ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ο Μπακασέτας έκανε τη διαφορά, ο Σιώπης όλη τη δουλειά

Ο Μπακασέτας έκανε τη διαφορά, ο Σιώπης όλη τη δουλειά

Ο Τσάρλυ γράφει για το ιδανικό ξεκίνημα της Εθνικής Ελλάδας του Γκουστάβο Πογέτ με τον Τάσο Μπακασέτα να είναι ο παίκτης που έκανε τη διαφορά στο γήπεδο και τον Μανώλη Σιώπη να πατάει σε όλο τον αγωνιστικό χώρο.

Ο Γκουστάβο Πογέτ ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο την παρουσία του στην Εθνική μας ομάδα. Γκολ στην πρώτη μας τελική με τον Μπακασέτα και εκτός έδρας νίκη με το αγαπημένο μας 1-0 σε ένα παιχνίδι που δεν δεχτήκαμε ούτε μία ευκαιρία.

Μέτρο σύγκρισης

Η Βόρεια Ιρλανδία μοιάζει σαν ένα μέτρο σύγκρισης για την Εθνική μας ομάδα. Όταν ήμασταν καλά, επι ημερών Ρεχάγκελ, τα παιχνίδια απέναντι της τόσο το 0-2 στο Μπέλφαστ, όσο και το 1-0 της Λεωφόρου την τελευταία αγωνιστική, ήταν καταλυτικά για να πάμε στα γήπεδα της Πορτογαλίας. Όταν το μαγαζί είχε κλείσει και βρισκόμασταν σε ελεύθερη πτώση, οι Ιρλανδοί μάς είχαν προσφέρει δύο ηχηρά χτυπήματα.

Με λίγα λόγια, είναι καλό νέο για την προσπάθεια που έχουμε μπροστά μας ότι κερδίσαμε τους Βορειοϊρλανδούς, ακόμα πιο καλό νέο η άνεση που το κάναμε. Στην πράξη δεν υπήρξε διάστημα του παιχνιδιού που μας ανησύχησε.

Σωστή εμφάνιση χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις

Δεν ήταν εντυπωσιακή εμφάνιση. Ήταν όμως μία σωστή εμφάνιση χωρίς διακυμάνσεις. Ασφαλώς και ήμασταν καλύτεροι στο πρώτο από ότι στο δεύτερο ημίχρονο όμως σε όλο το παιχνίδι ήμασταν σωστοί και είχαμε τον έλεγχο. Ακόμη και στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα που η απόφαση του Πογέτ να βγάλει τον Μπακασέτα από το γήπεδο και να περάσει στην θέση του τον Κουρμπέλη μας γύριζε πίσω και μας στέρησε κατοχή μπάλας επί της ουσίας δεν δώσαμε το παραμικρό δικαίωμα στον αντίπαλο να πιστέψει πως μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση.

Κάναμε ότι ακριβώς έπρεπε στο πρώτο ημίχρονο

Στο πρώτο μέρος μπορεί να μην δημιουργήσαμε πολλές ευκαιρίες ήμασταν όμως κυρίαρχοι στο γήπεδο. Κάναμε ότι ακριβώς θέλαμε. Είχαμε κατοχή στο 61%, εύστοχες πάσες στο 82%, οδηγήσαμε τους Ιρλανδούς σε μόλις 68% εύστοχες μεταβιβάσεις και μόλις σε 1 τελική έξω από την περιοχή που την έλεγξε εύκολα ο Βλαχοδήμος.

Ο Μπακασέτας έκανε την διαφορά, ο Σιώπης έκανε τα πάντα στο γήπεδο

Εμείς πετύχαμε το γκολ, φέρνοντας τον καλό μας εκτελεστή σε καθαρή θέση εκτέλεσης. Πέρα από το γκολ που πέτυχε, ο Μπακασέτας πρόσφερε ακόμη δύο καλές στιγμές με δική του δημιουργία στην Εθνική μας, όμως η κεφαλιά του Γιακουμάκη δεν βρήκε κάποια γωνία και ο Ρότα δεν έκανε την καλύτερη επιλογή.

Ο κάθε ομοσπονδιακός έχει ανάγκη να πάρει κάποια δώρα από τους συλλόγους. Ο Πογέτ στην πρεμιέρα του εισέπραξε την αυτοπεποίθηση που έχει δώσει η κατάκτηση του πρωταθλήματος, Τουρκίας. Οι δύο παίκτες της Τραμπζοσπόρ έκαναν την διαφορά.

Πήραμε ένα εντυπωσιακό πρώτο ημίχρονο από τον Μπακασέτα, που έδειξε πως είναι σε θέση να έχει τον ρόλο του ηγέτη στην Εθνική μας και με τον Πογέτ. Όσο πέρναγε ο χρόνος, βλέπαμε όλο και περισσότερο Σιώπη.

Ο Σιώπης έκανε τα πάντα στο γήπεδο και σε όλα τα κομμάτια του αγώνα. Πέρα απ' όσο πρόσφερε στο κομμάτι της αναχαίτισης με τα τρεξίματα του, έβγαλε όλο το παιχνίδι δίνοντας 33 εύστοχες πάσες έχοντας 90,9% επιτυχία. Αυτό είδε και ο Πογέτ και δεν δίστασε στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα, στο οποίο ήθελε να θωρακίσει για καμία σέντρα την άμυνα μας, να περάσει στην θέση 6 τον Κουρμπέλη και να ανεβάσει ψηλά τον Σιώπη.

Αυτή η Εθνική θα έχει πολύ Τσιμίκα

Ήταν δεδομένο, θα το έκανε ο οποιοσδήποτε κανονικός προπονητής, πως στην μετά Φαν Σιπ εποχή θα δούμε περισσότερο Τσιμίκα. Δεν είναι μομφή για τον Ολλανδό, αλλά είναι δεδομένο πως ένα από τα λάθη που έκανε στην δική του θητεία είναι πως κατάφερε να πάρει ελάχιστα πράγματα από τον μπακ της Λίβερπουλ, γιατί ζήτησε και λίγα πράγματα. Ξεκάθαρα, ο Πογέτ του έχει δώσει μέτρα, ελευθερίες και τις απολαμβάνει. Παίζοντας ο Μάνταλος μπροστά του, έχει όλο το πλάτος και από τον ίδιο πήραμε πολλά επιθετικά ανεβάσματα.

Το επιθετικό του παιχνίδι έβγαλε πέντε σέντρες, είχε δύο επιτυχημένες ντρίπλες, κέρδισε τρία φάουλ και έφερε δύο κλεψίματα, βγαίνοντας πρώτος σε προσπάθειες για αλλαγές μεταβιβάσεων των Ιρλανδών.

Είναι ξεκάθαρο πως αυτή η Εθνική θα έχει πολύ Τσιμίκα. Είναι δεδομένο πως έχουμε έναν τερματοφύλακα από το υψηλό ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν χρειάστηκε όμως να δείξει τις ικανότητες του ο Βλαχοδήμος. Στο πρώτο μέρος δεν επιτρέψαμε καμία πραγματική ευκαιρία. Στο δεύτερο ημίχρονο όταν χάσαμε μέτρα οι κεντρικοί μας αμυντικοί είχαν καλές αντιδράσεις και συνολικά δείξαμε σωστή συμπεριφορά όποτε χρειάστηκε και σε χαμηλά μέτρα.

Στο τέλος κοούτσαρε για να κρατήσει το 0-1

Σχολιάστηκε αρνητικά η επιλογή του Πογέτ να γυρίσει την ομάδα πίσω, με τις επιλογές που έκανε στο κοουτσάρισμα. Η εικόνα του παιχνιδιού πράγματι δεν έδινε το δικαίωμα στον προπονητή μας να φοβηθεί και να πάει σε επιλογές που θα στερήσουν μέτρα από την δική μας ομάδα και θα τα προσφέρει στον αντίπαλο. Όμως οι Βόρειοϊρλανδοί είναι μία περίεργη ομάδα, που μπορεί να σε χτυπήσει από το πουθενά, με κάποια μεγάλη μπάλα, είτε από κάποια στημένη φάση, ακόμη και από πλάγιο άουτ.

Προσωπικά είδα με θετικό μάτι που μετά από χρόνια έχουμε ένα προπονητή που στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα πήρε αποφάσεις για να κρατήσει το 1-0. Χρειαζόμαστε να αρχίζουμε να παίζουμε για το αποτέλεσμα, χρειάζεται κυρίως να μάθουν αυτά τα παιδιά, το πόσο σημαντικό είναι να παίρνουν το αποτέλεσμα. Πέρα από την καλή εμφάνιση στο πρώτο μέρος, το πιο σημαντικό είναι πως καταφέραμε και φύγαμε με το Μπέλφαστ, με τους τρεις βαθμούς. Τέτοιες νίκες είναι αυτές που στο τέλος σε πάνε στις μεγάλες διοργανώσεις και στην πρεμιέρα του Πογέτ έγινε μία καλή αρχή.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ NATIONS LEAGUE ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ