ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

O Παναθηναϊκός AKTOR που μηδένισε το κοντέρ και η τρέλα της Βαλένθια

EUROLEAGUE 2025-2026 / ̐Qԓŋύ`- Ё

Ο Παναθηναϊκός AKTOR άλωσε το Palau Blaugrana με 93-79 παίζοντας το πιο ωραίο μπάσκετ του για φέτος, όμως η Βαλένθια συνεχίζει να πουλάει τρέλα. Γράφει η Βασιλική Καραμούζα.

Χρειάστηκε να φτάσουμε στην 36η αγωνιστική της σεζόν 2025/26 στην EuroLeague για να δούμε τον Παναθηναϊκό AKTOR να πραγματοποιεί την πιο πειστική και θελκτική εμφάνιση του. Οι πράσινοι βρέθηκαν να κερδίζουν μέχρι και με 31 πόντους (49-80 στο 30’) και τελικά επικράτησαν με 93-79 της Μπαρτσελόνα.

Κάπως έτσι, το τριφύλλι μηδένισε το κοντέρ των 14 συνεχόμενων ηττών του στο Palau Blaugrana. Η ομάδα του Εργκίν Αταμάν ήξερε ότι έπαιζε σε μεγάλο βαθμό τη θέση της στην post-season, το αν θα μπει δηλαδή απευθείας στα playoffs ή αν θα χρειαστεί να περάσει  για πρώτη φορά στα χρονικά από την ψυχοφθόρα δοκιμασία του Play-In και μπήκε στο γήπεδο με το μαχαίρι στα δόντια. Αλλά και με ένα καλά σχεδιασμένο αγωνιστικό πλάνο.

Γνωρίζοντας ότι απέναντί του βρισκόταν μια ομάδα με μεγάλο μέσο όρο ηλικίας, ο Παναθηναϊκός επέλεξε να πάει σε γρήγορες επιθέσεις -κάτω των 10”- έχοντας ως μπροστάρη τον Τζέντι Όσμαν. Ο Τούρκος φόργουοντ πέτυχε 12 από τους 27 πόντους της ομάδας του στην πρώτη περίοδο και άρχισε έτσι να βάζει τις βάσεις της επικράτησης.

Την ίδια στιγμή στο βασικό σχήμα ξεκίνησε ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ και όχι ο Νάιτζελ Χέιζ-Ντέιβις. Κάτι που είχε προαναγγείλει με τον τρόπο του ο τεχνικός του τριφυλλιού, όταν είπε ότι η ομάδα του θα παίξει κόντρα στην Μπαρτσελόνα με το κλασσικό της σύστημα.

Λίγο αργότερα ανέλαβε δράση ο Κώστας Σλούκας. Εκείνος δεν χρειάστηκε να παίξει με την ταχύτητα, αλλά με το μυαλό του, αφού διάβασε άριστα την αδυναμία που έχει ο Μπίλι Ερνανγκόμεθ στην άμυνα. Για αυτό και ο πολύπειρος γκαρντ χτύπησε τον διεθνή Ισπανό ψηλό στα πόδια με αποτέλεσμα να πάρει ένα γκολ-φάουλ, να βάλει ένα τρίποντο και να δώσει μια ασίστ σε τρεις διαδοχικές κατοχές του Παναθηναϊκού.

Οι πράσινοι έκλεισαν το πρώτο μέρος με ένα σερί 9-0 και το +17 που έχτισαν μέχρι το 20′ ήταν ό,τι έπρεπε για να έρθει μια άνετη νίκη και να σβήσουν σχεδόν οι μηχανές στην τέταρτη περίοδο.

Το δώρο της Dubai και το μήνυμα της Βαλένθια

Την ίδια ώρα ή μάλλον λίγο νωρίτερα, η Dubai BC έκανε ένα μεγάλο δώρο στον Παναθηναϊκό, πετυχαίνοντας διπλό με 77-65 στο Κάουνας απέναντι στην Ζάλγκιρις, αφού εξερράγη επιθετικά στην τέταρτη περίοδο, σημειώνοντας 38 πόντους. Αποτέλεσμα που έφερε την ελληνική ομάδα στην έκτη θέση, μιας και υπερέχει στην ισοβαθμία με τους Λιθουανούς, τους οποίους έχει κερδίσει μέσα και έξω.

Η Βαλένθια (η επόμενη δηλαδή αντίπαλος του Παναθηναϊκού σε αυτή την τελευταία διαβολοβδομάδα της regular season) από τη δική της πλευράς, έδειξε ξανά χαρακτήρα και επέστρεψε από το -14 (61-75, 26′) για να λυγίσει την Αρμάνι με 102-96 και να γίνει η μόλις δεύτερη ομάδα μετά τον Ολυμπιακό, που κλείδωσε και μαθηματικά την παρουσία της στα playoffs της φετινής, αν μη τι άλλο συναρπαστικής, EuroLeague. Κάτι που οι πορτοκαλί πέτυχαν μετά από 15 ολόκληρα χρόνια!

Η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνεθ δεν έχει κάποιον σούπερ σταρ που να κλέβει όλα τα φώτα της δημοσιότητας. Έχει όμως ισορροπία. Κι αυτή η ισορροπία επιτρέπει στη Βαλένθια να κατατάσσεται τέταρτη στον δείκτη PIR (102.5 ανά αγώνα), δεύτερη στους πόντους με 90.5 κατά μέσο όρο, δεύτερη στις ασίστ με 21.0, αλλά και τρίτη στα αμυντικά ριμπάουντ με 24.6.

Παράλληλα, είναι δεύτερη σε field goals (67.9%) και τρίτη σε forced turnovers, αναγκάζοντας τους αντιπάλους της να κάνουν 13.4 ανά αγώνα. Τέλος, μαζεύει 12.9 επιθετικά ριμπάουντ κατά μέσο όρο, νούμερο που την φέρνει τρίτη μεταξύ των 20 ομάδων της λίγκας.

Στον αντίποδα η Βαλένθια έχει και άγνοια κινδύνου. Όπως χαρακτηριστικά είχε πει ο Πέδρο Μαρτίνεθ πριν το ματς με τον Ολυμπιακό στην Roig Arena: “Οι παίκτες μου είναι τρελοί, πιστεύουν ότι μπορούν να κερδίσουν κάθε αγώνα”.

Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, πρέπει να πιστέψει ακόμα περισσότερο σε αυτή τη νίκη, αν θέλει να κάνει το 2/2 στην Ισπανία και να αποδείξει ότι έχει μπει πια στο σωστό μονοπάτι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ