No Gist, no party!

Ο Γιώργος Οικονόμου γράφει για την απότομη προσγείωση του Παναθηναϊκού που πρέπει να... ξυπνήσει άμεσα, να καλύψει τα κενά του και το χαμένο έδαφος.
Το πρόβλημα τη δεδομένη στιγμή δεν είναι μόνο η ήττα από την Ζιέλονα Γκόρα . Το σημαντικότερο είναι πως ο Παναθηναϊκός τις τελευταίες τρεις σεζόν έχει ξεκινήσει να δημιουργεί μία αρνητική παράδοση στα εκτός έδρας ματς, είτε αγωνίζεται απέναντι σε ομάδες με πλούσια ρόστερ, είτε με μικρότερης δυναμικότητας.
Το βάρος φυσικά πέφτει στην κατάσταση και όπως αυτή διαμορφώνεται τώρα καθώς οι “πράσινοι”, μία εβδομάδα μετά την κακή βραδιά στη Βαρκελώνη… κατάφεραν να κάνουν ήρωες τους παίκτες της Ζιέλονα Γκόρα. Και αν για το ματς με τη Μπαρτσελόνα οι δικαιολογίες ήταν πολλές, δεν συμβαίνει το ίδιο και για τους Πολωνούς. Ναι, σκληρή ομάδα, με τεράστιο κίνητρο που παλεύει όλα τα ματς η Ζιέλονα Γκόρα αλλά ο Παναθηναϊκός από μόνος του έχει βάλει ψηλά τον πήχη τη φετινή σεζόν και δεν μπορεί να ξεκινάει νωθρά τους αγώνες που πρέπει από την αρχή να δείχνει πως είναι το αφεντικό. Δεν μπορεί να παρουσιάζει αυτή την εικόνα στη μεγαλύτερη διάρκεια του παιχνιδιού απέναντι στην Ζιέλονα Γκόρα!
Τελικά όπως αποδείχθηκε το κενό του Τζέιμς Γκιστ (και η ενέργεια που βγάζει ο Αμερικανός κυρίως στην άμυνα) δεν καλύφθηκε σε κανένα σημείο παρά τα σχήματα τα οποία δοκίμασε ο Τζόρτζεβιτς κι εκεί υπάρχει ένα σημαντικό θέμα το οποίο πρέπει να διαχειριστούν οι “πράσινοι” για τη συνέχεια της σεζόν κι όταν θα υπάρχουν προβλήματα με τραυματισμούς.
Ο Ραντούλιτσα ξανά δεν μπόρεσε να δώσει το κάτι παραπάνω, φορτώθηκε με φάουλ δεν ανταποκρίθηκε στην άμυνα και δεν περνάει απαρατήρητο πως ο βασικός σέντερ της ομάδας πρόσφερε μόλις ένα ριμπάουντ στα 16:44” που αγωνίστηκε. Φυσικά δεν είναι ο μόνος που υστέρησε… Επί της ουσίας ο Παναθηναϊκός μπήκε στο ματς για ένα δεκάλεπτο, στο τελευταίο αλλά όπως φάνηκε δεν ήταν αρκετό για να φύγει με το “ροζ” φύλλο.
Όπως πολύ καλά παρατηρήσατε δεν έχει γίνει καμία αναφορά στην υπόθεση πρόκριση παρότι ο Παναθηναϊκός έχει μία νίκη σε τέσσερα ματς. Οι “πράσινοι” θα είναι στο Top 16, ωστόσο το ζητούμενο είναι να ξεκινήσουν να παίζουν καλά και με διάρκεια, κάτι το οποίο δεν γίνεται παρά το γεγονός πως η ομάδα του “τριφυλλιού” δεν έχει καμία ψυχολογική πίεση με δεδομένο ότι έβγαλε νικηφόρα τα πρώτα δύο ντέρμπι της σεζόν. Καλά είναι τα πάρτι στα εύκολα ματς του Πρωταθλήματος, ωστόσο ο Παναθηναϊκός πρέπει ν’ αξιοποιήσει και στη Euroleague την επένδυση που έγινε το περασμένο καλοκαίρι.
Πλέον θα ξεκινήσει ένας αγώνας δρόμου στο τρίτο γκρουπ και η ομάδα του “τριφυλλιού” πρέπει να βιαστεί κοιτώντας πάνω απ’ όλα τον εαυτό της και τη δική της βελτίωση, μέχρι να επιστρέψουν και οι παίκτες που απουσιάζουν.
Άμυνα… καρμανιόλα
Κακός και νωθρός αμυντικά εμφανίστηκε ο Παναθηναϊκός στο πρώτο μέρος κόντρα στην Ζιέλονα Γκόρα η οποία επέβαλλε πολύ γρήγορα τον ρυθμό της και από κει πήρε ψυχολογία. Αυτό είχε ως συνέπεια στο ημίχρονο, οι γηπεδούχοι να έχουν πετύχει 40 πόντους (κι ενώ στις τρεις πρώτες αγωνιστικές είχαν μέσο όρο κάτω από 70 στο τέλος των παιχνιδιών) και να κάνουν ότι θέλουν απέναντι στην ομάδα του “τριφυλλιού” η οποία δεν είχε ηρεμία στο παιχνίδι της και δεν ακολουθούσε πιστά κάποιο πλάνο.
Στο ξεκίνημα ο Μίροσλαβ Ραντούλιτσα πήρε τη μπάλα κοντά στο καλάθι και τον αντιμετώπισαν με… παγίδες, με αποτέλεσμα να ψάξει την πάσα. Οι “πράσινοι” βρήκαν ελεύθερα σουτ, ωστόσο ήταν άστοχοι και δεν επέμειναν παρόλο που ήταν υπό καλές προϋποθέσεις. Οι γηπεδούχοι αντιμετώπισαν επιθετικά τα πικ εν ρολ (hedge out) του Παναθηναϊκού είτε με το “4”,είτε με το “5” και ρίσκαραν κάποια σουτ του “τριφυλλιού” που για ένα διάστημα τα είχαν χαμένα και αναγκάστηκαν να επιχειρήσουν ατομικές προσπάθειες.
Αναφορικά με την άλλη πλευρά του γηπέδου ο Ραντούλιτσα ήταν ξανά ο… αδύναμος κρίκος στην άμυνα, έκανε τρία φάουλ γρήγορα και ο Σάσα Τζόρτζεβιτς πέρασε στο παρκέ τον Κούζμιτς για να συμμαζέψει την άμυνα ενώ στη συνέχεια με χαμηλά σχήματα (με τον Πάβλοβιτς στη θέση “4”) προσπαθούσε να ελέγξει τον ρυθμό αφού η διαφορά ξέφευγε επικίνδυνα για τους Πολωνούς. Οι “πράσινοι” ήταν πολύ κακοί αμυντικά στα πικ εν ρολ και δεν μπορούσαν ν’ ακολουθήσουν τους παίκτες της Ζιέλονα Γκόρα που έβρισκαν τον δρόμο προς το καλάθι.
Αστοχία και χαμένες μάχες
Στο δεύτερος μέρος ο Παναθηναϊκός ανέβασε την απόδοσή του με αποκορύφωμα το τελευταίο δεκάλεπτο που ήταν και το καλύτερό του, έβγαλε ενέργεια και μπήκε σε ρυθμό αγώνα επιπέδου Euroleague. Οι “πράσινοι” όμως, έχασαν πολλές μάχες που όπως αποδείχτηκε ήταν κρίσιμες, δίνοντας το δικαίωμα στους γηπεδούχους για δεύτερες επιθέσεις και είχε λιγότερα ριμπάουντ.
Σα να μην έφταναν όλα αυτά οι παίκτες του Σάσα Τζόρτζεβιτς ήταν άστοχοι και όταν έχεις 12 χαμένες βολές σε τέτοιο ματς που κυνηγάς καταλαβαίνετε πως το έργο γίνεται ακόμα πιο δύσκολο. Παρόλα αυτά, ο Παναθηναϊκός πάλεψε για την ανατροπή στο τέλος με τον Διαμαντίδη να δίνει το σύνθημα κι έχασε δύο ευκαιρίες για να στείλει το ματς στην παράταση, ξεκάθαρο δείγμα πως οι “πράσινοι” τα έβαλαν με τον κακό τους εαυτό.