ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Κάθε αλλαγή του Γιοβάνοβιτς έκανε και χειρότερο τον Παναθηναϊκό

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς
Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς EUROKINISSI SPORTS

Ο Τσάρλυ γράφει για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος στην Τούμπα πλήρωσε τις μη λειτουργικές ενδεκάδες που χρησιμοποίησε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς σε ολόκληρο το δεύτερο μέρος.

Ο ΠΑΟΚ κέρδισε εύκολα με 2-0 τον Παναθηναϊκό στον πρώτο αγώνα για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας Novibet και με βάση την εικόνα που είχε το δεύτερο μέρος, η διαφορά των δύο τερμάτων είναι η μικρότερη που μπορούσε να πάρει.

Σαν να μην σεβάστηκε τη σημασία του παιχνιδιού

Ήταν ένα περίεργο παιχνίδι. Είναι δύσκολη η διαχείριση για έναν προπονητή όταν έχει να παίξει τρείς φορές μέσα σε μία εβδομάδα με την ίδια ομάδα. Aυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να κάψει ένα παιχνίδι και να βάλει σε κίνδυνο έναν στόχο.

Ασφαλώς και ο μεγάλος στόχος του Παναθηναϊκού είναι το πρωτάθλημα. Όμως δεν χόρτασε ο σύλλογος από τίτλους, επειδή πήρε ένα Κύπελλο μετά από οκτώ χρόνια, ώστε να δικαιολογείται ο προπονητής του, να παρουσιάσει τόσο χαλασμένες ενδεκάδες σ' ένα παιχνίδι που η πρόκριση στέλνει την ομάδα στον τελικό.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Με το ταμπλό να είναι προκαθορισμένο, η ομάδα που θα περάσει από το συγκεκριμένο ζευγάρι θα παίξει ημιτελικό με την Λαμία ή τον Απόλλωνα Παραλιμνίου . Καταλαβαίνετε πως εδώ δεν μιλάμε απλά για ένα ζευγάρι στα προημιτελικά, αλλά για μία ευκαιρία από τα τέλη Ιανουαρίου, να έχεις βάλει τις βάσεις ώστε να είσαι η μία ομάδα που θα φθάσει στον τελικό.

Ο Παναθηναϊκός είχε τακτικό πλεονέκτημα στο πρώτο ημίχρονο

Το παιχνίδι δεν φαινόταν πως θα είχε αυτήν την εξέλιξη. Στο πρώτο ημίχρονο, που οι δύο προπονητές είχαν τις καλές τους ενδεκάδες, ο Παναθηναϊκός μέχρι το 35ο λεπτό φαινόταν να έχει τακτικό πλεονέκτημα στο γήπεδο.

Ο Λουτσέσκου στο δικό του αναγκαστικό φρεσκάρισμα επέλεξε να δώσει ανάσες στον Σβαμπ και να χρησιμοποιήσει τον Ντάντας δίπλα στον Αουγκούστο, σ' έναν σχηματισμό, που έχοντας τον Κωνσταντέλια περιφερειακά του φορ, τις περισσότερες φορές ο ΠΑΟΚ έμενε με δύο χαφ στο κέντρο.

Είναι δεδομένη η αδυναμία του μικρόσωμου Ντάντας στο μαρκάρισμα και υπήρχε η συζήτηση, αν θα μπορέσει να σταθεί στον νέο σχηματισμό του ΠΑΟΚ, παίζοντας σε ένα παιχνίδι από την αρχή στο δίδυμο του άξονα.

Κορυφαίοι οι Μπερνάρ, Κουρμπέλης στο πρώτο ημίχρονο

Πάνω σε αυτήν την λογική που στην πράξη είχε ενάμιση χαφ στον άξονα, ο Γιοβάνοβιτς έριξε τρεις καθαρούς κεντρικούς μέσους και την εντολή στον Μπερνάρ να μπαίνει προς τα μέσα. Μέχρι το 35ο λεπτό, ο Παναθηναϊκός με κορυφαίους τους Μπερνάρ, Κουρμπέλη είχε τον απόλυτο έλεγχο.

Αξιοποιούσε το αριθμητικό πλεονέκτημα στον άξονα, έβαζε την μπάλα ανάμεσα στο δίδυμο χαφ του ΠΑΟΚ και ο παίκτης που ακουμπούσε την μπάλα μπροστά από τους Ντάντας, Ντούγκλας, την έσπαγε αμέσως στα άκρα.

Με αυτήν την λογική, ο Παναθηναϊκός έβγαλε άνετα το παιχνίδι μέχρι το 35ο λεπτό, δημιούργησε την μεγάλη ευκαιρία που κατέληξε σε εκτέλεση του Τσέριν που βρήκε το δοκάρι στο 21ο λεπτό, ενώ είχε την ευκαιρία στο 27ο λεπτό από γύρισμα του Μπερνάρ στον Κουρμπέλη, που σε κενό τέρμα δεν βρήκε την μπάλα και ζήτησε πέναλτι.

Στο τελευταίο δεκάλεπτο του πρώτου ημιχρόνου έχασε την κατοχή της μπάλας, κουράστηκε και πιέστηκε. Μπορεί να έπαιξε ρόλο πως είχε ενοχλήσεις ο Μπερνάρ και έχασε μέτρα. Το ημίχρονο πάντως βγήκε δίχως ο ΠΑΟΚ να δημιουργήσει μισή σημαντική ευκαιρία.

Άλλαξε το παιχνίδι με τις δύο αλλαγές

Τα πράγματα στην επανάληψη ήταν τελείως διαφορετικά. Από το γήπεδο βγήκαν οι δύο ποδοσφαιριστές που είχαν την μεγαλύτερη και την πιο ουσιαστική συμμετοχή στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού, οι Κουρμπελης, Μπερνάρ και στις θέσεις τους μπήκαν οι Βέρμπιτς, Τσοκάι.

Αυτόματα το παιχνίδι άλλαξε. Ο Παναθηναϊκός δεν είχε καθόλου κράτημα μπάλας, καμία δυνατότητα να ελέγξει το παιχνίδι και φάνταζε αδύνατον να απειλήσει την εστία του Λοντίγκιν.

Χώρος οργίων

Ο ΠΑΟΚ άρχιζε να κερδίζει μέτρα, εύκολη κατοχή και η πλευρά του Βαγιαννίδη έγινε χώρος οργίων. Το πρώτο τέρμα ήταν ένα ατομικό λάθος, από αυτά που πονάνε μία ομάδα, όμως συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο.

Ο Βαγιανίδης πέρασε ένα δραματικό δεύτερο ημίχρονο και δεν φρόντισε να τον προστατέψει ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Τον άφησε σε ολόκληρο το 90λεπτό να δέχεται την μία φάση μετά την άλλη από την πλευρά του, γκολ από δικό του λάθος και από τον Τάισον, με το που μπήκε ο Βραζιλιάνος στον αγωνιστικό χώρο.

Στο τέλος τον έβαλε εξτρέμ. Υπήρξαν στιγμές που θύμιζε ζαλισμένο μποξέρ που δεν ήξερε που βρίσκεται από τα χτυπήματα που είχε δεχτεί. Ασφαλώς την ευθύνη, δεν την έχει ο ταλαντούχος νεαρός μπακ, αλλά ο προπονητής του, που δεν φρόντισε να τον προστατέψει, βγάζοντας τον έγκαιρα από το γήπεδο.

Κοούτσαρε σαν να υποτίμησε τις δυνατότητες του αντιπάλου είτε τη σημασία του αγώνα

Έμοιαζε σαν συνολικά στο δεύτερο ημίχρονο να υποτίμησε τις δυνατότητες του αντιπάλου ή την σημασία του αγώνα ο Γιοβάνοβιτς. Σαν να υπήρχε στο μυαλό του πως μπορεί να αντέχει την πίεση ο Βαγιαννίδης, παρότι δεν είναι καλά και ο Λουτσέσκου φορτώνει παίκτες και παιχνίδι πάνω του.

Πώς μπορεί στην Τούμπα να κάνει πειράματα χωρίς να το πληρώσει, παίζοντας με δίδυμα μπακ στις πλευρές, πότε με τους Πούχατς, Χουανκάρ, πότε με τους Κώτσιρα, Βαγιαννίδη και με φορ τον Βέρμπιτς. Ή σαν να μην θεωρούσε και τόσο σημαντικό το αποτέλεσμα από το συγκεκριμένο παιχνίδι.

Άπλωσε ωραία το παιχνίδι του ο ΠΑΟΚ

Στην πράξη πάντως ο ΠΑΟΚ απέδειξε πως έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου, πως έχει δουλέψει πολύ στο χτίσιμο των επιθέσεων του και γνωρίζει πώς να απλώνει το παιχνίδι του και να διαβάζει τον χώρο που μπορεί να χτυπήσει η ομάδα του.

Ο Παναθηναϊκός, χωρίς τον Μπρινιόλι, δεν είχε καλή καθοδήγηση με την μπάλα στα πόδια από τον τερματοφύλακα του. Από την στιγμή που βγήκε από το γήπεδο ο Μπερνάρ σταμάτησε να μπορεί να κυκλοφορεί σωστά την μπάλα και να την βάζει ανάμεσα στα χαφ του ΠΑΟΚ και είχε σημαντικό πρόβλημα στην δεξιά του πλευρά. Όλα αυτά τα διάβασε και τα αξιοποίησε η ομάδα του Λουτσέσκου.

Η ποιότητα των παικτών που ήρθαν από τον πάγκο έκαναν την διαφορά

Ασφαλώς έπαιξε σημαντικό ρόλο που ο Γιοβάνοβιτς από τον πάγκο έβαλε τον Τσοκάι, που δεν μπόρεσε να καλύψει το κενό του Κουρμπέλη, τον Βέρμπιτς που είναι η μεγάλη απογοήτευση της χρονιάς και τον έβαλε ακόμη και φορ, έβγαλε τον Ιωαννίδη για να βάλει τον Πούχαρτς, πέρασε στο γήπεδο τον ξεχασμένο Καμπετσή.

Την ίδια ώρα ο αντίπαλος του, με τις αλλαγές που έκανε στο 68ο λεπτό πήρε σημαντική ώθηση, βάζοντας τους Σβαμπ, Τάισον, Ολιβέιρα στο γήπεδο.

Από ασίστ του Ολιβέιρα στο τρέξιμο του Τάισον ήρθε το δεύτερο γκολ και από ατομική ενέργεια του Σβαμπ ξανά στην αδύναμη δεξιά πλευρά του Παναθηναϊκού θα μπορούσε να έρθει το τρίτο γκολ, όμως ο Λοντίγκιν γλίτωσε τον Πούχατς από το να βάλει αυτογκόλ.

Το γκολ του Τάισον μεγέθυνε την απελπισία των φίλων του Παναθηναϊκού

Το τέρμα του Τάισον βύθισε τους οπαδούς του Παναθηναϊκού στην απελπισία, καθώς ο Βραζιλιάνος είναι ένα απόκτημα στον χώρο που χρειάζεται να πάρει παίκτη ο Παναθηναϊκός.

Ο ΠΑΟΚ τον απέκτησε, τον έριξε στο γήπεδο και ο Λουτσέσκου δικαιώθηκε που έδειξε με τις δηλώσεις του μετά το παιχνίδι με τον ΟΦΗ πως βιάζεται πολύ για να τον έχει στην διάθεση του.

Δεν μπορώ να ξέρω με βεβαιότητα αν είναι αλήθεια, αλλά από τον Παναθηναϊκό αυτό που βγαίνει είναι πως ο Αλαφούζος έχει δώσει το ελεύθερο και πιέζει τον Γιοβάνοβιτς να κάνει μεταγραφές, όμως υπάρχει τεράστια κωλυσιεργία από την πλευρά του προπονητή.

Δεν βρισκόμαστε στο καλοκαίρι του 2021

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως δεν βρισκόμαστε στο καλοκαίρι του 2021, που ο Παναθηναϊκός είχε μικρότερες δυνατότητες και υπήρχαν φτωχές απαιτήσεις. Πλέον η ομάδα έχει στόχους, διεκδικεί το πρωτάθλημα και θα πρέπει να σεβαστεί και ο προπονητής και ο σύλλογος την εξέλιξη του αθλήματος και να στελεχωθεί.

Κανένας δεν αμφισβητεί όσα έχει πετύχει ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στον Παναθηναϊκό. Ο άνθρωπος ήρθε και έκανε την ομάδα, ικανή να κατακτά και να διεκδικεί τίτλους, όμως φαίνεται στην πράξη, πως ήρθε η ώρα να απαλλαγεί από κάποια καθήκοντα, να αποδεχτεί πως είναι απαραίτητο να συνεργαστεί με τεχνικό διευθυντή, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα έχει άποψη για τους ποδοσφαιριστές, που θα έρχονται στον σύλλογο.

Μικρό ροτέισον και να αντέξουν αυτοί που μπορούν

Το σημαντικό παιχνίδι για τον Παναθηναϊκό, είναι αυτό της Κυριακής. Ο ΠΑΟΚ είναι βελτιωμένος, όμως δεν γίνεται να αγνοούμαι την εικόνα του πρώτου ημιχρόνου. Δηλαδή το διάστημα που ο Παναθηναϊκός είχε στο γήπεδο ενδεκάδα με ποδοσφαιριστές που μπορούσαν να λειτουργήσουν παίζοντας μεταξύ τους.

Σε αυτό το διάστημα ήταν καλύτερος και αυτή η πραγματικότητα, μπορεί να είναι οδηγός για τα επόμενα παιχνίδια, φθάνει να του επιτρέπει το ρεπορτάζ του Γιοβάνοβιτς, να έχει στο γήπεδο καλή ενδεκάδα, να μην ανοίξει το rotation, να κάνει ελάχιστες αλλαγές ακόμη και μέσα στα παιχνίδια και να αντέξουν οι ίδιοι ποδοσφαιριστές, να δώσουν δύο παιχνίδια μέσα σε λίγες ημέρες.

Αυτό είναι το πλαίσιο για τον Παναθηναϊκό, αποδείχτηκε και στην Φιλαδέλφεια και στο ΟΑΚΑ, πως το ρόστερ του είναι υπερβολικά μικρό. Μένουν δύο εβδομάδες, για να ολοκληρωθεί η μεταγραφική περίοδος, αν δεν έρθει ποσοτική και ποιοτική ενίσχυση, τα playoffs δεν βγαίνουν.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ