ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η Εθνική Ελλάδας του Πογέτ δεν είναι ομάδα Γ' κατηγορίας

Οι παίκτες της Εθνικής πανηγυρίζουν το γκολ του Μπακασέτα στην Πρίστινα
Οι παίκτες της Εθνικής πανηγυρίζουν το γκολ του Μπακασέτα στην Πρίστινα EUROKINISSI SPORTS

Ο Τσάρλυ γράφει για τον Γκουστάβο Πογέτ που δικαιώνεται για το αγωνιστικό πλάνο του και την ενδεκάδα που δείχνει να προτιμάει στην Εθνική Ελλάδας, για την άψογη λειτουργία της άμυνας κόντρα στο Κόσοβο και το σπάνιο χάρισμα του Τάσου Μπακασέτα.

Η Εθνική Ελλάδας του Γκουστάβο Πογέτ πέτυχε μέσα σε τέσσερις ημέρες ό,τι δεν κατάφερε η Εθνική τα τελευταία δέκα χρόνια. Παίζοντας με δύο αντιπάλους που ήταν στα μέτρα μας, κατώτεροι ποιοτικά από τους ποδοσφαιριστές μας, δείξαμε την ανωτερότητά μας. Φώναζε η εικόνα μας πως δεν είμαστε ομάδα Γ' κατηγορίας.

Τόσο με τη Βόρεια Ιρλανδία όσο και με το Κόσοβο στη League C του Nations League είχαμε τον έλεγχο του αγώνα και δείξαμε από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό πως ήμασταν οι καλύτεροι στο γήπεδο. Η μοναδική διαφορά είναι πως στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα στο Μπέλφαστ χάσαμε μέτρα, κάτι που η αποβολή που κέρδισε ο Δημήτρης Λημνιός από τον Φιντάν Αλίτι στο 72ο λεπτό δεν επέτρεψε να συμβεί κάτι τέτοιο ξανά.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Με τον Μάνταλο στον άξονα και δύο καθαρούς εξτρέμ

Ο Πογέτ κατέβασε μία ενδεκάδα στην οποία έδειξε πως έχει αρχίσει να τρέφει εμπιστοσύνη, να πιστεύει στην ομάδα του. Κάτι ανάμεσα σε 4-3-3 και σε 4-2-3-1, με τον Πέτρο Μάνταλο δίπλα στον Δημήτρη Κουρμπέλη, τον Τάσο Μπακασέτα λίγο πιο κοντά στον άξονα και τους δύο χαφ σε σχέση με τον Γιώργο Γιακουμάκη και δύο καθαρούς εξτρέμ στα άκρα να δίνουν ταχύτητα.

Πετύχαμε τα "θέλω" της τακτικής μας

Μία λογική που για να λειτουργήσει, απαιτούσε κάποια πράγματα τα οποία επιβεβαιώθηκαν στο γήπεδο. Οι παίκτες μας έπρεπε να πάρουν μια ασφαλή κατοχή μπάλας, να έχουν τον έλεγχο του αγώνα, να μην κάνουν λάθη στην ανάπτυξη και όποτε χρειαστεί, η τελευταία τετράδα άμυνας να λειτουργήσει επιθετικά και με ταχύτητα.

Βλέπετε, με τον Μάνταλο δεύτερο χαφ και συνολικά έναν κεντρικό χαφ λιγότερο από ότι στο Μπέλφαστ, κερδίζουμε σε χτίσιμο παιχνιδιού από τον άξονα, σε ταχύτητα από τα άκρα, όμως χάνουμε σε πίεση στο μεσαίο μπλοκ κι οι αντιδράσεις μας όταν χάνεται η μπάλα γίνονται πιο αργές. Μία τέτοια επιλογή, δηλαδή να παίξει ο Μάνταλος δίπλα σε ένα 6άρι θέσης όπως είναι ο Κουρμπέλης και τρίτος χαφ να είναι ο Μπακασέτας θα ήταν επικίνδυνη, σε ένα παιχνίδι πιο υψηλού ανταγωνισμού. Δεν πιστεύω όμως ότι θα τη δοκίμαζε ο Πογέτ.

Η εικόνα της Εθνικής μας του έδωσε την αυτοπεποίθηση πως μπορούμε να κερδίσουμε με μία πιο δημιουργική φιλοσοφία στο Κόσοβο. Κινήθηκε σε αυτήν την κατεύθυνση και δικαιώθηκε. Δεν ξεκινήσαμε καλά, η ενδεκάδα μας στο ξεκίνημα είχε τα προβλήματα που μπορεί να φανταστεί κανείς στο άκουσμά της και προανέφερα, όμως μετά το 15ο λεπτό πήραμε την μπάλα και επιβάλλαμε τα "θέλω" του ομοσπονδιακού μας.

Λειτούργησε άψογα η τελευταία γραμμή άμυνας

Η τελευταία τετράδα άμυνας βρέθηκε σε πολύ καλή αμυντική ημέρα. Όσες φορές χρειάστηκε -και δεν ήταν λίγες- να βγουν σε μονομαχία με παίκτη του Κοσόβου, τον σταμάτησαν ψηλά και μας βοήθησαν να βγάλουμε εμείς επίθεση.

Το δίδυμο Παντελής Χατζηδιάκος - Ντίνος Μαυροπάνος έδειξε να έχει δέσει για δεύτερο παιχνίδι στη σειρά. Έπαιξαν τη θέση στο ύψος που χρειαζόταν, για να έχουμε εμείς τον έλεγχο του αγώνα και να ασκούμε πίεση στο Κόσοβο.

Ο Κώστας Τσιμίκας είναι δεδομένο πως θα είναι όπλο στην Εθνική του Πογέτ. Ο Τζορτζ Μπάλντοκ έδειξε ικανός να μας βοηθήσει σε μία θέση που έχουμε πρόβλημα. Δυνατό παιδί, φανερά αξιόπιστος στα αμυντικά καθήκοντα, στο 1ο μέρος έπαιζε μαγκωμένος, έμοιαζε σαν να είναι ένα λίμπερο στη δεξιά πλευρά, όμως στην επανάληψη ξεψάρωσε κι έδειξε πως έχει τρεξίματα, γρήγορη επιτάχυνση και μπορεί να βοηθήσει και στο επιθετικό κομμάτι.

Σημειώνει δύσκολα γκολ, με απίθανη ευκολία

Για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι, σκοράραμε στην πρώτη επικίνδυνη στιγμή μας. Σημαντικό και όχι τυχαίο που βγάλαμε σε θέση εκτέλεσης τον καλό εκτελεστή μας. Την περασμένη Πέμπτη, το γκολ ήρθε στο 39ο λεπτό, σήμερα στο 36ο. Η μοναδική διαφορά ήταν το πόδι εκτέλεσης. Ο Μπακσέτας έχει το σπάνιο χάρισμα που μόνο σε μεγάλους ποδοσφαιριστές μπορείς να το βρεις, έχει την ικανότητα να κάνει ένα δύσκολο γκολ να μοιάζει εύκολο. Και τα δύο τέρματα που σημείωσε είχαν υψηλό βαθμό δυσκολίας, αλλά για τον Μπακασέτα έμοιαζε σαν να κάνει ένα απλό λέι απ.

Ανεβήκαμε πολύ με την είσοδο του Σιώπη

Η αλήθεια είναι πως η Εθνική πήρε πολύ τα πάνω της όταν ο Πογέτ αποφάσισε να φέρει από τον πάγκο τον Μανώλη Σιώπη στη θέση του Κουρμπέλη. Ο Σιώπης είναι με διαφορά ο πιο βελτιωμένος Έλληνας ποδοσφαιριστής το 2022. Βγάζει στοιχεία στο παιχνίδι του που δεν τα είχε εμφανίσει σε τόσο υψηλό βαθμό. Πασάρε ξανά με απίστευτα υψηλά ποσοστά, είχε 20 πετυχημένες μεταβιβάσεις με 95% ευστοχία, έτρεξε την μπάλα, ανέβασε την ένταση της πίεσης και συνολικά του παιχνιδιού μας.

Ο Πογέτ δικαιώθηκε για το πλάνο του

Η είσοδός του στο 57ο λεπτό έδωσε ώθηση στην Εθνική και ο Λημνιός κατάφερε να κάνει πολύ πιο εύκολο το κλείσιμο του αγώνα για τους διεθνείς μας. Ο εξτρέμ της Τβέντε έκανε ένα καλό παιχνίδι και με την ικανότητά του στο ένας με ένας κέρδισε τρεις κίτρινες κάρτες και τη δεύτερη του μπακ της πλευράς του.

Στην πράξη, ο Πογέτ δικαιώθηκε για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το παιχνίδι, καθώς πήρε όλα αυτά που περίμενε από τον σχηματισμό της ενδεκάδας. Η παρουσία του Μάνταλου στον άξονα έφερε έλεγχο του αγώνα μέσα από την κατοχή της μπάλας, υψηλό ποσοστό στην ευστοχία μεταβιβάσεων (86%) και η χρησιμοποίηση δύο καθαρών εξτρέμ έφερε ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα και φυσικά το αριθμητικό πλεονέκτημα που στο τέλος κλείδωσε το παιχνίδι.

Ανοίξαμε τον δρόμο

Δεν σκοτώσαμε κανένα μεγαθήριο, όμως επιτέλους κάναμε το καθήκον μας. Έχουμε έναν όμιλο με ομάδες που είναι στα μέτρα μας και δείξαμε από πολύ νωρίς πως είμαστε το αφεντικό του ομίλο, πως επιτέλους έχουμε δημιουργήσει μία ομάδα που δεν ανήκει στη Γ' κατηγορία του Nations League και είναι έτοιμη να τσεκάρει τον πρώτο στόχο από τη μέρα που επιστρέψαμε από την Βραζιλία.

Θέλω να είμαι δίκαιος και με τον προηγούμενο ομοσπονδιακό, τον Τζον φαν Σιπ. Ο Ολλανδός τεχνικός άφησε μία καλύτερη βάση στον Πογέτ από αυτήν που βρήκε ο ίδιος. Ο Ουρουγουανός όμως προς το παρόν δείχνει πως έχει τη δυνατότητα, την εμπειρία και τις γνώσεις να πάει ένα βήμα παραπάνω αυτήν την ομάδα.

Ακόμα τα γήπεδα της Γερμανίας είναι μακριά, όμως με τις δύο νίκες που πετύχαμε στη Βόρεια Ιρλανδία και το Κόσοβο ανοίξαμε σημαντικά το δρόμο. Όλα δείχνουν πως θα έχουμε μία ομάδα που θα μπορέσει να διεκδικήσει την πρόκριση στα προκριματικά, αλλά ταυτόχρονα θα κρατήσουμε ανοιχτό κι ένα δεύτερο δρόμο, μέσα από τα πλέι οφ του Nations League, με αντιπάλους ομάδες από την Γ' κατηγορία, οι οποίες είναι δεδομένα στα μέτρα μας.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ NATIONS LEAGUE ΓΚΟΥΣΤΑΒΟ ΠΟΓΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ