ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η Εθνική δεν άξιζε με τίποτα να πάει στο Μουντιάλ, αλλά ο Φαν Σιπ κέρδισε μια δεύτερη ευκαιρία

Η Εθνική δεν άξιζε με τίποτα να πάει στο Μουντιάλ, αλλά ο Φαν Σιπ κέρδισε μια δεύτερη ευκαιρία
EUROKINISSI

Η Εθνική δεν μπορούσε να νικήσει την Ισπανία, δεν άξιζε με τίποτα να πάει στο Μουντιάλ του Κατάρ και ο αρχικός στόχος που τέθηκε από τον Φαν Σιπ δεν επιτεύχθηκε. Παρ' όλα αυτά, το πρόσημο του Ολλανδού είναι θετικό και η γαλανόλευκη δεν πρέπει να γκρεμίσει ό,τι έχει χτίσει την τελευταία διετία. Γράφει ο Νίκος Συριώδης.

Η διαφορά επιπέδου με την Ισπανία ήταν χαοτική και κακά τα ψέματα δεν υπήρχαν ρεαλιστικές ελπίδες νίκης το βράδυ της Πέμπτης στο ΟΑΚΑ. Η Εθνική δεν μπορούσε να πάρει το ματς, όσο και αν το ήθελε, το "φώναζε" η εικόνα των δυο ομάδων στο χορτάρι και αποδόθηκε ποδοσφαιρική δικαιοσύνη. Οι Ισπανοί έπαιζαν σε άλλη ταχύτητα, έχουν ποιοτικότερο ρόστερ και το 0-1 φαντάζει... κολακευτικό.

Η γαλανόλευκη δεν άξιζε να πάει στο Μουντιάλ και η roja αξίζει να βρίσκεται στην κορυφή και να κρατάει την τύχη στα χέρια της για την απευθείας πρόκριση. Η λογική λέει ότι το βράδυ της Κυριακής στη Σεβίλλη θα "κλειδώσει" το εισιτήριο για το Κατάρ.

Ο Φαν Σιπ αξίζει μια ακόμη ευκαιρία

Ο Τζον Φαν Σιπ είχε θέσει ως στόχο την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο όταν ανέλαβε την ομάδα και ο στόχος αυτός δεν επιτεύχθηκε. Βλέποντας, λοιπόν, στεγνά το τι είπε και το τι συνέβη, εύλογα θα έλεγε ο οποιοσδήποτε ότι απέτυχε σε αυτό που ο ίδιος είχε αναφέρει ευθύς εξαρχής. Επειδή όμως δεν είναι όλα "άσπρο μαύρο", κοιτάζοντας το τι παρέλαβε τον Ιούλιο του 2019 από τον Άγγελο Αναστασιάδη και σε ποιο σημείο είναι τώρα η Εθνική, το πρόσημό του είναι θετικό. Γι' αυτό και θα άξιζε μια ακόμη ευκαιρία με φόντο το Euro 2024.

Ο Ολλανδός, μιλώντας μετά τον αγώνα, τόνισε πως το μέλλον της Εθνικής προβλέπεται λαμπρό, ενώ επανέλαβε πως υπάρχει κοινή επιθυμία με τους ανθρώπους της ΕΠΟ, ώστε να συνεχιστεί η συνεργασία τους και τα επόμενα χρόνια. Θυμίζουμε πως στη μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε στο SPORT24, είχε εκφράσει ανοικτά την επιθυμία του να συνεχίσει, ενώ δεν έχει μετανιώσει που έβαλε τον πήχη τόσο ψηλά. Βασικά δεν έχει μετανιώσει για καμία από τις αποφάσεις που έχει πάρει.

Αυτή η Εθνική δεν είναι των... Φερόε

Η Εθνική θα παρακολουθήσει μια ακόμη διοργάνωση από μακριά και έχει δρόμο να διαβεί μέχρι να είναι πραγματική διεκδικήτρια προκρίσεων σε τελικές φάσεις μεγάλων διοργανώσεων. Όμως δεν είναι η Εθνική των... Φερόε. Δεν είναι η Εθνική που προκαλούσε θλίψη σε κάθε της αγώνα. Περισσότερο μοιάζει με την Εθνική του Σκίμπε, που ήταν σοβαρή, μετρημένη, έπαιζε αυτό που μπορούσε και αν είχε καλύτερη κλήρωση από την Κροατία, θα μπορούσε να δώσει το παρών στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Μια τέτοια ομάδα μπορεί να την φτιάξει ο Ολλανδός...

Ο Τζον Φαν Σιπ κέρδισε το δικαίωμα να συνεχίσει αυτό που έχει ξεκινήσει την τελευταία διετία και να παίξει μια ακόμη... ζαριά με φόντο το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2024. Κανείς δεν λέει ότι θα καταφέρει σίγουρα, ο υπόγραφων άλλωστε μετά την ήττα από την Σουηδία είχε εκφράσει την άποψη ότι ίσως η ομάδα να μην είναι έτοιμη ούτε τότε, όμως έχουν μπει βάσεις για κάτι καλύτερο στο μέλλον.

Υπάρχει υλικό να δουλέψει ο προπονητής και να φτιαχτεί κάτι καλό και ορθολογικό, που θα δουλεύει σε στέρεες βάσεις, ο ίδιος έχει βγάλει στον αφρό ορισμένους ποδοσφαιριστές, ενώ πρέπει να ξεκαθαρίσει και το τοπίο με τους Μανωλά και Παπασταθόπουλο, για τους οποίους η πόρτα παραμένει ανοικτή.

Το ποτήρι δεν είναι μισοάδειο

Ακολουθεί Nations League και προκριματικά για το Euro. Η Εθνική έχει δυο ευκαιρίες, δυο δρόμους για να βρεθεί στα τελικά και οφείλει να τα καταφέρει, αν θέλει να (απο)δείξει ότι ανεβαίνει επίπεδο. Το ποτήρι δεν είναι μισοάδειο, όσο και αν υπάρχει το κακό συνήθειο να "τσουβαλιάζουμε" και να ισοπεδώνουμε τα πάντα όταν αφορά στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Η ομάδα κάνει αργά αλλά σταθερά βήματα μπροστά, σφυρηλατεί τον χαρακτήρα και το μέταλλό της και έφτασε προτελευταία αγωνιστική να διεκδικεί έναν μεγάλο στόχο. Δεν τον πέτυχε, αλλά δεν χάθηκε και ο κόσμος. Θα χαθεί όμως αν αποτύχει και την επόμενη φορά...

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ