ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Με Φαν Σιπ για την πρόκριση της Εθνικής στο Euro του 2024

Ο Φαν Σιπ στην αναμέτρηση της Εθνικής απέναντι στην Ισπανία
Ο Φαν Σιπ στην αναμέτρηση της Εθνικής απέναντι στην Ισπανία INTIME

Σε αυτήν την προκριματική φάση υπήρξε πρόοδος από την Εθνική Ελλάδας, αυτή η προσπάθεια όμως αξίζει να κριθεί στους ρεαλιστικούς στόχους που έρχονται. Ο Τσάρλυ γράφει.

Η Εθνική μας ομάδα είχε μία πολύ δύσκολη αποστολή και έκανε μία αξιοπρεπέστατη προσπάθεια. Μπορεί να μην πέτυχε τον βαθμολογικό της στόχος, που στην πράξη ήταν και ουτοπικός, κατάφερε όμως να μην χάσει τις εντυπώσεις και να μην δημιουργήσει συνθήκες ικανές να απαξιώσουν την συνολική προσπάθεια που έγινε σε αυτήν την προκριματική φάση.

Ο αγώνας με τους Ισπανούς είχε συγκεκριμένες δυσκολίες. Ο αντίπαλος μα, είναι με διαφορά η πιο εκπαιδευμένη εθνική ομάδα στην αξιοποίηση της κατοχής της μπάλας. Οι παίκτες του Ενρίκε, ακόμα και στα παιχνίδια που δεν τα κατάφεραν στις τελευταίες διοργανώσεις, βασάνισαν τους αντιπάλους τους. Στο πρόσφατο Euro καμία ομάδα, δεν έβαλε τόσες μεγάλες δυσκολίες στους πρωταθλητές Ευρώπης Ιταλούς, πρόσφατα οι Γάλλοι υπέφεραν στον τελικό του Nations League.

Είμαστε και εμείς ανώτεροι από την πρεμιέρα στην Γρανάδα

Ο Ενρίκε έχει δουλέψει πολύ με τους ταλαντούχους ποδοσφαιριστές που έχει στην διάθεση του και η εθνική Ισπανίας σήμερα είναι πολύ ανώτερη από την ομάδα που αντιμετωπίσαμε και καταλάθος πήραμε την ισοπαλία στην Γρανάδα. Αποδείξαμε όμως και εμείς πως είμαστε πολύ καλύτεροι από ότι στο ξεκίνημα της προκριματικής φάσης, απ' ότι στις 25 Μαρτίου, όταν αντιμετωπίσαμε στο εναρκτήριο παιχνίδι του ομίλου την εθνική Ισπανίας.

Προσπαθήσαμε ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο, να βγάλουμε περισσότερο θάρρος και επιθετικότητα, αρχικά στον τρόπο που πηγαίναμε για να κλέψουμε την μπάλα και στην συνέχεια για να βγάλουμε γρήγορη επίθεση. Ασφαλώς και η αποστολή μας μόνο εύκολη δεν ήταν. Δικαιούμαστε όμως να κρατήσουμε πως απέναντι σε έναν αντίπαλο, που στις πιο δύσκολες συνθήκες μπορεί να πάρει υψηλή κατοχή μπάλας και να έχει ποσοστό ευστοχίας στις μεταβιβάσεις,πάνω από 90%, μείναμε μέχρι τέλους μέσα στο παιχνίδι. Χάσαμε με 1-0 από ένα αυστηρό πέναλτι.

Μας ήξερε καλά και μας σεβάστηκε ο Ενρίκε

Σε αντίθεση με το παιχνίδι στην Γρανάδα, αυτήν την φορά ο Ενρίκε μας ήξερε καλά. Μας γνώριζε και μας σεβάστηκε. Το παιχνίδι ήταν πολύ σημαντικό για τους Ισπανούς και το διαχειρίστηκε πολύ προσεχτικά. Γνωρίζοντας πως θα παίξουμε σε πολύ χαμηλά μέτρα και παρότι βαθμολογικά θέλαμε μόνο την νίκη, η προσήλωση μα, θα είναι συντηρητική, επέλεξε σε σχηματισμό 4-3-3 να χρησιμοποιήσει δύο επιθετικούς.

Έβγαζε από τα αριστερά σαν δεύτερο φορ στο πλάι του Μοράτα, τον Ραούλ Ντε Τομάς, από τα δεξιά τον Σανάμπρια. Γνωρίζοντας επίσης τον τρόπο παιχνιδιού μας η επιλογή του ήταν να κρατήσει στον πάγκο τον Μπούσκετς, για να έχει μεγαλύτερη ενέργεια στον άξονα, παιχνίδι και πίεση από τους τρεις χαφ του,σε πιο ψηλά μέτρα και πατήματα στην αντίπαλη περιοχή.

Είναι απλά καλύτεροι ποδοσφαιριστές

Από την πλευρά μας, κάναμε το ρεαλιστικό παιχνίδι που μπορούσαμε. Εύκολο είναι να επισημάνει ο ρεπόρτερ του αγωνιστικού χώρου πως πρέπει να πάρουμε την μπάλα και να έχουμε κατοχή, άντε κάντο όμως. Παίζαμε με ανώτερους αντιπάλους και χρειαζόταν υπομονή και σύνεση, ώστε να εξασφαλίσουμε πρώτα πως δεν θα τους δώσουμε το δικαίωμα να μας διασύρουν και στην συνέχεια να ψάξουμε οτιδήποτε μας προσφέρει το παιχνίδι.

Το πέναλτι ήταν σκληρό, που δόθηκε εναντίον της Εθνικής μας. Για να είμαστε όμως ειλικρινείς στο πρώτο ημίχρονο, η εικόνα του αγώνα δικαιολογούσε το προβάδισμα των Ισπανών. Είχαν 79% κατοχή, με 93% ευστοχία στις μεταβιβάσεις την ίδια ώρα που η δική μας ομάδα είχε μόλις 72% ευστοχία στις μεταβιβάσεις. Δεν χρειάζεται πάντα να φταίει κάποιος για τις συνθήκες που υπάρχουν σε έναν αγώνα.

Η εξήγηση που υπάρχει για τα συγκεκριμένα νούμερα, είναι πολύ απλή. Οι Ισπανοί είναι πολλοί καλύτεροι ποδοσφαιριστές. Ούτε προσβλητικό είναι, ούτε ντροπή, ούτε υπάρχει προπονητής στον κόσμο που θα μπορούσε να καθοδηγήσει την Εθνική Ελλάδος απέναντι στην Εθνική Ισπανίας και να αλλάξει αυτούς τους συσχετισμούς τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Πήγε σε διαχείριση ο Ενρίκε

Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Φαν Σιπ πήρε την απόφαση, να βάλει δύο επιθετικούς τους Δουβίκα, Τζόλη, στη λογική πως θα βγουν στην μπάλα όταν αμύνονται πιο επιθετικά και θα χτυπήσουν πιο γρήγορα στην αντεπίθεση. Συνολικά στο δεύτερο ημίχρονο υπήρχε μία εικόνα που έδειχνε πως οι Ισπανοί μάς σέβονται υπερβολικά.

Ήταν πολύ κρίσιμο το παιχνίδι για τους παίκτες του Ενρίκε, καθώς με τη νίκη τους θα παίξουν στη Σεβίλλη την Κυριακή για δύο αποτελέσματα στον τελικό της πρώτης θέση με την Σουηδία. Έριξαν κάπως τα μέτρα, πήγε ο Ενρίκε σε διαχείριση, χρησιμοποιώντας και τον Μπούσκετς, μαζί με τους Ρόδρι, Κόκε στον άξονα και έριξε στο παιχνίδι τους επιθετικούς που είναι καλύτεροι σε παιχνίδι χώρου, Ροντρίγκο, Φορνάλς, αντί των Μοράτα, Ραούλ Ντε Τομάς.

Κινήσεις που επέτρεψαν στην ομάδα μας να κερδίσει μέτρα, κάποια στημένα και να δημιουργηθεί η αίσθηση πως ο Φαν Σιπ θα ήταν προτιμότερο να κρατήσει τον Παυλίδη, στο γήπεδο. Ακόμη και σε κάποιες μεταβιβάσεις που θεωρητικά ταίριαζαν στον Δουβίκα, ο νεαρός επιθετικός κόλλησε και δεν πήραμε κάτι από αυτόν.

Υπήρξε πρόοδος, έρχονται ρεαλιστικοί στόχοι

Στην πράξη ποτέ δεν φοβίσαμε τους Ισπανούς, πετύχαμε όμως τον ρεαλιστικό μας στόχο. Να μην διασυρθούμε, να μην δημιουργηθούν οι συνθήκες για να αλλάξει η ατζέντα πάνω στην οποία γίνεται η συζήτηση για την Εθνική μας. Είναι ξεκάθαρο, πως οι διεθνείς μας θέλουν να ανανεωθεί το συμβόλαιο του Φαν Σιπ, ώστε αυτή η ομάδα, χωρίς αλλαγές να διεκδικήσει τα επόμενα χρόνια πιο ρεαλιστικούς στις δυνατότητες της στόχους. Κάτι το οποίο το πέτυχαν. Η Εθνική μας ομάδα σήμερα που ολοκληρώθηκε η προκριματική φάση δικαιούται να νοιώθει πως είναι σε καλύτερο επίπεδο από ότι την ημέρα που την ξεκίνησε.

Σε αντίθεση με ότι συνέβαινε το καλοκαίρι του 2019, σήμερα έχουμε μπροστά μας πιο ρεαλιστικούς στόχους. Η Εθνική μας, δείχνει από άποψη νοοτροπίας αλλά και δυνατοτήτων έτοιμη να δώσει την μάχη της για να ανέβει επιτέλους κατηγορία στο Nations League και φυσικά για να διεκδικήσει ένα από τα 23 διαθέσιμα εισιτήρια, για το Euro του 2024 που θα διεξαχθεί στα γήπεδα της Γερμανίας.

Είναι ντροπή, που παρά το γεγονός πως οι ομάδες αυξήθηκαν και έφθασαν στις 24 που λαμβάνουν μέρος στην τελική φάση, ότι αποτύχαμε δύο φορές να προκριθούμε στα τελικά του Euro. Βάζοντας μέσα και ομοσπονδίες, που δεν έχουν την δυνατότητα να παρουσιάσουν ανταγωνιστικές ομάδες, στην διεκδίκηση των 24 εισιτήριων μπαίνουν 55 ομοσπονδίες, ασφαλώς και είναι στις ρεαλιστικές δυνατότητες του γκρουπ που έχει δημιουργήσει ο Φαν Σιπ να πάρει ένα από αυτά τα εισιτήρια.

Σήμερα υπάρχει μία βάση δουλειάς που του δίνει το δικαίωμα να προσπαθήσει να πετύχει έναν στόχο που ανήκει στις ρεαλιστικές δυνατότητες μας. Μπορούμε άλλωστε να τα το παλέψουμε από δύο μεριές. Είτε να πάρουμε μία από τις δύο θέσεις στον όμιλο της προκριματικής φάσης που δίνει απευθείας εισιτήριο, είτε μέσα από playoffs, αποκλειστικά με ομάδες της Γ' κατηγορίας. Δεν επιτρέπεται να αποτύχουμε και αυτήν την φορά. Σε αυτόν τον στόχο που του δίνεται, η δυνατότητα να φέρει αποτέλεσμα, μπορεί να κριθεί με ποδοσφαιρική δικαιοσύνη ο Φαν Σιπ και η ομάδα που δημιούργησε.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ