ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ

Αργύρης Γιαννίκης: Ο Έλληνας Μαρσελίνιο

Ο Αργύρης Γιαννίκης στον πάγκο του ΠΑΣ Γιάννινα
Ο Αργύρης Γιαννίκης στον πάγκο του ΠΑΣ Γιάννινα EUROKINISSI

Ο Τσάρλυ αναλύει το σύγχρονο 4-4-2 που παίζει ο ΠΑΣ Γιάννινα το οποίο αποτελεί σφραγίδα του Αργύρη Γιαννίκη και το ξεκάθαρο ποδοσφαιρικό μοντέλο που παρουσιάζει ο 40χρονος κόουτς.

Η εικόνα των δύο ημιτελικών, δημιουργούσε την αίσθηση πως αν ο ΠΑΣ έπαιζε με έναν από τους δύο δικεφάλους, θα ήταν πολύ δύσκολο να αποκλειστεί. Με "αν" δεν γράφεται η αλήθεια, όμως το ποδόσφαιρο έχει ψυχή και τα γήπεδα βγάζουν την δική τους φωνή και καλό θα ήταν να προσπαθούμε να καταλάβουμε τι μας λένε.

Σε ένα ποδόσφαιρο που οι μεγάλες ομάδες πλην του Ολυμπιακού δεν έχουν σχέδιο, υπάρχει ένας άνθρωπος που εφαρμόζει κάτι συγκεκριμένο.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ 4-4-2 ΥΨΗΛΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ

Δεν μπορώ να γνωρίζω, αν το σύγχρονο 4-4-2 έντασης, τρεξιμάτων και πίεσης που εφαρμόζει ο Γιαννίκης μπορεί να κάνει την διαφορά στο πιο υψηλό εγχώριο επίπεδο. Αυτό θα το μάθουμε μόνο αν του δοθεί ο χρόνος και η ευκαιρία για να το παρουσιάσει. Το σίγουρο όμως είναι, πως ο συγκεκριμένος προπονητής εξασφαλίζει, πως αν του δοθεί η ευκαιρία, έχει τον τρόπο και την γνώσει να διδάξει, μία από τις σύγχρονες ποδοσφαιρικές φιλοσοφίες.

Το 4-4-2 στο σύγχρονο ποδόσφαιρο παίζεται, μόνο με τον τρόπο που ακολουθεί ο Γιαννίκης, αν θες να το ακολουθήσεις σαν πρώτη σου επιλογή και όχι ως λύση ανάγκης για να πάρεις στο τέλος ένα παιχνίδι.

Στα μεγάλα πρωταθλήματα, ο κορυφαίος στο να δουλεύει το καθαρό 4-4-2 ακριβώς στα πρότυπα που ακολουθεί ο Αργύρης Γιαννίκης είναι ο Μαρσελίνο, που μετά τις Σεβίλλη, Βιγιαρεάλ, Βαλένθια, φέτος ανέλαβε την Μπιλμπάο. Ο Γιαννίκης είναι ο Έλληνας Μαρσελίνο.

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΑΜΥΝΑ

Στην πράξη είναι μία λογική, που σε βοηθά να παίξεις σύγχρονη άμυνα ψηλά. Εκμεταλλεύεσαι την παρουσία δύο επιθετικών για να δυσκολέψεις την κυκλοφορία μπάλας του αντιπάλου. Εναλλάσσοντας διαρκώς το επιθετικό δίδυμο, για να μπορεί να βγάζει επιθετικότητα στην πίεση αλλά και να υπάρχουν δυνάμεις για άμεση απειλή.

Επίσης είναι απαραίτητο, οι δύο ακραίοι επιθετικοί, να έχουν γρήγορα πόδια αλλά και δύναμη. Στοιχεία που να τους επιτρέπουν να παίζουν επιθετική άμυνα και να συνεχίζουν την προσπάθεια τους, όταν η πίεση φέρνει αποτέλεσμα.

Όλη η λογική, στηρίζεται να κερδηθεί η μπάλα, σε μέτρα που αν η επίθεση συνεχιστεί, δεν θα χρειαστούν να κάνουν υπερβολικά πράγματα, οι ποδοσφαιριστές για να βγάλουν καθαρή ευκαιρία. Χρειάζεται απλά να μπορούν να συνεχίσουν να τρέχουν και να βγάλουν το πολύ μία συνεργασία.

ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΝΕ ΝΑ ΤΡΕΧΟΥΝ

Δεν είναι τυχαίο, που αν δούμε το ρόστερ του Γιαννίκη, είναι γεμάτο με παίκτες που έχουν κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ τους. Παμλίδης, Καρτάλης, Ελευθεριάδης που έπαιξαν για παράδειγμα μαζί με τον Μιλτσεάνου στην επιθετική τετράδα του ΠΑΣ με τον Ολυμπιακό, μπορούν εύκολα να αλλάζουν τους μεταξύ τους ρόλους. Να βρεθούν, στο επιθετικό δίδυμο αλλά και στα άκρα της επίθεσης.

Η επιθετική τετράδα δεν σταματάει να τρέχει. Ο αριθμός η ένταση των σπριντ, που βγάζουν οι Παμλίδης, Καρτάλης, Ελευθεριάδης που αγωνίζονται στην τετράδα ψηλά και οι σωστές τακτικά τοποθετήσεις των ακραίων μπακ που παίρνουν μέτρα και του δίδυμου των αμυντικών χαφ, δημιουργούν μία επιθετική ανασταλτική λειτουργία, που είναι σίγουρο πως θα σε εξαντλήσει, μέχρι να βρεις τρόπο για να την σπάσεις.

Το δίδυμο στον άξονα, πρέπει να είναι σε θέση και να ενισχύει την πίεση, ώστε να κερδίζεται η μπάλα και σε δεύτερο χρόνο, αλλά και να τακτικά να λειτουργεί με έναν τρόπο, που να καλύπτει και τα στόπερ.

Ο ΠΑΣ έχει τα τρεξίματα, που του έδωσαν την δυνατότητα, μέσα σε 16 ημέρες να κερδίσει τρεις φορές τον Παναθηναϊκό και με την εικόνα που βγάζουν οι δύο δικέφαλοι, μας δίνει την δυνατότητα να εκτιμήσουμε, πως δύσκολα θα γλίτωναν αν έπαιζαν μαζί του.

ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΝΣ ΝΙΚΗΘΗΚΕ

Ο ΠΑΣ όμως ήταν κάτι παραπάνω από ανταγωνιστικός, απέναντι στους ερυθρόλευκους. Ο Μαρτίνς μπορεί να βρήκε τον τρόπο, να πετύχει το χρυσό γκολ η ομάδα του και να γίνει το φαβορί ενόψει της ρεβάνς, όμως η τακτική του νικήθηκε στο γήπεδο.

Ο Ολυμπιακός την ΆΕΚ την ταπείνωσε ακολουθώντας ένα καθαρό 3-4-3. Απέναντι σε έναν αντίπαλο που ο άξονας του, δεν μπορούσε να βγάλει ενέργεια και πίεση, υπήρχε άπλετος χώρος και χρόνος, για να περάσουν κάθετες πάσες, στα τρεξίματα της επιθετικές τριάδας και αυτή η τακτική, βοήθησε τους ποδοσφαιριστές του Μαρτίνς να οργιάσουν.

Τρεις ημέρες αργότερα η ίδια συνταγή απέτυχε, αποδείχθηκε λανθασμένη για τις ανάγκες του αγώνα. Ο λόγος είναι πως ο ΠΑΣ, πιέζει ψηλά με 5 παίκτες. Με την επιθετική τετράδα και έναν από τους Κάστρο, Ντομίνκεθ, που έρχεται για να κουμπώσει στην πίεση. Η επιλογή του Μαρτίνς, να παίξει με τρία στόπερ, άφηνε δίδυμο στον άξονα και στερούσε ποδοσφαιριστή από την υποδοχή μπάλας στον χώρο της μεσαίας γραμμής.

Δεν υπήρχε ελεύθερος χώρος και χρόνος, ούτε καν για εύκολη υποδοχή μπάλας με πλάτη. Ήταν αδύνατον για τους παίκτες του Ολυμπιακού, να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για να επιτεθούν με κάθετο ποδόσφαιρο. Δεν υπήρχε δηλαδή τρόπος να φθάσει η μπάλα ανάμεσα στις γραμμές του ΠΑΣ, χώρος και χρόνος για να βγουν οι κάθετες πάσες, για την επιθετική τριάδα, που σκότωσαν την άμυνα της ΆΕΚ.

Το γεμάτο ένταση παιχνίδι του ΠΑΣ, η πίεση που ασκεί στην αρχική ανάπτυξη του αντιπάλου, ακύρωσε το 3-4-3 του Μαρτίνς. Ο Πορτογάλος τεχνικός, έχασε την αρχική τακτική μάχη, όμως δεν είναι από αυτούς που παρατάνε τα όπλα και δεν ξέρουν πώς να βοηθήσουν τους συμπαίκτες του. Πάλεψε και όπως συνηθίζει, βρήκε την άκρη του. Στο ημίχρονο, αποφάσισε να βγάλει στόπερ και να περάσει στα αριστερά της τριάδας τον Χολέμπας. Στο 61ο λεπτό, αναγκάστηκε να αλλάξει σύστημα, να επαναφέρει το κλασικό 4-2-3-1 και στο 69ο λεπτό, να διεκδικήσει και να βρει την ισοφάριση, μέσα από καθαρό 4-4-2 και την χρησιμοποίηση των Ελ Αραμπί, Χασάν.

Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΛΥΓΙΖΕΙ

Έχουμε όμως τρία παιχνίδια που ο τρόπος που λειτουργεί ο ΠΑΣ, ταλαιπώρησε τον Ολυμπιακό. Χαρακτηριστικό είναι, πως ο Μαρτίνς και στους τρεις αγώνες, που έδωσε φέτος με την ομάδα του Γιαννίκη, αναγκάστηκε να αλλάξει στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα, την αρχική του φιλοσοφία και να ψάξει την νίκη με την ταυτόχρονη παρουσία των δύο επιθετικών.

Το γεγονός πως ο Ολυμπιακός έχει σαφώς πιο βαθύ, πιο επιθετικό ρόστερ, δίνει την δυνατότητα στον προπονητή των ερυθρόλευκων να αυξήσει με τις αλλαγές του, την πίεση στον αντίπαλο. Ο Μαρτίνς ξέρει καλά την δουλεία, γνωρίζει πώς να βοηθά τους παίκτες του και στο τελευταίο κομμάτι των αγώνων με τον ΠΑΣ, φροντίζει να προσπαθεί να λυγίσει τους παίκτες του Γιαννίκη, ποντάροντας πως απέναντι στην ομάδα του, τα πολλά τρεξίματα στο τέλος βγάζουν κούραση και παίζει το χαρτί της πίεσης στην περιοχή, με ταυτόχρονη παρουσία των Χασαν, Ελ Αραμπί.

Πράγματι και στα τρία παιχνίδια, ο Ολυμπιακός βρήκε γκολ παίζοντας με δύο επιθετικούς. Στους Ζωσιμάδες για το πρωτάθλημα ακυρώθηκε οριακά το τέρμα του Ελ Αραμπί και ο ΠΑΣ πήρε τον βαθμό. Η ομάδα του Γιαννίκη ήταν ανταγωνιστική και στο Καραϊσκάκης, όπου λύγισε από ένα στημένο και μία κεφαλιά που πήρε ο Χασάν, στην τελευταία άμυνα που χρειαζόταν να βγάλει, για να πάρει την λευκή ισοπαλία.

Στο πρώτο ημιτελικό, ο Χασάν σκόραρε νωρίτερα με υπέροχο τρόπο, όμως αν ο Μιλιντσιάνου ήταν πιο εύστοχός ο ΠΑΣ θα μπορούσε να έχει πάρει προβάδισμα για την ρεβάνς.

ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ, ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Το γεγονός πως η ομάδα των Ιωαννίνων ήρθε ισόπαλη με τον Ολυμπιακό και η τεχνική ηγεσία, οι ποδοσφαιριστές και οι φίλαθλοι που βρέθηκαν στις ταράτσες, έφυγαν στεναχωρημένοι και με παράπονο για το αποτέλεσμα, αποδεικνύει και το πόσο μπορεί να βελτιώσει ένα ρόστερ, η σωστή καθημερινή δουλειά.

Ο Γιαννίκης ξεκίνησε αυτήν την προσπάθεια από τα χαμηλά, από την δεύτερη κατηγορία, όμως βρήκε χρόνο για να χτίσει το ποδοσφαιρικό του σχέδιο. Αυτό που απολαύσαμε στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, είναι αποτέλεσμα, δύο χρόνων καθημερινής δουλειάς.

Επανέρχομαι στο σημείο που άνοιξα το κείμενο μου. Στο Ελληνικό ποδόσφαιρο λείπει η ταχύτητα, η ένταση και συνολικά ένα σύγχρονο συνολικό ποδοσφαιρικό σχέδιο. Το πρωτάθλημα μας, θα ήταν σίγουρα πιο όμορφο, αν υπήρχαν κι άλλες ομάδες, να παίζουν σε αυτήν την υψηλή ένταση.

Ο Αργύρης Γιαννίκης, βρίσκεται δύο χρόνια στον ΠΑΣ, είναι η μοναδική δουλειά που έχει παρουσιάσει στην χώρα μας και αποδεικνύει πως έχει την δυνατότητα να βάλει την ομάδα του, σε μία συγκεκριμένη ποδοσφαιρική φιλοσοφία.

Κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος αν θα πετύχει, δουλεύοντας σε πιο υψηλό επίπεδο, είναι όμως δεδομένο, πως αν του δοθεί η ευκαιρία, έχει ένα συγκεκριμένο ποδοσφαιρικό μοντέλο να παρουσιάσει. Αν εξαιρέσουμε τον Ολυμπιακό, οι υπόλοιπες ομάδες δεν έχουν ξεκάθαρο ποδοσφαιρικό πλάνο. Ο Αργύρης Γιαννίκης, βρίσκεται στα Γιάννενα και είναι έτοιμος, αν του ζητηθεί, να το προσφέρει.

TAGS ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ