ΑΡΗΣ

Ο Μάντζιος έβαλε χειροπέδες σε Βιγιαφάνιες, Μπόλονι

Ο Άκης Μάντζιος μαζί με τον Λάζλο Μπόλονι από την αναμέτρηση Παναθηναϊκός - Άρης /18-04-2021
Ο Άκης Μάντζιος μαζί με τον Λάζλο Μπόλονι από την αναμέτρηση Παναθηναϊκός - Άρης /18-04-2021 EUROKINISSI SPORTS

Ο Άρης πήρε μια μεγάλη νίκη επί του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο και ο Τσάρλυ γράφει για το εξαιρετικό διάβασμα του Άκη Μάντζιου που οδήγησε σε πολλά λάθη την ομάδα του Λάζλο Μπόλονι.

Μεγάλη νίκη του Άρη, στην Λεωφόρο επί του Παναθηναϊκού, δίνει τεράστιο προβάδισμα στην ομάδα του Μάντζιου για την Ευρωπαϊκή έξοδο και δημιουργεί μία δύσκολη πραγματικότητα για την ομάδα του Μπόλονι. Το Ευρωπαϊκό εισιτήριο απομακρύνθηκε αρκετά για τους πράσινους και πλέον χρειάζονται υπερβατικά αποτελέσματα.

Ασφαλώς και στην κατάσταση που βρίσκεται η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ, δεν είναι απιθανό να τους κερδίσεις ακόμα και εκτός έδρας, σε κάθε περίπτωση όμως, η ήττα από τον Άρη, μόνο μέσα από μεγάλες νίκες μπορεί να καλυφτεί.

Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΜΠΑΚ ΜΕ ΑΝΑΠΟΔΑ ΠΟΔΙΑ

Ο Άκης Μάντζιος όπως συνηθίζει για ακόμα ένα παιχνίδι ήταν πολύ καλά διαβασμένος. Έδειξε πως γνωρίζει πόσο σημαντικός, είναι για τον Παναθηναϊκό ο Βιγιαφάνιες. Επέλεξε ειδικό σχέδιο αντιμετώπισης και κατάφερε να τον οδηγήσει σε μια εμφάνιση γεμάτη λάθη.

Ο Μάντζιος πήρε την επιλογή να χρησιμοποιήσει τους ακραίους του μπακ με ανάποδα πόδια. Ασφαλώς και η συγκεκριμένη τακτική απόφαση δεν πάρθηκε τυχαία. Ο Έλληνας τεχνικός γνωρίζει πως ο Βιγιαφάνιες έχει τυπικά τον ρόλο του εξτρέμ, στην πράξη μπαίνει συνέχεια προς τα μέσα και είναι ο δημιουργός της ομάδας του.

Γνωρίζει επίσης πως και ο Αϊτόρ, επικίνδυνος γίνεται μόνο αν πάρει τον διάδρομο προς τα μέσα και εκτελέσει με το δεξί του πόδι. Θεώρησε λοιπόν, πως έχοντας τους δύο του μπακ, με το καλό τους πόδι το εσωτερικό, θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν πολύ πιο εύκολα τους δύο ακραίους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού, όπως κι έγινε. Ο Αϊτόρ, δεν μπόρεσε να δώσει στην ομάδα του, την ενέργεια τα τρεξίματα που προσφέρει στα τελευταία παιχνίδια ο Χατζηγιοβάνης και ο Βιγιαφάνιες ήταν εγκλωβισμένος.

ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΒΙΓΙΑΦΑΝΕΣ

Όταν περνούσε τη σέντρα, δεν του επέτρεπε η άμυνα του Άρη, να απολαύσει την ελευθερία που του προσφέρει η θέση του αριστερού χαφ. Ο Σάκιτς τον έστελνε πάνω στους Τζέγκο, Σάσα που στην κυριολεξία τον κατάπιναν. Το πλάνο όμως αναχαίτισης του Βιγιαφάνιες δεν περιορίζονταν μόνο στο να αντιμετωπιστεί στο μισό γήπεδο.

Ο Μάντζιος έδειξε πως είχε διαβάσει πολύ καλά τον Παναθηναϊκό. Ήξερε, πως η κύρια δημιουργία του, έρχεται μετά από την πρώτη άμυνα, ξεκινά από πολύ χαμηλά. Έριξε τον γρήγορο Μαντσίνι πάνω του και υπήρχε εντολή για πίεση με το που έπαιρνε την πρώτη μπάλα έξω από την περιοχή και δεν του επέτρεπαν να γυρίσει με πρόσωπο στην αντίπαλη εστία. Με αυτόν τον τρόπο, οδήγησε τον Βιγιαφάνιες σε ένα παιχνίδι γεμάτο λάθη και συνολικά, ο Άρης πέτυχε πολλά από τα λάθη που είχαν οι παίκτες του Παναθηναϊκού, όταν τους πίεζαν ψηλά.

Η ΑΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΜΑΟΥΡΙΣΙΟ ΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Ασφαλώς το παιχνίδι κρίθηκε σε μεγάλο βαθμό, στην αποβολή του Μαουρίσιο. Μέχρι εκείνο το σημείο, το πλάνο του Μάντζιου είχε βάλει δυσκολίες στον Παναθηναϊκό, αλλά το γεγονός πως η μοναδική του καλή συνεργασία, έφερε ένα πολύ όμορφο τέρμα, του πρόσφερε το δικαίωμα να παίξει, για να υπερασπιστεί το αποτέλεσμα.

Όσο ο Παναθηναϊκός έπαιζε με έντεκα, εκμεταλλευόταν πως ο αντίπαλος του δεν μπορούσε να βγάλει πλάτος στην ανάπτυξη και παρότι δεν είχε ασφαλή κατοχή μπάλας, δεν κινδύνευε ιδιαίτερα.

Η αποβολή όμως του Μαουρίτσιο και η μη αντίδραση του Μπόλονι δημιούργησε συνθήκες για να μπουν οι παίκτες του Άρη μέσα στο τέρμα.

ΕΠΑΙΖΕ ΜΕ 9 ΠΑΙΚΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΔΕΚΑ

Ο Μάντζιος αμέσως έβαλε τον Γκάνεα στην θέση του Σούντγκρεν, για να δώσει πίεση στην πλευρά και τον Ματίγια στην θέση του Τζέγκο, για να γίνει πιο δημιουργικός και πιο επιθετικός ο άξονας. Είναι απίστευτο που ο Μπόλονι με δέκα παίκτες, κράτησε στο γήπεδο τον Σανκαρέ. Πραγματικά ο Γάλλος χαφ, παίζοντας χαμηλά στον άξονα δίπλα στον Αλεξανδρόπουλο ήταν για λύπηση. Είναι φανερό πως αυτήν την εποχή δεν βρίσκεται σε ατομική κατάσταση, για να σταθεί σε χαμηλά μέτρα.

Όσο έχει δυνάμεις, παίζοντας πιο ψηλά από δύο κεντρικούς χαφ, μπορεί να προσφέρει με το κάθετο τρέξιμο του σαν δεύτερος επιθετικός. Η ικανότητα του σε αυτό το κομμάτι έχει αποδειχτεί ήδη πως δεν αντιμετωπίζεται εύκολα από τις Ελληνικές άμυνες και ήταν ο τρόπος, που ήθελε και κατάφερε να πληγώσει τον Άρη, ο Λάζλο Μπόλονι.

Είναι δεδομένο πως ο Σανκαρέ με μία καλή προετοιμασία, θα αποτελέσει την επόμενη σεζόν, μία πολύ σημαντική μονάδα και πιθανότατα θα καταφέρει να προσφέρει και σε περισσότερα κομμάτια του παιχνιδιού. Από τη στιγμή όμως που ο Μαουρίσιο άφησε τον Παναθηναϊκό με δέκα παίκτες, ο προπονητής του, έπρεπε να προλάβει και να τον αντικαταστήσει.

Η τελευταία γραμμή άμυνας του Παναθηναϊκού, έχε συνηθίσει να δέχεται πίεση, να βρίσκεται σε χαμηλά μέτρα και έχει αποδειχτεί, πως ειδικά στην Λεωφόρο μπορεί να απορροφήσει συνεχόμενες επιθέσεις, με μία όμως προϋπόθεση. Να έχει σαν ασπίδα, να παίρνει ασφάλεια από τους χαφ του άξονα.

Από τη στιγμή που έφυγε από το γήπεδο ο Μαουρίσιο και το δίδυμο μπροστά από τα στόπερ ήταν ο Αλεξανδρόπουλος και ο Σανκαρέ, ο διάδρομος άνοιξε. Ο Σανκαρέ μόνο κοίταζε, ο Παναθηναϊκός έμοιαζε λες και έπαιζε με 9 παίκτες και οι παίκτες του Άρη, μπήκαν δύο φορές με τη μπάλα στα δίχτυα. Άργησε πολύ να αντιδράσει ο Μπόλονι και να ψάξει για φρέσκα πόδια και τρεξίματα.

Οι παίκτες του Άρη, ήταν φανερά καλά προετοιμασμένοι για το παιχνίδι. Όπως συνηθίζει ο Μάντζιος, στα μεγάλα παιχνίδια, είχε ένα ξεκάθαρο πλάνο αναχαίτισης του αντιπάλου. Το οποίο όμως ήταν σε ψηλά μέτρα και έφερνε απώλεια κατοχής, σε σημεία που έκαναν την ομάδα του επικίνδυνη.

Μέχρι όμως την αποβολή του Μαουρίσιο, είχε βρει μόλις δύο σημαντικές στιγμές. Το αυστηρό πέναλτι που δόθηκε στον Αλεξανδρόπουλο και στο 49ο λεπτό, το σουτ του Μαντσίνι, που έβγαλε σε κόρνερ ο Διούδης. Και οι δύο σημαντικές στιγμές του Άρη, ξεκίνησαν μετά από πίεση πάνω στον Βιγιαφάνιες που οδήγησε σε λάθος τον Αργεντινό χαφ του Παναθηναϊκού.

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΔΟΘΗΚΕ ΝΑ ΡΙΣΚΑΡΕΙ

Με τον τρόπο που επιλέγει να παρουσιάζει ο Μπόλονι την ομάδα του, είναι πολύ σημαντικό για τον αντίπαλο, να περιορίσει τους δύο ακραίους επιθετικούς. Ο Μάντζιος είχε ξεκάθαρο πλάνο για τους Βιγιαφάνιες, Αϊτόρ, δούλεψε και εγκλώβισε σημαντικά τον αντίπαλο του.

Καλό βαθμό όμως πήρε και στο διάστημα που έπρεπε να αξιοποιήσει την αριθμητική υπεροχή. Ο προπονητής του Άρη, αμέσως αξιοποίησε την ευκαιρία που του δόθηκε να ρισκάρει. Αξιοποίησε το ποιοτικό βάθος που έχει στον πάγκο του και το παιχνίδι, γύρισε με συνοπτικές διαδικασίας.

Ο Άρης στα τρία πρώτα παιχνίδια των playoffs, δεν ήταν αυτός που είχαμε συνηθίσει στην κανονική περίοδο, στην Λεωφόρο έδειξε πως επανήλθε και είναι έτοιμος, να σφραγίσει όχι μόνο το Ευρωπαϊκό εισιτήριο, αλλά και την τιμητική δεύτερη θέση που με βάση την πορεία, που έχει κάνει όλη την χρονιά, ασφαλώς και την δικαιούται.

TAGS ΑΡΗΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ