ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Γιοβάνοβιτς βρήκε τον τρόπο να τα αλλάξει όλα απέναντι στον Ολυμπιακό

Ο Γιοβάνοβιτς στην αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τον Βόλο
Ο Γιοβάνοβιτς στην αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τον Βόλο INTIME

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού δικαιώθηκε για τις επιλογές του και ανέτρεψε τα δεδομένα που είχαν δημιουργηθεί στα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό. Γράφει ο Τσάρλυ.

Υπάρχουν παιχνίδια όπου όποια απόφαση και να πάρει ένας προπονητής, δικαιώνεται από την εικόνα του παιχνιδιού. Ένας τέτοιος αγώνας ήταν αυτός που είδαμε στην Λεωφόρο και έφερε μία άνετη επικράτηση απέναντι στον Ολυμπιακό.

Ο Παναθηναϊκός έκανε την καλύτερη εμφάνισή του σε φετινό ντέρμπι και πέτυχε μία από τις πιο άνετες νίκες που έχει πετύχει απέναντι στον Ολυμπιακό. Αποτέλεσμα που φέρνει στο -6 τους ερυθρόλευκους από Παναθηναϊκό και ΑΕΚ και δημιουργεί τις προϋποθέσεις να δούμε από εδώ και πέρα μία μάχη ανάμεσα στο τριφύλλι και την Ένωση.

Όλα δείχνουν πως πάμε σε μάχη ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ

Γι' αυτήν την πραγματικότητα, η τελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου που θα διεξαχθεί μετά το Πάσχα, με τον Παναθηναϊκό να πηγαίνει στην Τούμπα και τον Ολυμπιακό να υποδέχεται την ΑΕΚ. θα είναι κομβική.

Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να κερδίσει έναν από τους τρεις διεκδικητές των εγχώριων τίτλων μετά από 7 αναμετρήσεις (βάζοντας μέσα και τα δύο παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ). Τελευταίο ντέρμπι που κέρδισε ήταν στις 2 Οκτωβρίου στην Τούμπα.

Χρειαζόταν στα playoffs να βρει τρόπο να γίνει πιο ανταγωνιστικός σε αυτά τα παιχνίδια. Το πρώτο βήμα έγινε την πρώτη αγωνιστική στην OPAP Arena, στο ντέρμπι όμως με τον Ολυμπιακό ήρθε η απόδειξη πως βρέθηκε ο τρόπος, ώστε να μπορέσει ο Παναθηναϊκό, να διαχειριστεί αυτά τα παιχνίδια και να δώσει μάχη μέχρι το τέλος για την κατάκτηση του τίτλου. Μία μάχη που θα δοθεί απέναντι σε μία επίσης σπουδαία ομάδα.

Βγήκαν όλες οι επιλογές του Γιοβάνοβιτς

Η νίκη του Παναθηναϊκού ήταν πολύ άνετη και ήρθε μέσα από ένα παιχνίδι που βγήκαν 100% όλες οι επιλογές του προπονητή του και αποδείχτηκαν απογοητευτικές οι σκέψεις του Ανιγκό.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στα playoffs κατάλαβε πως το όπλο του Παναθηναϊκού είναι η σκληράδα και η συνοχή του. Αυτό το όπλο αποφάσισε να το κάνει ακόμα πιο λειτουργικό, χρησιμοποιώντας τον Τσέριν μπροστά από τους δύο επιτελικούς χαφ.

Είναι δεδομένο πως η απόφαση του, να πάει σε αυτά τα κρίσιμα παιχνίδια με καθαρή τριάδα χαφ έχει βοηθήσει σημαντικά τον Παναθηναϊκό. Τον έχει κάνει πολύ δεμένο ανασταλτικά, έχει μειώσει πολύ τις αποστάσεις ανάμεσα στις γραμμές και φέρνει μεγάλο ποσοστό κερδισμένων μεταβιβάσεων στο μεσαίο μπλοκ.

Βρήκε τον τρόπο ο Γιοβάνοβιτς να τα αλλάξει όλα απέναντι στον Ολυμπιακό

Στα δύο παιχνίδια που έδωσε ο Παναθηναϊκός με τον Ολυμπιακό, ταλαιπωρήθηκε πολύ. Δεν έχασε από καθαρά θέμα τύχης.

Τα κύρια προβλήματα που αντιμετώπισε, είχαν να κάνουν με την εύκολη κατοχή μπάλας που είχαν οι ερυθρόλευκοι, την δυσκολία να σταματήσουν το passing game και το γεγονός πως ο Εμβιλά, έκανε μία χαψιά τον Μπερνάρ. Ο Γιοβάνοβιτς βρήκε τον τρόπο να τα αλλάξει όλα.

Κομβική η παρουσία του Τσέριν πάνω από Πέρεθ - Κουρμπέλη

Η παρουσία του Τσέριν στον χώρο που βρίσκεται ο Εμβιλά, δεν έδωσε το δικαίωμα στον Γάλλο χαφ να είναι το αφεντικό, να γίνει κυρίαρχος στο συγκεκριμένο χώρο. Επίσης το γεγονός πως είχε μία σκληρή τριάδα καθαρών χαφ, δεν έδωσε την ευκολία στο δίδυμο χαφ των Χουάνγκ και Εμβιλά να χτίζουν με άνεση το παιχνίδι.

Υπήρξε όμως και ακόμη μία λεπτομέρεια που έκανε την διαφορά. Έγραφα μετά το διπλό με τον Άρη πως είναι υποχρεωτικό να πάει με την τριάδα στα χαφ, στα μεγάλα παιχνίδια. Μία πραγματικότητα που σίγουρα κάνει πιο συντηρητικό τον Παναθηναϊκό, καθώς του στερεί δημιουργία σε μικρό χώρο, όμως μοιάζει υποχρεωτική για να μπορέσει να διαχειριστεί αυτά τα παιχνίδια.

Απελευθέρωσε τον Μπερνάρ από τον Εμβιλά

Ο Γιοβάνοβιτς όμως βρήκε έναν τρόπο, τουλάχιστον στο συγκεκριμένο παιχνίδι, να σκληρύνει τον άξονά του, αλλά να μην χάσει και όσα μπορεί να του προσφέρει ο μοναδικός δημιουργός σε μικρούς χώρους που υπάρχει στο ρόστερ. Πήρε το ρίσκο, να χρησιμοποιήσει τον Μπερνάρ στα αριστερά και αυτή η επιλογή έκανε πραγματικά μεγάλη διαφορά.

Όταν υπάρχει ένας ποδοσφαιριστής λίγων μέτρων που δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίσει αντιπάλους με μεγάλους διασκελισμούς, οφείλεις να το αξιοποιήσεις, παίζοντας πάνω του. Ο Ολυμπιακός, με τον Ροντινέι δεν το έκανε καθόλου.

Από την στιγμή που δεν πρόσφερε επιθετικά ο Ροντινέι το παραμικρό πρόβλημα στον Μπερνάρ, έγινε ο Μπερνάρ τεράστιο πρόβλημα για τον Ολυμπιακό.

Για πρώτη φορά απέναντι στους ερυθρόλευκους βρήκε χώρους, παίζοντας ανάμεσα στην αριστερή πλευρά και στον άξονα, να υποδέχεται την μπάλα χωρίς αντίπαλο. Δεν έπεφτε πάνω στον Εμβιλά, γινόταν τέταρτος χαφ και δημιουργούσε συνεργασίες σε μικρούς χώρους.

Ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο, το μεγάλο μειονέκτημα του Παναθηναϊκού στα δύο πρόσφατα ντέρμπι με τους ερυθρόλευκους, μετατράπηκε σε όπλο. Δεν είναι τυχαίο που ακόμη και όταν έβγαλε παίκτη από τον άξονα και επέλεξε να πάει με δύο χαφ, στο τελευταίο κομμάτι του παιχνιδιού, πέρασε τον Μαντσίνι πίσω από τον φορ και κράτησε τον Μπερνάρ, στα αριστερά.

Ήταν μία στρατηγική απόφαση, να δώσει με αυτόν τον τρόπο ελεύθερα μέτρα στον Βραζιλιάνο να τον απαλλάξει από τον Εμβιλά, μία επιλογή που θα μπορούσε να νικηθεί μόνο αν ο μπακ της πλευράς του, του έβαζε σοβαρά αμυντικά θέματα. Δεν έγινε και ο Παναθηναϊκός με αυτόν τον τρόπο κέρδισε τον έλεγχο, το στοιχείο δηλαδή που δεν είχε στα δύο προηγούμενα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Θετική η απόδοση του Σάντσες

Δικαιώθηκε επίσης ο Γιοβάνοβιτς, με την απόφασή του, να χρησιμοποιήσει στα δεξιά, στον χώρο που ήξερε πως θα ξεκινήσει ο Φορτούνης, τον καλύτερο αμυντικό μπακ που διαθέτει. Ο Σάντσες, μπορεί να υπήρξαν στιγμές φέτος που ήταν 3ή επιλογή στα δεξιά, όμως όσες φορές έχει κληθεί να βοηθήσει, ήταν θετικός.

Δεν βοήθησαν την ομάδα του οι επιλογές του Ανιγκό

Από την άλλη πλευρά, ο Ζοζέ Ανιγκό αποθεώθηκε επειδή οι παίκτες του έβγαλαν αντίδραση και επικράτησαν του ΠΑΟΚ. Φοβάμαι όμως πως στην Λεωφόρο έγινε κατανοητό πως δεν μπορεί να προσφέρει την καθοδήγηση που χρειάζεται η ομάδα σε αυτήν την ειδική διαδικασία αγώνων.

Πέρα από το γεγονός πως ήταν ξεκάθαρο πως δεν προσπάθησε να πιέσει στην πλευρά του Μπερνάρ, πήρε αποφάσεις που δεν βοήθησαν την ομάδα, με κυριότερη την επιλογή του να μην ξεκινήσει τον καυτό από το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, τον Μπακαμπού.

Κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί πως θα παρκάρει τον Μπακαμπού

Ο Ελ Αραμπί, με κλεισμένα τα 36 του χρόνια, αντιμετωπίστηκε εύκολα από την άμυνα του Παναθηναϊκού στο πρώτο ημίχρονο και ήρθε να φωτογραφίσει ακόμη περισσότερο την λανθασμένη απόφαση του Ανιγκό, με το αυτογκόλ που πέτυχε.

Στην πραγματικότητα είδαμε ένα πρώτο ημίχρονο με τον Ολυμπιακό να μην έχει ξεκάθαρο τρόπο στόχευσης, ο μοναδικός τρόπος για να φοβίσει την άμυνα του Παναθηναϊκού ήταν όταν η μπάλα πήγαινε στα αριστερά στον Φορτούνη.

Σε όλες πάντως τις περιπτώσεις που οι ερυθρόλευκοι πλησίασαν την περιοχή, ήταν πολύ σωστά τακτοποιημένος ο Παναθηναϊκός, που φρόντιζε να έχει γεμίσει με πολλούς παίκτες την περιοχή του. Αυτό ήταν κάτι που κατάφεραν οι ποδοσφαιριστές του Γιοβάνοβιτς, να το κάνουν με συνέπεια σε όλο το 90λεπτό και στην πράξη κράτησαν πολύ εύκολα το μηδέν.

Ήξεραν πως αν στοχεύσουν στον συγκεκριμένο χώρο, θα πάρουν κάποιο μεγάλο δώρο

Δημιουργήθηκε ένα παιχνίδι που από το ξεκίνημα φαινόταν πως η πραγματικότητα που είχε δημιουργηθεί στα δύο προηγούμενα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, έχει αλλάξει. Αυτήν την φορά, οι παίκτες με τα πράσινα ήταν αυτοί που είχαν τον έλεγχο.

Με διαφορετικό τρόπο απ' ότι ο Ολυμπιακός μέσα από κερδισμένες μονομαχίες που ερχόντουσαν, επειδή έβγαιναν πρώτοι στην μπάλα, αλλά και με την δυνατότητα να παίξουν σε μικρό χώρο, με την μόνιμη βοήθεια του Μπερνάρ στο χτίσιμο των επιθέσεων.

Σε αυτό το παιχνίδι, ο Παναθηναϊκός είχε ως μεγάλο πλεονέκτημα πως γνώριζε καλά το πού θα χτυπήσει. Το αμυντικό δίδυμο του Ολυμπιακού, δεν είναι η πρώτη φορά που χαρίζει γκολ σε αντίπαλο. Μπορεί εύκολα να πει κανείς πως ο Παναθηναϊκός ήταν τυχερός στο τέρμα του Σπόραρ, η αλήθεια όμως είναι πως σκόραρε με τον τρόπο που έψαχνε.

Δεν είναι τύχη όταν παίζεις με τον φετινό Ολυμπιακό και έχεις δημιουργήσει τις συνθήκες να αγωνίζεσαι με μεγάλες πάσες ανάμεσα στο αμυντικό του δίδυμο, το να σου γίνει ένα δώρο, γιατί αυτό ακριβώς ψάχνεις.

Ο Γιοβάνοβιτς λοιπόν γνώριζε την αδυναμία του Ολυμπιακού και εκεί ακριβώς χτύπησε. Στην πράξη πέτυχε το γκολ με τον τρόπο που φανταζόταν πως μπορεί να το βρει πιο εύκολα σε ροή αγώνα. Με φάσεις που έβγαιναν μέσα από δυναμική άμυνα και γρήγορη επίθεση, ανάμεσα στο προβληματικό αμυντικό δίδυμο του αντιπάλου.

Τους έκανε πιο εύκολη την ζωή

Από την στιγμή που πήρε προβάδισμα στο σκορ ο Παναθηναϊκός, δεν υπήρξε ούτε ένα διάστημα να κινδυνέψει. Βρήκε γρήγορα και δεύτερο τέρμα και κατάφερε μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο να πάει το ντέρμπι ακριβώς στην πραγματικότητα του αγώνα που είχε χτίσει από το ξεκίνημα του παιχνιδιού, λόγω των πετυχημένων αποφάσεων του Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Οι προπονητές χτίζουν ομάδες και φιλοσοφίες. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό κομμάτι της δουλειάς τους, που ορίζει τους στόχους που θα διεκδικήσουν. Την κρίσιμη ώρα όμως, θα πρέπει να πάρουν και κάποιες αποφάσεις, για να βοηθήσουν τους ποδοσφαιριστές τους, κάνοντάς τους πιο εύκολη την ζωή, μέσα από μία τακτική νίκη απέναντι στον αντίπαλο προπονητή.

Αυτό ακριβώς συνέβη στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στην Λεωφόρο. Ο Γιοβάνοβιτς, γνώριζε, πως υπάρχει μία δυσκολία στον τρόπο που είχε αντιμετωπίσει τα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό η ομάδα του και με τις επιλογές που πήρε, κατάφερε να ανατρέψει τα δεδομένα και να κάνει πολύ πιο εύκολα διαχειρίσιμο το παιχνίδι για τους παίκτες του.

Δείτε την Game Night:

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ DERBY STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ