OPINIONS

Προς τι η έκπληξη;

Προς τι η έκπληξη;

Ο Νίκος Παπαϊωάννου προσπαθεί να καταλάβει, γιατί όλο το ΝΒΑ δείχνει αιφνιδιασμένο από τα ρατσιστικά σχόλια του Donald Sterling, αφού ήταν γνωστές εδώ και χρόνια οι αηδιαστικές απόψεις του ιδιοκτήτη των Clippers.

O Doc Rivers, ερωτήθηκε, μετά το τέλος του 4ους αγώνα των Warriors με τους Clippers, αν σκοπεύει να παραμείνει στην ομάδα του Λος Αντζελες και μετά το τέλος της σζόν. Η απάντησή του ήταν σιβυλική: «Δεν ξέρω ακόμα. Θα πρέπει να το αφήσω εδώ ακριβώς».

Οι Clippers βρίσκονται σε αναβρασμό μετά τα ρατσιστικά σχόλια του ιδιοκτήτη της ομάδας, τα οποία έχουν κάνει το γύρο του κόσμου , στη διάρκεια συνομιλίας του με την ερωμένη του V. Stiviano.

Αλήθεια ο Rivers, που φαγώθηκε το περασμένο καλοκαίρι ν’ αφήσει τους Celtics για τους Clippers ή ο Chris Paul, που ανανέωσε, δεν είχαν ακούσει ποτέ τις απόψεις του Sterling για τους Αφροαμερικάνους; Ή για τους Λατίνους;

Πού ήταν εκείνοι και οι υπόλοιποι παίκτες των Clippers (και όχι μόνο), οι προπονητές, οι ιδιοκτήτες των άλλων 29 ομάδων του ΝΒΑ, όταν ο απολυμένος τζένεραλ μάνατζερ, Elgin Baylor, κατηγόρησε τον Sterling για φυλετικές διακρίσεις το 2009; Ο Sterling έλεγε στον (Αφροαμερικάνο) Baylor, πως το όνειρό του είναι να φτιάξει μία ομάδα από μαύρα φτωχόπαιδα από το Νότο, που θα τα κοουτσάρει λευκός προπονητής. Μάλιστα ως πρότυπο οργάνωσης και διοίκησης των Clippers, ονειρευόταν το αντίστοιχο των φυτειών στο Νότο, την εποχή του δουλεμποριου.

Επίσης στο παρελθόν, όταν διαπραγματευοταν το συμβόλαιο του Danny Manning (σ.σ Νο. 1 στο ντραφτ του ΝΒΑ το 1988), είπε χαρακτηριστικά στον ατζέντη του: «Σου προσφέρω πολλά λεφτά για ένα φτωχό μαύρο παιδί».

Επίσης ο Sterling έφερνε γυναίκες στ’ αποδυτήρια για να θαυμάζουν τα «κορμιά των μαύρων».

Και βεβαίως φρόντισε με τον τρόπο του να χελυάσει τον Μήνα Μαύρης Ιστορίας (Black History Month), που γιορτάζεται κάθε Φεβρουάριο, φέρνοντας 1.000 φτωχά παιδιά, έναν μήνα αργότερα, τον Μάρτιο!

Αυτά είναι μερικά από τα περιστατικά στο ΝΒΑ. Εκτός ΝΒΑ, στο χώρο της κτηματομεσσιτείας, όπου και δραστηριοποιείται ο Sterling, έχει πληρώσει μερικά εκατομμύρια δολάρια για να κλείσουν με συμβιβασμό υποθέσεις, όπου κατηγορήθηκε για ρατσιστικά κριτήρια, αρνούμενος να επιτρέψει σε μαύρους ή Λατίνους να νοικιάσουν σπίτια του, επειδή οι πρώτοι βρωμάνε και οι δεύτεροι είναι τεμπέληδες.

Ολα αυτά, λοιπόν ήταν γνωστά. Τα ξέραμε και τα ξέρατε. Τα γνώριζε ο αποχωρήσας κομισάριος του ΝΒΑ, David Stern, αλλά δεν έκανε ποτέ τίποτε. Την ίδια στιγμή που φρόντιζε να ταράζει τον ιδιοκτήτη των Μavericks με πρόστιμα, για την παραμικρή του δήλωση και σχόλιο για τη διαιτησίας, άφηνε ατιμώρητο τον Sterling, για πολύ σοβαρότερα παραπτώματα.

Και τώρα φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Ο νέος κομισάριος του ΝΒΑ, Adam Siver, κρατά την καυτή πατάτα και θα πρέπει πολύ σύντομα –κατά την ταπεινή μου άποψη, πριν το 5ο ματς της σειράς Clippers-Warriors τα ξημερώματα της Τετάρτης- ν’ ανακοινώσει την τιμωρία του Sterling.

Οι φήμες λένε πως ο πέλεκυς θα είναι βαρύς και θα συμπεριλαμβάνει αποκλεισμό από την είσοδο στο Staples Center, μέχρι πρόστιμο 1.000.000 δολαρίων.

Η σκιά όμως πάνω από τους Clippers, θα φύγει μόνο όταν η ομάδα αλλάξει ιδιοκτησιακό καθεστώς κι αποχωρήσει ο Sterling. Μέχρι να γίνει, κι αν γίνει κάτι τέτοιο, ας σταματήσουν όλοι να δείχνουν έκπληκτοι. Το πρόβλημα των Clippers με τον Sterling ήταν εκεί, κουκουλωμένο από πακτωλό εκατομμυρίων δολαρίων. Οταν ο Elgin Baylor, μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του ΝΒΑ, αποφάσισε να το ξεσκεπάσει και να το ξεμπροστιάσει to 2009, τον έβγαλαν τρελό. Τώρα, είναι όλοι σοκαρισμένοι και τρέχουν και δεν φτάνουν.

Ας πρόσεχαν....

Δεκτές όλες οι απόψεις και στο Twitter @ndpapaioannou

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ