ΑΕΚ

Ο Αλμέιδα χτίζει μία σπουδαία ομάδα που δεν καταλαβαίνει από απουσίες

Ο Ματίας Αλμέιδα
Ο Ματίας Αλμέιδα INTIME SPORTS

Ο Τσάρλυ γράφει για την ΑΕΚ που κερδίζει παρά τις απουσίες, τον Τσούμπερ που έκανε τις κινήσεις που ήθελε ο Αλμέιδα και τον Άμραμπατ, ο οποίος δεν κρύβεται.

Η ΑΕΚ παρά τις απουσίες πέρασε κάνοντας περίπατο από το Γεντί Κουλέ. Συνεχίζει στον δρόμο για την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο και παραμένει το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου.

Η ΑΕΚ δεν άλλαξε παρά τις απουσίες

Στο Ηράκλειο ο Αλμέιδα είχε να διαχειριστεί σημαντικές απουσίες. Τις διαχειρίστηκε, χωρίς να πειράξει καθόλου το πλάνο του. Ο Αργεντινός τεχνικός έχει βάλει την ομάδα του σε ένα ποδοσφαιρικό καλούπι και ο τρόπος παιχνιδιού της ΑΕΚ, δεν αλλάζει.

Ασφαλώς θα παίξει διαφορετικά την θέση πίσω από τον φορ ο Μάνταλος από ό,τι ο Αραούχο, τη θέση του φορ ο Τσούμπερ από τον Γκαρσία. Οι αρχές όμως και όσα προσπαθεί να βγάλει το σύνολο παραμένουν αναλλοίωτα. Είναι επίσης δεδομένο πως στο 4-2-3-1, οι μεσοεπιθετικοί του μπορούν και ξέρουν να παίζουν σχεδόν όλες τις θέσεις.

Ο Τσούμπερ έκανε τις κινήσεις που ήθελε ο Αλμέιδα

Για παράδειγμα στο Γεντί Κουλέ δεν υπήρχε κανένας καθαρός στράικερ διαθέσιμος και ο ρόλος δόθηκε στον Τσούμπερ που για πρώτη φορά στην καριέρα του έπαιξε στράικερ. Είναι έμπειρος ποδοσφαιριστής ο Ελβετός, καλή ομάδα η ΑΕΚ, ξεκάθαρα τα ζητούμενα και στο γήπεδο, δεν φαινόταν πως αυτή η ομάδα έχει ένα στράικερ που δεν γνωρίζει την θέση.

Μπορεί τα τελειώματα του να μην ήταν τα ιδανικά, να μην πήρε κάποιο τέρμα, από δικιά του ενέργεια πήρε όμως τις κινήσεις και όσα χρειαζόταν για να ανοίξει η αντίπαλη άμυνα.

Πολλά τα ακουμπήματα του Τσούμπερ σε χώρους που κουράζουν την αντίπαλη άμυνα, τελικές, πολλά τρεξίματα και πρέσινγκ ψηλά. Ο Τσούμπερ δεν ήταν πρωταγωνιστής, ο Αλμέιδα σίγουρα θα ήταν χαρούμενος από την προσπάθεια και την προσφορά του Ελβετού.

Το στοιχείο που δείχνουν πως έχει δημιουργηθεί μία σπουδαία ομάδα

Η έλλειψη του Αραούχο ήταν σίγουρα σημαντική. Έλειπε ο ποδοσφαιριστής που δυσκολεύει πολύ τον αντίπαλο στην αρχική ανάπτυξη, που ξεκινά την πίεση ψηλά, που κερδίζει μονομαχίες και κάνει δύσκολη την ζωή των αντιπάλων στην προσπάθεια να χτίσουν την επίθεση τους, από χαμηλά.

Χωρίς όμως τον Αραούχο και τον Γκαρσία, ο λόγος που βρήκε δίκαιο προβάδισμα η ΑΕΚ στο πρώτο μέρος ήταν που από το 25ο λεπτό μέχρι και να ανοίξει το σκορ, κατάφερε να κρατήσει τον ΟΦΗ παγιδευμένο στα καρέ του. Του έπαιρνε πολύ εύκολα την μπάλα, δεν τον άφηνε να ανασάνει, τον κράτησε χαμηλά και με μία έξυπνη εκτέλεση φάουλ του Μάνταλου, του άνοιξε την άμυνα έγινε το 1-0.

Δηλαδή τα στοιχεία που εμφανίζει η ΑΕΚ όλη την χρονιά και έχουν ως βάση τα προσόντα των Γκαρσία, Αραούχο, υπήρχαν και χωρίς αυτούς τους δύο στο γήπεδο. Όταν συμβαίνει αυτό, καταλαβαίνεις πως πρόκειται για μία σπουδαία ομάδα.

Ο αντικαταστατής του Αραούχο έχει ως πλεονέκτημα σε σχέση με τον Αργεντινό την καλύτερη κάθετη πάσα και με αυτό το όπλο τον αντικατέστησε μοιράζοντας δύο ασίστ. Δικό του δημιούργημα ήταν το πρώτο και το τρίτο τέρμα.

Παίζει καλύτερα με τον Πινέδα στο δίδυμο του άξονα

Είναι δεδομένο πως η ΑΕΚ λειτουργεί καλύτερα με τον Πινέδα στο δίδυμο του άξονα. Έχει περισσότερους πόλους δημιουργίας, καλύτερο χτίσιμο παιχνιδιού από τον άξονα, ικανότητα για πιο ποιοτική δημιουργία από χαμηλά, αλλά και απειλεί περισσότερο από τα άκρα.

Είναι ξεκάθαρο πως σε αυτήν την πίεση που άσκησε η ΑΕΚ στον ΟΦΗ, έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο, πως οι Πινέδα, Γιόνσον σταματούσαν πολύ ψηλά τις επιθέσεις του αντιπάλου και ειδικά στο διάστημα από το 25ο λεπτό μέχρι το γκολ του Άμραμπατ, ήταν τα αφεντικά του αγώνα.

Ο Αλμέιδα έχει την απόλυτη αναγνώριση, αν υπήρξε όμως κάποια μικρή γκρίνια, μία ένσταση το τελευταίο διάστημα είχε να κάνει με το γεγονός πως άργησε να περάσει στην βασική ενδεκάδα τους Γκατσίνοβιτς, Ελιάσον στην επιστροφή από τον τραυματισμό τους και δεν πείραξε το σχήμα με Σιμάνσκι, Γιόνσον και τον Πινέδα στο πλάι.

Είναι δεδομένο πως η ΑΕΚ παίζει καλύτερα, πιο αυτοματοποιημένα με τον Πινέδα δίπλα σε έναν εκ των Σιμάνσκι, Γιόνσον και τον Γκατσίνοβιτς στα αριστερά, ενώ όταν βρίσκεται στο γήπεδο ο Ελίασον μοιάζει να γίνονται όλα πιο αυτοματοποιημένα.

Οι δύο λόγοι που άργησε να ξανακάνει βασικούς τους Γκατσίνοβιτς, Ελίασον

Ασφαλώς και πρώτος από όλους αυτό το γνωρίζει ο Αλμέιδα, καθώς μιλάμε για ένα ποδοσφαιρικό σχέδιο, που ο ίδιος εμπνεύστηκε, δούλεψε και καθιέρωσε. Δεδομένα έχει τους λόγους του, που η επιστροφή του Πινέδα στο δίδυμο άξονα και των Γκατσίνοβιτς, Ελίασον στην βασική ενδεκάδα δεν έγινε αμέσως με την επιστροφή τους.

Η λογική μίας ήπιας επιστροφής βοηθά αρχικά ως πρόληψη, ώστε να μην έχουν πρόβλημα με καμία θλάση, αλλά και στην διαχείριση των αποδυτηρίων, καθώς η ΑΕΚ τα καταφέρνει και χωρίς αυτούς. Στην πραγματικότητα συμβαίνουν και τα δύο.

Το σίγουρο είναι πως το ποδόσφαιρο του Αλμέιδα βασίζεται στην ένταση, στα τρεξίματα, οπότε στην μάχη των playoffs, σ' ένα πρωτάθλημα που θα έχει δέκα απαιτητικά παιχνίδια, χρειάζεται να έχει τους παίκτες του στην καλύτερη αγωνιστική και ψυχολογική κατάσταση και πάνω σε αυτήν την λογική γίνονται οι επιλογές του.

Τα θετικά και τα αρνητικά του Άμραμπατ που δεν κρύβεται

Ο Άμραμπατ πέτυχε δύο τέρματα και ασφαλώς ήταν ο πρωταγωνιστής της νίκης με τον ΟΦΗ. Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως πρόκειται για έναν πολύ καλό ποδοσφαιριστή και πως στα δύσκολα δεν κρύβεται. Όταν ο ανταγωνισμός είναι υψηλός, όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά, το να έχεις ποδοσφαιριστές που να επιζητούν την συμμετοχή, τις ευθύνες και να βρίσκονται εκεί που παίζεται το παιχνίδι είναι σημαντικό.

Το πρόβλημα είναι πως η ΑΕΚ κατάφερε με ένα ποδόσφαιρο έντασης να παίζει ένα αυτοματοποιημένο ποδόσφαιρο, χωρίς να χρειάζεται να υπάρχει ο ποδοσφαιριστής, που θα παίρνει πάνω του περισσότερες ενέργειες.

Ο Άμραμπατ όμως πήρε περισσότερο χρόνο σ' ένα διάστημα που υπήρξαν απουσίες τραυματισμοί και το γεγονός πως έπαιρνε περισσότερες πρωτοβουλίες, σε πολλές περιπτώσεις ξένισε, σε πολλές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό στην Φιλαδέλφεια ήταν απαραίτητο και πολύ σημαντικό.

Όλοι πάντως συμφωνούμε -και το γράφω σε ημέρα που η ΑΕΚ κέρδισε με δύο τέρματα του Άμραμπατ- πως το καλό ποδόσφαιρο της η ΑΕΚ το έχει παίξει με τον Πινέδα στον άξονα και τους Γκατσίνοβιτς, Ελίασον στα δύο άκρα.

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Μπαίνουμε στην τελική ευθεία, η ΑΕΚ έχει την τύχη στα χέρια της, αν κάνει το 2/2 θα πάρει την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο και θα ξεκινήσει ως απόλυτο φαβορί, την δύσκολη μάχη των playoffs.

Το να είσαι το φαβορί δεν σημαίνει πως στο τέλος θα κατακτήσεις και τον στόχο, πρόκειται όμως για μία προσπάθεια που αξίζει να ανταμειφτεί.

Επίσης είναι δεδομένο πως τα δύο παιχνίδια που έρχονται, αυτό της Τετάρτης στο Περιστέρι και το ντέρμπι της τελευταίας αγωνιστικής με τον Ολυμπιακό, θα είναι πολύ πιο απαιτητικά, από το παιχνίδι στο Γεντί Κουλέ. Θα είναι δύο μάχες που δεν θα μπορέσει η ΑΕΚ να τις κερδίσει χωρίς να ιδρώσει.

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ