ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Η θέση του Βιγιαφάνιες έκανε τη διαφορά

Ο Βιγιαφάνιες με τον Ουάρντα σε φάση από την αναμέτρηση Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ
Ο Βιγιαφάνιες με τον Ουάρντα σε φάση από την αναμέτρηση Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ EUROKINISSI SPORTS

Ο Τσάρλυ γράφει για τον Παναθηναϊκό που κατάφερε να εκμεταλλευτεί τις αδυναμίες που έχει το κέντρο άμυνας του ΠΑΟΚ και να φθάσει σε μία σημαντική νίκη, που τον βάζει, γερά στην μάχη της 4άδας στα playoffs. 

Είναι μόνιμο φαινόμενο, οι συζητήσεις για τον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό, να είναι γεμάτες με υπερβολή και στα καλά και στα άσχημα. Στα κείμενα μου και μετά από τις τρεις ήττες από τον ΠΑΣ Γιάννινα, αλλά και μετά από νίκες σε ντέρμπι, προσπαθώ να κρατάω μία όσο γίνεται πιο ρεαλιστική στάση, με απόσταση από το που οδηγεί την συζήτηση το ρεύμα που δημιουργεί το τελευταίο αποτέλεσμα.

ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΟΛΟΥΣ

Η πραγματικότητα, είναι πως όταν ανέλαβε ο Μπόλονι, κανένας δεν θα μπορούσε να φανταστεί, πως ο Παναθηναϊκός, θα βρίσκεται στο τέλος του πρωταθλήματος, μόλις δύο βαθμούς πίσω από τον ΠΑΟΚ και τρεις από την ΑΕΚ. Δεν ήταν εύκολο να πιστέψει κανείς, πως θα πάρει τόσο καλά αποτελέσματα στα ντέρμπι. Ο Παναθηναϊκός τελείωσε το πρωτάθλημα έχοντας μία νίκη και μία ήττα με τον Ολυμπιακό, μία νίκη και μία ήττα με τον ΠΑΟΚ και μία νίκη και μία ισοπαλία με την ΑΕΚ.

Επίσης ο Μπόλονι δεν ήταν στον πάγκο, στην εντός έδρας ήττα από τον Άρη, ήταν όμως στο διπλό στο "Κλ. Βικελίδης". Εκ του αποτελέσματος λοιπόν, προκύπτει πως έχει πετύχει, να κάνει τον Παναθηναϊκό, πιο ανταγωνιστικό στα μεγάλα παιχνίδια. Με τη φιλοσοφία του, έχει δώσει σκληράδα στην ομάδα και του έχει επιτρέψει να λειτουργεί με αυτοπεποίθηση σε χαμηλά μέτρα. Κάτι που με τον τρόπο που παίζεται το ποδόσφαιρο στην χώρα μας, είναι σημαντικό για να πάρεις μεγάλα παιχνίδια.

ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΣΤΑ ΧΑΜΗΛΑ ΜΕΤΡΑ, ΘΕΛΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ

Επίσης, κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως το ποδόσφαιρο, που έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα, στερείτε δημιουργίας. Ο Παναθηναϊκός απειλεί ελάχιστα, δεν είναι ελκυστικός και αν δεν βελτιωθεί σε αυτό το κομμάτι, δεν μπορεί να ελπίζει πως θα πετύχει οποιονδήποτε μακροχρόνιο στόχο. Αυτές τις παραπάνω σειρές, έχω νοιώσει την ανάγκη, να της επαναλάβω σχεδόν σε όλα τα κείμενα που έχω γράψει. Ξέρετε καμία φορά, το να έχεις μία γνώση παραπάνω, είναι και πρόβλημα.

Το γεγονός πως έχω δει πολλές ομάδες του Μπόλονι, πως έχω θαυμάσει την δουλειά που έκανε στην Βρετάνη με την Ρεν, με οδηγεί στο να είμαι κόντρα στο ρεύμα. Να κατανοώ, πως αυτός ο προπονητής έχει τη δυνατότητα, να παρουσιάσει μία ομάδα, που θα παίζει καλύτερο ποδόσφαιρο, από αυτό που βλέπουμε στον Παναθηναϊκό, μόνο και μόνο, επειδή γνωρίζω πως έχει συμβεί, με ομάδες που είχε προπονήσει στο παρελθών.

Είναι τελείως διαφορετικό, να εντοπίζεις το πρόβλημα και να περιμένεις, από το να απαξιώνεις, έναν προπονητή. Ο Ρουμάνος, λάθη έχει κάνει πολλά, όμως το παρελθόν του, είναι τέτοιο, που αν θες με σοβαρότητα να κάνεις κριτική, δεν γίνεται να μην το έχεις υπόψη σου. Ασφαλώς δεν γίνεται, να αγνοεί κανείς και αυτά που βλέπουν τα μάτια του. Δηλαδή έναν Παναθηναϊκό, που έχει γίνει πιο σκληρός, έχει χρόνια να παρουσιαστεί με τόσο μεγάλη αυτοπεποίθηση, όταν αμύνεται σε χαμηλά μέτρα, αλλά δεν δουλεύει καθόλου σωστά στο δημιουργικό κομμάτι.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣ

Μέσα σε αυτήν την πραγματικότητα, υπήρχαν και χαλασμένα αποδυτήρια. Αποδείχτηκε δύσκολη η συνύπαρξη, ποδοσφαιριστών που για χρόνια δεν ένιωθαν την παραμικρή πίεση, -που οι μικροί έπαιζαν για τα νούμερα τους και οι μεγάλοι ένιωθαν πως κάνουν χάρη στον σύλλογο, που αγωνίζονται σε αυτήν τη δύσκολη εποχή στον Παναθηναϊκό-, με έναν δύσκολο προπονητή, σε μεγάλη ηλικία που γνώριζε πως έχει μία καριέρα πολύ πιο υψηλή από τους ποδοσφαιριστές που διαχειρίζεται, οπότε δεν ένιωθε την ανάγκη, να πάει και με τα νερά τους.

Είχε δημιουργηθεί ένας συνδυασμός εκρηκτικός, που ακόμα και όταν η ομάδα κέρδιζε, σε έκανε να αντιλαμβάνεσαι, πως γρήγορα θα γίνει το κακό και το καζάνι θα εκραγεί. Ο μόνος τρόπος, για να μην συμβεί η έκρηξη, θα ήταν να βελτιωθεί η εικόνα του Παναθηναϊκού στο δημιουργικό κομμάτι, ώστε να συνεχίσουν, να έρχονται τα αποτελέσματα.

Δεν συνέβη και η αλήθεια είναι, πως το γεγονός πως έπαιξε τρία παιχνίδια συνεχόμενα, με μία ομάδα που παίζει ένα πιο σύγχρονο ποδόσφαιρο και αγωνίζεται σε πιο υψηλούς ρυθμούς, τον εξέθεσε. Δυστυχώς για το ποδόσφαιρο μας και ευτυχώς για τον Παναθηναϊκό, στο Ελληνικό ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν πολλές ομάδες, να αμύνονται και να παίζουν με την ένταση του ΠΑΣ. Όσο και να φαίνεται περίεργο, η δουλειά που έχει κάνει ο Γιαννίκης, έχει φέρει την ομάδα των Ιωαννίνων, σε ένα επίπεδο, πολύ πιο υψηλό από ότι παραπέμπει το όνομα του συλλόγου. Ουσιαστικά ο ΠΑΣ, είναι η ομάδα με την πιο ξεκάθαρη ποδοσφαιρική πρόταση.

ΥΠΕΡΒΟΛΗ ΠΟΥ ΑΠΑΞΙΩΘΗΚΕ

Επιμένω πως για να απαιτήσεις από έναν προπονητή, να παρουσιάσει μία ομάδα, που θα έχει ενιαία φιλοσοφία, ισορροπία στον τρόπο που αμύνεται, δημιουργεί και επιτίθεται, θα πρέπει, ο προπονητής να έχει την ομάδα από την αρχή της σεζόν. Να κρίνεται για ένα σύνολο που έχει χτίσει ο ίδιος.

Τώρα που ο Παναθηναϊκός έχει κερδίσει και θα μπει μέσα στους στόχους του, στα playoffs, είναι πιο εύκολο να γίνει κατανοητό, πως υπήρξε υπερβολή στον τρόπο που απαξιώθηκε ο Μπόλονι. Χωρίς να σημαίνει, πως δεν πρέπει να υπάρχει απαίτηση για καλύτερο ποδόσφαιρο, χωρίς να σημαίνει πως στα αποδυτήρια, κάπου χρειαζόταν να ρίξει και ο ίδιος νερό στο κρασί του, δίχως να σημαίνει πως δεν έχει κάνει σημαντικά λάθη.

ΑΝΟΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ

Το γεγονός πως φλέρταρε με την απόλυση, τον έκανε να ρίξει νερό στο κρασί του. Την εβδομάδα που πέρασε, μίλησε περισσότερο με τους ποδοσφαιριστές του από ποτέ και η μεγάλη διαφορά ήταν πως έδειξε διάθεση και να τους ακούσει. Η ενδεκάδα, που επέλεξε, ήταν ένα άνοιγμα προς τους παίκτες, όπως και η επιλογή του να τους περιμένει για να τους δώσει στο τέλος είτε το χέρι, είτε μία αγκαλιά και το ίδιο άνοιγμα συνεχίστηκε και με τον τρόπο, που μίλησε για τους ποδοσφαιριστές του, στις δηλώσεις του, μετά το παιχνίδι.

Το έγραψε και ο Κώστας Γουλής στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, πως όσα έκανε ο Μπόλονι αυτήν την εβδομάδα, θα έπρεπε να έχουν συμβεί πολύ νωρίτερα. Αν είχαν συμβεί, ο Παναθηναϊκός πιθανότατα, να ήταν μέσα και στη διεκδίκηση του κυπέλλου.

Ευθύνη έχει ο Ρουμάνος τεχνικός, ένας όμως μεγάλος σύλλογος χρειάζεται στην καθημερινότητα του και ανθρώπους να προβλέπουν καταστάσεις και να προλαμβάνουν τα ατυχήματα. Στον Παναθηναϊκό δεν υπάρχουν. Ας πάμε στο αγωνιστικό.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΤΟΝ ΡΟΛΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ, Ο ΒΙΓΙΑΦΑΝΙΕΣ

Ένα από τα λάθη που έχει κάνει ο Μπόλονι και δεν μπορώ να το εξηγήσω ποδοσφαιρικά, είναι πως για μεγάλο χρονικό διάστημα, είχε βγάλει τον Βιγιαφάνιες από τα αριστερά. Ο Αργεντίνος βολεύεται να ξεκινά από τα άκρα και να κινείται πιο εσωτερικά.

Μπορεί να λειτουργεί σαν έξτρα δημιουργός, να φτιάχνει διάδρομο για να ανεβαίνει ο μπακ, να γίνεται ένα μαξιλάρι, για να χτίζει παιχνίδι η ομάδα, να πλησιάζει τον επιτελικό χαφ, τον φορ και τον απέναντι εξτρέμ και να χτίζει μαζί τους συνεργασίες. Με αυτόν τον τρόπο άλλωστε, είχε έρθει το πιο δημιουργικό παιχνίδι του Παναθηναϊκού στο φετινό πρωτάθλημα, που ήταν το διπλό που είχε κάνει στο ΟΑΚΑ, επί της ΑΕΚ. Πραγματικά, δεν κατάλαβα ποτέ, γιατί ο Μπόλονι σταμάτησε, να χρησιμοποιεί τον Βιγιαφάνιες στα αριστερά.

ΜΕ ΚΑΘΑΡΟ 6ΑΡΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΜΑΟΥΡΙΤΣΙΟ

Σε δύο συνεχόμενα μάλιστα παιχνίδια με τον ΠΑΣ, είχε κάνει ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα και για τον Αργεντίνο αλλά και για την ομάδα του, χρησιμοποιώντας τον Βίγιαφανιες χαμηλά στον άξονα, έχοντας μόνο έναν αμυντικό χαφ στην πλάτη του.

Στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, επέστρεψε μετά από πολύ καιρό στα αριστερά και επέστρεψε η λογική που αποτέλεσε την βάση, της καλής ανασταλτικής λειτουργίας του Παναθηναϊκού, που είναι να αγωνίζεται ένα καθαρό 6άρι τον Νιάς, δίπλα στον Μαουρίσιο.

Ποτέ δεν κατάλαβα, για ποιόν λόγο, σε δύο παιχνίδια με τον ΠΑΣ, απέναντι σε μία ομάδα που παίζει με δύο φορ, πιέζει στην πρώτη πάσα και μπορεί να χτυπήσει κάθετα, χρησιμοποίησε τόσο αδύναμο ανασταλτικά άξονα.

Με την παρουσία του Νιάς, δίπλα στον Μαουρίσιο και με ένα σχήμα με τέσσερις κεντρικούς χαφ δημιουργήθηκε η βάση για να αμυνθεί καλύτερα ο Παναθηναϊκός και συνθήκες για να υπάρξει βελτίωση στη δημιουργία.

ΠΗΡΕ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΜΕ ΜΙΑ ΤΕΛΙΚΗ

Το πρώτο ημίχρονο, έμοιαζε αρκετά, με το παιχνίδι με την ΑΕΚ. Ο Παναθηναϊκός σε χαμηλά μέτρα, είχε δώσει την κατοχή στον ΠΑΟΚ, δεν απειλούταν, όμως δεν μπορούσε να επιτεθεί. Εκμεταλλευόταν όμως, πως ο αντίπαλος, δεν ήξερε πώς να αξιοποιήσει την κατοχή του και δεν είχε τον τρόπο, για να δημιουργήσει καθαρή ευκαιρία σε μία καλά οργανωμένη άμυνα.

Ο ΠΑΟΚ του Γκαρσία, για μία ομάδα που ξέρει να παίζει καλά πίσω από την μπάλα προσφέρεται. Καθώς δεν έχει δημιουργήσει αυτοματισμούς και δεν έχει τρόπο, να φτιάξει καθαρές τελικές με τη δική του κατοχή και πίσω, είναι πολύ εύκολος να προσφέρει κάποιο μεγάλο δώρο. Ο Παναθηναϊκός στην πρώτη του τελική ευτύχησε, να νικήσει την άμυνα του ΠΑΟΚ.

Ο Βιγιαφάνιες, με ποιοτική μεγάλη πάσα, σημάδεψε τον Χατζηγιοβάννη, που είχε κάνει κίνηση στην πλευρά του, ο οποίος έκανε μία υπέροχη σέντρα για τον Μακέντα, που πήδηξε πολύ πιο ψηλά από τον Ίνγκασον και νίκησε τον Ζίφκοβιτς.

Ο Παναθηναϊκός στο πρώτο μέρος, είχε εικόνα παρόμοια με αυτήν με την ΑΕΚ και πήρε προβάδισμα, επειδή ευτύχησε να σκοράρει στην πρώτη φάση που δημιούργησε.

ΒΟΗΘΗΣΕ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ Ο ΑΓΙΟΥΜΠ

Στην επανάληψη όμως δούλεψε πολύ καλύτερα. Έχοντας κερδίσει σε αυτοπεποίθηση από το προβάδισμα και από το γεγονός πως ο ΠΑΟΚ δεν μπορούσε να νικήσει την άμυνα του, έλεγξε την κυκλοφορία της μπάλας. Ο Βιγιαφάνιες μπήκε μέσα στο παιχνίδι και πρόσφερε το μαξιλάρι, τον έξτρα παίκτη στην ανάπτυξη.

Η μπάλα άρχιζε να κυκλοφορεί καλά και επειδή ο Αργεντινός πλησίαζε τον Αγιούμπ και του περνούσε την μπάλα, ξαφνικά άρχισε να προσφέρει και ένας ποδοσφαιριστής που έμοιαζε τελειωμένος. Που ο ίδιος με την εικόνα του, είχε δείξει πως δεν έχει τίποτα θετικό να δώσει στον Παναθηναϊκό.

Ασφαλώς και δεν είδαμε κάτι εντυπωσιακό, όμως υπήρχε στο δεύτερο μέρος ένας καλύτερος έλεγχος στην κατοχή μπάλας, έβγαιναν έστω και σε απόσταση από το να γίνει απειλητικός ο Παναθηναϊκός συνεργασίες και η θέση που έπαιζε ο Βιγιαφάνιες, τον απελευθέρωνε και έκανε τους συμπαίκτες του, να νοιώθουν πως έχουν στο γήπεδο τον καλύτερο, τον πιο ποιοτικό ποδοσφαιριστή.

ΤΑ ΚΛΑΣΙΚΑ ΔΩΡΑ ΤΩΝ ΣΤΟΠΕΡ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

Μόλις βγήκε ο Αγιούμπ, ο Μπόλονι έβαλε τον Ενγκμπακοτό και πέρασε τον Αργεντινό ως επιτελικό χαφ και δημιούργησε συνθήκες για να ψάξει ένα δεύτερο τέρμα στην αντεπίθεση, όπως και έγινε. Ασφαλώς χρειάστηκε να βοηθήσει ξανά το αμυντικό δίδυμο του ΠΑΟΚ. Στο πρώτο τέρμα, ο Ίνγκασόν άφησε τον Μακέντα να πηδήξει από πάνω του, στο δεύτερο ο Κρέσπο, την μπάλα να περάσει κάτω από το πόδι του.

Ο Καρλίτος πέρασε μία σιγανή παράλληλη πάσα, για το κόψιμο του Ενγκμπακοτό, ο Κρέσπο δεν μπόρεσε να σταματήσει την πορεία της, παρότι ήταν πολύ εύκολο να τα καταφέρει και επέτρεψε να δημιουργηθούν συνθήκες για μεγάλη ευκαιρία. Ο Ενγκμπακοτό νικήθηκε από τον Ζίφκοβιτς, ο Ιωαννίδης όμως πήρε το ριμπάουντ και έκανε το 2-0.

Από την στιγμή που ο ΠΑΟΚ μείωσε, δεν κατάφερε να δημιουργήσει κάποια επικίνδυνη κατάσταση για την άμυνα του Παναθηναϊκού.

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΤΑ PLAYOFFS

Ο τρόπος που ήρθε η νίκη του Παναθηναϊκού, δημιουργεί συνθήκες, για να γίνει μία καινούρια προσπάθεια, μία πιο σωστή προσπάθεια στα playoffs. Ο προπονητής έκανε ένα άνοιγμα προς τους δυσαρεστημένους ποδοσφαιριστές, αυτοί το δέχτηκαν και έδωσαν στο γήπεδο την δική τους απάντηση. Ότι και να γράφει ο καθένας, υπάρχει και η πραγματικότητα της βαθμολογίας, η αλήθεια των αποτελεσμάτων.

Η συνεργασία με τον Μπόλονι έχει βάλει γερά τον Παναθηναϊκό στην μάχη της 4άδας, του δίνει επίσης την πιθανότητα να παλέψει για τον μεγάλο του στόχο στα playoffs. Τα αποτελέσματα επίσης στα ντέρμπι, δείχνουν πως ο Ρουμάνος έχει τρόπο, να δώσει στους ποδοσφαιριστές του, ένα μέταλλο και μία ποδοσφαιρική φιλοσοφία, που να τους επιτρέπει να βγαίνουν νικητές από αυτά τα παιχνίδια.

Αυτήν τη στιγμή, δεν δικαιούται κανένας να πει, πως είναι σε χειρότερη κατάσταση ο Παναθηναϊκός, από τον ΠΑΟΚ ή από την ΑΕΚ. Αυτό που χρειάζεται, είναι να βελτιωθεί, στο επιθετικό κομμάτι. Πιθανότατα ο Μπόλονι να μην τα καταφέρει ποτέ, δεν αποκλείεται όμως, απλά να χρειάζεται χρόνο.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΟΚ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ