Ο κυνικός Παναθηναϊκός των μοιρασμένων λεπτών και η πεινασμένη Μακάμπι

Ο Παναθηναϊκός AKTOR ήταν κυνικός απέναντι στη Βιλερμπάν, επιτρέποντας τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς να κάνει εξαιρετική διαχείριση του χρόνου συμμετοχής των παικτών του, πριν οι πράσινοι υποδεχθούν την πεινασμένη Μακάμπι. Γράφει η Βασιλική Καραμούζα.
Η φράση “επαγγελματική νίκη” είναι ένα από τα κλισέ της ελληνικής δημοσιογραφίας που πρέπει να εκλείψει. Οπότε αντ’ αυτού μπορούμε να πούμε ότι ο Παναθηναϊκός AKTOR ήταν κυνικός και άκρως αποτελεσματικός απέναντι στη Βιλερμπάν.
Ακόμα κι αν είχε μια κανονική πεντάδα (σσ. Σλούκας, Ναν, Χέιζ-Ντέιβις, Χουάντσο, Φαλ) στα πιτς, η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς είναι αρκετά ανώτερη ποιοτικά από το σύνολο του Τόνι Πάρκερ, κι αυτό δεν άργησε να γίνει αντιληπτό στον αγωνιστικό χώρο.
Οι πράσινοι πέτυχαν 56 πόντους στο πρώτο μέρος, έχοντας 57% ευστοχία στο τρίποντο (8/14 σουτ), αλλά και 12 πόντους στον αιφνιδιασμό μαζί με 11 πόντους από τα 8 λάθη στα οποία είχαν υποχρεώσει τους φιλοξενούμενους.
Στο φινάλε της βραδιάς το κοντέρ έγραψε 102 (με 50% τρίποντο, 13/26 σουτ). Κι αυτό θα μπορούσε να ήταν υψηλότερο, αν δεν ακολουθούσε άλλο παιχνίδι στην EuroLeague μετά από 48 ώρες και δεν έσβηναν οι μηχανές από το 35′ και μετά.
Οι πέντε διψήφιοι παίκτες και το μαεστρικό μοίρασμα του χρόνου συμμετοχής είναι όμως τα δύο πιο σημαντικά στοιχεία σε ένα τέτοιο ματς, που το τριφύλλι είναι το φαβορί και χτίζει από νωρίς μεγάλες διαφορές που δεν επιτρέπουν στον αντίπαλο να ελπίζει σε κάτι. Σε ένα ματς που ο Παναθηναϊκός πρέπει να το πάρει και δείχνει εξαρχής ότι είναι το απόλυτο αφεντικό. Για να στείλει ένα μήνυμα και να χτίσει μια νοοτροπία.
Πάμε να δούμε λοιπόν τους αριθμούς. Ο Σιλβέν Φρανσίσκο είχε 19 πόντους σε 19’36” συμμετοχής. Ο Λευτέρης Μαντζούκας έβαλε 16 (όλους στο πρώτο μέρος) σε 22’29”, που ήταν και το team-high σε λεπτά.
Ο Τζέριαν Γκραντ έπαιξε μόλις 16’22” και προσέφερε 13 πόντους, ενώ οι Ματίας Λεσόρ και Νίκος Ρογκαβόπουλος έμειναν για 20’57” και 19’16” αντίστοιχα στο Glass Floor, βάζοντας από 12 πόντους. Ο Γάλλος ψηλός είχε ακόμα 8 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 2 μπλοκ.
Όλοι πήραν τις ευκαιρίες τους. Όλοι έβαλαν το λιθαράκι τους. Κανείς δεν κουράστηκε υπερβολικά. Γιατί κι αυτός είναι ένας καθοριστικός παράγοντας όταν λείπουν παίκτες και μοιραία επιβαρύνονται οι υπόλοιποι.
Η πεινασμένη και επικίνδυνη Μακάμπι
Η επόμενη αναμέτρηση του Παναθηναϊκού είναι αυτή απέναντι στην Μακάμπι, που έχει μπει με το αριστερό στην φετινή EuroLeague. Η ομάδα του Όντετ Κάτας μετράει δύο αρνητικά αποτελέσματα σε ισάριθμα παιχνίδια.
Στην πρεμιέρα γκέλαρε απέναντι στη Βιλερμπάν και εν συνεχεία έχασε -δεχόμενη μάλιστα 109 πόντους- από την Μπεσίκτας, η οποία επέστρεψε στα μεγάλα σαλόνια μετά από 13 χρόνια.
Σε αυτά τα δύο παιχνίδια η ομάδα του λαού έχει βάλει 83.5 πόντους, ενώ ο Παναθηναϊκός 96.5. Παράλληλα έχει κατά μέσο όρο 10 λιγότερα ριμπάουντ (31.5 έναντι 41), παρότι έχει τους Ρόμαν Σόρκιν, Τζέιλεν Χορντ και Οσάι Μπρισέτ να κάνουν καλή δουλειά σε αυτόν τον τομέα.
Όπως είναι προφανές στην αναμέτρηση απέναντι στο τριφύλλι, η Μακάμπι θα προσπαθήσει να αντιδράσει μετά τα πρώτα αρνητικά της αποτελέσματα, κάτι που την καθιστά ακόμα πιο επικίνδυνη συγκριτικά με άλλες περιστάσεις.
Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να μπει ξανά με μέγιστη συγκέντρωση από την αρχή για να επιβάλει εκείνος τον ρυθμό του και να βρει καλές φάσεις στην επίθεση μέσα από την αποτελεσματική του άμυνα.
Απέναντι σε έναν αντίπαλο, που σίγουρα διαθέτει μεγαλύτερη εμπειρία και πιο σταθερές αρχές στο παιχνίδι του σε σχέση με τις δύο γαλλικές που έχουν αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής οι πράσινοι.