OPINIONS

Gold and purple Chili Peppers

Gold and purple Chili Peppers

Aν πετύχετε τον Flea ή τον Anthony Kiedis, από τους Red Hot Chili Peppers κάπου στην Αθήνα, πριν την συναυλία τους στο ΟΑΚΑ, θα τους πιάσετε πιο εύκολα κουβέντα με αφορμή το μπάσκετ και τους Lakers, παρά την μουσική τους. Το αίμα στις φλέβες τους δεν είναι κόκκινο, αλλά μωβ και κίτρινο!

Στην μία και μοναδική μου επίσκεψη στην ιστορική έδρα των Lakers, το Forum, το 1998, για έναν αγώνα τους με τους Bulls του Michael Jordan, ο πρώτος celebrity που είδα μπροστά μου δεν ήταν άλλος από τον Flea των Red Hot Chili Peppers. Φορούσε φανέλα του Kobe Bryant (με το 8 τότε) και μιλούσε (για τους Lakers φυσικά), μ’ έναν ταξιθέτη γύρω στα 60.

Οι ιδρυτές των Red Hot Chili Peppers Anthony Kiedis και ο Flea είναι αρρωστάκια με τους “Λιμνάνθρωπους”. Σπάνια χάνουν αγώνα τους, είτε στην κανονική περίοδο ή στα playoffs, ενώ συνήθως το πρόγραμμα συναυλιών του γκρουπ, βγαίνει βάσει του αντίστοιχου αγωνιστικού των Lakers. Δεν θυμάμαι κάποια φορά που να ήμουν στο Staples Center για αγώνα των Lakers και να μην είδα (κυρίως) τον Flea αλλά και τον Kiedis. Στις συναυλίες τους στο Λος Αντζελες, πωλούνται φανέλες, παρόμοιες με των Lakers, με τον αριθμό 83, που είναι το έτος ίδρυσης των Peppers!

Το πόσο τρελοί είναι αποδείχθηκε, όταν ο AK, όταν έσπασε το πόδι του την άνοιξη. Αντί να κάτσει σπίτι του, έπαιρνε κάθε λίγο και λιγάκι τις πατερίτσες του και βουρ στο Staples Center, για να παρακολουθήσει τους Lakers.

Στις 11 Αυγούστου, όταν έδωσαν συναυλία στην έδρα της αγαπημένης τους ομάδας, ο Flea, αφού καλωσόρισε το κοινό, καλωσόρισε τα νέα αποκτήματα των Lakers, Steve Nash και Dwight Howard, λέγοντας: “Θέλουμε να καλωσορίσουμε τον Steve Nash! Θέλουμε να καλωσορίσουμε τον Dwight Howard! Ανυπομονούμε για μία φανταστική γ…η χρονιά μέσα σε αυτό το κτίριο!”.

Μάλιστα σ’ εκείνη τη συναυλία, στο … μπιζάρισμα, ο νέος κιθαρίστας των RHCP, Josh Klinghoffer (σ.σ αντικατέστησε τον John Frusciante), βγήκε με μία ολοκαίνουργια φανέλα του Dwight Howard.

Μετά από συνεννόηση με τη διοίκηση των Lakers, οι Peppers έκαναν χρήση των αποδυτηρίων των “Λιμνάνθρωπων” στο Staples Center, με τον Flea ν’ ανεβάζει στο Twitter μία φωτογραφία του, μέσα σε αυτά! Εκεί πάντως τόσο ο Flea όσο και ο Kiedis, υποδέχθηκαν το νέο μέλος της αγαπημένης τους ομάδας και μεγάλο θαυμαστή τους, τον Steve Nash κι έβγαλαν μαζί του αναμνηστική φωτογραφία.

Gold and purple Chili Peppers

Οι Peppers, στο άλμπουμ τους Mother’s Milk, το 1989 έγραψαν δύο τραγούδια για τους Lakers, το Salute to Kareem και το Magic Johnson, ενώ στο κομμάτι Mellowship Slinky in B Major από το Blood Sugar Sex Magik, ξεχωρίζουν οι στίχοι: “Rockin’ to the beat, the fabulous forum, my Lakers I adore ‘em.”.

Σε αφιέρωμα της επίσημης ιστοσελίδας των Lakers, οι Flea και Kiedis, συμπεριλήφθηκαν στους 10 φανατικότερους φιλάθλους της ομάδας, πίσω από τους Jack Nicholson και Dyann Cannon και μπροστά από τους Ice Cube, Andy Garcia, Denzel Washington, Penny Marshall, Leonardo Di Caprio, Arsenio Hall και Doris Day, με τον AK να λέει ενθουσιασμένος: “Οτιδήποτε κι αν έχει σχέση με τους Lakers κι εμείς αναφερόμαστε στην ίδια πρόταση μαζί του, μας κάνει ιδιαιτέρως ευτυχισμένους”.

O Flea για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα διατηρούσε το δικό του blog στο επίσημο site του ΝΒΑ (nba.com). Κάποια στιγμή σε αυτό, στις 3 Ιουλίου του 2007, όταν ο Kobe Bryant εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις ικανότητες του ρόστερ της ομάδας και ζήτησε να γίνει ανταλλαγή, ο Flea πόσταρε μία επιστολή απευθυνόμενη στον σούπερ σταρ των Lakers. Μέσα σε 1.042 λέξεις ο μπασίστας των Peppers, εκλιπαρούσε τον Bryant να μην αλλάξει στρατόπεδο. Ανάμεσα σε άλλα, ο Flea έγραψε τότε: “Kobe, έχεις δώσει σ’ εμάς, τους φιλάθλους των Lakers πολύ χαρά και σε αγαπάμε και σε σεβόμαστε. Οσο είμαι σκληροπυρηνικός θαυμαστής των Lakers, είχαμε τις καλές και τις κακές στιγμές. Περισσότερες ήταν οι καλές. Είχαμε τον Magic Johnson, τον Kareem Abdul Jabbar κι εσένα! Και τον Michael Cooper, έναν από τους αγαπημένους μου. Είχαμε μπόλικη καρδιά.”

Gold and purple Chili Peppers

Οπου σταθεί κι όπου βρεθεί ο Flea χαρακτηρίζει τους Lakers ως το πιο σταθερό κομμάτι της ταραχώδους ζωής του: “Στην ζωή μου έχω κάνει πολλά και διάφορα. Εχω χωρίσει, εχω μαλώσει, έχω κλάψει. Ενα σωρό αλλαγές. Το μόνο σταθερό σημείο αναφοράς στην ζωή μου, είναι οι σελίδες με τ’ αθλητικά στις εφημερίδες και ειδικότερα οτιδήποτε έχει σχέση με τους Lakers. Ο,τι και να μου συμβαίνει πάντα θα βλέπω έναν αγώνα των Lakers. Είναι η ζωή σπουδαία; Παρακολουθώ αγώνα των Lakers. Μόλις επέστρεψα από μία κηδεία; Παρακολουθώ αγώνα των Lakers. Πήρα διαζύγιο; Παρακολουθώ αγώνα των Lakers. Εχω κατάθλιψη και είμαι στο κρεβάτι; Παρακολουθώ αγώνα των Lakers. Μόλις έβγαλα 1.000.000 δολάρια; Παρακολουθώ αγώνα των Lakers. O, τι και να μου συμβαίνει πάντα θα παρακολουθώ έναν αγώνα των Lakers. Δεν μπορώ χωρίς τους Lakers στην ζωή μου”.

Οταν είναι αναπόφευκτο να λείψει από το Λος Αντζελες, περιοδεύοντας με τους Peppers, o Flea τρελαίνεται που δεν μπορεί να πάει στο Staples Center: “Μου λείπουν πολύ οι αγώνες των Lakers, όταν είμαι σε τουρνέ. Για μένα οι εντός έδρας αγώνες των Lakers συμβολίζουν κάτι πολύ ειδικό. Αποτελούν ένα σύμβολο σπιτικής ζεστασιάς και άνεσης. Σα να βρίσκομαι στο σπίτι μου στο δωμάτιο που αποτελεί ναό των Lakers, με τα υπογεγραμένα παπούτσια του Magic Johnson, το κομμάτι του παρκέ από το Forum με την υπογραφή των Kareem, Elgin Baylor, Jerry West και Magic Johnson. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιο άλλο δυνατότερο συναίσθημα από το να παρακολουθώ έναν αγώνα των Lakers, εκτός από το να κάνω έρωτα, να ροκάρω, ή να κάνω σνόουμπορντ και σερφ ή να παίζω γκολφ”.

Gold and purple Chili Peppers

Κι ως φανατικός των Lakers, o Flea, μισεί τους Celtics και φροντίζει να το δείχνει όποτε μπορεί. Οταν οι Red Hot Chili Peppers, έδωσαν συναυλία στην έδρα των C’s στο Garden, ο Flea δεν έχασε την ευκαιρία και πόσταρε δύο φωτογραφίες στο Twitter. Στην μία έχει τρυπώσει στ’ αποδυτήρια των Celtics, φορά ένα κίτρινο κολεγιακό με το σήμα των Lakers και τυπωμένο το όνομα του Bryant και κάνει μία γκριμάτσα στο σήμα τους στην μοκέτα σα να λέει: “Θα σας σκίσουμε”. Στην άλλη στέκεται σε μία πόρτα του γηπέδου, όπου έχει και πάλι τον… καλικάντζαρο των Celtics με την μπάλα και το μπαστούνι, σα να θέλει να τον ξορκίσει.

Αλλωστε η ήττα των Lakers από τη Βοστώνη, μέσα στο Λος Αντζελες, στο 4ο ματς της σειράς των τελικών του ΝΒΑ το 2008, είναι μία από τις χειρότερες στιγμές του ως φίλαθλος των “Λιμνάνθρωπων”: “Ηταν τόσο οδυνηρό να το παρακολουθώ. Δεν μπορούσα να μιλήσω για τις επόμενες τρεις μέρες και ήταν πολύ πιο βασανιστικό από την συντριβή μας στο 6ο ματς της σειράς, μέσα στη Βοστώνη, όταν οι Celtics κατέκτησαν το τρόπαιο. Νομίζω ότι στο 4ο ματς, τσακίστηκε το μωβ και κίτρινο φρόνημα των Lakers”.

Οσο για τη χειρότερη; Δεν είναι άλλη από το sweep των Mavericks, εις βάρος των Lakers, στους ημιτελικούς της Δύσης το 2011: “Τι μαρτύριο ήταν αυτό; Να παρακολουθώ στην τηλεόραση τον Terry και τον Stojakovic να ευστοχούν σε τρίποντα από παντού. Ηταν εφιαλτικό. Κατάλαβα πως αυτό θα ήταν το τέλος της εποχής του Phil Jackson, στο L.A., όταν δυσκολευτήκαμε στον α’ γύρο για ν’αποκλείσουμε τους Hornets, που δεν είχαν τον David West. Οι Mavericks έδειχναν να παίζουν με περισσότερο πάθος κι ενέργεια. Ηταν οδυνηρό να παρακολουθώ ένα τόσο άσχημο τέλος για τον Phil Jackson”.

O Flea είναι γενικότερα ερωτευμένος με το μπάσκετ. Στην Ανατολή μάλιστα, υποστηρίζει τους Bulls, λατρεύει τον Derrick Rose και μισεί οτιδήποτε έχει να κάνει με το Μαϊάμι: “ Πάντα στις φλέβες μου θα κυλάει μωβ και κίτρινο αίμα. Ομως στην Ανατολή οι Bulls είναι μία από τις πιο ενθουσιώδεις ομάδες. Οταν οι Lakers είναι εκτός, τους υποστηρίζω. Ο Derrick Rose είναι ένας από τους σπουδαιότερους παίκτες που έχω δει στην ζωή μου. Είναι πολύ όμορφο να βλέπεις αυτό το παιδί να παίζει μπάσκετ. Την ίδια στιγμή αντιπαθώ τους Heat. Αν νικήσουν (σ.σ το πρωτάθλημα) , θα είναι σαν ο Lord Voldemort να νικά ton Ηarry Potter”.

Δεκτές όλες οι απόψεις και στο Twitter @ndpapaioannou

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ