ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Η δουλειά έγινε για τον Ολυμπιακό, ήρθε η ώρα για αλλαγές

EUROPA LEAGUE 2022-2023 /  -   (LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
EUROPA LEAGUE 2022-2023 / - (LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Ολυμπιακός, έστω και δύσκολα, προκρίθηκε στους ομίλους του Europa League με ήρωα τον Βατσλίκ και ο Τσάρλυ γράφει για το σχέδιο του Κορμπεράν για την ομάδα που θέλει να φτιάξει, αλλά και τις αλλαγές που είναι επιβεβλημένες στο ρόστερ.

Ο Ολυμπιακός συνέχισε χωρίς νίκη στις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις, κατάφερε όμως με ήρωα τον Βάτσλικ να πετύχει δεύτερη συνεχόμενη πρόκριση στα πέναλτι και να προκριθεί στους ομίλους του Europa League.

Σημαντικό που ξεκίνησε με δύο προκρίσεις

Είναι δεδομένο πως η ομάδα βρίσκεται σε μία πολύ δύσκολη φάση, το έργο του Κορμπεράν δύσκολο και απαιτείται από όλους υπομονή.

Στην πραγματικότητα που βρίσκεται ο Ολυμπιακός, είναι πολύ σημαντικό που ο Ισπανός τεχνικός ξεκίνησε με δύο προκρίσεις, έστω και στην διαδικασία των πέναλτι. Όλοι κατανοούν πως έχει παραλάβει μία προβληματική κατάσταση.

Οι αποφάσεις όμως παίρνονται με μεγαλύτερη ηρεμία και με πιο καθαρό μυαλό, όταν έχεις πετύχει τον στόχο σου. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν υπάρχει ο φόβος να κρύψει το αποτέλεσμα το πρόβλημα, καθώς όλοι έχουν κατανοήσει πως υπάρχει πρόβλημα.

Άργησε να βγει το καλώδιο από την πρίζα

Ο Ολυμπιακός, παρότι προηγήθηκε νωρίς και μπήκε στο παιχνίδι με τον καλύτερο τρόπο από το δώρο του Μαυρία, δεν κατάφερε να το μετατρέψει σε εύκολη διαδικασία.

Βλέπετε, είναι μία βαριά ομάδα, χωρίς φρεσκάδα, τρεξίματα και δυσκολευόταν αρκετά να σπάσει το ρόστερ του αντιπάλου. Ο Απόλλων Λεμεσού, είχε αδυναμίες, αλλά ήταν περισσότερο οργανωμένος σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι στον τρόπο που προσπαθούσε να πιέσει ψηλά. Κατάφερνε, λοιπόν, δίχως να κάνει πολλά πράγματα από πλευράς δημιουργίας, να κρατά τους ερυθρόλευκους σε χαμηλά μέτρα και να τους οδηγεί σε λάθη.

Ο Κορμπεράν παρέλαβε μία ομάδα, η οποία ήταν άρρωστη από την προηγούμενη κατάσταση. Ο Ολυμπιακός φώναζε από πέρυσι πως χρειάζεται πολλές αλλαγές, η κατάκτηση του πρωταθλήματος, σε συνδυασμό με την ανάγκη για να είναι έτοιμος στις αρχές Ιουλίου, έδωσε μία πίστωση στον Μαρτίνς και στο περσινό ρόστερ για να ξεκινήσουν την σεζόν.

Αποδείχτηκε στην πράξη πως από την περσινή ομάδα άργησε να βγει το καλώδιο από την πρίζα και χρειάζεται να γίνουν σημαντικές αλλαγές. Από τα ρεποστάζ προκύπτει πως η διοίκηση είναι αποφασισμένη να τις κάνει. Καταλαβαίνετε όμως, πόσο δύσκολο είναι για τον Ισπανό προπονητή να μοντάρει την ομάδα του σε μία περίοδο που θα δίνει συνέχεια παιχνίδια.

Ο Κορμπεράν θέλει να κάνει τον Ολυμπιακό πιο επιθετικό

Είναι ξεκάθαρο, σε σχέση με την εποχή Μαρτίνς, πως υπάρχει μία τάση για πιο γρήγορες επιθέσεις και μεγαλύτερη επιθετικότητα. Ο Ολυμπιακός δεν ήταν καλός σαν σύνολο σε κανένα από τα δύο παιχνίδια με τον Απόλλωνα.

Η παρουσία όμως του Χουάνγκ, η ικανότητα του στην υποδοχή της μπάλας και στο γρήγορο ξεδίπλωμα των επιθέσεων, έκανε τους ερυθρόλευκους πιο παραγωγικό σε σχέση με τα παιχνίδια με την Σλόβαν και την Μακάμπι. Τα προβλήματα, όμως στο μεσοαμυντικό κομμάτι είναι σημαντικά, όπως και στην τελική επιλογή.

Δύο δίδυμα που πρέπει να σπάσουν

Δεν χρειάζεται να δεις μεγάλο διάστημα παιχνιδιού του Ολυμπιακού για να καταλάβεις πως η τετράδα, Μπα, Σισέ, Εμβιλά, Κουντέ είναι δυσλειτουργική και πως αυτά τα δύο δίδυμα πρέπει να σπάσουν.

Πρόκειται για δύο δίδυμα που δεν έχουν χημεία. Ποδοσφαιριστές με κοινά προσόντα και αδυναμίες, που όχι μόνο δεν αλληλοσυμπληρώνουν ο ένας με τον άλλον, αλλά κάνουν το ελάττωμα τους να μεγεθύνεται. Ειδικά από την στιγμή που βρίσκονται σε μία περίοδο που αυτοί οι ποδοσφαιριστές δεν είναι στα καλύτερα τους από πλευράς φυσικής κατάστασης. Στον Ολυμπιακό έχουν κάνει ζημιά δύο πράγματα σε αυτές τις νευραλγικές θέσεις.

Το γεγονός πως στο κέντρο άμυνα, δεν έχουν καταφέρει να λειτουργήσουν σαν ηγέτες και να πάρουν το κουμάντο ένας εκ των Μανωλά, Παπασταθόπουλο και στον άξονα η ραγδαία πτώση του Μαντί Καμαρά.

Λείπει το γρήγορο διάβασμα στο κέντρο της άμυνας

Από το δίδυμο Μπα, Σισέ, λείπει ο ηγέτης, ο ποδοσφαιριστής που θα διαβάσει την φάση και θα προλάβει με εμπειρία και κλάση το κακό. Λείπει ο αμυντικός με την ικανότητα να πάρει την μπάλα στην πίεση του αντιπάλου, να την μοιράσει σωστά και να αρχίσει από χαμηλά το χτίσιμο της ομάδας.

Ο Παναθηναϊκός, απέκτησε τον Μάγκνουσον, η ΑΕΚ τον Βίντα ο Ολυμπιακός έχει τους Μανωλά, Σωκράτη, όμως δεν έχουν δείξει πως είναι σε κατάσταση να αναλάβουν αυτόν τον ρόλο με ασφάλεια. Φαίνεται πως χρειάζεται μία πραγματικά καλή μεταγραφή στον κέντρο της άμυνας.

Μεγεθύνονται οι αδυναμίες τους

Στον άξονα το δίδυμο Εμβιλά, Κουντέ πρέπει να σπάσει οπωσδήποτε. Το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει, θέλει ταχύτητα ένταση, γρήγορη προώθηση της μπάλα και επίσης ποδοσφαιριστές που μπορούν να σπάσουν την πίεση του αντιπάλου. Για να το κάνεις αυτό, δεν φτάνει να ξέρεις μόνο μπάλα και να έχεις καλή πάσα, πρέπει να είσαι σε θέση να πλησιάζεις στην πίεση του αντιπάλου τους συμπαίκτες σου, να ζητάς την μπάλα, να κάνεις άμεση περιστροφή και με ταχύτητα να χτίζεις το παιχνίδι από χαμηλά.

Κανένας από τους δύο δεν μπορεί να κάνεί αυτήν την δουλειά, δεν είναι κακοί παίκτες, έχουν καλές στιγμές στα παιχνίδια τους, όμως είναι φανερό πως τόσο ο Εμβιλά, όσο και ο Κουντέ, χρειάζονται παρτενέρ με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ποδοσφαιριστή που θα μπορεί να βγάζει μεγαλύτερη ένταση στο παιχνίδι του και να πλησιάζει με την ταχύτητα του την επιθετική τετράδα. Με τους Εμβιλά, Κουντε το δίδυμο άξονα είναι αποκομμένο από την υπόλοιπη ομάδα.

Να δοκιμάσουν τον Ζινγκερνάγκελ στον άξονα

Ο Ολυμπιακός είναι μία ομάδα, που έχει δυσλειτουργική βαριά τετράδα άξονα και σε αυτό το ξεκίνημα παίζει με έναν καθαρό ακραίο επιθετικό στην απέναντι πλευρά τον Ζινγκερνάγκελ και δεν παίρνει αποτελεσματικότητα από την θέση του φορ.

Μου κάνει εντύπωση και νομίζω πως θα είναι άδικο για τον Δανό, αν δεν συμβεί, που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ούτε από τον Μαρτίνς, ούτε από τον Κορμπεράν ο Ζινγκερνάγκελ στον άξονα. Πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή, που τα περισσότερα παιχνίδια στην καριέρα του, τα έχει παίξει στα άκρα, μόνο που πέρυσι, την καλή χρονιά στην Νότιγχάμ, την είχε κάνει στον άξονα.

Όταν ο Στιβ Κούπερ πήρε την θέση του Κρις Χιούτον μετά το άσχημο ξεκίνημα, άλλαξε θέση στον Ζινγκερνάγκελ και η μετατόπισή του στον χώρο του κέντρου βοήθησε τον ίδιο αλλά και την ομάδα του. Είναι ξεκάθαρο πως ειδικά σε μία ομάδα που ψάχνει μόλις η μπάλα φύγει για την επιθετική τετράδα, να πατήσει γκάζι και να αναπτύξει ταχύτητα, πως ο Ζιγκερνάγκελ την φρενάρει, δεν βγάζει ταχύτητες και τρεξίματα εξτρέμ.

Μοιάζει ο Ολυμπιακός να έχει πολλούς χώρους που παίζει με χειρόφρενο, είναι φανερό πως ο Ισπανός τεχνικός ζητά πιο άμεσο ποδόσφαιρο, περισσότερες γρήγορες επιθέσεις από τον Μαρτίνς και δεν φοβάται τόσο για την απώλεια της κατοχής, όμως οι ποδοσφαιριστές που βρίσκονται στο γήπεδο δεν έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά και επίσης δεν βρίσκονται και σε καλό επίπεδο τρεξιμάτων και φυσικής κατάστασης.

Η πτώση του Ελ Αραμπί

Μέσα σε όλα αυτά, έχει έρθει και η φυσιολογική φθορά του χρόνου στον Ελ Αραμπί. Είναι φανερό πως στον Μαροκινό ο χρόνος έχει αρχίσει να κάνει την δουλειά του. Οι εκτελέσεις του δεν είναι όσο γρήγορες πρέπει, όλα γίνονται πιο αργά, ειδικά οι στροφές στο σώμα του και φάσει, που ο ίδιος τα προηγούμενα χρόνια τις τελείωνε, μένουν ανεκμετάλλευτες.

Ο Ουι- Τζο Χουάνγκ, θα προσφέρει ποιοτική τελική εκτέλεση

Μεταγραφή στην κορυφή της επίθεσης έγινε. Ο Ουι-Τζο Χουάνγκ έχει το εύκολο γκολ,την ποιότητα στην εκτέλεση, αλλά και την δυνατότητα να δώσει επιπλέον ταχύτητα στον Ολυμπιακό. Οι ερυθρόλευκοι χρειάζονται σε όλους τους χώρους, ποδοσφαιριστές που θα δώσουν φρεσκάδα, που θα βάλουν έξτρα ενέργεια στην ομάδα, κάτι που ο Κορεάτης επιθετικός μπορεί να κάνει.

Έχει μεγάλη ικανότητα στην εκτέλεση και μόνο από το γεγονός πως στην άθλια δημιουργικά περσινή Μπορντό πέτυχε 11 τέρματα, γίνεται κατανοητό τι μπορεί να κάνει στην κορυφή της επίθεσης του Ολυμπιακού. Έχει κάνει καλή μεταγραφή ο Ολυμπιακός, θα μιλήσουμε σύντομα σε ξεχωριστό κείμενο πιο αναλυτικά.

Είναι δεδομένο πως ο Ολυμπιακός δεν είναι καλά, όμως είναι πολύ σημαντικό πως έστω και μέσα από την διαδικασία των πέναλτι, έστω και υποφέροντας η δουλεία έγινε. Η διοίκηση και το τεχνικό επιτελείο έχουν πολλή δουλειά να κάνουν, όμως με τα έσοδα του Europa εξασφαλισμένα και ξεκινώντας την νέα προσπάθεια με 2/2 προκρίσεις, όλα μπορούν να γίνουν με πιο καθαρό μυαλό και σε πιο ήρεμη καθημερινότητα.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ