ΑΕΚ

Η ΑΕΚ νίκησε τον ΠΑΟΚ πριν μπει στην OPAP Arena

Η ΑΕΚ νίκησε τον ΠΑΟΚ πριν μπει στην OPAP Arena
INTIME SPORTS

Η ΑΕΚ κυριάρχησε ολοκληρωτικά επί του ΠΑΟΚ στο πρώτο ντέρμπι στο νέο της γήπεδο χωρίς να έχει έστω έναν παίκτη που να υστέρησε, απέναντι σε έναν αντίπαλο που δεν ήταν απλά κατώτερος αλλά και μη ανταγωνιστικός. Γράφει ο Τσάρλυ.

Η ΑΕΚ με το ποδόσφαιρό της κέρδισε τον ΠΑΟΚ στο πρώτο ντέρμπι που έδωσε στο νέο της γήπεδο. Η ομάδα του Αλμέιδα επικράτησε μέσα από το αγωνιστικό της πλάνο με δύο τέρματα που ήρθαν μετά από λάθος της τελευταίας γραμμής άμυνας του αντιπάλου, στην προσπάθεια αρχικής ανάπτυξης.

Κομβικές οι απουσίες του ΠΑΟΚ

Η ΑΕΚ στο ντέρμπι μπήκε σαν φαβορί και έχοντας έναν αντίπαλο του χεριού της. Ο ΠΑΟΚ πήγε στη Νέα Φιλαδέλφεια έχοντας δημιουργήσει μία εντυπωσιακή υπέρ του πρόσφατη παράδοση απέναντι στην ΑΕΚ, αλλά και με μία ομάδα που ήταν δύσκολο να φανεί πραγματικά ανταγωνιστική απέναντι στην φετινή ΑΕΚ.

Ήταν σημαντικές οι απουσίες των τριών ακραίων μπακ, Λύρατζη, Τσαούση, Βιεϊρίνια και φυσικά του πιο ποιοτικού ποδοσφαιριστή που διαθέτει, του Ζίβκοβιτς.

Με μπακ που δεν πιστεύει

Το πρόβλημα στα άκρα της άμυνας δεν ήταν απλό. Ο Λουτσέσκου αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει τους Σάστρε, Ράφα Σουάρες, δύο ποδοσφαιριστές που δεν τους πιστεύει. Στην πράξη δεν πήρε τίποτα από τους δύο ακραίους του μπακ.

Έπαιξαν φοβικά την θέση, δεν έδωσαν στον ΠΑΟΚ τα ανεβάσματα που πρόσφεραν στο "Καραϊσκάκης" οι Λύρατζής, Τσαούσης και ο Ράφα Σουάρες έκανε αρχικά λάθος μεταβίβαση στο δεύτερο τέρμα και στην συνέχεια έχασε το μαρκάρισμα του Ελίασον.

Ολοκληρωτική κυριαρχία

Συνολικά ο φετινός ΠΑΟΚ δεν είναι έτοιμος για να ανταγωνιστεί μία ομάδα που παίζει σε τόσο υψηλή ένταση όσο η ΑΕΚ και οι κομβικές απουσίες του έκαναν πιο δύσκολη την αποστολή.

Στην πράξη, κατέβηκε στο γήπεδο χωρίς να είναι σε θέση να είναι ανταγωνιστικός. Προσέξτε, όλα αυτά σε τίποτα δεν μειώνουν την καθαρή επικράτηση της ΑΕΚ. Ίσα ίσα που αναδεικνύουν πως έχει φθάσει σε τέτοιο επίπεδο η ομάδα του Αλμέιδα που επειδή ο ΠΑΟΚ έχει τρεις απουσίες, έχει ηττηθεί πριν καν κατέβει στο γήπεδο.

Αυτό συνέβη στο ντέρμπι των Δικεφάλων, η ΑΕΚ κυριάρχησε ολοκληρωτικά. Δεν ένιωσε την παραμικρή απειλή, δεν νικήθηκε σε κανένα διάστημα και σε κανένα σημείο του γηπέδου και αξιοποίησε την εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει σαν σύνολο στην πίεση ψηλά, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο την απειρία του Κουλιεράκη, την αδυναμία των δύο ακραίων μπακ του ΠΑΟΚ και την έλλειψη ποιότητας και ταχύτητας από τη μέση και μπροστά.

Ο ΠΑΟΚ δεν ήταν καν ανταγωνιστικός

Η ΑΕΚ είχε πολλά απωθημένα από τις σκληρές ήττες στο πρόσφατο παρελθόν και είναι σημαντικό για τον σύλλογο και για τους φίλους της ομάδας, που στο πρώτο ντέρμπι στην επιστροφή στο σπίτι της όχι μόνο κέρδισε την ομάδα που την έχει πονέσει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτή η νίκη ήρθε μέσα από μία αδιαπραγμάτευτη ανωτερότητα.

Η ομάδα του Λουτσέσκου δεν ήταν απλά κατώτερη, δεν ήταν καν ανταγωνιστική. Είδαμε ένα παιχνίδι που η ΑΕΚ δεν είχε παίκτη που υστέρησε, ενώ στον ΠΑΟΚ δεν μπορείς να βρεις κάποιον που διακρίθηκε.

Όλα κρίθηκαν στην αδυναμία του να σπάσει την πίεση

Ο Αλμέιδα έχει δώσει στην ΑΕΚ συγκεκριμένη ταυτότητα. Τα πάντα κρίθηκαν στην αδυναμία του ΠΑΟΚ να σπάσει το πρέσινγκ ψηλά που έκανε η ΑΕΚ. Από πολλούς κατακρίθηκε η προσπάθεια του Λουτσέσκου για επιμονή στο να σπάσει το πρέσινγκ με παιχνίδι με την μπάλα. Ασφαλώς και αν δεν βγαίνει όπως στην περίπτωση του πρώτου τέρματος, είναι προτιμότερο να ταξιδέψεις την μπάλα.

Προσέξτε όμως, ο ΠΑΟΚ είναι μία ομάδα που δεν έχει ταχύτητα στην επίθεσή της. Ο Ολιβέιρα παίζει με πλάτη, ο μόνος τρόπος για να επιτεθεί με μεγάλη μπάλα είναι να πάρει μία κεφαλιά και να την σπάσει στον Νάρεϊ, πόσες φορές θα μπορούσε να κάνει αυτήν την φάση;

Για μεμονωμένες στιγμές το να διώξεις την μπάλα είναι διέξοδος, δεν είναι όμως μόνιμη λύση. Καθώς παίζοντας μόνιμα με μεγάλες μπάλες, θα έδινε στην ΑΕΚ εύκολη επανάκτηση της κατοχής και το δικαίωμα να χτίζει συνεχώς νέες επιθέσεις.

Στοίχισαν τα λάθη απειρίας

Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσεις την πίεση είναι να μπορείς να την σπάσεις με σωστή κυκλοφορία μπάλας από χαμηλα. Ο Λουτσέσκου προσπαθεί να χτίσει μία νέα ομάδα με νεαρούς ποδοσφαιριστές, ειδικά μεσοαμυντικά και είναι φυσικό να θέλει σε αυτές τις καταστάσεις να τους μάθει να δουλεύουν σύγχρονα, ορθολογικά.

Τα δύο λάθη του Κουλιεράκη έχουν να κάνουν με την απειρία του νεαρού στόπερ, με την έλλειψη αυτοπεποίθησης που είχε ο νεαρός ποδοσφαιριστής που δεν του επέτρεψε να διαβάσει σωστά τα δεδομένα.

Ειδικά στο πρώτο γκολ είδε τον Αραούχο να πλησιάζει τον Ντάντας, έπρεπε να κρατήσει την μπάλα, να τρέξει αυτός κάθετα, ώστε να βρει ένα πιο ασφαλές στήριγμα για να χτίσει την επίθεση. Δεν συνέβη, όμως ο μικρός θα μάθει από το λάθος του.

Το πρόβλημα στον ΠΑΟΚ δεν είναι το σχέδιο, ούτε ο προπονητής

Στον ΠΑΟΚ δεν φταίει το σχέδιο, το πρόβλημα δεν είναι ο προπονητής, αλλά η ποιότητα του ρόστερ. Η ενδεκάδα που παρουσίασε ο Λουτσέσκου, οι λύσεις που είχε για να αντιμετωπίσει την ΑΕΚ του Αλμέιδα, δεν του επέτρεπε να παρουσιάσει μία ανταγωνιστική ομάδα.

Για την δουλειά που έχει γίνει, για το επίπεδο που έχει φθάσει η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ, των Σάστρε, Κουλιεράκη, Ράφα Σουάρες, χωρίς τον Ζίβκοβιτς, στο γήπεδο, χωρίς αξιόλογο δεκάρι στο ρόστερ και δίχως φορ ικανό να πάει σε προσωπική εκτέλεση, ήταν ένας εύκολος αντίπαλος. Τον κέρδισε με ολοκληρωτικό τρόπο, χωρίς να χρειαστεί να παίξει στο 100%, όλο το 90λεπτό.

Η ΑΕΚ ήταν γεμάτη με πρωταγωνιστές

Τον σκότωσε όμως με το σχέδιό της, με το ποδόσφαιρο της και είχε όλα τα όπλα ενεργά. Το δίδυμο Βίντα - Μουκουντί με τον Σιμάνσκι μπροστά τους, δεν επέτρεψαν στον Ολιβέιρα να αναπνεύσει, ούτε να βάλει κάποιον συμπαίκτη στο παιχνίδι.

Ο Ρότα την πλευρά την έβγαλε άνετα, ο Μοχαμαντί έκανε ένα από τα καλύτερά του παιχνίδια στην ΑΕΚ, ο Πινέδα σε έναν δύσκολο ρόλο που τον χρησιμοποιεί ο Αλμέιδα καταφέρνει μόνιμα να έχει προσφορά σε όλα τα κομμάτια του παιχνιδιού.

Ο Γκαρσία άνοιξε το σκορ βάζοντας και άλλο ένα τέρμα στο σακούλι, με μία εκτέλεση που έδειξε την αυτοπεποίθηση στην οποία βρίσκεται. Ο Αραούχο έπαιξε υποδειγματικά τον ρόλο του να είναι ο παραπάνω ποδοσφαιριστής παντού.

Αυτός που βγαίνει πρώτος στο πρέσινγκ αφού με δικό του κλέψιμο ήρθε το πρώτο τέρμα, αλλά και αυτός που βρίσκεται μόνιμα σε χώρο που προσπαθεί να χτίσει την επίθεση της η ΑΕΚ, δημιουργώντας υπεραριθμίες.

Ο Ελίασον κουμπώνει ιδανικά το παζλ

Οι Αραούχο, Γκατσίνοβιτς, Πινέδα, Γκαρσία παίζουν κοντά μεταξύ τους, πρεσάρουν και βγάζουν φάσεις σε μικρούς χώρους, ο Ελίασον είναι ο ποδοσφαιριστής που κάνει κάτι διαφορετικό και κουμπώνει τέλεια στο παζλ. Δίνει πλάτος στην επίθεση, βοηθά ο τρόπος που παίζει η ΑΕΚ να βγαίνει συχνά ένας με ένας με τον μπακ και αυτό το παιχνίδι δείχνει να το ξέρει πολύ καλά.

Εκτός ότι περνάει τον παίκτη του, έχει την ικανότητα να περνάει σωστά και με ποιότητα την μπάλα μέσα στην περιοχή, εκεί που την θέλει ο συμπαίκτης του. Είτε με σέντρα, όπως έκανε στην Λιβαδειά, είτε με κάτω την μπάλα όπως έκανε και στα δύο τέρματα με τον ΠΑΟΚ.

Ο Γκατσίνοβιτς πέτυχε το τρίτο του τέρμα στην ΑΕΚ δείχνοντας πως έχει μάθει τέλεια τον ρόλο του αριστερού χαφ, με τις ελευθερίες που του προσφέρει ο Αλμέιδα. Ο Αργεντινός προπονητής πήρε δύο ποδοσφαιριστές που είχαν δυσκολία στο γκολ στη χώρα μας, τον Γκατσίνοβιτς και τον Γκαρσία και φροντίζει να τους έχει συνεχώς σε θέση εκτέλεσης και αυτοί τον δικαιώνουν.

Πολύ σημαντικό να περάσει με διπλό από την Τρίπολη

Είναι ξεκάθαρο πως βλέπουμε ένα πρωτάθλημα με δύο πολύ καλές ομάδες. Η ΑΕΚ κυνηγάει τον Παναθηναϊκό που τρέχει ένα ασύλληπτο "10 στα 10" και είναι φανερό πως έχει τα δικά της όπλα. Έχει τα όπλα της και κερδίζει σημαντικά παιχνίδια. Ήδη έχει περάσει με διπλό από το "Βικελίδης", κέρδισε τον ΠΑΟΚ στο εντός έδρας ντέρμπι και έχει μπροστά της τον Αστέρα, σε ένα παιχνίδι κομβικό.

Ό,τι και να γίνει στο ντέρμπι των αιωνίων, για την ΑΕΚ θα είναι πολύ σημαντικό να καταφέρει να βγάλει με επιτυχία και το παιχνίδι στην Τρίπολη. Αν συμβεί αυτό, σε περίπτωση νίκης του Παναθηναϊκού θα είναι η μόνη που θα έχει μείνει στο κυνήγι του τίτλου και θα μιλάμε για μία κούρσα για δύο.

Σε περίπτωση οποιουδήποτε άλλου αποτελέσματος, θα έχει μειώσει τη διαφορά από την κορυφή, έχοντας βγάλει δύσκολα παιχνίδια και φυσικά έχοντας στο δεύτερο γύρο τον πρωτοπόρο στο γήπεδό της.

Παρακολουθήστε την Game Night:

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ