν υπήρχε στην πραγματικότητα του, τα δύο προηγούμενα χρόνια. Να παίρνει αποτέλεσμα δίχως να είναι καλός.

Σταμάτησε να απασχολεί τον ΟΦΗ μόνο το δικό του παιχνίδι. Ο Νιόπλιας, έμπειρος στους πάγκους, γνώριζε πως δεν είναι όλα τα ματς ίδια. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ρεαλισμός, προσαρμογή και γνώση του αντιπάλου.

Μόλις 2 ήττες σε 21 παιχνίδια

Σήμερα μπορεί να νιώθει περήφανος πως κατάφερε κάτι σπουδαίο. Πήρε μία ομάδα, από 9 συνεχόμενες ήττες, μαζί της γνώρισε την 10η και από εκεί και πέρα έτρεξε ένα ρεκόρ, 8-11-2. Ναι καλά διαβάσατε, μετά την ήττα στην πρεμιέρα του στο πρωτάθλημα ο ΟΦΗ έχει χάσει μόλις 2 από τα 21 παιχνίδια που έχει δώσει. Μάλιστα δεν έχει ηττηθεί ακόμη σε εκτός έδρας παιχνίδι.

Τα ρεκόρ καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο. Στο τελευταίο παιχνίδι της χρονιάς για το πρωτάθλημα κέρδισε την ΑΕΚ, μετά από 20 χρόνια.

Χτύπησε τον Χατζησαφί και δικαιώθηκε

Ασφαλώς και δεν ήταν καλύτερος ο ΟΦΗ. Το ιστορικό διπλό χρειάστηκε τύχη, αλλά και να διαβάσει καλά ο Νιόπλιας τις αδυναμίες του αντιπάλου. Ο έμπειρος τεχνικός ήξερε πως έπρεπε να χτυπήσει με ταχύτητα στην αδυναμία αναχαίτισης ψηλά που αντιμετωπίζει η ΑΕΚ και φυσικά στην πλευρά του Χατζησαφί. Με γρήγορες επιθέσεις και χτυπώντας πάνω στον Χατζησαφί, ήρθαν τα δύο τέρματα και η τεράστια ευκαιρία του Τοράλ.

Εδώ νιώθω την ανάγκη να κάνω μία μικρή παρένθεση. Οι προπονητές έχουν ευθύνες, αλλά και ένα όριο που μπορούν να επέμβουν. Η ΑΕΚ είχε μεγάλο θέμα αμυντικά από την πλευρά του Χατζησαφί και πάνω εκεί έχτισε ο ΟΦΗ τις μεγάλες ευκαιρίες του. Στο δεύτερο τέρμα ο Χατζησαφί αντί να βάλει δυνατά το πόδι του, επιλέγει να πηδήξει πάνω από την μπάλα και να επιτρέψει στον Καμάου μία εύκολη και καθαρή εκτέλεση. Η ΑΕΚ το παιχνίδι με τον ΟΦΗ το έχασε από αδυναμίες που παρουσιάζουν συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές Πάνω στις οποίες ο έμπειρος Νιόπλιας στόχευσε και βρήκε πετρέλαιο.

Έτοιμος για δεύτερη καριέρα

Είναι δεδομένο πως, στα 56 του χρόνια, ο έμπειρος πλέον τεχνικός ξεκινά μία δεύτερη καριέρα. Ξεκίνησε τη θητεία του ως προπονητής με υψηλές βλέψεις και προδιαγραφές. Ουδείς μπορούσε να αμφισβητήσει τις γνώσεις του και την καψούρα του για το ποδόσφαιρο. Ένας προπονητής που δεν αντέχει το καφενειακό ή τη χωριατίλα, όπως είχε δηλώσει στη μεγάλη συνέντευξή του SPORT24 πριν από 40 ημέρες.

Η καριέρα του άρχισε πολλά υποσχόμενη, καθώς έφθασε στον τελικό με την Εθνική νέων το 2007 και πήρε νταμπλ με τον Παναθηναϊκό το 2010. Ωστόσο από εκεί και πέρα, δεν υπήρχε η ανάλογη εξέλιξη. Απολύθηκε νωρίς την επόμενη χρονιά από τον Παναθηναϊκό. Κανένας δεν μπορεί να πει πως απέτυχε. Κατέκτησε το νταμπλ, πήρε μία μεγάλη πρόκριση επι της Ρόμα, όμως δεν του πιστώθηκε και απόλυτα, γιατί είχε εντυπωσιακό ρόστερ και υπήρξαν στιγμές, που έδειχνε πως δεν ήταν όσο ψυχικά έτοιμος χρειαζόταν.

Ο Νίκος Νιόπλιας στη συνέντευξη στο SPORT24
Ο Νίκος Νιόπλιας στη συνέντευξη στο SPORT24 PHOTO CREDITS: ΚΩΣΤΑΣ ΜΕΤΑΞΑΚΗΣ

Στη συνέχεια δούλεψε στην Εθνική Κύπρου για δύο χρόνια και για ένα μικρό διάστημα στον Ατρόμητο. Χωρίς να έχει εμφατικές αποτυχίες, σαν να ξεχάστηκε. Πήγε στον ΟΦΗ, όταν η ομάδα βρισκόταν στην Γ' Εθνική. Την ανέβασε, αλλά αποχώρησε τον Ιανουάριο του 2017. Η αλήθεια είναι πως στην χώρα μας η δουλειά του προπονητή είναι και περιορισμένη. Ένας τεχνικός θα πάει κάποια στιγμή σε μία μεγάλη ομάδα και τις περισσότερες φορές όταν θα αποχωρήσει θα πρέπει να κοιτάξει σε χαμηλότερες επιλογές. Ο Νιόπλιας, πήγε στον Παναθηναϊκό, πήρε ένα νταμπλ, κατέγραψε μία μεγάλη πρόκριση, αλλά δεν δέχθηκε να γίνει γυρολόγος. Προτίμησε, να βοηθήσει το πρότζεκτ του ΟΦΗ.

Πρότζεκτ που χρειαζόταν, τον συγκεκριμένο άνθρωπο

Επέστρεψε στους πάγκους μετά από 4 χρόνια και στην πρώτη κατηγορία μετά από 6. Εμφανίζεται πιο ώριμος, πιο σίγουρος για τον εαυτό του, από ποτέ και δείχνει έτοιμος για μία δεύτερη καριέρα. Αν ο ΟΦΗ έχει αυτήν τη συνέχεια, πολύ σύντομα θα δικαιούται μία δεύτερη ευκαιρία στο πιο υψηλό επίπεδο. Αυτά όμως θα τα δείξει ο χρόνος.

Ο ίδιος άλλωστε, βρίσκεται στην ομάδα της καρδιάς του και υλοποιεί ένα μακροχρόνιο, ποδοσφαιρικό όραμα. Ένα πρότζεκτ που χρειαζόταν έναν έμπειρο άνθρωπο, που θα συνδυάσει την ποδοσφαιρική φιλοσοφία, τη συγκεκριμένη κουλτούρα, με την αποτελεσματικότητα και αυτό το στοιχείο, το πρόσφερε ο Νίκος Νιόπλιας.

TAGS ΟΦΗ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ