ΜΟΥΝΤΙΑΛ

Εμιλιάνο Μαρτίνες: Ο άνθρωπος που άλλαξε την ιστορία του Μέσι με την εθνική Αργεντινής

Ο Λιονέλ Μέσι και ο Μαρτίνες
Ο Λιονέλ Μέσι και ο Μαρτίνες AP

Ο Τσάρλυ δίνει το Όσκαρ του δεύτερου καλύτερου ανδρικού ρόλου στον Εμιλιάνο Μαρτίνες, τον καλύτερο τερματοφύλακα που θα μπορούσε να έχει ο Λιονέλ Μέσι στο Μουντιάλ 2022 και τον τερματοφύλακα που χάρισε δύο τίτλους στον Αργεντινό σούπερ σταρ.

Απόλυτα δικαιολογημένα ο Λιονέλ Μέσι παίρνει όλη τη δόξα και είναι στο επίκεντρο. Αυτός άλλωστε είναι ο κύριος λόγος που η συντριπτική πλειονότητα του κόσμου υποστήριζε την Αργεντινή για έναν ολόκληρο μήνα. Σε όλες τις γωνιές του, σε κάθε πόλη και χωριό, ο πλανήτης έμοιαζε να ανασαίνει με την αγωνία αν θα κατακτήσει ο Μέσι το Μουντιάλ.

Ο Εμπαπέ έκανε τα πάντα για να αλλάξει το θέλημα των θεών

Στον τελικό ζήσαμε μία τεράστια μονομαχία του ποδοσφαιριστή που επι δύο δεκαετίες καθόρισε το ποδόσφαιρο και ήταν με διαφορά ο καλύτερος της γενιάς του, με το σήμερα και το αύριο. Απόλυτα δικαιολογημένα, όσοι ψήφισαν για τον καλύτερο παίκτη του Μουντιάλ, έβγαλαν νικητή τον Μέσι. Αν όμως δεν ψήφιζαν με κριτήριο που περιλαμβάνει και συναίσθημα, αλλά το αποτέλεσμα έβγαινε από υπολογιστή, ασφαλώς και ο ποδοσφαιριστής που μπορεί να επηρεάσει από μόνος του ένα παιχνίδι περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον είναι ο Κιλιάν Εμπαπέ.

Έκανε τα πάντα για να αλλάξει το θέλημα των θεών, αλλά και του πλανήτη του ποδοσφαίρου και να κατακτήσει για δεύτερη φορά το Παγκόσμιο Κύπελλο, λίγες μέρες πριν συμπληρώσει τα 24, όμως δεν τα κατάφερε. Πέτυχε τρία τέρματα, όμως στο τέλος το Παγκόσμιο Κύπελλο πήγε εκεί που έπρεπε να πάει, στην αγκαλιά του Μέσι.

Ο λόγος που επικράτησε ο Μέσι στην απόλυτη μάχη με τον Εμπαπέ

Ο κύριος λόγος που στην απόλυτη μάχη Μέσι - Εμπαπέ κατάφερε ο 35χρονός Μέσι να νικήσει τον 23χρονο υπερηχητικό Εμπαπέ ήταν πως στη δική του ομάδα υπήρχε ο δεύτερος καλύτερος ανδρικός ρόλος.

Ο Εμιλιάνο Μαρτίνες ήταν αυτός που έκανε τη διαφορά, τόσο στην τελευταία φάση της παράτασης, σταματώντας με ένα απίθανο σπαγγάτο τον Ραντάλ Κολό Μουανί, όσο και με την υπεροχή που προσέφερε η παρουσία του στη διαδικασία των πέναλτι.

Άλλαξε η ιστορία όταν έγινε βασικός

Για να γραφτεί η ιστορία με το σωστό τρόπο. χρειαζόταν να βρει ο Μέσι ένα πραγματικό στήριγμα. Η ιστορία του Μέσι με την εθνική Αργεντινής άλλαξε, όταν έγινε βασικός τερματοφύλακας ο Μαρτίνες.

Η πρώτη διοργάνωση που πήγε η Αργεντινή με βασικό τον Μαρτίνες ήταν το Copa America της Βραζιλίας το 2021. Ο Μαρτίνες στα ημιτελικά οδήγησε στην πρόκριση επι της Κολομβίας, πιάνοντας τρία πέναλτι. Στον τελικό κατάφερε να κρατήσει το μηδέν και να δώσει στον Μέσι τον πρώτο τίτλο.

Θυμίζω πως στις προηγούμενες διοργανώσεις, βασικός τερματοφύλακας της Αργεντινής ήταν ο Φράνκο Αρμάνι. Πόσο διαφορετικά θα γραφόταν η ιστορία, είτε αν είχε γίνει νωρίτερα βασικός ο Μαρτίνες είτε αν δεν έπαιρνε ποτέ τα γάντια του βασικού τον Αρμάνι...

Βλέπετε, οι εθνικές ομάδες εξαρτώνται από τους συλλόγους. Ο Μαρτίνεθ δεν αξιολογήθηκε ποτέ σωστά από την Άρσεναλ και έπρεπε να αγοράσει τα δικαιώματά του η Άστον Βίλα, ώστε να πάρει μαζεμένα παιχνίδια και να δείξει την αξία του.

Η κατάκτηση του Copa America τους απελευθέρωσε

Στην Ευρώπη δεν ήταν εύκολο να αξιολογηθεί πόσο σημαντικό ήταν το Copa America για την εθνική Αργεντινής. Αποδείχτηκε πως το ότι κατέκτησαν έστω ένα τρόπαιο στην εποχή Μέσι απελευθέρωσε τους πάντες. Ήταν σαν να έφυγε ένα βάρος πάνω από την εθνική ομάδα, ένα μαύρο σύννεφο να εξαφανίστηκε.

Το γεγονός όμως πως κατάφεραν μέσω του Copa America να πάρουν έναν τίτλο στην εποχή Μέσι λειτούργησε απελευθερωτικά για όλους. Τίποτα από όλα αυτά δεν θα γινόταν αν στις 7 Ιουλίου του 2021, στον προημιτελικό με την Κολομβία, η Αργεντινή δεν είχε έναν τερματοφύλακα ικανό να βγάλει τρία πέναλτι των Κολομβιανών. Σε αυτό το παιχνίδι άρχισαν όλα. Η Αργεντινή κατάφερε να φθάσει μέχρι το τέλος, να κατακτήσει το πολυτραγουδισμένο Copa America στο Μαρακανά και να πάει με άλλον αέρα στα γήπεδα του Κατάρ.

Το απόλυτο όπλο στη διαδικασία των πέναλτι

Για να κατακτήσεις μία διοργάνωση που πρέπει να επικρατήσεις σε τέσσερις μονούς νοκ άουτ αγώνες, είναι πολύ σημαντικό να έχεις έναν ικανό τερματοφύλακα σε αυτήν τη διαδικασία. Η Αργεντινή δεν είχε έναν απλά ικανό τερματοφύλακα, αλλά τον καλύτερο δυνατό.

Ο Μαρτίνες, εκτός από σπουδαίος τερματοφύλακας, έχει μία σπάνια ικανότητα στη διαδικασία των πέναλτι. Είναι απίστευτο που ο Εμπαπέ κατάφερε να τον κερδίσει τρεις φορές, όμως ο Μαρτίνες με τον τρόπο που τα αντιμετώπισε έδειξε πως είναι πολύ δύσκολο να νικηθεί από άλλον ποδοσφαιριστή.

Η Αργεντινή μπήκε με ένα τεράστιο πλεονέκτημα στα πέναλτι, που ήταν η πολύ μεγαλύτερη ικανότητα που έχει ο Μαρτίνες σε σχέση με τον Ουγκό Λορίς στη συγκεκριμένη διαδικασία, που στο τέλος ήταν αυτό που έκανε και τη μεγάλη διαφορά.

Όλος ο πλανήτης δικαιολογημένα υποκλίνεται στο μεγαλείο του Μέσι, την αγάπη, τη λατρεία του κόσμου άλλωστε την είχε κερδίσει πριν κατακτήσει το Μουντιάλ. Όμως την ιστορία του Μέσι με την εθνική Αργεντινής την άλλαξε ο Μαρτίνες, που σε βραβεία Όσκαρ, θα έπαιρνε το αυτό του β' αντρικού ρόλου.

TAGS ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ 2022 ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ ΕΘΝΙΚΗ ΓΑΛΛΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΘΝΙΚΗ ΓΑΛΛΙΑΣ ΛΙΟΝΕΛ ΜΕΣΙ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ