OPINIONS

Το Brooklyn έχει και πάλι τη δική του ομάδα!

Το Brooklyn έχει και πάλι τη δική του ομάδα!

Η πιο πυκνοκατοικημένη γειτονιά της Νέας Υόρκης, το Μπρούκλιν ετοιμάζεται να υποδεχτεί τη νέα της επαγγελματική ομάδα, τους Brooklyn Nets!

Οι καρδιές των κατοίκων του Μπρούκλιν, ράγισαντο 1957, όταν η τοπική ομάδα του μπέιζμπολ, οι Dodgers, ανακοίνωσαν ότι μετακόμιζουν στο Λος Αντζελες.

Μισό αιώνα και κάτι χρόνια πιο μετά, η πιο πυκνοκατοικημένη…. γειτονιά της Νέας Υόρκης, ετοιμάζεται πυρετωδώς για να υποδεχθεί τη νέα της επαγγελματική ομάδα, τους Brooklyn Nets!

Πέρασαν εννέα χρόνια από την μέρα που ο κατασκευαστής Bruce Ratner, ανακοίνωσε την ανέγερση πολυτελέστατου κλειστού γηπέδου, που θα φιλοξενούσε τους Nets. H ομάδα του Νιου Τζέρσεϊ άλλαξε ιδιοκτήτη, αφού πλέον ανήκει στον Ρώσο μεγιστάνα Mikhail Prokhorov, αλλά και γειτονιά.

Το Barclays Center, κόστισε 1 δις δολάρια και ανοίγει σε λίγες ώρες τις πόρτες του στο κοινό του Μπρούκλιν με μία σειρά 8 συνεχόμενων συναυλιών του… δημάρχου της πόλης, του Jay-Z. O διάσημος ράπερ και μικρομέτοχος των Nets γεννήθηκε και μεγάλωσε στα περίφημα Marcy Projects του Μπρούκλιν και αποτελεί το τοτέμ της πόλης.

Οι συναυλίες αυτές, ξεκινούν ουσιαστικά την αντίστροφη μέτρηση για τον πρώτο αγώνα των Nets στις 15 Οκτωβρίου, στο φιλικό εναντίον των Wizards. Ταυτόχρονα ξεκινά η … επούλωση των πληγών που άφησε εδώ και δεκαετίες η αποχώρηση των Dodgers από την πόλη. Το Barclays Center βρίσκεται ακριβώς εκεί όπου δεν χτίστηκε ποτέ το γήπεδο που ζήτησαν οι Dodgers. Τότε, οι διάφοροι γραφειοκράτες αποφάνθηκαν πως το καλύτερο σημείο για γήπεδο των Dodgers θα ήταν το Queens. Ο ιδιοκτήτης της ομάδας, Walter O’ Malley, μόλις κατάλαβε πως ήταν αδύνατον η ομάδα του να μείνει στο Μπρούκλιν είπε χαρακτηριστικά: “ Απαξ και φύγουμε από το Μπρούκλιν, δεν θα είμαστε οι Brooklyn Dodgers. Οπότε γιατί να πάμε στο Κουίνς και όχι στο Λος Αντζελες;”. Πεντέμισυ δεκαετίες αργότερα, το Μπρούκλιν θα ζει και θ’ αναπνέει για το μπάσκετ. Το επίσημο σπορ της πόλης, από την εποχή όπου βασίλευαν στα τσιμεντένια γήπεδα αστέρια όπως οι Bernard και Albert King, Chris Mullin, Billy Cunningham, Connie Hawkins και Pearl Washington.

Όλοι τους, όπως και ο συνιδιοκτήτης των Nets, Jay-Z, μεγαλώνοντας στο Μπρούκλιν έβαζαν πάντοτε σαν σημάδι, όταν επέστρεφαν στα σπίτια τους, τον… Big Ben της γειτονιάς. Δεν ήταν άλλο από το μεγάλο ρολόι, στην ταράτσα της της τράπεζας Williams burgh Savings. Αποτέλεσε πυξίδα για εκατομύρια παιδιών, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στο Μπρούκλιν. Οσοι διηγούνται ιστορίες από τα παιδικά τους χρόνια, πάντοτε αναφέρουν τον Big Ben, για να κρατήσουν μέσα τους ζωντανή την παλιά γειτονιά.

Αλλωστε ο Big Bem δεν υπάρχει εδώ και χρόνια, όπως και το κτίριο της τράπεζας που του φιλοξενούσε. 'Εδωσε την θέση του σ’ ένα υπερπολυτελές κτίριο με λουξ διαμερίσματα.

Όμως στο Μπρούκλιν παραμένει ζωντανό το πνεύμα του Big Ben, αλλά και το φάντασμα των Dodgers, που άφησαν μία πόλη ορφανή, εγκαταλείποντας την το 1957.

Το μπάσκετ αποδείχθηκε όλα αυτά τα χρόνια, άξιος αντικαταστάτης στις καρδιές των κατοίκων του Μπρούκλιν. Όπως εξηγεί ο Bernard King: “ Οπου κι αν πας στην Αμερική και ρωτήσεις, “ποια είναι η μητρόπολη του μπάσκετ;”, θα πάρεις την ίδια απάντηση: “Μπρούκλιν”. Είναι απολύτως φυσιολογικό αυτό και το αντιλαμβάνονται καλύτερα όσοι γνωρίζουν τι ακριβώς σημαίνει το μπάσκετ σε αυτήν εδώ την περιοχή. Κι αυτό, η έλευση των Nets, εδώ, στην καρδιά του Μπρούκιν, είναι τόσο ευεργετική και ταυτόχρονα θεραπευτική”.

Ο Jay-Z, ντίλαρε ναρκωτικά στις γωνιές του Μπρούκλιν, μέχρι τα 16 του. Η ραπ μουσική τον έσωσε από τη φυλακή και πιθανότατα από το…χώμα. Τώρα, στα 42 του, κάνει πράξη την υπόσχεση που έδωσε στο κομμάτι του “Hello Brooklyn”, όπου κατέληγε: “And in a couple of years I’m gonna bring you some Nets”. Η ενσάρκωση του Αμερικάνικου ονείρου: “Ναι νομίζω ότι είμαι το Αμερικάνικο όνειρο. Ξεκίνησα φτωχός από το γκέτο κι επιστρέφω εδώ ως συνιδιοκτήτης των Nets. Αυτό νομίζω ότι αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα για τα παιδιά που μεγαλώνουν στο Μπρούκλιν. Να ξέρουν πως μπορούν να πραγματοποιήσουν κάθε όνειρο. Οσο τρελό κι αν ακούγεται”.

To Barclays Center, που ανοίγει τα ξημερώματα τις πόρτες του, θα φιλοξενήσει τους επόμενους μήνες μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του ΝΒΑ αλλά και της μουσικής. Εκτός του Jay-Z, που θα δίνει συναυλίες μέχρι τις 8 Οκτωβρίου, στη σκηνή θα βρεθούν τεράστια αστέρια όπως οι: Barbra Streisand, Rush, John Legend, Journey, The Smashing Pumpkins, Justin Bieber, The Who, Bob Dylan, Neil Young, Andrea Bocelli, Leonard Cohen, Green Day, Lady Gaga και Rihanna. Ολα αυτά μέχρι τις 4 Μαϊου!

Όσο για το νέο σπίτι των Nets; Πρόκειται για το πιο σύγχρονο και ακριβό (σ.σ: κόστισε 1 δις δολάρια) γήπεδο μπάσκετ του πλανήτη, που απλώνεται σε έκταση 63 στρεμμάτων. Στον εξωτερικό χώρου υπάρχει ένας τεράστιος θόλος και πάνω σε αυτόν βρίσκεται μία LED γιγαντοοθόνη. Μέσα στο γήπεδο υπάρχουν 700 τηλεοράσεις HD, ενώ δεσπόζει η HD γιγαντοοθόνη στο κέντρο του γηπέδου. Είναι μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, κατασκευασμένη από την εταιρεία Daktronics, με το βάρος της να φτάνει τους 35 τόνους!

Το… κλου του γηπέδου είναι πως η εν λόγω γιγαντοθόνη είναι ορατή κι έξω από το γήπεδο,αφού ο αγωνιστικός χώρος είναι κάτω από την επιφάνεια του δρόμου. Οπότε ακόμα και οι περαστικοί μπορούν να χαζεύουν αγώνες των Nets ή συναυλίες, έξω από το Barclays Center.

To γήπεδο διαθέτει 100 σουίτες, εκ των οποίων οι11, οι περίφημες “Vault Suites”, είναι σχεδιασμένεςαπό τον Jay-Z και το ετήσιο κόστος μίσθωσής τους φτάνει τις 550.000 δολάρια για καθεμία. Στην τιμή συμπεριλαμβάνεται απεριόριστη κατανάλωση της αγαπημένης σαμπάνιας του Jay-Z, της Armand deBrignac, αλλά και 8 επιπλέον εισιτήρια στις πρώτες 8 σειρές του Barclays Center, για οποιοδήποτε event. Επίσης υπάρχουν 4 κλαμπ εντός γηπέδου, με το ένα εξ’ αυτών να είναι ακριβώς απέναντι από τ’ αποδυτήρια των Nets! H χωρητικότητά του είναι 18.200 θέσεις για τους αγώνες των Nets και 19.000για συναυλίες.

Πριν από 55 χρόνια οι Dodgers ράγισαν την καρδιά του Μπρούκλιν. Σε λίγες ώρες αυτή η καρδιά θα χτυπά και πάλι δυνατά χάρη στο εκλεκτό τέκνο της γειτονιάς, τον Jay-Z και στους Nets. Hello Brooklyn!

Δεκτές όλες οι απόψεις και οι ιδέες σας στο Twitter @ndpapaioannou

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ