ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Εδώ και πολύ καιρό η βαθμολογία κρύβει την αλήθεια που "φωνάζει" το γήπεδο για τον Παναθηναϊκό

Εδώ και πολύ καιρό η βαθμολογία κρύβει την αλήθεια που "φωνάζει" το γήπεδο για τον Παναθηναϊκό
INTIME SPORTS

Ο Παναθηναϊκός παίζει πολύ μεγάλο διάστημα άσχημα και η ευκολία που έχασε από τον ΠΑΟΚ, απλά φωτογραφίζει το μέγεθος του προβλήματος και πόσο δύσκολη είναι η αποστολή του Γιοβάνοβιτς προκειμένου να καταφέρει να βάλει ξανά αυτήν την ομάδα σε πορεία πρωταθλητισμού. Γράφει ο Τσάρλυ.

Ο ΠΑΟΚ πέρασε από την Λεωφόρο πιο εύκολα απ' ό,τι φανταζόταν και ο πιο αισιόδοξος οπαδός του. Νίκησε για πλάκα με 3-0, φώναξε πρώτα από όλα στον ίδιο του τον εαυτό πως η ομάδα που δημιουργείται, είναι σε θέση να φέρει μεγάλες επιτυχίες και να διεκδικήσει τίτλους.

Η βαθμολογία δεν λέει την αλήθεια.

Αν κάποιος θέλει να κοροϊδέψει τον εαυτό του, μπορεί να ισχυριστεί πως αυτό το παιχνίδι είναι απομονωμένο. Να κρύψει την μεγάλη εικόνα και να εστιάσει στο προβληματικό πρόσωπο που έδειξαν οι παίκτες του Γιοβάνοβιτ, μετά το πρώτο τέρμα που δέχτηκαν.

Ο Παναθηναϊκός παίζει άσχημα εδώ και πολύ καιρό. Εδώ και πολύ καιρό η βαθμολογία δεν λέει την αλήθεια. Έγραφα από τις αρχές Οκτώβρη πως ο Αλμέιδα δημιουργεί μία σπουδαία ομάδα και θα πρέπει να βελτιωθεί πολύ ο Παναθηναϊκός για να μπορέσει να της πάρει το πρωτάθλημα.

Όσο πέρναγαν οι αγωνιστικές, τόνιζα πως η ΑΕΚ μπορεί να είναι πίσω στην βαθμολογία, είναι όμως σε πολύ καλύτερο αγωνιστικό επίπεδο από τον Παναθηναϊκό και αν δεν υπάρξει βελτίωση, σύντομα θα αρχίσει να φαίνεται και στην βαθμολογία.

Ο Παναθηναϊκός, πριν την διακοπή για τον Μουντιάλ, είχε την τύχη, να πάρει κάποιους βαθμούς στο όριο, που θα μπορούσε να τους χάσει, με το πέναλτι που κέρδισε ο Ιωαννίδης και έκανε γκολ ο Σπόραρ με τον Ολυμπιακό, με τα τέρματα του Ιωαννίδη στο Αγρίνιο και με τον Ατρόμητο που η ομάδα του Περιστερίου έπαιζε από νωρίς με παίκτη λιγότερο.

Πήγε αγκομαχώντας στην διακοπή και φώναζε πως έχει μεγαλύτερη ανάγκη το διάλειμμα από οποιαδήποτε άλλη ομάδα.

Δεν αξιοποίησε την διακοπή για το Μουντιάλ, ούτε το βαθμολογικό πλεονέκτημα

Είχε να διαχειριστεί ένα πολύ σημαντικό βαθμολογικό πλεονέκτημα 8 βαθμών από την δεύτερη θέση, έπρεπε όμως να αξιοποιήσει το δώρο που του πρόσφερε η διακοπή για να φορτώσει τις μπαταρίες του, αλλά και για να μπορέσει να ασχοληθεί με τις μεταγραφές, ώστε να έρθουν έγκαιρα οι νέες προσθήκες.

Δεν έγινε τίποτα από αυτά. Ο Παναθηναϊκός, όχι μόνο δεν κατάφερε να κερδίσει δυνάμεις, αλλά παρουσιάστηκε από το πρώτο παιχνίδι του πρωταθλήματος στην Νίκαια πολύ χειρότερος. Είχε από το ξεκίνημα του πρωταθλήματος μεγάλη δυσκολία στο γκολ, ενώ στην επιστροφή στην δράση άρχισε να δυσκολεύεται να φτάσει ακόμη σε τελικές επιθέσεις.

Χρειαζόταν να πάρει τα πάνω του στο σκοράρισμα ο Παλάσιος, να αρχίζει να σκοράρει ο Σπόραρ, να βρει ρυθμό ο Βέρμπιτς και συνολικά να υπάρξει μεγαλύτερη απειλή από τους παίκτες που παίζουν στον άξονα. Σήμερα, όλοι γνωρίζουμε πως τίποτα από αυτά δεν συνέβη.

Στοιχίζει η ραγδαία αγωνιστική πτώση των Χουανκάρ, Πέρεθ

Το πρόβλημα όμως έχει γίνει ακόμη μεγαλύτερο, από την στιγμή που έχασε και σταθερές στις υπόλοιπες θέσεις. Ο Παναθηναϊκός, τον ενάμιση χρόνο του Γιοβάνοβιτς, ήξερες πως θα έχει σωστές επιλογές και μεγάλο μερίδιο στην ανάπτυξη από τον Πέρεθ. Στα τελευταία παιχνίδια, ο Ισπανός κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο.

Γνώριζες πως ειδικά στην Λεωφόρο, κανένα αντίπαλο εξτρέμ δεν μπορεί να γίνει σοβαρή απειλή, γιατί θα είναι αναγκασμένος να σταματά τις επελάσεις του Χουανκάρ. Στην επιστροφή μετά από το Μουντιάλ, ο Χουανκάρ είναι ένα μόνιμο πρόβλημα αμυντικά και δεν προσφέρει το παραμικρό στην ανάπτυξη.

Στην δεξιά πλευρά, υπήρχαν τρεις παίκτες για να δίνουν λύσεις. Ο Κώτσιρας που στο τελευταίο τρίτο της περσινής σεζόν ήταν πολύ αξιόπιστος και έτσι μπήκε στην φετινή σεζόν, ο εξελίξιμος Βαγιαννίδης και ο φιλότιμος αλλά με ταβάνι Σάντσες.

Στην επιστροφή στην δράση, όποιος παίζει στα δεξιά, χαρίζει γκολ και ευκαιρίες. Με εξαίρεση το παιχνίδι στους Ζωσιμάδες, που και εκεί φάνηκε πως λείπει το γκολ, όμως υπήρχε μία ισορροπία στο παιχνίδι της ομάδας, στους υπόλοιπους αγώνες η εικόνα είναι απογοητευτική.

Εδώ και καιρό είναι χειρότερος από τους υπόλοιπους διεκδικητές

Να είμαστε ειλικρινείς, όποιος βλέπει και θέλει να εκτιμά με σοβαρότητα την εικόνα του Παναθηναϊκού, δεν γίνεται να αιφνιδιάστηκε από την εξέλιξη που είχε ο αγώνας με τον ΠΑΟΚ. Η ομάδα φωνάζει καιρό πως έχει πρόβλημα και πως είναι πολύ πιο κάτω από τους υπόλοιπους τρεις διεκδικητές.

Μπορεί να μην φαίνεται στην βαθμολογία, φαίνεται όμως στο γήπεδο και αν δεν γίνει κάτι να αλλάξει την εικόνα της ομάδας ο Γιοβάνοβιτς, σύντομα θα τον περάσουν όλοι.

Παίζουν άσχημα και δεν υπάρχει αντικαταστάτης για να τους απαλλάξει

Είναι ξεκάθαρο πως έγιναν λάθη, έχει περιορισμένες λύσεις και από την στιγμή που οι ίδιοι παίκτες παίζουν άσχημα και δεν υπάρχει δυνατότητα αντικατάστασης, είναι δύσκολο να σηκωθούν. Επίσης, είναι ξεκάθαρο πως έχει αργήσει σημαντικά η ενίσχυση του ρόστερ.

Πόσο φτωχές είναι οι λύσεις που έχει στα χέρια του ο Γιοβάνοβιτς, φαίνεται από την στιγμή που αναγκάζεται να χρησιμοποιεί συνεχώς τον Βέρμπιτς. Ο Σλοβένος εξτρέμ δεν προσφέρει ποτέ τίποτα κι όμως παίζει συνέχεια.

Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά, ώστε να μπορεί κάποιος να καλύψει τον προπονητή, λέγοντας πως "τι να κάνει ο Γιοβάνοβιτς, δεν έχει παίκτες".

Ασφαλώς και όπως έπαιρνε τα εύσημα που οι παίκτες του ήταν καλά, κάτι δεν γίνεται σωστά και υπάρχει τόσο σημαντική αγωνιστική πτώση και ένας κορεσμός σε κομβικούς ποδοσφαιριστές, επίσης ο ίδιος φαίνεται να έχει σημαντική ευθύνη για την καθυστέρηση των μεταγραφών.

Οι ευθύνες του Γιοβάνοβιτς δεν αφορούν μόνο το αγωνιστικό

Αυτό που βγαίνει από τον Παναθηναϊκό και οι πηγές και οι μαρτυρίες είναι πολλές για να μην είναι αληθινό, είναι πως η διοίκηση έχει δώσει σημαντικό μπάτζετ και για μεταγραφή και για συμβόλαιο, όμως ο Γιοβάνοβιτς καθυστερεί πολύ, ώστε να δώσει το τελικό "οκ" για να κλείσει μία μεταγραφή, κάτι που έχει φέρει σημαντική ενόχληση στον ιδιοκτήτη.

Ασφαλώς τίποτα δεν έχει κριθεί. Ο Παναθηναϊκός είναι ακόμη πρώτος, όμως εδώ και καιρό η εικόνα του στο γήπεδο δείχνει πως σύντομα, θα πέσει από την κορυφή και όταν η πορεία σου είναι πτωτική, αν πέσεις από την κορυφή, το πιθανότερο είναι να μην σε περάσει μόνο ένας.

Τεράστιο το έλλειμμα στην τελική δημιουργία και εκτέλεση

Με την εικόνα που έχει ο Παναθηναϊκός, αναζητείται ένα θαύμα. Να γίνει κάτι και να καταφέρει, ο Γιοβάνοβιτς να επαναφέρει σε καλή κατάσταση τους Χουανκάρ, Πέρεθ, Σπόραρ, Κώτσιρα, Παλάσιος, να επανέλθει η βάση του Παναθηναϊκού σε μία κανονικότητα και ταυτόχρονα να έρθουν ποδοσφαιριστές υψηλού επιπέδου, που θα δώσουν γκολ και δημιουργία.

Από τον Παναθηναϊκό λείπει συνολικά βάθος, στο επιθετικό κομμάτι όμως το τελευταίο διάστημα αυτό το έλλειμμα μοιάζει τεράστιο.

Ασφαλώς υπάρχει σαν παράδειγμα και σαν ισχυρός λόγος για να περιμένουμε η περσινή χρονιά. Τέτοια εποχή πέρυσι, ο Παναθηναϊκός ήταν η χαρά της επαρχίας, κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί πως θα κάνει το τελείωμα που έκανε και θα είναι η καλύτερη ελληνική ομάδα στο τελείωμα της σεζόν.

Υπάρχει όμως και μία μεγάλη διαφορά. Ο περσινός Παναθηναϊκός ήταν μία ομάδα που δημιουργούσε, αλλά ήταν πολύ σοφτ αμυντικά. Στο τελευταίο κομμάτι της σεζόν απέκτησε σκληράδα, έμαθε σαν σύνολο να παίζει άμυνα σε χαμηλά μέτρα, να αντέχει την πίεση των αντιπάλων και η καλή δουλειά που είχε γίνει στον τρόπο ανάπτυξης του παιχνιδιού, έφερε αποτελέσματα.

Φέτος, ακόμα και στο διάστημα που υπήρχε ο Αϊτόρ και το εύκολο γκολ, ο τρόπος ανάπτυξης της ομάδας ήταν συγκεκριμένος και προβλέψιμος. Χτύπησε ο Αϊτόρ, σταμάτησαν τα ανεβάσματα του Χουανκάρ, έριξε ρυθμούς ο Πέρεθ, έπαψε να σκοράρει ο Παλάσιος και η κατάσταση αρχίζει να γίνεται χαοτική, για την ακρίβεια μοιάζει ποια σαν να μην υπάρχει τρόπος ανάπτυξης.

Η εκπληκτική στάση των οπαδών του Παναθηναϊκού

Το μοναδικό θετικό, είναι η στάση του κόσμου. Ο φίλος του Παναθηναϊκού αναγνωρίζει πως η δουλειά του Γιοβάνοβιτς, αυτό το τεχνικό επιτελείο και αυτοί οι ποδοσφαιριστές τον έκαναν να ξαναπάει στο γήπεδο, να δει μετά από χρόνια την ομάδα του να κατακτά τίτλο, να κάνει πρωταθλητισμό και δεν μπορεί να αποδοκιμάσει αυτήν την ομάδα.

Είναι υπέροχη η στάση του κόσμου, δείχνει πως αν δούμε την μεγάλη εικόνα, από το καλοκαίρι του 2021 μέχρι και σήμερα, ο Γιοβάνοβιτ, είναι απόλυτα επιτυχημένος, όμως έχει μπροστά του μία πολύ δύσκολη δοκιμασία.

Θα πρέπει να βρει τον τρόπο να αποδειχτεί πως ο εύκολος τρόπος που έχασε από τον ΠΑΟΚ στην Λεωφόρο, είναι και το αγωνιστικό πάτωμα της ομάδας του και να καταφέρει να παρουσιάσει στο γήπεδο ένα σύνολο ικανό να διεκδικήσει τίτλους.

Ο Παναθηναϊκός που βλέπαμε ακόμη και πριν την διακοπή, δεν είναι σε θέση να κάνει πρωταθλητισμό, αν δεν αλλάξει κάτι σύντομα. Αν δεν βελτιωθεί, όλες οι ομάδες που διεκδικούν το πρωτάθλημα, θα τον προσπεράσουν.

Δείτε τη Game Night για το ντέρμπι της Λεωφόρου:

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ