ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Όσμαν βαδίζει στα χνάρια του Χουάντσο και οι 100 μέρες που εξασφαλίζουν το μέλλον του Παναθηναϊκού

24MEDIA CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS

Εκατό μέρες. Τέσσερις (συν μία) ανανεώσεις. Ο Παναθηναϊκός ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον και ο Τζέντι Όσμαν βαδίζει στα χνάρια του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ. Ξεπερνώντας το στάδιο της αμφισβήτισης και κερδίζοντας την εμπιστοσύνη κόσμου, προπονητή, συμπαικτών, διοίκησης. Γράφει η Βασιλική Καραμούζα.

Βρισκόμαστε στον Απρίλιο. Η regular season της EuroLeague δεν έχει καν ολοκληρωθεί. Κι όμως, ο Παναθηναϊκός AKTOR έχει κλείσει ήδη παραπάνω από τις μισές υποθέσεις του για την ερχόμενη σεζόν. Μέσα σε 100 -ναι εκατό ακριβώς- ημέρες η διοίκηση των πρασίνων εξασφάλισε το μέλλον της ομάδας.

Από τις 31 Δεκεμβρίου του 2024, όταν και υπέγραψε το νέο τριετές του συμβόλαιο ο Ματίας Λεσόρ, μέχρι τις 9 Απριλίου 2025 που οριστικοποιήθηκε η παραμονή του Τζέντι Όσμαν για ακόμα δύο χρόνια, οι πράσινοι κατάφεραν να κρατήσουν στο δυναμικό τους τέσσερις παίκτες, αφού πέρα από τον Γάλλο σέντερ και τον Τούρκο φόργουορντ, τη συνεργασία τους με τους πρωταθλητές Ευρώπης επέκτειναν ακόμα οι Χουάντσο Ερνανγκόμεθ και Κέντρικ Ναν. Λίγο νωρίτερα, στις αρχές του περασμένου Δεκέμβη, είχε προηγηθεί και η επέκταση του συμβολαίου του Παναγιώτη Καλαϊτζάκη, ο οποίος μπορεί να μην έχει το ίδιο πρεστίζ με τους υπόλοιπους στην ευρωπαϊκή αγορά, αποτελεί όμως ένα πολύ σημαντικό asset για τον ελληνικό κορμό της ομάδας.

Ο Εργκίν Αταμάν ονειρεύεται το back-to-back, όμως ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος οραματίζεται μια πράσινη δυναστεία με πέντε διαδοχικούς τίτλους στην EuroLeague και κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να παρέχει σταθερότητα και δυνατό κορμό στον Τούρκο τεχνικό. Αυτές οι 100 ημέρες μπορεί μελλοντικά να αποδειχθούν κομβικές, αν και κανείς δεν έχει συμβόλαιο με την επιτυχία -ακόμα κι αν κάνει όλα τα σωστά βήματα για να βρεθεί σε μια πλεονεκτική θέση- αφού μιλάμε για μια εξαιρετικά ανταγωνιστική διοργάνωση.

Τα συμβόλαια του Παναθηναϊκού ανά θέση

  • PG: Κώστας Σλούκας 2026, Τζέριαν Γκραντ 2026, Λορέντζο Μπράουν 2027, Δημήτρης Μωραΐτης 2026
  • SG: Κέντρικ Ναν 2028, Μάριους Γκριγκόνις 2027, Νεοκλής Αβδάλας 2027
  • SF: Τζέντι Όσμαν 2027, Ιωάννης Παπαπέτρου 2025, Παναγιώτης Καλαϊτζάκης 2028, Λευτέρης Μαντζούκας 2026
  • PF: Χουάντσο Ερνανγκόμεθ 2027, Ντίνος Μήτογλου 2026, Αλέξανδρος Σαμοντούροβ 2028
  • C: Ματίας Λεσόρ 2028, Ομέρ Γιούρτσεβεν 2026, Γουένιεν Γκέιμπριελ 2025, Τίμπορ Πλάις 2025

Ο Όσμαν που γίνεται Χουάντσο

Ας μην προτρέχουμε όμως. Κάθε πράγμα στον καιρό του. Τώρα οι προβολείς έχουν πέσει πάνω στον Τζέντι Όσμαν. Έναν παίκτη που αμβισβητήθηκε αρκετά στις πρώτες εμφανίσεις του με το τριφύλλι. Έναν παίκτη που χρειάστηκε να περάσει καιρός για να γίνει αποδεκτός και αγαπητός στη συνείδηση του πράσινου κόσμου. Όπως ακριβώς είχε συμβεί έναν χρόνο νωρίτερα με τον Χουάντσο Ερνανγκόμεθ, ο οποίος είναι τώρα από τους πλέον αγαπητούς παίκτες της εξέδρας.

Μετά από 476 αγώνες στο NBA με τους Κλίβελαντ Καβαλίερς και τους Σαν Αντόνιο Σπερς από το 2017 έως και το 2024, ο Τούρκος φόργουορντ χρειαζόταν ένα εύλογο διάστημα επαναπροσαρμογής στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Όμως στην Ελλάδα φημιζόμαστε για την έλλειψη υπομονής κι έτσι δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους τα σχόλια δυσπιστίας και η γκρίνια. Όχι από τον προπονητή του Παναθηναϊκού. Όχι από τους υπόλοιπους παίκτες των πρασίνων. Ούτε από τους ανθρώπους της διοίκησης. Αλλά από τους οπαδούς, που ήθελαν θαύματα εδώ και τώρα.

Ο Όσμαν δούλεψε, ενώ άρπαξε και την ευκαιρία μετά τον τραυματισμό του Μάριους Γκριγκόνις στη μέση, για να βρει σιγά-σιγά τα πατήματά του και να ανεβάσει στροφές. Το παιχνίδι της 15ης αγωνιστικής της Stoiximan GBL στις 20 Ιανουαρίου ήταν ένα από τα καλύτερα του. Και επειδή απέναντι βρισκόταν ο Ολυμπιακός, ο αιώνιος αντίπαλος, οι μετοχές του Όσμαν ανέβηκαν κατακόρυφα.

Αρχίζω να αισθάνομαι ο εαυτός μου, είμαι σε καλή κατάσταση. Καταλαβαίνω καλύτερα το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Παίρνω ευθύνες, κάνω ό,τι κάνουν οι συμπαίκτες μου. Χαίρομαι που άρχισα να παίζω επιτέλους στο επίπεδό μου”, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά μετά από εκείνο το ντέρμπι αιωνίων. Τότε απέκτησε και το παρατσούκλι “fast-break Τζέντι”, αφού είχε βρει αρκετές ευκαιρίας να τρέξει στον αιφνιδιασμό, όπως του αρέσει.

Μέχρι στιγμής ο Όσμαν μετράει 7.9 πόντους και 2.4 ριμπάουντ ανά 18’10” σε 31 παιχνίδια της EuroLeague. Την ίδια ώρα έχει 12.8 πόντους και 3.8 ριμπάουντ ανά 21’38” σε 18 αναμετρήσεις της στην Stoiximan GBL.Τα νούμερά του δεν είναι εξωφρενικά εντυπωσιακά, όπως παραδείγματος χάρη του Ναν, όμως η επίδρασή του στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού είναι εμφανής.

Εξάλλου, μια ομάδα δεν μπορεί να αποτελείται από 12 σούπερ σταρς. Πέρα από τους ηγέτες, χρειάζονται και αθλητές που θα έχουν συγκεκριμένο ρόλο, τον οποίο θα υπηρετούν πιστά, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να γίνουν πρωταγωνιστές, αν το επιβάλλουν οι συνθήκες. Ένας τέτοιος είναι και ο Τζέντι Όσμαν. Που θα έχει μπροστά του άλλες δύο σεζόν για να αναπτύξει ακόμα περισσότερο τις ικανότητές του. Μην έχοντας το άγχος για το εάν θα γίνει πολύτιμο γρανάζι στη μηχανή των πρασίνων.

Ο Τούρκος έχει γίνει ήδη και πλέον το (ανα)γνωρίζουν όλοι. Εντός κι εκτός συνόρων. Αφού ο Παναθηναϊκός του έδωσε ό,τι αναζητούσε για να παραμείνει στο ΟΑΚΑ, κάνοντάς τον να κλείσει τις σειρήνες από την πατρίδα του, αφού τόσο η Φενέρμπαχτσε, όσο και η Αναντολού Εφές γλυκοκοίταζαν την περίπτωσή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ