ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Για ένα ημίχρονο ήταν η Εθνική που ονειρεύεται να φτιάξει ο Πογέτ

Ο Γκουστάβο Πογέτ στην αναμέτρηση της Εθνικής Ελλάδας κόντρα στη Ρουμανία
Ο Γκουστάβο Πογέτ στην αναμέτρηση της Εθνικής Ελλάδας κόντρα στη Ρουμανία INTIME

Το πρώτο ημίχρονο της Εθνικής με τη Ρουμανία ήταν εξαιρετικό, ο Γκουστάβο Πογέτ έδειξε πολλά από τα στοιχεία που θέλει να περάσει στη γαλανόλευκη και στόχος είναι το 45λεπτο να μπορέσει να γίνει 90λεπτο σε βάθος χρόνου. Γράφει ο Νίκος Συριώδης.

Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, όπως λέει ο θυμόσοφος λαός, τότε ο Γκουστάβο Πογέτ έχει κάθε λόγο να χαμογελάει για το ξεκίνημά του στον γαλανόλευκο πάγκο. Το σίγουρο είναι βέβαια πως ο Ουρουγουανός προπονητής δεν πρόκειται να ρίξει ούτε μειδίαμα, διότι γνωρίζει πολύ καλά πως έχει πολύ δρόμο να διανύσει μέχρι να φτιάξει την ομάδα που ονειρεύεται και που θα αποκτήσει την δική του ποδοσφαιρική "ταυτότητα". Άλλωστε, ο ίδιος έχει πει πως ξεκινάει από το... μηδέν.

Στο νικηφόρο 1-0 με την Ρουμανία στο Βουκουρέστι, η Ελλάδα ήταν για ένα ημίχρονο εξαιρετική σε άμυνα και επίθεση, είχε ισορροπία στο παιχνίδι της, είχε μια σχεδόν αψεγάδιαστη εικόνα στο χορτάρι και το υπέρ της προβάδισμα ήταν πέρα ως πέρα δίκαιο. Αν εξαιρέσει κανείς ορισμένες αμυντικές αδράνειες, που ευτυχώς δεν της κόστισαν, κατάφερε να επιβάλει τους κανόνες της στο γήπεδο και να είναι το αφεντικό. Ήταν μια εικόνα γεμάτη, η ομάδα άρεσε πολύ, έστω και αν πρόκειται για φιλικό παιχνίδι και πρέπει να μένει χαμηλά η μπάλα.

Ορθολογική ανάπτυξη, ισορροπία στις γραμμές, πίεση παντού

Η ανάπτυξη της Εθνικής μας ήταν ορθολογική, το επιθετικό transition ήταν αυτό που ήθελε ο προπονητής και δεν μπορεί να έχει κανένα παράπονο, οι γραμμές ήταν κοντά μεταξύ τους και δεν άφησαν πολλούς χώρους στους παίκτες του Εντουαρντ Ιορντανέσκου, οι διεθνείς πίεζαν ψηλά και έκλεψαν αρκετές μπάλες δυσκολεύοντας την κυκλοφορία των Ρουμάνων, πρέσαραν σε όλα τα σημεία του γηπέδου, τα τρεξίματά τους ήταν συνεχή, έβγαιναν πρώτοι στις μονομαχίες και όσο είχαν αντοχές, ακολουθούσαν πιστά τις οδηγίες του Πογέτ.

Στο πρώτο 45λεπτο η ομάδα σημείωσε δύο γκολ, όπου μέτρησε μόνο το ένα με την υπέροχη κεφαλιά του Μπουχαλάκη μετά την καλοζυγισμένη σέντρα του Ρότα (το έτερο τέρμα του δραστήριου Γιακουμάκη ακυρώθηκε ετεροχρονισμένα χωρίς να υπάρχει VAR, δίχως να φαίνεται αν ο φορ της Σέλτικ ήταν εκτεθειμένος), είχε και άλλες ευκαιρίες για να σκοράρει, με τον Πέλκα να είναι διαρκής μπελάς για την άμυνα των γηπεδούχων και κινδύνεψε μόνο σε μια φάση με ένα διαγώνιο σουτ του Μίτριτσα.

Ο Ουρουγουανός εκλέκτορας δεν μπορεί να έχει παράπονο απ' όλα όσα έβλεπε σε αυτό το διάστημα από τους διεθνείς. Ήταν μια "μικρογραφία" της ομάδας που ονειρεύεται να δημιουργήσει για τα επίσημα ματς που θα ακολουθήσουν. Η διάταξη ήταν 4-2-3-1 σε φάση επίθεσης που γινόταν 4-3-3 όταν η ομάδα αμυνόταν, καθώς ο Μάνταλος βρισκόταν κοντά στον Μπουχαλάκη και τον Σιώπη, οι οποίοι ήταν από τους παίκτες που ξεχώρισαν και διακρίθηκαν.

Έλειπαν παίκτες που ταιριάζουν στη φιλοσοφία του

Στο δεύτερο ημίχρονο η ομάδα δεν μπόρεσε να βγάλει την ίδια ένταση, ούτε να έχει την ίδια καλή εικόνα, αλλά είναι φυσιολογικό όταν υπάρχει νέος προπονητής με διαφορετική φιλοσοφία από τον προκάτοχό του. Πάντως, με εξαίρεση ένα ιδιαιτέρως πιεστικό πεντάλεπτο (68' με 73'), ο Βλαχοδήμος δεν απειλήθηκε ιδιαίτερα. Το στοίχημα για τον Πογέτ είναι το καλό 45λεπτο να μπορέσει να γίνει 60λεπτο και προϊόντος του χρόνου να φτάσει στο 90λεπτο. Με τον καιρό θα έρχεται η βελτίωση και παιχνίδι με το παιχνίδι οι παίκτες θα αφομοιώνουν περισσότερο τα "θέλω" του Ουρουγουανού και θα το αποτυπώνουν στον αγωνιστικό χώρο.

Πάντως, στο πρώτο μέρος φάνηκαν πολλά από εκείνα που δουλεύει ήδη ο προπονητής και μην ξεχνάει κανείς ότι απουσιάζουν παίκτες με χαρακτηριστικά που ταιριάζουν στη φιλοσοφία του κόουτς όπως οι Ζέκα, Κουρμπέλης, Μασούρας και Βρουσάι (ποδοσφαιριστές δηλαδή που βγάζουν ένταση, πιέζουν και έχουν τρεξίματα) ενώ θα έχει ενδιαφέρον όταν θα είναι απολύτως έτοιμος ο Φορτούνης το πώς θα μπορέσει να τον ενσωματώσει. Στην εξίσωση θα μπουν και οι Μανωλάς, Παπασταθόπουλος και Σιόβας, οι οποίοι επίσης είναι πλέον διαθέσιμοι, αρχής γενομένης από τα ματς του Ιουνίου για το Nations League (τέσσερις αγώνες το διάστημα 2 με 12 Ιουνίου).

Εν κατακλείδι, το πρώτο δείγμα γραφής ήταν θετικό για την ομάδα, όχι γιατί νίκησε, αλλά γιατί είχε αρχή, μέση και τέλος στο παιχνίδι της στο πρώτο μέρος και όταν έπεσε στο δεύτερο, μπόρεσε να περιορίσει τους κινδύνους και να κρατήσει το μηδέν στα μετόπισθεν. Το περιβόητο "1-0" που κάποτε ήταν το σήμα κατατεθέν της γαλανόλευκης και της έφερνε νίκες, προκρίσεις και ένα... ευρωπαϊκό, ήταν το πρώτο αποτέλεσμα του Πογέτ στον πάγκο. Αν μη τι άλλο, καλός οιωνός για την συνέχεια.

Το πνεύμα νικητή που θέλει να περάσει και ο μεγάλος στόχος

Ο Ουρουγουανός θέλει να περάσει στην ομάδα πνεύμα νικητή από τα πρώτα φιλικά. Για τον ίδιο είναι σημαντικό να έρχονται οι νίκες παράλληλα με τη διαδικασία βελτίωσης μέσα από τους αγώνες, Το είπε και στις δηλώσεις του πριν και μετά το ματς με τους Ρουμάνους και είναι σίγουρο πως κάτι αντίστοιχο θέλει να συμβεί την Δευτέρα (28/3) στην Ποντγκόριτσα με το Μαυροβούνιο, πριν το πρώτο επίσημο ματς με τη Βόρεια Ιρλανδία στο Μπέλφαστ στις 2 Ιουνίου.

Ο 55χρονος έκανε καλό ξεκίνημα, ο ίδιος ξέρει ότι προφανώς δεν σημαίνει τίποτα, όμως ήταν ένα θετικό πρώτο δείγμα. Το έχουμε ξαναπεί, ο πήχης δεν μπορεί να μπει πιο χαμηλά από την πρόκριση στα τελικά του Euro 2024. Γι' αυτό προσλήφθηκε, αυτές είναι οι προσδοκίες και αυτό θα προσπαθήσει να πετύχει. Η Εθνική θέλει πάση θυσία να επιστρέψει στα μεγάλα τουρνουά. Το Μουντιάλ της Βραζιλίας πριν οκτώ χρόνια φαντάζει (και είναι) ήδη πολύ μακρινό...

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΚΟΥΣΤΑΒΟ ΠΟΓΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ